I scream for ice cream
Ο Νέρωνας ανακάλυψε το παγωτό ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι κάπου τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το 1776 άνοιξε το πρώτο παγωτατζίδικο στον κόσμο, πού αλλού, στη Νέα Υόρκη. Το χωριό Λονγκαρόνε, όμως, στη Β. Ιταλία είναι γνωστό ως το χωριό του παγωτού, όπου τη δεκαετία του 1860 ξεκίνησε η παρασκευή του παγωτού όπως το ξέρουμε σήμερα. […]
Ο Νέρωνας ανακάλυψε το παγωτό ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι κάπου τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το 1776 άνοιξε το πρώτο παγωτατζίδικο στον κόσμο, πού αλλού, στη Νέα Υόρκη. Το χωριό Λονγκαρόνε, όμως, στη Β. Ιταλία είναι γνωστό ως το χωριό του παγωτού, όπου τη δεκαετία του 1860 ξεκίνησε η παρασκευή του παγωτού όπως το ξέρουμε σήμερα. Δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψετε όμως για να γευτείτε το τέλειο παγωτό. Eμείς βρήκαμε για σας τα 10 σημεία της πόλης με το καλύτερο παγωτό.
1. Gelati e Amore
Ο βραβευμένος με το βραβείο Mostra Internationale di Gelati, Φράνκο Αμπρούζο, σπούδασε τη ζαχαροπλαστική στην Ιταλία αλλά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από έρωτα. Παντρεύτηκε μια Σαλονικιά τον Ιούνιο του 2005 και άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του στην Αλεξάνδρου Σβώλου, όπου μας προσφέρει το ιταλικό αυθεντικό παγωτό του με αγνά υλικά, φρέσκα φρούτα και εντυπωσιακή εμφάνιση. Στον Ιταλό, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι Θεσσαλονικείς, θα βρείτε παγωτό με γεύσεις νουτέλα και γκραντ μόκα αλλά και τη συνταγή-πατέντα του καταστήματος: παγωτό μιλφέιγ και γεύση καραμέλα μπισκότο. Ασύγκριτη η σοκολάτα του αλλά ο φράνκο φροντίζει να σε ιντριγκάρει συνεχώς με γεύσεις καινούριες, όπως μπλακ φόρεστ και τιραμισού.
Αλεξάνδρου Σβώλου 44
2. Τάσος
Το 1976 οι αδελφοί Τσαπανίδη βρήκαν τους καλύτερους μερακλήδες ζαχαροπλάστες και άνοιξαν το ζαχαροπλαστείο Τάσος στο Πανόραμα. Από τότε έχουν περάσει 36 χρόνια και η φήμη τους έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα άνοιξε ένα νέο καφέ-ζαχαροπλαστείο στην Καλαμαριά. Σπεσιαλιτέ τους το παγωτό αρμενοβίλ και ο ντουντουρμάς.
Κομνηνών 15, Πανόραμα Ανδριανουπόλεως και Πασσαλίδη 161, Καλαμαριά
3. Gelatomagia
Πριν τη στάση Λευκός Πύργος θα το βρεις εύκολα απ΄τον κόσμο που κοντοστέκεται λίγο πριν υποκύψει στον πειρασμό. Ιδιοκτήτης ο Massimiliano Ceci και σου σερβίρει χειροποίητο ιταλικό παγωτό με σπασμένα ελληνικά και ακαταμάχητη ιταλική προφορά. Η συζήτηση περιττεύει βέβαια μπροστά στο ψυγείο. Απλώς προσπαθείς να υπολογίσεις πόσες γεύσεις χωράνε στο χωνάκι σου. Αν δεν τα καταφέρεις υπάρχουν λίγα τραπεζάκια στο πίσω μέρος για να βάλεις παραπάνω σε μπωλ και να το φας με την ησυχία σου. Καταπληκτική κρέμα καταλάνα, πραλίνα και γεύση μπισκότο. Χειροποίητες γρανίτες με 100% φυσικό χυμό ή πολτό φρούτων εποχής, αλλά και παγωτό Στέβια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιπαρά για διαβητικούς και διαιτητικές ανάγκες.Εδώ θα βρεις και παγωτά για ανθρώπους με πρόβλημα δυσανεξίας με βάση το ρύζι και τη σόγια.
Παύλου Μελά 3 και Βασ. Όλγας 115
4. Θέμης
Γι΄αυτήν την οικογένεια το παγωτό είναι τρόπος ζωής αφού το φτιάχνει από το 1957, με αγνά υλικά και φαντασία συνδυασμένη με τα μυστικά των παλιών. Ακαταμάχητες παραδοσιακές γεύσεις, όπως ντοντουρμάς αλλά και πρωτοποριακές όπως παγωτό ferrero και πορτοκάλι-καρότο αλλά και σοκολάτα διαίτης μόνο με 90 θερμίδες ανά 100γρ. Δεν υπάρχει Καλαμαριώτης που να μην έχει γευτεί το παγωτό του; Κάτι θα ξέρουν παραπάνω οι φανατικοί του θαμώνες.
Πασσαλίδου 69, Καλαμαριά
5. FYC frozen yogurt cafe
Εσύ απλώς διαλέγεις μέγεθος (μικρό-μεσαίο-μεγάλο) στο κυπελάκι σου, και μετά μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα (φράουλα, μάνγκο, ανανά, μήλο), σάλτσες (σοκολάτα, πραλίνα, φράουλα, μπίτερ), προσθέτεις και ξηρούς καρπούς ή δημητριακά και αν θες να το παρακάνεις ακόμα και γλυκά του κουταλιού. Το παγωμένο γιαούρτι σου το βάζουν με μία μηχανή όπως αυτή του παγωτού μηχανής και μετά μπαίνουν από πάνω όλα όσα με σοφία επέλεξες. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη, από γάλα 2%, τι άλλο θες για να πειστείς. Πρωτοπορία, η παρασκευή του γιαουρτιού μέσα στο κατάστημα με ανοιχτό παρασκευαστήριο προς το κοινό. Στη γωνία δυο κεντρικών πεζοδρόμων θα μπορούσε να γίνει το επόμενο στέκι σας.
Αγίας Θεοδώρας 15 με Αγίας Σοφίας
6. Κωνσταντινίδης
Αν τον γνωρίσατε από το εκπληκτικό χειροποίητο μιλφέιγ ήρθε η ώρα να τον μάθετε και για το παγωτό αρμενοβίλ. Η οικογένεια Κωνσταντινίδη άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στη Λάρισα το1925 και από τότε έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα με 19 καταστήματα, διατηρώντας την ποιότητα αλλά και τις οικογενειακές συνταγές απόρρητες. Το αρμενοβίλ του είναι μια πανδαισία γεύσης με φύλλο νουγκατίνας και από πάνω παγωτό παρφέ με φρούτα γλασέ και ξηρούς καρπούς. Το παραδοσιακό αγαπημένο παρφέ με τα ζαχαρωμένα φρούτα είναι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.
Παύλου Μελά 14
7. Fregio
Παλιά εδώ ήταν ο τόπος συνάντησης των γυμνασιόπαιδων. Τα παγωτά Η Ωραία στην Κούσκουρα ήταν το αγαπημένο εφηβικό στέκι αλλά πλέον έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου. Στη θέση του άνοιξε ένα παγωτατζίδικο της αλυσίδας fregio, το δεύτερο μετά από αυτό της Χαριλάου. Στέκεσαι αναποφάσιστος μπροστά σε γεύσεις απίστευτες όπως φουντελίνα, μπραζιλιάνο, cookies, cheese cake, “μπαμπά”, κανταϊφι, kinder bueno, σοκολάτα- βατόμουρο, passion fruit, Baileys και μιλφέιγ. Συστήνω ανεπιφύλακτα σοκοβατόμουρο.
Ιωάννη Κούσκουρα 5, Γρηγορίου Λαμπράκη 142, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 13, Εμπορικό Κέντρο Cosmos, Νικολάου Πλαστήρα 59-Καλαμαριά.
8. Παρφέ
Η εταιρία ξεκίνησε τη ζαχαρένια της δραστηριότητα από την πόλη των Σερρών, το 1981. Πριν λίγα χρόνια εγκατέστησε τα ψυγεία της στη Λεωφόρος Νίκης και με θέα στη θάλασσα έχει γίνει ήδη αγαπημένο στέκι, που δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια μόλις ανοίξεις τον κατάλογό του. Το παγωτό που θα σου σερβίρουν στα τραπεζάκια έξω είναι απλώς υπερπαραγωγή. Με γεύσεις από γαλλική παττισερί, ιταλική αλλά και αμερικάνικη σχολή παγωτού και βελγική σοκολατερί, υπόσχεται να σας φτιάξει το υπόλοιπο της μέρας σας. Γιαούρτι με ροδάκινο και πορτοκάλι, βελγική σοκολάτα, κρέμα κροκάν και καρπούζι που μπορείτε να τα συνδυάσετε με υπέροχες βάφλες. Σκέτη αμαρτία.
Λεωφόρος Νίκης 77