Μια σκακιέρα ίση με το μπόι τους
Λέξεις: Σάκης Ιωαννίδης Εικόνες: Studio 43 Η επτάχρονη Αλεξία πλησιάζει διστακτικά, αλλά με μια σιγουριά στο βλέμμα που δεν σ’ αφήνει να κρυφτείς. «Παίζετε σκάκι;», με ρωτάει χωρίς να περιμένει απάντηση. «Εγώ παίζω και στα διαλείμματα του σχολείου. Σήμερα μάθαμε το μικρό και το μεγάλο Ροκέ. Τους νικάω όλους», μου λέει και επιστρέφει στο θρανίο […]
Λέξεις: Σάκης Ιωαννίδης
Εικόνες: Studio 43
Η επτάχρονη Αλεξία πλησιάζει διστακτικά, αλλά με μια σιγουριά στο βλέμμα που δεν σ’ αφήνει να κρυφτείς. «Παίζετε σκάκι;», με ρωτάει χωρίς να περιμένει απάντηση. «Εγώ παίζω και στα διαλείμματα του σχολείου. Σήμερα μάθαμε το μικρό και το μεγάλο Ροκέ. Τους νικάω όλους», μου λέει και επιστρέφει στο θρανίο της για να συνεχίσει την παρτίδα της με τους συμμαθητές της.
Η σκακιέρα πιάνει όλο το θρανίο και όταν οι αξιωματικοί και τα άλογα της φτάνουν να απειλήσουν το αντίπαλο στρατόπεδο, σχεδόν σηκώνεται από τη μικρή της καρέκλα για να κάνει την επόμενη κίνηση. Μπορεί να είναι η πρώτη της φορά που ήρθε σ’ επαφή με το σκάκι, αλλά η μικρή μαθήτρια της Α’ Δημοτικού στο Άσυλο του Παιδιού έχει έναν ξεχωριστό ενθουσιασμό για το απόλυτο εγκεφαλικό παιχνίδι, όπως μου λέει ο εκπαιδευτής της και μέλος της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, Νεκτάριος Μπασδέκης.
Κάθε εβδομάδα ο Νεκτάριος και οι άλλοι δάσκαλοι της Ένωσης Σκακιστών πηγαίνουν σε 20 σχολεία σ’ όλη τη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού, εισάγοντας το σκάκι στα σχολεία. Η δραστήρια Ένωση πήρε την εξαιρετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το ίδρυμα «Kasparov», να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο, πιλοτικό, πρόγραμμα εκμάθησης σκάκι για παιδιά του δημοτικού, το οποίο υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν παραπάνω από ικανοποιητική και σε ορισμένα σχολεία αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε δύο τμήματα», σημειώνει ο Έφορος Σχολικού Σκάκι της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτής Στέλιος Μιμίκος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Άσυλο του Παιδιού, το οποίο επισκεφθήκαμε, δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες σκάκι και συνολικά 60 παιδιά μαθαίνουν να κάνουν ματ στον αντίπαλο τους και να δημιουργούν μια ολόκληρη στρατηγική πίσω από την κάθε τους κίνηση. «Τα εκπαιδευτικά οφέλη από το σκάκι έχουν αναγνωριστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και το σκάκι έχει γίνει κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών. Τα παιδιά αναπτύσσουν τη μαθηματική και αναλυτική σκέψη και ακονίζουν τη μνήμη και το μυαλό στην εξεύρεση λύσεων και βέβαια όλα αυτά μέσω μιας διασκεδαστικής διαδικασίας που μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι παρά με σκακιστικό αγώνα», σημειώνει ο κ. Μιμίκος.
Στα παιδιά χορηγήθηκαν βιβλία με τις περιπέτειες του χαριτωμένου ξωτικού Ζατρίκη στο «σκακιστικό» δάσος από το ίδρυμα Kasparov και μοιράστηκαν σκακιέρες σ’ όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Φιλοδοξία της Ένωσης Σκακιστών και δική μας ευχή είναι το πρόγραμμα να μεγαλώσει και να επεκταθεί σε περισσότερα σχολεία της χώρας και γιατί όχι, να μπει και επισήμως το σκάκι μέσα στα σχολεία.
*Αν θέλεις να δεις τις ικανότητες των λιλιπούτειων σκακιστών και μια επίδειξη σιμουλτανέ (ένας εναντίον όλων) του Πρωταθλητή Ελλάδος 2013 και εκπαιδευτή Σωτήρη Μαλικέντζου, πήγαινε την ερχόμενη Κυριακή 1 Ιουνίου στις 10:30 στο Πειραματικό Σχολείο (Δελμούζου 1 & Αγίας Σοφίας). Παίξε και μια παρτίδα.