Καλαμαριά: Τι γίνεται με τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια στην πλατεία Δημαρχείου;

Πολλές φορές επικρατεί κομφούζιο, ενώ προκαλούνται και ατυχήματα - Τι λέει η νομοθεσία, τι απαντά ο Δήμος γιατί ανησυχούν οι γονείς

Χάρης Δημαράς
καλαμαριά-τι-γίνεται-με-τα-ηλεκτρικά-α-1188073
Χάρης Δημαράς

Ένα παιχνίδι που για τα παιδιά αποτελεί αγαπημένη συνήθεια, φαίνεται πως εξελίσσεται σε μία επικίνδυνη κατάσταση σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Καλαμαριάς.

Ο λόγος για τη χρήση των μικρών ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία οδηγούν παιδάκια ηλικίας μέχρι 11-12 ετών, στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά. Είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε απόγευμα, τους ανοιξιάτικους, θερινούς, αλλά και φθινοπωρινούς κυρίως μήνες.

Πολλοί γονείς που θέλουν να δώσουν την δυνατότητα στα παιδιά τους να περάσουν ευχάριστα στη βόλτα τους στην πλατεία, νοικιάζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι, από εταιρία όπου έχει έδρα σε πολύ κοντινό σημείο. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα αυτοκινητάκια γίνονται πολλά (πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τις απογευματινές ώρες) και πλέον η κυκλοφορία στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο (πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού) γίνεται δύσκολη.

πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια

Υπάρχουν μέρες που το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Υπάρχουν κι άλλες όμως που δημιουργείται ένα… χάος, από αυτοκινητάκια, καθώς παράλληλα στα ίδια τετραγωνικά κυκλοφορούν ποδηλατάκια, πατίνια, ενώ πολλά παιδιά παίζουν μπάλα ή βόλεϊ.

Στον Δήμο Καλαμαριάς έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα από γονείς. Εχουν σταλεί επιστολές και στην Δήμαρχο, Χρύσα Αράπογλου, όπως και στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Τα αυτοκίνητα αυτά μπορούν να αναπτύξουν αρκετή ταχύτητα, ενώ δεν βλέπω να φέρουν μέσα προστασίας για τα παιδιά, όπως θα έπρεπε, εστω και σαν μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής, ζώνες, κράνη κλπ, που σε κάποιο βαθμό να δικαιολογεί την ύπαρξη τους. Επίσης δεν βλέπω να υπάρχουν πίστες και σημάνσεις για την κυκλοφορία τους, ώστε να μην ενοχλούν τους πεζούς, ενώ τα παιδιά κυκλοφορώντας, να μαθαίνουν και κάτι, ότι δηλαδή οδηγούμε με κανόνες και δεν κάνουμε ότι μας κατέβει στο δρόμο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην Parallaxi ο γονιός, Ανδρέας Ζέρβας.

Παράλληλα, αναρωτιέται υπό ποιες προϋποθέσεις συμβαίνει αυτό, αν υπάρχουν οι σχετικές άδειες και αν μπορεί να επιληφθεί ο Δήμος.

πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια

«Κενό στη νομοθεσία»

Ζητήσαμε την άποψη του αρμοδίου Αντιδημάρχου Οικονομικών στον Δήμο Καλαμαριάς, Ζαχαρία Κώστα, ο οποίος γνωρίζει καλά το θέμα.

«Το βασικό πρόβλημα για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία. Με την αλλαγή του ΚΟΚ που ενσωμάτωσε τη διάταξη για τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα πατίνια, επιτρέπεται και για αυτά τα μικρά οχήματα η ανάπτυξη της ταχύτητας μέχρι και 6 χιλιόμετρα την ώρα. Εξισώνεται με τον πεζό και έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν πεζό.

Ψάχνοντας το θέμα, διαπιστώσαμε πως θεωρητικά τουλάχιστον κι  αυτά τα οχήματα αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 6 χιλιόμετρα την ώρα. Συνεπώς, μέχρι και 6 χιλιόμετρα την ώρα μπορείς να είσαι στο πεζοδρόμιο, μετά πρέπει να κατέβεις στο δρόμο. Αρα, τα οχήματα αυτά μπορούν νόμιμα να είναι παντού. Από εκεί και πέρα, έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, όσο και από την Τροχαία, αλλά δεν μας έχουν απαντήσει. Συνεπώς, μένουμε σε αυτά που λέει ο νόμος για τα πατίνια και τα ποδήλατα». 

πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια

Σε περίπτωση ατυχήματος καλείς την… τροχαία!

Τι συμβαίνει όμως σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος; Αν δηλαδή το αυτοκινητάκι πέσει σε κάποιον διερχόμενο και προκαλέσει ατύχημα;

«Στην περίπτωση αυτή, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, επεμβαίνει η Τροχαία! Πρέπει να έρθει μετά από κλήση του εμπλεκόμενου και να καταγράψει το γεγονός ως τροχαίο ατύχημα. Ο Δήμος δεν μπορεί να το ελέγξει, διότι στην Καλαμαριά δεν υπάρχει και Δημοτική Αστυνομία. (σ.σ. υπήρχε η πρόβλεψη να δημιουργηθεί, δεν βρέθηκαν 12 άτομα, οπότε τώρα ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ). Αρα είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας». 

Ο κ. Κώστας συμπληρώνει όταν του επισημαίνουμε τις σκηνές… χάους που βλέπουμε πολύ συχνά:

«Δεν σας κρύβω ότι και εγώ προσωπικά και ο Δήμος γενικότερα δεν είμαστε σύμφωνοι με το κομφούζιο που συμβαίνει πολλές φορές. Υπάρχει μια αναρχία, πολύς θόρυβος και ξέρουμε ότι έχουν συμβεί και ατυχήματα. Όμως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε περιοριστικά μέτρα για όλα, να τα απαγορέψουμε δηλαδή όλα στην πλατεία. Και τα ποδήλατα και τα πατίνια. Είναι ωστόσο κάτι που δεν θα το θέλαμε, γιατί η απαγόρευση είναι ένα ακραίο μέτρο, πρόκειται για μια πλατεία, έναν δημόσιο χώρο. 

Αυτό λοιπόν που κάνουμε είναι να συστήνουμε στους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην σταματούν να επιβλέπουν τα παιδιά τους και να κάνουν μια λογική χρήση των οχημάτων αυτών».

πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια

Υπάρχει όμως και μία ακόμη παράμετρος που θέτει ο γονέας κ. Ζέρβας. 

«Αν προσέξει κανείς τη χωροταξία, θα δει ότι υπάρχουν δύο έξοδοι της πλατείας, πάνω στην οποία κινούνται αυτά τα οχήματα, προς την οδό Μητροπολίτου Χρυσάνθου, που πολύ εύκολα μπορούν να οδηγήσουν αυτά τα αυτοκινητάκια πάνω στο οδόστρωμα, στο οποίο φυσικά κυκλοφορούν κανονικά αυτοκίνητα. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί σ αυτή την περίπτωση», αναφέρει.

Ο κ. Κώστας απαντά πως προς την πλευρά της Μητροπολίτου Χρυσάνθου υπάρχουν μπάρες που δεν επιτρέπουν παράλληλα και την είσοδο των αυτοκινήτων, όμως επαναλαμβάνει πως είναι ευθύνη των γονέων. «Αν αφήνουν τα παιδιά τους είτε με αυτά τα οχήματα, είτε με ποδήλατα, να βγαίνουν στο δρόμο, εμείς ποια ευθύνη έχουμε; Ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει όταν οι γονείς βγάζουν τα παιδιά τους με ποδήλατα ή πατίνια στο δρόμο». 

πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια

Τι λέει η εταιρία

Ο έλεγχος της εταιρίας η οποία νοικιάζει (είναι πλέον μία και έχει έδρα στην Καλαμαριά) είναι καθαρά θέμα των αρμόδιων αρχών (Υπουργείο Εμπορίου) και όχι του Δήμου Καλαμαριάς. «Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε και το κάνουμε είναι αν γίνεται κατάληψη του δημόσιου χώρου στο κατάστημα. Τις αδειοδοτήσεις τις δίνει το Υπουργείο, ενώ τον έλεγχο για την κυκλοφορία, όπως σας ανέφερα, έχει η Τροχαία», δηλώνει ο κ. Κώστας.

Από πλευράς της εταιρίας που νοικιάζει τα αυτοκινητάκια, δηλώνεται πως υπάρχει ασφάλεια 100%.  «Είναι ασφαλές. Το όχημα το ελέγχει μέσω τηλεχειριστηρίου και ο γονέας, εφόσον θέλει κι αυτό γίνεται για τα πιο μικρά παιδιά. Τα πιο μεγάλα μπορούν να τα οδηγούν και μόνα τους. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τους γονείς και να μην αφήνουν τα παιδιά τους ανεξέλεγκτα να οδηγούν, ειδικά όταν έχει πολύ κόσμο ή όταν είναι πολύ μικρά.

Το κόστος, παρεμπιπτόντως, για να νοικιάσει κάποιος το αμαξάκι είναι 5 ευρώ για 30 λεπτά ή 7 ευρώ για μία ώρα. Επιτρέπεται από 3 ετών και πάνω, ενώ δεν είναι αναγκαίο να υπογράψει ο γονέας κάποιο έγγραφο.

πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια  πεζόδρομος Καλαμαριάς, αυτοκινητάκια

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα