Θέατρο

Μήδεια, στα έγκατα της ύπαρξης

της Ευδοξίας Λυμπέρη Εικόνες: Γιάννης Κατσαρής Μία βωβή σκηνή γάμου δίνει το έναυσμα σε μια ιστορία αυτοκαταστροφικού πάθους. Η Γυναίκα μήτρα του έρωτα. Η Μήδεια. Για άλλη μια φορά το ήθος γίνεται κουρέλι στα μυαλά του πολιτικά ορθού και ο έρωτας από κινητήριος δύναμη ζωής, γίνεται ισχύς θανάτου. Πάνω στον Τάμεση στο δυτικό Λονδίνο, ο […]

Parallaxi
μήδεια-στα-έγκατα-της-ύπαρξης-19904
Parallaxi
photo_3.jpg

της Ευδοξίας Λυμπέρη

Εικόνες: Γιάννης Κατσαρής

Μία βωβή σκηνή γάμου δίνει το έναυσμα σε μια ιστορία αυτοκαταστροφικού πάθους. Η Γυναίκα μήτρα του έρωτα. Η Μήδεια. Για άλλη μια φορά το ήθος γίνεται κουρέλι στα μυαλά του πολιτικά ορθού και ο έρωτας από κινητήριος δύναμη ζωής, γίνεται ισχύς θανάτου.

Πάνω στον Τάμεση στο δυτικό Λονδίνο, ο ήλιος δύει πάνω στα πάθη που αναβιώνουν μέσα στο μικρό θέατρο του Ριβερσάιντ στούντιος. Εκεί όπου οι εικόνες δημιουργούνται από την έμπνευση της Ρεβή, τα σκηνικά της Βαζαίου, τους φωτισμούς του Κατσαρή, τα κοστούμια της Τρικεριώτη, το hair styling του Χαμαλίδη. Τις μουσικές της Δαιμόνιας Νύμφης. Τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Η παράσταση συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που διαγράφουν την σκηνοθετική υπογραφή της Αναστασίας Ρεβή: εικαστική ομορφιά, η δύναμη του περιθωρίου και μαγεία. Στην περίπτωση της Μήδειας του Ευριπίδη, η Ελληνίδα σκηνοθέτιδα βρήκε την απόλυτη εκπρόσωπο της εκτοπισμένης γυναίκας σε έναν αντρικό κόσμο. Η ξενική καταγωγή της πριγκίπισσας από την Κολχίδα, μια άγνωστη στον ελληνικό πολιτισμό φυλή, έγινε αναφορά για την ακατανόμαστη πράξη της πολλαπλής δολοφονίας που διαπράττει η Μήδεια, με κορύφωση τον πνιγμό των ίδιων της των παιδιών. «Ο Ιάσονας με την προδοσία του ασέβησε στη φύση και η Μήδεια ως Μάνα Φύση τον εκδικείται σκοτώνοντας τα παιδιά του, τα παιδιά της», λέει η Αναστασία.

Με τη Μήδεια κλείνει για το Theatre Lab Company ένας επιτυχημένος κύκλος αφιερωμένος στο αρχαίο δράμα που άρχισε με την Ορέστεια, την Αντιγόνη, την Λυσιστράτη και ολοκληρώθηκε με την Μήδεια. Όλες οι παραστάσεις δόθηκαν στο ίδιο θέατρο, τον φιλόξενο πολυχώρο του Riverside Studios που η Αναστασία θεωρεί πλέον το καλλιτεχνικό της σπίτι για τις πιο μεγάλες παραγωγές του Theatre Lab Company. Γιατί είναι και οι άλλες, οι πειραματικές, οι πιο ακραίες, όπως η «πειραγμένη» παράσταση της Σαλώμης του Όσκαρ Ουάιλντ που παρουσιάστηκε πέρσι στον ιδιαίτερο χώρο ενός παλιού βικτωριανού αρχοντικού και θα ταξιδέψει το καλοκαίρι (5-22 Ιουλίου) στο θεατρικό φεστιβάλ της Αβινιόν.

Πολλοί άνθρωποι είναι συν-αυτουργοί στην παράσταση της Μήδειας. Εντύπωση κάνει ότι όλοι οι δημιουργικοί συντελεστές είναι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, ενώ οι ηθοποιοί είναι…απ’ όλο τον κόσμο! Όπως άλλωστε και ο πληθυσμός της βρετανικής πρωτεύουσας. Η πρωτότυπη ζωντανή μουσική επί σκηνής, είναι από τον Σπύρο Γιασαφάκη και την Εύη Στεργίου, δηλαδή τους…Δαιμόνια Νύμφη (Daemonia Nymphe). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσικό σχήμα που πειραματίζεται με ήχους από όργανα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα και όχι μόνο. Η μουσική τους ταυτότητα έχει χαρακτηριστεί, αιθέρια, νεοκλασική, νέο-παραδοσιακή έως και γκόθικ.

Οι φωτισμοί όπως και οι φωτογραφίες ανήκουν στον ταλαντούχο Γιάννη Κατσαρή που ξεκίνησε από το φωτορεπορτάζ, την καλλιτεχνική φωτογραφία και επεκτάθηκε στα πολύπλοκα φώτα του θεάτρου. Τα σκηνικά είναι της έμπειρης Μάιρας Βαζαίου, η οποία αν και εγκατεστημένη αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, δουλεύει και στην Ελλάδα κάτι που κάνουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες. Η Μαγιού Τρικεριώτη που έκανε τα κοστούμια της Μήδειας, είναι νέα συνεργάτιδα στο Lab Theatre αλλά επίσης εγκατεστημένη στην Αγγλία. Τέλος, ο Χρυσόστομος Χαμαλίδης επιμελείται για δεύτερη φορά.. τα κεφάλια των ηθοποιών του Theatre Lab με τις πρωτότυπες δημιουργίες του, συνεισφέροντας στην μαγεία της εικόνας. Επί σκηνής βρίσκεται ένας ακόμη Έλληνας, ο Τζορτζ Σιένα με καριέρα στη Βρετανία, αλλά και η Μαρλέν Καμίσνκι, η Μήδεια της παράστασης έχεις ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα με τον ηθοποιό Τάσο Νούσια.

Το βρετανικό κοινό γεμίζει τις παραστάσεις του Theatre Lab Company και κοινωνεί τον ελληνικό πολιτισμό, παρ’ όλο που το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού έχει ξεχάσει εντελώς τους… προπομπούς του στο εξωτερικό.

Η Μήδεια θα παρουσιάζεται έως τις 22 Μαΐου.– Ταυτότητα της παράστασης Σκηνοθεσία:  Αναστασία Ρεβή Ζωντανή μουσική: Δαιμονία Νύμφη Σκηνικά: Μάιρα Βαζαίου Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη Σχεδιασμός φωτισμού και φωτογραφίες: Γιάννης Κατσαρής Παραγωγή: Μαρτίνα Ρέινολντς Βοηθός παραγωγής: Φρανσουά-Ξαβιέ Αλέτ 

Ηθοποιοί Μαρλέν Καμίνσκι Τομπάιας Ντίκον Λόρα Μόργκαν Ντενίς Μορένο Σαρλότ Γκάλαχερ Τζορτζ Σιένα Έλεν Μπανγκ

Η σκηνοθέτης της παράστασης, Αναστασία Ρεβή

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα