Ρεπορτάζ

Κωδωνοφόροι: Πρόσωπα και Προσωπεία

Λέξεις – Εικόνες: Νίκος Βαβδινούδης Το τριήμερο, 6-7-8 Ιανουαρίου δονείται η περιοχή από την κωδωνοφορία και από άλλα στοιχεία αποτρεπτικά του κακού, όπως δέρματα ζώων στα πρόσωπα (μάσκες), κουδούνια στη μέση, προσωπίδες, στάχτες. Έτσι, οι κάτοικοι των χωριών γιορτάζουν τα διονυσιακά δρώμενα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Όπως αναφέρουν συμβολικά υμνούν […]

Parallaxi
κωδωνοφόροι-πρόσωπα-και-προσωπεία-19110
Parallaxi
_svd4768ok.jpg

Λέξεις – Εικόνες: Νίκος Βαβδινούδης

Το τριήμερο, 6-7-8 Ιανουαρίου δονείται η περιοχή από την κωδωνοφορία και από άλλα στοιχεία αποτρεπτικά του κακού, όπως δέρματα ζώων στα πρόσωπα (μάσκες), κουδούνια στη μέση, προσωπίδες, στάχτες. Έτσι, οι κάτοικοι των χωριών γιορτάζουν τα διονυσιακά δρώμενα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Όπως αναφέρουν συμβολικά υμνούν την ευετηρία δηλαδή την καλοχρονία που πατά σε δυο πυλώνες την ευγονία και την ευκαρπία.

Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στα χωριά του νομού Δράμας: Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση και στη Νικήσιανη του νομού Καβάλας. Χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά εντάσσοντας τους φωτογραφιζόμενους στο οικείο περιβάλλον.

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός και σκηνικό λειτουργεί ως προβολέας θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την μεταμφίεση. Η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο. Η συγκεκριμένη φωτογράφηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των δρωμένων, εμπλέκει καταγραφικά στοιχεία με την προσωπική ματιά του φωτογράφου.

*Ο Νίκος Βαβδινούδης εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη από το 1992. Εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, στο πορτραίτο και στην φωτογραφία τροφίμων. Συνεργάζεται με μουσεία,κατασκευαστικές και εκδοτικές εταιρίες, αρχιτεκτονικά γραφεία,βιομηχανίες και ξενοδοχεία. Μαθήτευσε στο studio Δημήτρη Αθυρίδη και από το 1999 διατηρεί το studiovd.gr με τον Χρήστο Δημητρίου. Εργα του έχουν βραβευθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Συνεργάζεται με τα φωτογραφικά πρακτορεία istockphoto.com και shutterstock.com

* Η δράση «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού. Η Θεσσαλονικη Υποδέχεται Τα Κουδούνια» επιχειρεί να συνδέσει την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας της Ελλάδας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου και διοργανώνεται από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» αναζητούν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την καταγραφή της ποικιλομορφίας τους.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα