Noesis: Αναταράξεις, μηνύσεις και εμφύλιος στο επιστημονικό κέντρο
Ο πρώην διευθυντής του Κέντρου «Νόησις» καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση υπέρ ημετέρων – Τι υποστηρίζει το ίδρυμα.
Τα δικαστήρια θα δώσουν απαντήσεις στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, γνωστό ως «Noesis», μεταξύ του γενικού διευθυντή και του νέου διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, λόγω της απόφασης της διοίκησης να αντικαταστήσει τον γενικό διευθυντή, παρατύπως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αλλά και χωρίς δημόσια προκήρυξη της θέσης, καθώς το «Noesis», υπάγεται στο δημόσιο και δη στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται για τον επί σειρά ετών, γενικό διευθυντή Θανάση Κοντονικολάου, ο οποίος από το 2002 κατέχει τη θέση του τεχνικού διευθυντή και από το 2011 κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή του ιδρύματος. Όπως υποστηρίζει, η αιφνίδια και αναίτια απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή έγινε επί της ουσίας «εν κρυπτώ» και αιφνιδιαστικά και αφήνει να εννοηθεί, πως έγινε κατόπιν «πολιτικής παρέμβασης ή εντολής», προκειμένου να προωθηθεί στη θέση του άτομο που πρόσκειται φιλικά προς την κυβέρνηση.
«Προσωπικά αναδείχθηκα γενικός διευθυντής μέσα από 3 προκηρύξεις της θέσης. Η αλλαγή – καθαίρεση έγινε χωρίς προκήρυξη, με ανάθεση και χωρίς καν να με έχουν ενημερώσει», τονίζει και υποστηρίζει πως «δεν υπήρχε κανένας λόγος για την αλλαγή, καθώς το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά για το Noesis. Αναφέρει δε πως η απομάκρυνση του υπερβαίνει και καταργεί τις διαφανείς διαδικασίες που ακολουθούσε πάγια το «Noesis», προσλαμβάνοντας προσωπικό, αξιοκρατικά μέσα από δημόσιες προκηρύξεις.
Υποστηρίζει επίσης ότι η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου που αποφάσισε την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή, δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις και πως στην εν λόγω συνεδρίαση δεν υπήρξε απαρτία.
«Το Noesis μέχρι τώρα, δεν έχει προσλάβει ούτε κλητήρα χωρίς προκήρυξη της θέσης. Δεν έχει γίνει απευθείας ανάθεση σε κανένα», τονίζει και αναφέρει ότι «δυστυχώς υπήρξε πολιτική παρέμβαση και προσωπικά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ το έργο μου στο ίδρυμα αλλά και τα δίκαια μου».
Να σημειωθεί ότι αλλαγές στο ίδρυμα υπήρξαν και σε άλλα κρίσιμα πόστα όπως και στην νομική υπηρεσία. Οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες από την νέα διοίκηση του ιδρύματος, με πρόεδρο την Στυλιανή Μπεζεργιάννη, που είναι Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) και η οποία αντικατέστησε την διοίκηση του Μιχάλη Σιχάλα, καθηγητή Χημείας στο ΑΠΘ (2019-2023).
Ο πρώην γενικός διευθυντής του «Noesis» έχει καταθέσει αγωγή κατά του ιδρύματος, ζητώντας την επαγγελματική και ηθική αποκατάστασή του, η οποία έχει οριστεί να εκδικαστεί σήμερα, 28 Μαΐου.
Τι αναφέρει ο νέος γενικός διευθυντής του Νόησις
Από την πλευρά του ιδρύματος υποστηρίζουν, ότι όσα υποστηρίζει ο πρώην πλέον γενικός διευθυντής δεν ισχύουν.
Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο νέος διευθυντής του ιδρύματος Ευάγγελος Αφθονίδης, «έχουμε κι εμείς τα δικά μας επιχειρήματα, και όσα αναφέρει ο κ. Κοντονικολάου δεν ισχύουν. Όλες οι κατηγορίες που μας αποδίδει είναι αβάσιμες και αυτό θα αποδειχτεί στη δίκη».
Φυσικά δεν είναι η μόνη απομάκρυνση για την τακτοποίηση άλλων προσώπων. Οι εκκαθαρίσεις αφορούν και άλλες θέσεις που καλύπτονταν με επάρκεια από πρόσωπα που πλέον δεν ανήκουν στο δυναμικό του ιδρύματος για να αντικατασταθούν με άλλα πρόσωπα, ενώ άλλα άξια στελέχη μιλούν για περίοδο αγρανάπαυσης.
Τι είναι το ΝOESIS – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS αποτελεί ένα κοινωφελές, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και δημιουργεί για το ευρύ κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωσή του γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ξεκίνησε την πορεία του το 1978 ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (σημερινό Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας), το 2001 εξελίχθηκε στον σημερινό φορέα ΝΟΗΣΙΣ και υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και η έδρα βρίσκεται στο 6ο χλμ της οδού Θεσσαλονίκης Θέρμης.
Παράλληλα, ο φορέας κατέχει κύριο ρόλο σε συλλογικά όργανα του κλάδου δραστηριοποίησής του, καθώς έχει εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. του ECSITE δύο φορές και μέλος του Δ.Σ. της μεγαλύτερης διεθνούς Ένωσης Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων CIMUSET – ICOM (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology).
Μουσείο Τεχνολογίας Περιλαμβάνει 3 μόνιμα εκθετήρια:
- Την έκθεση Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, μοναδική στο είδος της, που καλύπτει χρονικά από την προϊστορική περίοδο μέχρι τους ελληνιστικούς και βυζαντινούς χρόνους.
- Το Τεχνοπάρκο, με εκθέματα αλληλεπίδρασης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και να κατανοήσει επιστημονικές γνώσεις με τρόπο διαδραστικό και διασκεδαστικό.
- Το Εκθετήριο Αυτοκινήτων, με χαρακτηριστικά δείγματα της ιστορίας του αυτοκινήτου.
Συλλογές τεχνολογικών εκθεμάτων Ο φορέας, επίσης, κατέχει αναρίθμητα εκθέματα, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μηχανές προβολής και εκατοντάδες ακόμη μοναδικά τεχνολογικά συλλεκτικά αντικείμενα. Η πλούσια αυτή συλλογή θεωρείται η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και κάθε της έκθεμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης του κοινού για την τεχνολογική εξέλιξη, την ιστορία της ελληνικής τεχνολογίας και βιομηχανίας.
Μεταφερόμενες Εκθέσεις
- ΙΔΕΑ – Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για την επίδραση και τη συνεισφορά της ελληνικής «νόησις» στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού.
- Connected – Για την ιστορία των υπολογιστών και τη ζωή με το Διαδίκτυο.
Αίθουσες ψηφιακών προβολών
- Ψηφιακό Πλανητάριο, 160 θέσεων.
- Κινηματογράφος Ευρείας Οθόνης (Κοσμοθέατρο), 300 θέσεων, με προβολή ταινιών δύο και τριών (3D) διαστάσεων.
- Προσομοιωτής Εικονικής Πραγματικότητας, 18 θέσεων, με προβολή ταινιών δύο και τριών (3D) διαστάσεων.
Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις
- Μαθητικά Συνέδρια και Διαγωνισμοί, όπως το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που διοργανώνεται τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και το Σωματείο Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας, ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής, ο Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης, κ.α.
- Ανοικτές εκδηλώσεις και φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας, με φιλανθρωπικό σκοπό και μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης.
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα, όπως Science Shows, Εργαστήρια STEM, Ρομποτικής, Tinkering, Ζωντανές παρουσιάσεις στο Πλανητάριο, κ.ά.
- “Explora”, πενθήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με περιεχόμενο ποικιλία επιστημονικών θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και παρουσιάζονται με ψυχαγωγική προσέγγιση.
- Παιδικά πάρτι, που περιλαμβάνουν μαγικά πειράματα, παιχνίδια στο Μουσείο Τεχνολογίας, προβολές και δημιουργική απασχόληση.
- Ομιλίες και συζητήσεις με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο κλπ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΝΟΗΣΙΣ από το 2016 εφαρμόζει πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο από το 2022 φιλοξενεί και πρόσφυγες από την Ουκρανία. Για τη δράση του αυτή ο φορέας απέσπασε δύο ύψιστες διεθνείς τιμητικές διακρίσεις, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων (ECSITE – The European Network of Science Centers and Museums) και από τη σημαντικότερη παγκοσμίως ένωση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Κέντρων (ASTC – Association of Science – Technology Centers).
Εγκαταστάσεις Το NOESIS επιπλέον από το Μουσείο Τεχνολογίας και τις αίθουσες προβολής διαθέτει:
- Αμφιθέατρο, 200 θέσεων, για τη διεξαγωγή συνεδρίων, εταιρικών παρουσιάσεων, εκδηλώσεων κλπ.
- Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φιλοξενεί κατά διαστήματα εκθέσεις από άλλα Μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- Βιβλιοθήκη με σχετική βιβλιογραφία και νησίδα Η/Υ (διαδίκτυο με 1Gb).
- Εργαστήριο Ψηφιακών Παραγωγών, για τη δημιουργία εσωτερικών multimedia παραγωγών.
- Κυλικείο.
- Καφέ και Εστιατόριο, με εξαιρετική θέα προς την πόλη.
- Κατάστημα Πώλησης εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ειδικών εκδόσεων και αναμνηστικών.