Ρεπορτάζ

ΚΔΑΠ ΜΕΑ δήμου Θεσσαλονίκης: Λειτουργεί σε κτίριο που η Περιφέρεια το έκρινε ως ακατάλληλο

Δεν διαθέτει ανεξάρτητη πρόσβαση και λειτουργεί σε όροφο χωρίς έξοδο κινδύνου – Η έκθεση κόλαφος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ

Φίλιππος Δεργιαδές
κδαπ-μεα-δήμου-θεσσαλονίκης-λειτουργ-1027129
Φίλιππος Δεργιαδές

Ο δήμος Θεσσαλονίκης που ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τα 322 ακίνητα που διαθέτει, εκ των οποίων τα 125 είναι αδιάθετα, στην οδό Κωλέττη, δυτικά της πόλης, λειτουργεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας ενώ στους επάνω δύο ορόφους λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Για αυλή χρησιμοποιούν το χώρο της πυλωτής, τον οποίο έχουν περιφράξει με συρμάτινο πλέγμα, με αποτέλεσμα τα νήπια να αυλίζονται σε ένα κλειστό χώρο χωρίς φως και ήλιο που θυμίζει προαύλιο φυλακής ενώ για το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ κλιμάκιο της Περιφέρειας, μετά από αυτοψία προτείνει να κλείσει διότι λειτουργεί χωρίς τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι το μοναδικό που λειτουργεί, όπως λειτουργεί, ο δήμος Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο δήμος Νεάπολης Συκεών με το 1/5 του πληθυσμού, λειτουργεί 2 ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Αυτό όμως που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο και με τη βούλα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει κριθεί ακατάλληλο. Μάλιστα μετά από αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφέρειας στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, μετά από καταγγελία της Σπυριδούλας Ανδρεάδου, μητέρας ενός κοριτσιού που απασχολείται στο ΚΔΑΠ, διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις και προτάθηκε η διακοπή της λειτουργίας της δομής.

Η πιο σημαντική είναι ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, προϋποθέτει ανεξάρτητη πρόσβαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός ανελκυστήρα και της σκάλας. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να κατεβούν τις σκάλες όπως βέβαια και τα νήπια και τα βρέφη που φιλοξενούνται στους επάνω ορόφους. Γι αυτό για τέτοιους είδους δομές επιλέγονται ισόγεια με αύλειο χώρο. Επίσης για λόγους ασφάλειας, οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω και να διαθέτουν μπάρες πανικού, κάτι που δεν συμβαίνει στο συγκεκριμένο ΚΔΑΠ, ενώ λείπουν και οι μεμβράνες ασφάλειας από τα τζάμια στα παράθυρα.

Δείτε τις παρατηρήσεις του κλιμακίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Με δεδομένο ότι στις δύο βάρδιες φιλοξενούνται περίπου 20 παιδιά ΑΜΕΑ, οι συνθήκες που περιγράφονται από το κλιμάκιο της Περιφέρειας, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Να φανταστούμε ότι μικρό φοιτητικό ψυγείο που υπάρχει στο χώρο, διατηρεί αναλλοίωτα τα φαγητά για 40 άτομα; Ακόμα και τώρα το καλοκαίρι; Αληθεύει ότι τα φαγητά που καταφτάνουν με κέτερινγκ, είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους, όπως τρωκτικά; Η διοίκηση του δήμου έχει επισκεφτεί ποτέ το χώρο; Οι κύριοι της αντιπολίτευσης ασχολούνται ποτέ με τα προβλήματα των υπηρεσιών και των δομών του δήμου;

Ιδού και οι παρατηρήσεις του κλιμακίου της Περιφέρειας, που τελικά προτείνει να διακοπεί η λειτουργία του ΚΔΑΠ:

Η συγκεκριμένη έκθεση για το ΚΔΑΠ ΑΕΑ – ΚΕΔΗΘ, παραδόθηκε στις 16 Μαίου. Σύμφωνα με την Σπυριδούλα Ανδρεάδου, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι αλλαγές που έχουν προταθεί και πως “αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετεγκατάσταση του ΚΔΑΠ σε ένα ισόγειο ασφαλή κατάλληλο χώρο, αλλά και η δημιουργία ενός δεύτερου ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης, ανατολικά”.

“Αυτός ο χώρος στον οποίο λειτουργεί το ΚΔΑΠ είναι ακατάλληλος, δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Υπάρχουν μόνο οι σκάλες σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. Επίσης δεν υπάρχουν ράμπες για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα” σημειώνει και τονίζει πως στην επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της ΚΕΘΗΔ και την Περιφέρεια, πέρα από υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα.

Επίσης σχολιάζει ότι η Περιφέρεια, παρότι εντοπίζει ελλείψεις στο ΚΔΑΠ, προσπαθεί να καλύψει το δήμο Θεσσαλονίκης, διότι δεν θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα για την διόρθωση των ελλείψεων και δεν καταλογίζει ευθύνες και πρόστιμα. “Ο ένας καλύπτει τον άλλο”,  τονίζει η κ. Ανδρεάδου και σημειώνει πως η ίδια δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια τα παιδιά ΑΜΕΑ, να απολαμβάνουν αυτά που δικαιούνται.

Μάλιστα σε κάλεσμα της για την συλλογή υπογραφών, ώστε το θέμα να εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζει πως “βιώνουμε χρόνια τον ρατσισμό και την απαξίωση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ως μητέρα ενός κοριτσιού ΑμεΑ, θα διεκδικώ και θα αγωνίζομαι, κάθε μέρα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για να μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όπως αρμόζει σε όλους τους πολίτες βάσει του Συντάγματος μας. Δεν θέλουν οίκτο τα ΑμεΑ, αλλά κατανόηση και ίσα δικαιώματα”.

Όπως αναφέρει, όλα όσα συμβαίνουν στο ΚΔΑΠ συνιστούν μία απαράδεκτη κατάσταση, η οποία σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας: στα παράθυρα αντί για μεμβράνες με πλέγμα έχουν τοποθετήσει κάγκελα, γεγονός που σε περίπτωση φωτιάς δεν θα μπορούν να μπουν στο χώρο πυροσβέστες, ενώ η προφύλαξη του χώρου ακόμα και σε θέματα υγιεινής είναι ελλιπής.

Μάλιστα σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, καταγράφει έναν αρουραίο να σκαρφαλώνει, όπως υποστηρίζει, στα κάγκελα ενός παραθύρου του ΚΔΑΠ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα