Ρεπορτάζ

Κάτι ψήνεται σε μια παλιά αποθήκη της πόλης

Εικόνες: Αστέριος Λότσιος, Μαρίνα Τούλα Στα 600τ.μ.της παλιάς στρατιωτικής αποθήκης επί της Λεωφόρου 3ης Σεπτεμβρίου λοιπόν, συμβαίνει κάτι συναρπαστικό. Μια ομάδα εφτά ανθρώπων από 4 ομάδες της πόλης (“WE”, “Παιδιά εν Δράσει”, “Destv”, “Eξώστης”) επένδυσε μπόλικο προσωπικό χρόνο και χρήμα, ώστε η παλιά αυτή αποθήκη, που έχει αποτελέσει στο παρελθόν το πρώτο παγοδρόμιο της πόλης […]

Γιάννης Βήκας
κάτι-ψήνεται-σε-μια-παλιά-αποθήκη-της-π-38286
Γιάννης Βήκας
arxiki.jpg

Εικόνες: Αστέριος Λότσιος, Μαρίνα Τούλα

Στα 600τ.μ.της παλιάς στρατιωτικής αποθήκης επί της Λεωφόρου 3ης Σεπτεμβρίου λοιπόν, συμβαίνει κάτι συναρπαστικό. Μια ομάδα εφτά ανθρώπων από 4 ομάδες της πόλης (“WE”, “Παιδιά εν Δράσει”, “Destv”, “Eξώστης”) επένδυσε μπόλικο προσωπικό χρόνο και χρήμα, ώστε η παλιά αυτή αποθήκη, που έχει αποτελέσει στο παρελθόν το πρώτο παγοδρόμιο της πόλης (δεκαετία του 80), νυχτερινό κέντρο και στριπ κλαμπ (“Men’s Platinum”), να μεταμορφωθεί σ’ έναν ξεχωριστό πολυχώρο πολιτισμού και indoor sports.

Πώς θα γίνει αυτό; Στο ανανεωμένο βιομηχανικού τύπου κτήριο των 1200 τμ έχει τοποθετηθεί ήδη ο πρώτος στην Ελλάδα προσομοιωτής πίστας σνόουμπορντ και σκι Maxxtracks ISB 2000, ο οποίος διαθέτει κυλιόμενο τάπητα 45 τμ, καθώς και ένας τοίχος αναρρίχησης τύπου boulder ύψους 3 μ. και πλάτους 7,5μ., ο οποίος μοιάζει με πραγματικό βράχο και στον οποίο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και περίπου 300 «πιασίματα». Ο τοίχος αυτός δε θα προσφέρει την κατακόρυφη –προς τα πάνω- αναρρίχηση, όσο θ’ απαιτεί ευελιξία για την ελεύθερη – χωρίς σκοινιά- μετακίνηση από τη μια άκρη, στην άλλη.  Για την ασφάλεια των αναρριχητών βέβαια, θα προστεθούν στρώματα στο δάπεδο.

Τα indoor activities όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς θα φιλοξενούνται επιπλέον ΒΜΧ και skate διοργανώσεις σε ειδικά διαμορφωμένο –με ράμπες- χώρο, με σκοπό να στεγαστεί το πάθος πολλών νέων εναλλακτικών τύπων, που δεν έχουν χώρο να εξασκήσουν το αγαπημένο του χόμπι.

Περνώντας στο κομμάτι του πολιτισμού τώρα, οι άνθρωποι του WE μας εξήγησαν πως στη συναυλιακή αρένα χωρητικότητας 1300 ατόμων, που υπάρχει εντός του κτηρίου, θα μπορούν να πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις αλλά παράλληλα και θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες θα γίνεται εκμετάλλευση των τοποθετημένων κερκίδων, κάνοντας το σημείο πόλο έλξης θεατρικών, μουσικών και διάφορων άλλων καλλιτεχνικών ομάδων. Πέραν όμως της διάθεσης της αρένας και της σκηνής σε ομάδες τέχνης για κάθε είδους performance, το WE θα μπορεί να φιλοξενεί και τις πρόβες των ομάδων αυτών, οι οποίες θα συνυπάρχουν στο χώρο με τους υπόλοιπους επισκέπτες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι προσβάσιμες και ανοιχτές, όμως χωρίς να ενοχλούνται οι καλλιτέχνες και οι επισκέπτες των υπόλοιπων δραστηριοτήτων αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ομάδα, υπάρχουν σκέψεις για διαχωρισμό του κτηρίου με μεγάλες και βαριές κουρτίνες, όποτε απαιτείται.

Για όσους θέλουν όμως ένα εναλλακτικό και πρωτότυπο στέκι ν’ απολαύσουν το ποτό ή τον καφέ τους, θα υπάρχουν δύο καφέ μπαρ, ενώ στο σημείο θα υπάρχει και κατάστημα λιανικής, το οποίο θα προμηθεύει τον κόσμο με αξεσουάρ, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιούνται στο νέο urban αυτό spot. Φυσικά, δε χρειάζεται ν’ αναφέρουμε πως θα υπάρχουν αποδυτήρια για τους αθλητές και αποθηκευτικός χώρος για τον εξοπλισμό τους, καθώς και καμαρίνια για τους καλλιτέχνες.

Πώς ξεκίνησε όμως η ιδέα; Στην ερώτησή μας για την γέννηση της ιδέας και τις επιρροές από αντίστοιχα projects του εξωτερικού, τα παιδιά μας απάντησαν πως όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι. Ένα μέλος της ομάδας είδε τον προσομοιωτή σνόουμπορντ/σκι και έτσι σκέφτηκαν ένα τρόπο να φέρουν κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η αρχική ιδέα αφορούσε έναν χώρο αποκλειστικά για indoor activities. Στη συνέχεια, ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους του πολιτισμού, στο εγχείρημα συμπεριλήφθηκε και προβλεπόμενος χώρος για καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Κάπως έτσι γεννήθηκε πριν 5 χρόνια όλη αυτή η σκέψη,  να γίνει ένα βήμα δηλαδή, για τη δημιουργία ενός χώρου, στον οποίο θα παράγεται πολιτισμός και θα σέβεται τη διαφορετικότητα κάθε είδους. Η συνύπαρξη στο WE είναι ένα βασικό και απαραίτητο στοιχείο για να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια. Αυτό το αίσθημα του σεβασμού είναι κυρίαρχο, μιας και η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που συμμετείχαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι πως οι άνθρωποι που ανέλαβαν να αξιοποιήσουν την παλιά αυτή αποθήκη, θα δώσουν τη δυνατότητα σε συλλογικότητες να έχουν την έδρα τους στα γραφεία του κτηρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας, το νέο αυτό στέκι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του λίγο μετά το Πάσχα. Εμείς σας προτείνουμε να μη το χάσετε, αφού είναι μια ιδέα που προάγει τη συλλογικότητα και τη συνύπαρξη σ’ έναν τόπο, όπου χόμπι, αθλητισμός και τέχνη γίνονται ένα,  αποτελώντας ο, τι πιο φρέσκο σ’ αυτήν την πόλη, η οποία κερδίζει ένα ακόμη σημείο πολιτισμού.

Enjoy!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα