Κάτι θαυμάσιο συμβαίνει δίπλα στη Θεσσαλονίκη
Ένα χωριό πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα χωριό ενεργειακά αυτόνομο που οι κάτοικοι του ζουν κοντά και αρμονικά με τη φύση.
Ένα χωριό πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα χωριό ενεργειακά αυτόνομο που οι κάτοικοι του ζουν κοντά και αρμονικά με τη φύση.
Μετά από παρότρυνση της Σοφίας Κυπριανίδου και ενώ μας είχε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτό, βρεθήκαμε σε ένα εναλλακτικό Οικοχωριό 50 χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη κοντά δίπλα στο φαράγγι Σκάλας στο Ζαγκλιβέρι.
Η ιστορία του οικοχωριού ξεκινάει το 1998 όταν αγοράστηκε το κτήμα των 60 στρεμμάτων με στόχο την δημιουργία του. Το 2004 χτίστηκε το πρώτο οίκημα και το 2012 οι πρώτες δύο οικογένειες αποφασίζουν να ζήσουν μόνιμα εκεί. Σήμερα σ’αυτό ζούνε σταθερά 5 άτομα από τα οποία τα 2 είναι παιδιά. Το Οικοχωριό είναι μια ανοιχτή κοινωνική πρόταση, είναι ενεργειακά αυτόνομο μιας και ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταικά, οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους αέριο από απορρίμματα, χρησιμοποιούν νερό πηγής και το βρόχινο μέσα από ένα σύστημα καθαρισμού του. Οι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοι μοιράζονται από κοινού τις εργασίες και τις ευθύνες με σεβασμό προς την φύση μαθαίνοντας, δημιουργώντας και περνώντας παραγωγικά την ώρα τους.
Με το που φτάσαμε στην είσοδο μας υποδέχθηκαν ένα απίστευτα φυσικό τοπίο, ο καθαρός αέρας και ένας γλυκύτατος σκύλος. Οι κάτοικοι ήταν εν μέσω εργασιών με τις οποίες θα υποδεχτούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Παρόλο το φόρτο εργασίας ήταν πολύ φιλόξενοι και πρόθυμοι να μας ξεναγήσουν στο χώρο και να καθίσουν μαζί μας.
Οι άνθρωποι του Οικοχωριού μπορούν εύκολα να σου μεταδώσουν το πάθος τους και την τεχνογνωσία να σου εξηγήσουν με απλά λόγια πως τα περισσότερα αν όχι όλα τα πράγματα μπορεί να σου τα δώσει η φύση με τρόπο συμβατό που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων είδαμε έναν φυσικό αποξηραντήριο φρούτων που λειτουργεί με σύμμαχο τον ήλιο, τον βιολογικό καθαρισμό του νερού, τον τρόπο παραγωγής αερίου από φυσικά απορρίμματα και τις πολύ πρωτοποριακές τουαλέτες treebog που με εντελώς φυσικό τρόπο φυτά και δέντρα απορροφούν τα απορρίμματα χωρίς να χρειάζεται αποχετευτικό σύστημα. Πολλές από τις λύσεις στην ενέργεια και στην διαχείριση αξιοποίηση απορριμμάτων αλλά και η δημιουργία καταλυμάτων θα μπορούσαν να είναι σωτήριες λύσεις για κοινωνικές ομάδες με προβλήματα στους οικισμούς τους πχ Οικισμοί Ρομά, camp προσφύγων κτλ.
Στο Οικοχωριό έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται εθελοντές από όλο τον κόσμο που εκπαιδεύτηκαν στο τρόπο λειτουργίας και βοήθησαν στην δημιουργία των υποδομών.
Το απόγευμα που επισκεφθήκαμε το χώρο στηνόταν ένα μεγάλο εντυπωσιακό αντίσκηνο, σαν αυτά που είχαν τα καραβάνια. Εκεί η ομάδα και οι φιλοξενούμενοι σκέφτονται να αναπτύξουν πολλές δράσεις.
Ακούγεται δύσκολο μακριά από τις ευκολίες της πόλης και την κάθε είδους πολυτέλεια. Είναι όμως μια απάντηση στο χάος, την κακοδιαχείριση, το άγχος, όλα αυτά που έρχονται και μας πνίγουν στην καθημερινότητα μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το Οικοχωρίο και την δράση του στην σελίδα skalaecovillage.com!