Ρεπορτάζ

Καρδίτσα: Οργή αγροτών για το σπάσιμο των φραγμάτων και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά

Οι αγρότες ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και ουσιαστικά μέτρα στήριξης - Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, ούτε πρόληψη

Φίλιππος Δεργιαδές
καρδίτσα-οργή-αγροτών-για-το-σπάσιμο-τ-1057161
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε θρίλερ μυστηρίου εξελίχθηκε η υπόθεση του σπασίματος των φραγμάτων γύρω από την Καρδίτσα, το βράδυ της θεομηνίας που έπνιξε τον θεσσαλικό κάμπο.

Μετά από μαρτυρίες και ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να ανοίξουν τα φράγματα και να παροχετευτεί το νερό της κακοκαιρίας για να μη “χαθεί” η Καρδίτσα, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος αλλά και ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, παραδέχτηκαν τελικά ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση.

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η οργή των αγροτών για τα ανύπαρκτα και άφαντα αντιπλημμυρικά έργα που αντικαταστάθηκαν από έργα και ασφαλτοστρώσεις βιτρίνας, ακόμα και σε αγροτικούς δρόμους. Με κονδύλια που δόθηκαν για τα αντιλημμυρικά έργα έγιναν ασφαλτοστρώσεις και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας ενώ η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έχει πνίξει μία ολόκληρη περιφέρεια στις λάσπες και στα λιμνάζοντα νερά που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

Το μυστήριο με τα σπασμένα φράγματα

Στην περιοχή του κάμπου της Καρδίτσας οι αγρότες του Παλαμά, της Μαραθέας και του Κοσκινά και των άλλων χωριών, μία περιοχή 15.000 κατοίκων, ακόμα παλεύουν μετά από 10 ημέρες να συνέλθουν σωματικά και ψυχικά από το κακό που τους βρήκε.

Η περιοχή τους παραμένει εγκλωβισμένη σε μεγάλο βαθμό στα απόνερα και στα λιμνάζοντα ύδατα που έφερε η κακοκαιρία. Όλοι αναρωτιούνται γιατί συνέβη αυτή η ολοκληρωτική καταστροφή στον κάμπο της Καρδίτσας ενώ η πόλη δεν πλημμύρισε ούτε σχεδόν στο ελάχιστο.

Οι πληροφορίες θέλουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις κρίσιμες ώρες, όταν το νερό άρχισε να ζώνει την περιοχή, να προχώρησε στο άνοιγμα και σπάσιμο των αναχωμάτων και φραγμάτων της περιοχής, ώστε το νερό να απομακρυνθεί από την πόλη και να στραφεί προς τον κάμπο. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι τα αναχώματα από την πλευρά της Καρδίτσας ενισχύθηκαν τόσο, ώστε το νερό να υποχρεωθεί περάσει από την άλλη πλευρά.

Είτε το ένα έχει συμβεί, είτε το άλλο, πολίτες και πολιτικά στελέχη της περιοχής, χαρακτηρίζουν αυτή την επιλογή  εγκληματική, επισημαίνοντας ότι αφενός δεν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει μετά το πέρασμα της άλλης θεομηνίας του Ιανού το 2020, και αφετέρου, μετά την επιλογή να ενισχυθεί η πόλη σε βάρος της υπαίθρου, οι κάτοικοι των χωριών δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για να προφυλαχθούν.

Μας πήραν τηλέφωνο ότι τα σπάσανε τα φράγματα και έρχεται νερό

Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τη διαχείριση των φραγμάτων τις κρίσιμες ώρες της πλημμύρας, χειριστής χωματουργικού μηχανήματος, εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι μισθώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να ανοίξει το φράγμα στο Καλέντζη ώστε το νερό να οδηγηθεί στον κάμπο.

Μετά την αποκάλυψη των γεγονότων τα στόματα των υπευθύνων σιγά – σιγά άρχισαν να ανοίγουν. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η πίεση μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το τι έγινε με τα αντιπλημμυρικά έργα και τον καταλογισμό των ευθυνών αλλά και η πάνδημη οργή των αγροτών του κάμπου, που κλήθηκαν εν αγνοία τους να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της κακοκαιρίας.

Να σημειωθεί ότι ήδη 30 κάτοικοι της Φαρκαδόνας, κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατηγορώντας ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος του Ενιπέα, προκειμένου να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας και να πλημμυρίσουν χωριά.

Τελικά ο ανιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος τοποθετήθηκε για το συμβάν, λέγοντας: «Είχαμε μισθωμένα συνολικά 30 μηχανήματα. Έτσι ήταν και ένα μηχάνημα εκεί στον Κοσκινιά. Είχε φουσκώσει ο Καλέτσης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα ότι αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Τομή είχε γίνει και στον Ιανό και στον Διομίδη».

Κάτοικοι από την κοινότητα Μύρινα Καρδίτσας αναφέρουν ότι τα μεσάνυχτα της κορύφωσης της κακοκαιρίας, ο κοινοτάρχης τηλεφώνησε στους κατοίκους και τους είπε να απομακρυνθούν από το χωρίο ή να πάρουν προφυλάξεις, διότι “έσπασαν” τα φράγματα και έρχεται νερό.

«Το νερό από τη βροχή ήταν ήδη 40 πόντους στα χωράφια, όταν μας πήρε ο κοινοτάρχης και μας είπε ότι τα έσπασαν τα φράγματα στη Μαυρίκα για να φύγει το νερό στο κάμπο. Δεν πήραμε καν ειδοποίηση από το 112», αναφέρει ένας αγρότης και τονίζει πως «την άλλη ημέρα το άλλαξαν και το πήραν πίσω και έλεγαν ότι τα φράγματα έσπασαν μόνα τους».

Οι πληροφορίες τους αναφέρουν ότι υπήρχε μηχάνημα του ΤΟΕΒ που είχε σταλεί για την συγκεκριμένη εργασία. «Έχω γνωστό που είναι χειριστής σε φορτωτή, αυτοί τα σπάσανε, μου το είπε, πήγαν αυτοί και τα χαλάσανε. Το  σχέδιο ήταν απλό να προστατευτεί η Καρδίτσα. Η πόλη στον Ιανό στο κέντρο είχε 50 πόντους νερό. Οπότε το σχέδιο ήταν να μην υποστεί ζημιές η Καρδίτσα. Το ξέρανε αυτό. Οχυρώσανε πιο πολύ από την πλευρά της Καρδίτσας, οπότε ήταν επόμενο να σπάσουν από αυτή την πλευρά», τονίζει και αναφέρει πως αυτό “είναι μία γνωστή πρακτική στον κάμπο”. «Ανοίγουν τα αναχώματα ώστε το νερό να φεύγει και να απομακρύνεται», προσθέτει και τονίζει ότι «σπάσανε και τα αναχώματα στο Καρποχώρι για να φύγει προς Άγιο Θεόδωρο και Παλαμά».

Ασφαλτοστρώσανε μέσα στα χωράφια

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει και ο Κώστας Τέλος, πρώην αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα Καρδίτσας.

«Υπάρχουν αναχώματα που σπάσανε. Όταν υπάρχει μηχάνημα έργου πάνω στο ανάχωμα τι κάνει εκεί το μηχάνημα; Η πόλη της Καρδίτσας γιατί δεν πλημμύρισε; Με τον Ιανό, με το μισό το νερό, πλημμύρισε η πόλη και τότε λέγανε ότι δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν. Τώρα με διπλάσιο νερό πως τα κατάφεραν και δεν πλημμύρισε η Καρδίτσα και πλημμύρισαν τα χωριά; Άρα κάποιος έβαλε το χεράκι του» τονίζει και αναφέρει «ο αντιπεριφερειάρχης Νούσιας έλεγε ότι τα ποτάμια είναι ελεγχόμενα».

«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των κατοίκων ούτε πρόληψη. Έχουν γίνει εγκλήματα, χάθηκαν ζωές και περιουσίες. Υπάρχει κόσμος σήμερα που δεν έχει που να κοιμηθεί. Στον Παλαμά υπάρχει κόσμος, γέροι άνθρωποι που κοιμούνται 30 άτομα μαζί, σε αίθουσες στα σχολεία. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος πρέπει να γίνουν τα φράγματα, να ενισχυθούν τα αναχώματα και να καθαριστούν τα ποτάμια. Όμως ο κ. Αγοραστός έκανε ασφαλτοστρώσεις αντί για αντιπλημμυρικά έργα και δωρεές στα πανηγύρια διότι αυτά φαίνονται», τονίζει και αναφέρει ότι αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει άπειρες ασφαλτοστρώσεις ακόμα και μέσα στα χωράφια ή στο κέντρο της Καρδίτσας.

«Έκαναν ασφαλτοστρώσεις σε αγροτικούς δρόμους. Σε πολλά χωριά έχουμε μέσα στα χωράφια δρόμους με άσφαλτο. Αντί να καθαρίσουν  κανάλια και ποτάμια στρώνανε άσφαλτο και μάλιστα τόσο λεπτό, που από την πλημμύρα σήμερα έχει εξαφανιστεί» αναφέρει.

 

«Έχουν γίνει τραγικά λάθη. Ο Αγοραστός έφτιαξε ένα αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο που έδιωχνε το νερό του Πηνείου. Δεν δούλεψε σωστά. Από τις 7 μηχανές, λειτούργησαν μόνο οι δύο και μετά κόπηκε το ρεύμα,» αναφέρει και τονίζει πως “η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα μπορούσε να χτίσει φράγματα σε Φάρσαλα και Μουζάκη και άλλα 3-4 πιο μικρά  που θα συγκρατούσαν το νερό, θα λειτουργούσαν ως ταμιευτήρες για πότισμα ή ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά δεν τους νοιάζει δεν τα φτιάχνουν παρότι υπάρχουν σχέδια και μελέτες έτοιμες αλλά η Περιφέρεια έχει δείξει εγκληματική αδιαφορία”.

Όλα έχουν καταστραφεί, δεν έχουμε τίποτα 

Όσο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, ο καλλιεργητής Κ. Κ από τη Μύρινα τονίζει πως πλέον δεν υπάρχει χωράφι, σπίτι, μηχάνημα, υποπδομή   στα χωριά, χωρίς ζημιές και καταστροφές.

«Στα θερμοκήπια έχουμε 1-1,5 μέτρο νερό τώρα. Τα χωράφια είναι λίμνες. Δεν υπάρχει τίποτα, μηχανήματα, χωράφια από καλαμπόκια και βαμβάκια μέσα στη λάσπη. Τα λάστιχα στα χωράφια, που ποτίζαμε, μόνο κοστίζουν 100 ευρώ το στρέμμα», τονίζει και αναφέρει πως τα 6000 ευρώ για την οικοσυσκευή και τα 10.000 για τις επιδιορθώσεις των σπιτιών, δεν φτάνουν για να αποκατασταθούν οι ζημιές και οι περιουσίες.

Επίσης ο Τάσος Θωμάς, κτηνοτρόφος της περιοχής που η μονάδα του υπέστη τεράστια καταστροφή, αναφέρει ότι η ζημιά είναι ολοκληρωτική. «Χάσαμε περίπου 2000 ζώα, χοίρους, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθήκες, ζωοτροφές και δεν έχουμε να ταΐσουμε όσα έμειναν. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη», τονίζει και αναφέρει: «παλεύουμε καμιά 20 άτομα να απομακρύνουμε τα νεκρά ζώα και να καθαρίσουμε τις λάσπες από τη μονάδα. Κάνουμε απολυμάνσεις, ασβεστώνουμε. Από το δήμο και την Περιφέρεια δεν ήρθαν ούτε να ρωτήσουν». Όσο για τα φράγματα είναι κατηγορηματικός: «όλοι έχουμε ακούσει ότι τα σπάσανε τα φράγματα».

Ο Δημήτρης Τσέτσιλας, πρώην αντιδήμαρχος Τεμπών, μιλώντας για την κατάσταση στον κάμπο αναφέρει ότι «η Θεσσαλία και η χώρα παραμένουν κομμένες στα δύο. ΠΑΘΕ και παλαιά εθνική οδός βρίσκονται κάτω από τα νερά» ενώ για το άνοιγμα των φραγμάτων σημειώνει πως είναι μία πρακτική που ακολουθείται σε έντονες νεροποντές. «Δυστυχώς δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τον κόσμο αλλά όλα αυτά, όπως και τι έγινε με τα λεφτά πρέπει να τα ερευνήσει η δικαιοσύνη. Γίνανε λάθη και εγκλήματα και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα