Λουτρά Πόζαρ: Η φθορά του Παραδείσου
Λέξεις-εικόνες: Σάκης Ιωαννίδης Αφήγημα με κενά αέρος Η συνολική εμπειρία από τη γνωριμία με έναν τόπο, αυτό που χαρακτηρίζουν οι ειδικοί στο branding τόπων ως αφήγημα, η ιστορία ενός τόπου, το σύνολο των χαρακτηριστικών και των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι εξαιρετικά σημαντική για την εντύπωση που θα μεταφέρεις μαζί σου φεύγοντας. Όσο πιο θετική είναι […]
Λέξεις-εικόνες: Σάκης Ιωαννίδης
Αφήγημα με κενά αέρος
Η συνολική εμπειρία από τη γνωριμία με έναν τόπο, αυτό που χαρακτηρίζουν οι ειδικοί στο branding τόπων ως αφήγημα, η ιστορία ενός τόπου, το σύνολο των χαρακτηριστικών και των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι εξαιρετικά σημαντική για την εντύπωση που θα μεταφέρεις μαζί σου φεύγοντας.
Όσο πιο θετική είναι η συνολική εμπειρία για έναν τόπο, τόσο περισσότερους «πόντους» κερδίζει στο προσωπικό μας χρηματιστήριο προορισμών και η φήμη του μεγαλώνει από στόμα σε στόμα.
Κάπως έτσι τα Λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας εδραιώθηκαν ως ένας ελκυστικός προορισμός. Μια απόδραση σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Ένας ειδυλλιακός τόπος που συνδυάζει την ελληνική φύση στα καλύτερα της με τα ανεξάντλητα θερμά ιαματικά νερά, ιδανικά για χαλάρωση και ηρεμία. Ωστόσο, ο παράγοντας της συνολικής εμπειρίας φαίνεται πως έχει λησμονηθεί στο επίπεδο υποδομών της παραδοσιακής λουτρόπολης. Με απογοήτευση διαπιστώσαμε πως η στάθμευση των αυτοκινήτων επιτρέπεται μέχρι τις όχθες του χείμαρρου που ρέει στα Λουτρά (Θερμοπόταμος). Λίγο πιο κάτω τα ορμητικά νερά έλουζαν μια ξεχασμένη ζάντα αυτοκινήτου και ορισμένες σακούλες σκουπιδιών σφηνωμένες από καιρό στον πυθμένα.
Όσοι πληρώνουν εισιτήριο και βουτάνε το καταχείμωνο στην πολυδιαφημισμένη υπαίθρια δεξαμενή με τα θερμά τρεχούμενα νερά αναγκάζονται να αφήσουν όλα τα μπαγκάζια τους δίπλα στις σκάλες, πάνω στα παγκάκια, κάτω από τα δέντρα και όχι σε αξιοπρεπή αποδυτήρια. Παραδίπλα, το κουφάρι του ξεχασμένου Ξενοδοχείου Αύρα στέκει ερειπωμένο και λεηλατημένο, θυμίζοντας παλιές ένδοξες εποχές. Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο των λουτρών είναι γεμάτο φθορές και στο τέλος φτάνεις σε ένα κατεστραμμένο και κλειστό καταφύγιο για να διαπιστώσεις ότι το σπήλαιο είναι εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας.
Η φύση έχει χαρίσει στο συγκεκριμένο τόπο μια απεριόριστη δυναμική και η σημερινή εικόνα φθοράς δεν του αξίζει. Το αφήγημα των Πόζαρ υποφέρει από κενά αέρος και δίνει την αίσθηση ότι τα πράγματα προχωράνε άτσαλα, χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Τόσα χρόνια ο τόπος φαίνεται να έχει δώσει πολλά στους κατοίκους των γύρω χωριών με τα πολυτελή ξενοδοχεία, τους ξενώνες και τις γεμάτες ταβέρνες χειμώνα καλοκαίρι. Μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής;
Η ανοιχτή απάντηση του δημάρχου Αλμωπίας στο άρθρο του (δημοσιογράφου και όχι επισκέπτη) Σάκη Ιωαννίδη εδώ. Μακάρι κύριε Δήμαρχε να “πιάσουν τόπο” όσα καταγράφηκαν.
*Τα Λουτρά του Πόζαρ βρίσκονται σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο όπου μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.