«Να πάω ή να μην πάω» – Το δίλημμα των νέων για τις φετινές διακοπές
Οι αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά, το ράλι ανόδου της τιμής της βενζίνης και οι εξωφρενικές τιμές στα καταλύματα προβληματίζουν τους νέους.
«Να πάω ή να μην πάω φέτος διακοπές;». Αυτό είναι το ερώτημα που προβληματίζει πολλούς νέους. Μπορεί το καλοκαίρι να έχει φτάσει για τα καλά και οι θερμοκρασίες να χτυπάνε κόκκινο, όμως πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν δεύτερες σκέψεις για το που και εάν θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι.
Αρκετοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν έχουν καταλήξει για το που θα πάνε διακοπές και ακόμα πιο πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν ακόμα το εάν θα τα καταφέρουν αυτό το καλοκαίρι.
Πέντε νέοι εξηγούν όλα όσα σκέφτονται για το φετινό καλοκαίρι και τους λόγους που διστάζουν να κλείσουν εισιτήρια και διαμονή.
“Τα πράγματα είναι κάπως μετέωρα”
Η αλήθεια είναι πως φέτος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ακόμα και μια εξόρμηση στη διπλανή Χαλκιδική γίνεται με πολύ σκέψη λόγω της βενζίνης. Πλέον, για να πάμε σε κάποια περιοχή της Χαλκιδικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να να ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο όσα περισσότερα άτομα μπορούμε, ώστε να χωρίσουμε τα έξοδα των καυσίμων.
Πλάνα για πιο μακρινούς προορισμούς δεν έχω στο μυαλό μου, τα πράγματα είναι κάπως μετέωρα, ωστόσο αν επιλέξω να πάω, το πρωτεύον κριτήριο μου θα είναι στις τιμές των εισιτηρίων και τη διαμονή και όχι τόσο στην επιλογή του μέρους. Επίσης, σίγουρα θα καταφύγω σε οικονομικές διεξόδους, όπως το camping, ενώ το φοιτητικό camping στο Ποσείδι βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών μου, λόγω των χαμηλών τιμών.
*Μαρίνα
“Είναι η πρώτη φορά που δυσκολεύομαι, οι τιμές είναι εξωφρενικές”
Σκέφτομαι να πάω για 3-4 ημέρες σε κάποια κοντινή απόσταση, αλλά μόνο σε περίπτωση που θα εγκριθεί η αίτηση που έχω κάνει για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού.
Οι τιμές είναι στα ύψη και όσο περνάνε οι μέρες δεν υπάρχει ζήτηση στα καταλύματα. Τότε ίσως με τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη μπορείς να κάνεις παζάρια και να ρίξεις την τιμή και να βρεις τελικά κάτι καλό και φτηνό για διαμονή.
Κοιτάζω παράλληλα εναλλακτικές και σε πακέτα που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία, μήπως συμφέρει περισσότερο για τη μετακίνηση και τη διαμονή. Αλλά είναι η πρώτη φορά που δυσκολεύομαι τόσο να πάρω κάποια απόφαση γιατί θεωρώ τις τιμές εξωφρενικές.
Το να νοικιάσεις μια μοτοσικλέτα σε νησί του Ιονίου το μήνα Ιούνιο κόστιζε 50 ευρώ τη μέρα. Άρα αν είναι να κάτσεις 3-4 μέρες πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 150-200 ευρώ μόνο γι’ αυτό το σκοπό.
*Βάσω
“Έφτασε Ιούλιος και δεν αποφασίσαμε καν προορισμό”
Κάθε χρόνο κανονίζω διακοπές από τον Μάϊο. Όμως φέτος τα πράγματα άλλαξαν – έχει φτάσει Ιούλιος και δεν έχω αποφασίσει καν τον προορισμό που θα επισκεφθώ με τους φίλους μου. Σ’ αυτό ως επί το πλείστον ευθύνονται οι υψηλές τιμές των καταλυμάτων αλλά και των εισιτηρίων, είτε μιλάμε για ακτοπλοϊκό ταξίδι είτε για αεροπορικό.
Από την άλλη σκεφτήκαμε ένα ταξίδι στο οποίο δεν θα χρειαστεί κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς, πέρα από το αμάξι. Βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση ήρθαμε αντιμέτωποι με τις αυξήσεις της βενζίνης και τα έξοδα που θα έπρεπε να κάνουμε για μία μακρινή διαδρομή σίγουρα θα ήταν αρκετά αυξημένα.
Το μόνο σίγουρο πια είναι πως θα περιμένω τις αιτήσεις για τα εισιτήρια “Τουρισμός για όλους” μπας και καταφέρω να αποδράσω σε κάποιο μακρινό μέρος. Ειδάλλως θα πρέπει να συμβιβαστώ με τις μονοήμερες εκδρομές στη Χαλκιδική, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οικονομικότερες.
*Νίκος
“Διακοπές αλλά πιο οικονομικά”
Θα πάω διακοπές φέτος, όπως το ίδιο και οι περισσότεροι φίλοι μου. Η διαφορά με τις άλλες χρονιές βρίσκεται στο γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και ο περίγυρος μου αναζητά οικονομικότερους προορισμούς. Αυτό ξεκινάει από την αναζήτηση φθηνών εισιτηρίων και οικονομικών καταλυμάτων. Έπειτα αυτό που πρέπει να κοιτάξεις είναι το πόσο ακριβή είναι η ζωή στο μέρος που θα επιλέξεις. Οι τιμές σ’ ένα κοσμικό νησί που συγκεντρώνει πολύ κόσμο θα είναι υψηλότερες από ότι ένα ήρεμο μέρος που δεν επιλέγει συχνά ο κόσμος για τις διακοπές του.
Φυσικά, όπως νομίζω και πολύς κόσμος, αναμένω το voucher από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και σε περίπτωση που το δικαιούμαι θα το χρησιμοποιήσω έτσι ώστε να μειώσω το budget των διακοπών μου όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και τα χρήματα που θα γλυτώσω από την διαμονή να τα αξιοποιήσω στη διασκέδαση μου.
*Αναστασία
“Θα πάμε διακοπές, αλλά πως θα βγει ο υπόλοιπος μήνας;”
Ζω με την κοπέλα μου τα τελευταία δύο χρόνια και είναι η πρώτη φορά που έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα για το τι θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι. Λόγω δουλειάς μπορούμε να έχουμε άδεια μόνο κάποιες μέρες τον Αύγουστο με αποτέλεσμα όλα εκείνη την περίοδο να είναι πανάκριβα.
Φυσικά αν ήμασταν μεγάλη παρέα και αποφασίζαμε να κάνουμε ένα ταξίδι, τα έξοδα θα μοιράζονταν. Όμως, τώρα το συνολικό budget για οπουδήποτε ξεφεύγει κατά πολύ καθώς μιλάμε για μήνα high season. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ίδιο συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές. Φέτος λόγω της ακρίβειας υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλα αγαθά, π.χ βενζίνη, που παλαιότερα δεν θα σκεφτόσουν, όμως αυτή την χρονιά πρέπει όλα τα υπολογίζεις.
Βέβαια μπορούμε να πάμε διακοπές και να διαθέσουμε χρήματα, όμως το πρόβλημα θα είναι όταν γυρίσουμε και θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες για να πληρωθούμε ξανά καθώς θα έχουν φύγει οι μισθοί μέσα σε λίγες μέρες.
*Πέτρος