Καταρρέει το ΕΣΥ: Η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Η υφιστάμενη κατάσταση στο νοσοκομείο στα νότια και το αβέβαιο μέλλον του μέσα από τα μάτια του εξαίρετου επιστήμονα με τεράστιο κοινωνικό έργο, Ανδρέα Μαμαντόπουλου.

Στέλλα Παϊσανίδη
καταρρέει-το-εσυ-η-περίπτωση-του-γενικ-967862
Στέλλα Παϊσανίδη

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις γύρω από το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας θα πρέπει όλους να μας προβληματίσουν.

Και αυτό γιατί καταδεικνύουν τις μεθοδεύσεις για υποβάθμισησυρρίκνωσηκλείσιμο των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας και τελικά τις σταδιακές και σχεδόν αθόρυβες κινήσεις για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μετά την παραίτηση του διευθυντή Χειρουργικής από το νοσοκομείο Ρεθύμνου και τη μετέπειτα παραίτηση της λοιμωξιολόγου, διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής από το ίδιο νοσοκομείο για πολύ σοβαρούς λόγους, νέες πληροφορίες για το Γ.Ν. Ιεράπετρας Κρήτης προκαλούν ανησυχία και ερωτηματικά.

Πληροφορίες που φτάνουν πια μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την parallaxi αναφέρουν ότι το νοσοκομείο στα νοτιοανατολικά του νησιού λειτουργεί σήμερα μετά βίας.

Γιατροί του νοσοκομείου έχουν ήδη εξαναγκαστεί σε παραίτηση, ενώ άλλοι αναμένεται να αποχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση λέει πως το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας ή και θα έχει ακόμα χειρότερη κατάληξη.

Χιλιάδες κόσμου που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο καλούνται τώρα να στραφούν σε ιδιώτες και να πληρώσουν- εφόσον διαθέτουν χρήματα- προκειμένου να έχουν το δημόσιο αγαθό που μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Βεβαίως, τίποτε δεν προέκυψε ξαφνικά και ως διά μαγείας. Επί σειρά ετών το νοσοκομείο- που εξυπηρετεί ολόκληρη τη νοτιοανατολική Κρήτη- υποβαθμίζεται χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση.

Η οργή των πολιτών είναι εμφανής με τους τελευταίους να ετοιμάζονται δυναμικά για συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας.

Τι συμβαίνει όμως ακριβώς στο νοσοκομείο και ποιες είναι οι επεκτάσεις του ζητήματος; Το περιοδικό ήρθε σε επαφή με τον εξαίρετο ιατρό- επιστήμονα και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, κύριο Ανδρέα Μαμαντόπουλο.

Ο ίδιος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ιατρική, ενώ έχει συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου ο τόπος και οι ασθενείς να έχουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει.

Παρακάτω οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις της parallaxi:

Έχετε υπάρξει μέσα στο νοσοκομείο Ιεράπετρας και βοηθήσει με κάθε τρόπο. Ποια ήταν άλλοτε η εικόνα του νοσοκομείου και τι βλέπετε να έχει αλλάξει σήμερα;

Το νοσοκομείο Ιεράπετρας ήταν τα προηγούμενα χρόνια πρωτοπόρο στο νομό Λασιθίου. Είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύει σχεδόν όλο το φάσμα των ασθενών. Επίσης να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν ζηλευτές από μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία. Αυτό σιγά σιγά και μεθοδικά άρχισε να καταργείται. Με τη μέθοδο του «σιγά- σιγά» προκειμένου να μην υπάρξει αντίδραση άρχισε να «αποψιλώνεται» το νοσοκομείο από ιατρικό προσωπικό, από στελεχιακό δυναμικό. Το νοσοκομείο μας είναι στοχοποιημένο πάρα πολλά χρόνια. Από το 2011 όμως αρχίζει η σιγανή αποδόμησή του. Πιστεύανε ότι κάπως έτσι δε θα υπάρξει αντίδραση. Και επίσης πιστέψανε ότι με την κλιμακούμενη απογοήτευση ο λαός της Ιεράπετρας θα οδηγηθεί στην απάθεια. Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο λαός  αυτή τη στιγμή που κουβεντιάζουμε είναι θυμωμένος. Και γι’ αυτό και εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Με τις κινητοποιήσεις του λαού σώθηκε το νοσοκομείο αρκετές φορές. Μόνο με τη φωνή του θα σωθεί πάλι το νοσοκομείο. Και γι’ αυτό και γίνεται αυτή η κινητοποίηση η μαζική να ακουστεί η φωνή μας, να τραντάξει συθέμελα η Ελλάδα. Να μας ακούσουν γιατί φαίνεται ότι στην Αθήνα πάσχουν από βαρηκοΐα. Το νοσοκομείο αυτό καλύπτει το ένα τέταρτο του νότιου άξονα της Κρήτης. Καλύπτει όλη τη νοτιοανατολική Κρήτη. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο στο νότο, δεν υπάρχει άλλο.

Ποια είναι η κατάσταση την τρέχουσα περίοδο αναφορικά με την ύπαρξη γιατρών;

Εκεί, λοιπόν, που είχαμε πλήρεις κλινικές που μπορούσαν να εφημερεύουν κάθε μέρα, τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε χάσει 17 γιατρούς. Όταν χάνονται 17 γιατροί από ένα μικρό νοσοκομείο, ουσιαστικά έχει φύγει η δύναμη όλου του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή πρέπει να λειτουργήσουμε με έναν αναισθησιολόγο, μια ηρωίδα που κρατάει στην πλάτη της όλο το νοσοκομείο. Διότι δεν είναι μόνο τα χειρουργεία, είναι όλα τα επείγοντα, είναι οι ανακοπές, οι αυξημένες ανάγκες των τμημάτων. Τρέχει παντού και έχει εξουθενωθεί.

Τι ακριβώς συνέβη με τους γιατρούς;

Άλλοι έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, δεν άντεχαν πλέον. Ξεπερνούσε πια αυτό που συνέβαινε τις ψυχικές και σωματικές τους δυνατότητες. Άλλοι έχουν πάει σε πιο ελκυστικές θέσεις. Μεθοδικά προκηρύσσονταν ελκυστικότερες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία, τους «έπιαναν από κοντά» και μας τους «κλέβανε».

Με ποιους τρόπους τους «έπιαναν από κοντά»;

Επικοινωνούσαν οι διοικητές άλλων νοσοκομείων μαζί τους και τους έταζαν πιο σπουδαίες θέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε δικό μας αναισθησιολόγο στο Ρέθυμνο, δικό μας αναισθησιολόγο που είναι στον Άγιο Νικόλαο, έχουμε ιατρούς που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την Κρήτη. Άλλοι λοιπόν εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση και βγήκαν στον ιδιωτικό τομέα αφενός γιατί δεν άντεχαν σωματικά, αλλά και με το βάρος της ευθύνης. Όταν είσαι μόνος σου, δεν είσαι καλός, δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Άρα με διάφορους τρόπους μας πήραν γιατρούς. Έχουμε έναν αναισθησιολόγο. Έχουμε έναν παθολόγο. Μα χωρίς παθολογική κλινική είναι σαν να έχεις στρατό χωρίς πεζικό. Δεν έχεις τη βάση για να λειτουργήσεις ένα νοσοκομείο. Είχαμε τρεις ακτινολόγους, ένας έφυγε από τη ζωή και οι άλλες δύο εξαναγκάστηκαν λόγω της συμπεριφοράς και της πίεσης σε παραίτηση και εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ουσιαστικά ενάμιση καρδιολόγο. Γιατί ο ένας από τους δύο είναι με το ένα πόδι προς το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Αναμένουμε ότι όταν αυτό συμβεί θα έρθει ένας καρδιολόγος εδώ αλλά χρειαζόμαστε τέσσερις. Οι δύο δεν επαρκούν. Γενικώς, για να δουλέψει ο χειρουργικός τομέας πρέπει να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται καρδιολόγος. Θέλει αναισθησιολόγους προκειμένου να γίνει η χειρουργική επέμβαση. Αν κάποιος πάσχει από μεταβολικά προβλήματα χρειάζεται ο παθολόγος να είναι εκεί. Άρα λοιπόν με τον τρόπο που λειτούργησαν διέλυσαν κάθε δυνατότητα του νοσοκομείου να λειτουργεί σα νοσοκομείο. Και η κυρία Γκάγκα είπε «ένα καλό ΤΕΠ χρειάζεστε και τίποτε άλλο».

Η Μ. Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσφάτως επισκέφτηκε το νοσοκομείο.

Ναι, η επίσκεψη ήταν για την ίδια προσβλητική γιατί υποψιάζουν πως δε διαθέτουμε ούτε την παιδεία, ούτε τη μόρφωση να γίνει ακουστός ο ενεργός πολίτης. Εμείς εκπροσωπούμε την κοινωνία των πολιτών. Κάτι που παροτρύνεται από όλες τις χώρες του πλανήτη. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δε θέλουν καν να μας ακούσουν. Άρα λοιπόν ο εκπρόσωπός μας- που έτυχε να ήμουν εγώ- δεν έγινε καν αποδεκτός στη συνάντηση. Έμεινα από έξω και περίμενα. Το γεγονός θύμωσε ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Μίλησε με τους διοικητές των άλλων νοσοκομείων και μετά έκανε μια περιοδεία στο νοσοκομείο και έφυγε από την πίσω πόρτα. Στην ουσία δραπέτευσε. Δεν έκανε καμία αναφορά για χρηματοδότηση στο νοσοκομείο, το μόνο που είπε είναι «δε θα σας κλείσουμε». Μας είπε και ότι θα μας κάνει και ένα τμήμα χημειοθεραπείας. Για αυτό το τμήμα εννοεί μία νοσοκόμα, η οποία θα παίρνει τη συνταγή από τους ογκολόγους, θα ετοιμάζει τα φάρμακα και θα τα χορηγεί. Οι νεοπλασίες όμως θέλουν μία διεπιστημονική προσέγγιση. Χρειάζονται πάνω από πέντε ειδικότητες για να αντιμετωπιστεί σωστά ένας καρκινοπαθής. Στον παθολόγο έταξε ότι θα τον βοηθήσει, θα του φέρει στρατιωτικό ιατρό ή θα έρχεται γιατρός από άλλα νοσοκομεία. Επομένως, δε μας είπε τίποτε η κ. Γκάγκα. Ήρθε περισσότερο για να απαλύνει τις αντιδράσεις του κόσμου αφενός γιατί ήρθε ο πρωθυπουργός στην Κρήτη, αφετέρου γιατί είναι προεκλογική περίοδος.

Τι λέτε σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως το νοσοκομείο «περισσεύει»;

Υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Καταρχάς, το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπως σας είπα, είναι το μοναδικό στο νότο και καλύπτει το ένα τέταρτο του νότιου άξονα της Κρήτης. Δεν «περισσεύει» σε καμία περίπτωση και ο πληθυσμός ευθύνης του ξεπερνά τις 40.000.

Υπάρχουν ελλείψεις αυτή τη στιγμή σε αποθέματα στο νοσοκομείο (π.χ. φάρμακα, υλικά) και εάν ναι, πώς αυτές σχετίζονται με τη χρηματοδότηση;

Σαφώς λείπουνε, σαφώς έχουμε ελλείψεις και είναι πανελλήνιο το φαινόμενο, αλλά για τα νοσοκομεία δεν ήταν τόσο κρίσιμο και πιστεύω ότι και στο θέμα του εξοπλισμού βοηθάει και η ίδια η κοινωνία. Ο ίδιος ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου πρέπει να έκανε προσφορές προς το νοσοκομείο που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ στο σύνολο των προσφορών. Το κομμάτι το εξοπλιστικό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα το ξεπεράσουμε. Συν του ότι μας υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν ένα νέο ακτινολογικό μηχάνημα, καθώς και ότι θα έρθει μαστογράφος. Το θέμα είναι ποιος θα τα δουλέψει. Ο ένας ακτινολόγος που είναι για την καθημερινότητα και τα επείγοντα, τα τρέχοντα, τα τμήματα, τον αξονικό τομογράφο, τον υπερηχογράφο, και είναι και για τις κανονικές ακτινογραφίες; Οπότε και αυτός ετοιμάζει την παραίτησή του και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας πω.

Με βάση την ισχύουσα κατάσταση στο νοσοκομείο μπορούν να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά και εάν ναι τι είδους;

Εάν εφημερεύει ο καρδιολόγος το έμφραγμα του μυοκαρδίου θα αντιμετωπιστεί με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Να μην ξεχνάμε ότι η θρομβόλυση για το έμφραγμα του μυοκαρδίου ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο και την Ιεράπετρα. Τώρα για το επείγον περιστατικό αν βρούμε καρδιολόγο θα το κάνει, εάν όμως δε βρούμε; O καρδιολόγος θα εφημερεύσει 7- 8 ημέρες τις υπόλοιπες 22- 23 τι θα συμβεί; Άρα λοιπόν θα μεταφερθεί το περιστατικό και χάσαμε τη χρυσή μισή ώρα. Η πρώτη μισή ώρα είναι η πιο καθοριστική για το έμφραγμα. Το ίδιο ισχύει και για τον τραυματία, το παιδί που το χτύπησε αυτοκίνητο, το μηχανάκι που έχει πέσει. Θα προλάβει να φτάσει στον Άγιο Νικόλαο; Στο επείγον θα πέσουν οι γιατροί με αυτοθυσία πάνω του, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν επί τόπου. Θα κινδυνεύσουν ζωές και την ευθύνη πρέπει να την πάρουν ο κύριος Πλεύρης και η κυρία Γκάγκα.

Ποιες είναι οι διεκδικήσεις αυτή τη στιγμή για το νοσοκομείο Ιεράπετρας;

Οπωσδήποτε θέλουμε άμεσα 11 γιατρούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις και όχι  «πασαλείμματα» με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί το αναισθησιολογικό, το καρδιολογικό, η παθολογική κλινική. Και η προκήρυξη θα πρέπει να είναι ταυτόχρονη για όλες τις θέσεις. Παράλληλα, να μην υπάρχει ανταγωνιστική προκήρυξη σε άλλα νοσοκομεία. Για αργότερα, το νοσοκομείο πρέπει να ενταχθεί στα προβληματικά νοσοκομεία των άγονων περιοχών τύπου Α για να είναι ελκυστικό για τους γιατρούς (έτσι οι γιατροί θα μπορούν να πάνε έπειτα από πέντε χρόνια προϋπηρεσίας στο νοσοκομείο της επιλογής τους και της καταγωγής τους). Ο οργανισμός να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις αληθινές ανάγκες της περιοχής, δηλαδή το νοσοκομείο πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να προσαρμόζεται και να έχει μια αειφορία. Αυτά είναι τα βασικά. Από ‘κει και πέρα προκύπτουν θέματα εξοπλισμού, προκύπτουν θέματα σωστής λειτουργίας, φύλαξης, προμηθειών. Όλα αυτά πρέπει να λύνονται.

Πώς θα πρέπει να διοικείται δυνητικά το νοσοκομείο κατά την άποψή σας;

Από το 2011 αποφασίστηκε τα νοσοκομεία του νομού να έχουν ενιαία διοίκηση. Η ενιαία διοίκηση έχει έδρα τον Άγιο Νικόλαο. Η ενιαία διοίκηση λειτούργησε εγκληματικά σε βάρος του νοσοκομείου της Ιεράπετρας. Όταν μία διοίκηση είναι μέσα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου που περιτριγυρίζεται από τους εργαζόμενους του Αγίου Νικολάου, τους γιατρούς του Αγίου Νικολάου, την κοινωνία της περιοχής, λειτουργεί για τον Άγιο Νικόλαο. Και λειτούργησε εγκληματικά σε βάρος της Ιεράπετρας υποκλέπτοντας και γιατρούς και αυτό που προσδοκά ίσως είναι με την υποβάθμιση του νοσοκομείου να μεταφερθεί και ο εξοπλισμός. Άρα μια ενιαία διοίκηση έκανε ζημιά. Ζητούμε λοιπόν το αυτοδιοίκητο, το νοσοκομείο της Ιεράπετρας να έχει τη δική του διοίκηση.

Εφόσον υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου Ιεράπετρας- πράγμα που απευχόμαστε- άλλα κοντινά νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

Το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δε μπορεί να αντέξει το φόρτο του νομού σε καμία περίπτωση. Το θέμα είναι ότι θα υπάρξει η πίεση. Η πίεση προέρχεται κυρίως από τους επενδυτές στην υγεία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει πάρει σχεδόν όλο τον ιδιωτικό. Η γνωστή CVC. Aυτοί με τα δισεκατομμύριά τους επισκέπτονται την κυρία Γκάγκα και τον κύριο Πλεύρη και πηγαίνουμε και εμείς και ζητάμε για το νοσοκομείο μας. Ποιος θα εισακουστεί; Τα κέρδη από την υγεία που εμπορευματοποιείται θα πάνε σε φορολογικούς «παραδείσους», θα φύγουν δηλαδή από τη χώρα. Η πίεση λοιπόν από τους επενδυτές είναι αυτή που οδηγεί σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Δεν μπορεί να αποφάσισαν έτσι ξαφνικά η κ. Γκάγκα και ο κύριος Πλεύρης να κλείσουν νοσοκομεία.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάληξη του νοσοκομείου;

Με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία που πέρασε η κυρία Γκάγκα, όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδας οδηγούνται στην υπανάπτυξη και το σβήσιμό τους. Τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο: Λέει γιατρέ κάνε απογευματινό ιατρείο, κάνε απογευματινό χειρουργείο και θα σε πληρώσουν αυτοί. Το δεύτερο που προβλέπει είναι ότι μπορείς να βγεις και έξω, να πας σε ένα κέντρο άλλο, ιδιωτικό. Η περιφέρεια όμως δεν έχει ιδιωτικά κέντρα. Άρα λοιπόν οι γιατροί δε θα θέλουν να πάνε στην περιφέρεια, θα προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου μπορούν να βγαίνουν και έξω να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Το τρίτο που προβλέπει είναι ότι ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν μέσα στα νοσοκομεία. Δηλαδή με το νέο νομοσχέδιο μέσα στα νοσοκομεία δημιουργείται μια Βαβέλ. Θα υπάρχουν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα υπάρχουν ιδιώτες που θα μπαίνουν μέσα, θα υπάρχουν γιατροί του νοσοκομείου που θα βγαίνουν έξω, θα υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι έχουν δικαίωμα πια με αυτό το νόμο να βγαίνουν χωρίς καν να ενημερώνουν τη διοίκηση του νοσοκομείου. Θα υπάρχει μεγάλο κενό στην εκπαίδευση νέων γιατρών και διαφόρων ταχυτήτων ασθενείς, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και αυτοί που δεν έχουν. Όλο αυτό ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της περιφέρειας θα τα εξαφανίσει. Το γνώριζαν αυτό και επινόησαν και τον υγειονομικό χάρτη. Τι λέει αυτός ο χάρτης: Ότι τα νοσοκομεία της περιφέρειας δε χρειάζονται και να τα κλείσουμε, να τα συγχωνεύσουμε, να τους δώσουμε μια άλλη αποστολή.

Πιστεύετε στη θετική έκβαση των πραγμάτων για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας;

Πάντα υπάρχει ελπίδα. Εγώ από χαρακτήρα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, γι’ αυτό και ξεσηκωνόμαστε και διεκδικούμε να αποσύρουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να αποσύρουν τα σχέδια περί συγχωνεύσεων και να δουν τι θα κάνουν με το νόμο διότι δεν είναι πια νομοσχέδιο, έχει ψηφιστεί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάντα ελπίζω, πιστεύω ότι θα ακουστεί η φωνή του κόσμου και ότι το νοσοκομείο μας θα συνεχίσει την πορεία του την απαραίτητη που χρειάζεται η νοτιοανατολική Κρήτη. Το θέμα είναι ότι θα είναι πάντα έτσι και ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε μια συνεχή εγρήγορση για να προστατεύσει το νοσοκομείο του.

Είδαμε, διαβάσαμε, ακούσαμε τραγικά πράγματα για την κατάσταση και σε μεγαλύτερα νοσοκομεία. Μου έρχεται στο μυαλό πρώτο το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς.

Και το νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν στοχοποιημένο όπως το δικό μας γιατί είναι ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα του Ηρακλείου και των Χανίων. Υπολόγιζαν και για εκεί ένα καλό ΤΕΠ, «τσουβάλιασμα» των ασθενών και μεταφορά με τα ασθενοφόρα. Η γιατρός Ελένη Ιωαννίδου, η οποία είναι άριστη επιστήμονας και λοιμωξιολόγος παθολόγος κρατούσε ένα επίπεδο στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Αυτό δεν ήταν αρεστό. Την εξανάγκασαν να παραιτηθεί πάλι από απόγνωση. Είχε φιλόδοξα σχέδια στο μυαλό της για το πώς θα αναπτυχθεί η παθολογία και η λοιμωξιολογία στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Υπήρξε και εκεί υποστελέχωση, υπήρξε ο «στραγγαλισμός » των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων της οπότε είπε «τι νόημα έχει να είμαι εδώ». Και εκεί της υποσχέθηκαν ότι θα έρχονται γιατροί από άλλα νοσοκομεία να τη βοηθήσουν.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου στήριξη του ΕΣΥ. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

Στους διαλόγους που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν πολυπροβάλλεται αυτό. Ήρθε η κυβέρνηση και έκλεψε από τον ελληνικό λαό τη μεγαλύτερη κατάκτηση που είχε από τη μεταπολίτευση και μετά, το ΕΣΥ. Δεν ακούμε πολλή αντίδραση ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το περνάνε στα χαλαρά. Αυτή η κλοπή θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα. Πολύ πιο πάνω από τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές. Κάπου αναφέρεται στις πίσω σελίδες.

Τέλος, πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει η προεκλογική/ μετεκλογική περίοδος τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με το νοσοκομείο Ιεράπετρας και τα υπόλοιπα;

Eάν ο κόσμος έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά θα επηρεάσει σαφώς. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βιάζεται τόσο πολύ η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει. Μέσα στο Μάρτιο είπε ότι θα αρχίσουν τα απογευματινά χειρουργεία σε αυτούς που θα πληρώσουν. Γιατί βιάζεται να το κάνει; Γιατί θέλει να υποστεί τις συνέπειες τις προεκλογικές, το πολιτικό κόστος; Είναι περίεργο. Άρα λοιπόν οι πιέσεις των ιδιωτών είναι τεράστιες. Αρχίζει σιγά σιγά και η διάβρωση του ΕΚΑΒ. Όπως διαβρώθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, θα διαβρωθεί και το ΕΚΑΒ.

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Μαμαντόπουλο

Ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος είναι συνταξιούχος ιατρός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και επί χρόνια συντονιστής- διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας. Υπήρξε για πολύ μικρό διάστημα πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο σύνολό του. Είναι επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ιατρική. «Είχαμε ερωτική σχέση με την Ιατρική» λέει άλλωστε ο ίδιος. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη λαπαροσκοπική επεμβατική στην Κρήτη. Φρόντισε ώστε οι ασθενείς να έχουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει και έτσι επισκέφτηκε πάρα πολλά κέντρα του εξωτερικού. Η μεγάλη μετεκπαίδευσή του ήταν στο St Mary’s Imperial University Hospital του Λονδίνου και από εκεί όλα τα χρόνια προσπαθούσε να φέρνει στην Ιεράπετρα ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για να ασκεί τη χειρουργική με συνέπεια.

Στον τομέα του εθελοντισμού ποτέ δεν έμεινε μέσα από τα «κάγκελα» του νοσοκομείου. Ήταν πάντα «προς τα έξω». Εκπαιδεύει εθελοντές, αλλά και κόσμο στις πρώτες βοήθειες. Συμμετέχει στην αντιμετώπιση των καταστροφών, σε προγράμματα πρόληψης νοσημάτων κυρίως για τον καρκίνο του μαστού εδώ και 25 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Κατάφερε να έχουμε το πρώτο πληθυσμιακό screening για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα.

*Το παλλαϊκό συλλαλητήριο για την κατάρρευση του νοσοκομείου Ιεράπετρας και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στις 11 στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα