Κάτοικοι Μαρτίου – Γαλαξία: Ναι στο πάρκο, όχι άλλο ένα τσιμεντένιο μεγαθήριο στην περιοχή μας
Ζητούν το οικόπεδο στη συμβολή των δρόμων Ζεμπελίου - Καρακάση και Μαρτίου να διατηρηθεί ως χώρος πρασίνου και παιδικής χαράς
Αίτημα προς το δήμο Θεσσαλονίκης, να μην επιτρέψει την ανοικοδόμηση ενός οικοπέδου έκτασης περίπου 1300 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των δρόμων Ζεμπελίου – Καρακάση και Μαρτίου, απευθύνουν κάτοικοι της περιοχής, προτείνοντας στο χώρο να δημιουργηθεί πάρκο αναψυχής και παιδική χαρά.
Οι κάτοικοι, που στην παρούσα φάση συντονίζουν τις κινήσεις τους και έχουν ήδη συλλέξει πάνω από 300 υπογραφές, υποστηρίζουν πως ο χώρος μέχρι και το 2020, ήταν χαρακτηρισμένος από το δήμο ως χώρος πρασίνου. Ωστόσο λόγω του ότι ο δήμος αδυνατούσε να καταβάλει την αποζημίωση προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό του, με αποτέλεσμα μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οι ιδιοκτήτες και η εταιρία που σχεδιάζει την αναγείρει στο οικόπεδο οικοδομή εννέα ορόφων, να περιφράξουν το χώρο.
Μάλιστα η περίφραξη όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες περιλαμβάνει και το πεζοδρόμιο, καθώς ο συρμάτινος φράχτης εφάπτεται σχεδόν με το δρόμο.
Οι κάτοικοι που έχουν συστήσει την Επιτροπή Κατοίκων Γαλαξία, υποστηρίζουν ότι εδώ και χρόνια ο χώρος ήταν ελεύθερος και παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ ενώ τόσο από τη διοίκηση Μπουτάρη όσο και από την διοίκηση Ζέρβα, είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι το οικόπεδο θα παραμείνει κοινόχρηστο και θα αξιοποιηθεί υπέρ της τοπικής κοινότητας. Ωστόσο στη συνέχεια, όπως αναφέρουν, ο δήμος υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά, πρότεινε στους κατοίκους, οι ίδιοι να πληρώσουν την απαλλοτρίωση, κάτι φυσικά που ήταν αδύνατο να γίνει.
«Ακόμα και να θέλαμε πως θα γινόταν αυτό όταν υπάρχει αυτή η κρίση; Ποια οικογένεια έχει περίσσευμα; Άλλωστε δεν πληρώνουμε φόρους και δημοτικά τέλη;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, επί της διοίκησης Μπουτάρη, η απαλλοτρίωση είχε προχωρήσει σε τελικό στάδιο και είχε οριστεί για αποζημίωση, το ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που έχει βρεθεί από το Πράσινο Ταμείο. Τελικά η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε ενώ επιλέχθηκε η ανακατασκευή του πάρκου Καούδη. Επί διοίκησης Ζέρβα είχαν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις για τη δημιουργία πάρκου, αλλά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, τελικά «ο δήμος παραχώρησε και μερικά μέτρα δημοτικού χώρου στους ιδιώτες, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια».
«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν πάρει αρνητική τροπή για αυτό το χώρο» αναφέρει η εκπαιδευτικός Κ.Ο. που αναφέρει ότι «το να κτιστεί ένα κτήριο 9 ορόφων σε μία περιοχή όπου υπάρχει το αθλητικό κέντρο του Γαλαξία, το 88ο δημοτικό σχολείο και ο παιδικός σταθμός του Φωκά, επιβαρύνει αρνητικά την περιοχή, που οπωσδήποτε χρειάζεται περισσότερο πράσινο».
«Πρέπει να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός να υπάρχει μία κατανόηση των αναγκών των κατοίκων και του περιβάλλοντος, δεν μπορούμε να ζούμε περίκλειστοι από τσιμέντα και άσφαλτο», αναφέρει και η κυρία Έλενα, δραστήρια στην περιοχή και με την προστασία των αδέσποτων ζώων. «Η περιοχή χρειάζεται περισσότερο πράσινο, όπως όλη η πόλη, είναι γενικό το κακό» τονίζει και καλεί τους υπεύθυνους του δήμου να τηρούν επιτέλους τις υποσχέσεις που δίνουν.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, σε ανακοίνωση τους που διανέμουν στην περιοχή «όλοι οι δήμαρχοι μιλούν για πράσινη πόλη την οποία όμως τελικά δεν βλέπουμε. Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει μία πόλη με σκουπίδια χωρίς ελεύθερους χώρους πρασίνου και τσιμεντένια μεγαθήρια. Ένα τέτοιο μεγαθήριο θέλουν να κτίσουν στην περιοχή μας αθετώντας όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν για μία βιώσιμη πόλη».
Σύμφωνα με την Μαίρη Γκουνάγια, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γαλαξία, «υπήρξε ένας εμπαιγμός των κατοίκων από τις τελευταίες διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο τελικά θα καταλήξει σε μία μεγαθηριακή τσιμεντοποίηση με την κατασκευή ενός κτηρίου 9 ορόφων που θα αλλοιώσει όλη την περιοχή, όπου υπάρχουν σχολεία και αθλητικοί χώροι».