Ο γιατρός της Γαύδου στην Parallaxi: «Αυταρχική η απομάκρυνσή μου, γίνονται πολύ σοβαρά πράγματα στο νησί»
Όλα όσα είπε για την θλιβερή κατάσταση που επικρατούσε στο νησί, το μολυσμένο νερό και την απομάκρυνσή του από τη δήμαρχο, Λίλιαν Στεφανάκη
Με απομάκρυνση από τη Γαύδο, «τιμώρησαν» η δήμαρχος, Λίλιαν Στεφανάκη και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον γιατρό Βασίλη Αμβροσιάδη, ο οποίος τόλμησε να μιλήσει για την θλιβερή κατάσταση που επικρατούσε με το νερό και την «επιδημία» γαστρεντερίτιδας στο νησί.
Το χρονικό αρχίζει όταν εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας άρχισαν να παίρνουν μορφή τοπικής επιδημίας στο νησί της Γαύδου και ο ιατρός που ήταν υπεύθυνος για την περίθαλψή τους στο Κέντρο Υγείας, κ. Βασίλης Αμβροσιάδης, μίλησε δημόσια για το πρόβλημα και εξέφρασε την ανησυχία του για μία πιθανή μόλυνση στα υπόγεια ύδατα λόγω της ανόδου της στάθμης στους βόθρους.
Δύο μήνες αργότερα, η δήμαρχος έστειλε επιστολή στην 7η ΥΠΕ και στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας την απομάκρυνση του γιατρού από το νησί, κατηγορώντας τον ότι δυσφημίζει το νησί, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός.
Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται ότι ο κ. Αμβροσιάδης «δεν λειτουργεί ως γιατρός αντιθέτως έχει επιδοθεί µανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού µας προς τα έξω». Στον ίδιο, όταν ρώτησε για την απομάκρυνσή του, έκαναν λόγο για «όχληση που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο».
Ο κ. Αμβροσιάδης, ο οποίος με υπεράνθρωπες προσπάθειες έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί, μιλά στην Parallaxi για όλα όσα συνέβησαν.
Ο Βασίλης Αμβροσιάδης υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας της Γαύδου τα τελευταία τρία χρόνια από επιλογή του, ως γενικός ιατρός και επιμελητής Β’. Οι υποψίες του για το μολυσμένο νερό στο νησί ξεκίνησαν μετά την έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας το φετινό καλοκαίρι, όπως εξηγεί ο ίδιος:
«Η επιδημία της γαστρεντερίτιδας ξεκίνησε στο νησί λίγο πριν φτάσω εγώ εκεί, τον Αύγουστο. Οι γιατροί, πήγαμε δείγματα κοπράνων ασθενών, όπου βρέθηκε ο νοροϊός. Σε δεύτερο χρόνο ήρθε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, του οποίου το πόρισμα καθυστέρησε να βγει περίπου δύο εβδομάδες. Εγώ και μερικοί κάτοικοι του νησιού ακόμα φροντίσαμε να ζητήσουμε γραπτώς το πόρισμα από τη δειγματοληψία του νερού, η οποία τελικά μας δικαίωσε. Το νερό του νησιού φάνηκε να είναι γεμάτο από κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους, το λίθιο και ο ψευδάργυρος στα ύψη. Ο ψευδάργυρος σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας».
Τότε, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Χανίων, όπου είχαν σταλεί τα δείγματα από τις 4 τέσσερις γεωτρήσεις, δύο κοινόχρηστες βρύσες και ένα πηγάδι του νησιού, απηύθυνε συστάσεις στο Δήμο Γαύδου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πόσιμου νερού, καθ’ όλη τη διαδρομή του, από το σημείο της υδροληψίας μέχρι τη χρήση του από τους καταναλωτές.
«Αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρά περιστατικά – Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους»
Ο κ. Αμβροσιάδης εξηγεί τη σοβαρότητα των περιστατικών που αντιμετώπισε κατά την περίθαλψή τους, με δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας να βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας καθημερινά, αλλά και επιπλέον ανθρώπους να επικοινωνούν τηλεφωνικά, ζητώντας οδηγίες από το σπίτι.
«Από τα τρία χρόνια που εργαζόμουν στη Γαύδο, το πρώτο καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Το δεύτερο καλοκαίρι, είχαμε κρούσματα, τα οποία όμως δεν ήταν σοβαρά. Το τρίτο καλοκαίρι, φέτος δηλαδή, νόσησαν κατά τη δικιά μου εκτίμηση, περισσότερα από 900 άτομα. Το δεκαπενθήμερο που τα πράγματα ήταν δύσκολα, υπήρχαν περίπου 10 με 20 σοβαρά περιστατικά, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους, λόγω απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών. Ειδικά οι γυναίκες είχαν πανικοβληθεί. Ένα περιστατικό μάλιστα, μία νεαρή γυναίκα, ήρθε με πίεση 7 με 5. Αν η πίεση, πήγαινε στο 6, τότε η γυναίκα θα πάθαινε ανακοπή καρδιάς», τονίζει ο ίδιος.
«Πώς εγώ να μην μιλήσω για αυτό; Εγώ έχω δει μία άλλη εικόνα από αυτή που έχει η δήμαρχος, η οποία δεν πάτησε το πόδι της στο ιατρείο, ούτε η ίδια, ούτε κάποιος άλλος από τη δημοτική αρχή».
«Η δήμαρχος παρακωλύει το έργο των ιατρών με τις πράξεις της»
Όσον αφορά την απόφαση της δημάρχου για την δυσμενή απομάκρυνσή του από το νησί, ο ίδιος επισημαίνει ότι «κινήθηκε ύπουλα».
«Η δήμαρχος έγραψε την επιστολή για την απομάκρυνσή μου στον Υπουργό Υγείας, την οποία έδωσα τελικά εγώ ο ίδιος στη δημοσιότητα. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, θα έπρεπε, κατά τη δική μου άποψη, να με πάρει τηλέφωνο και να ακούσει και τη δικιά μου πλευρά και αλήθεια. Αυτό δεν το περίμενα. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και η δήμαρχος δεν ασχολείται καθόλου με τις υποδομές του νησιού. Παρακωλύει το έργο των ιατρών με τις πράξεις της. Δεν δυσφημίζω εγώ το νησί, αντιθέτως, η δήμαρχος δυσφημίζει το δικό μου έργο».
Κατά το διάστημα της διαμονής του στη Γαύδο, ο κ. Αμβροσιάδης έκανε διάφορες ενέργειες, μαθαίνοντας μάλιστα για έναν υπάρχων αφαλατωτή στο νησί, χωρίς όμως να βρίσκεται σε λειτουργία.
«Τον αφαλατωτή είχε δωρίσει στο νησί η ΜΚΟ “Σύμπλευση”, λειτούργησε για 2 μήνες το 2015 και από τότε δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Η ΜΚΟ με έφερε σε επικοινωνία με το Υπουργείο και τους ζήτησα να βοηθήσουν έτσι ώστε να μπει σε λειτουργία ένας αφαλατωτής. Μου είπαν μάλιστα ότι έβαλαν σε προτεραιότητα τη Γαύδο, ενώ είχαν κανονικά σε προτεραιότητα άλλα μικρά νησιά, λόγω του περιστατικού που προέκυψε με το μολυσμένο νερό».
«Η δήμαρχος εκτός από το σαμποτάζ που μου έκανε, στέρησε από τη Γαύδο έναν μόνιμο γιατρό»
Ο κ. Αμβροσιάδης έχει μετακινηθεί πλέον και επίσημα στο Κέντρο Υγείας Κανδάνου, όμως δεν σκοπεύει να μείνει εκεί.
«Αν δεν ανακληθεί η απόφαση δεν θα πάω εκεί που θέλουν να με βάλουν με το ζόρι. Θα δηλώσω να πάω κάπου αλλού. Ήταν επιλογή μου να έρθω και να υπηρετήσω στο νησί της Γαύδου. Δεν ήθελα να πάω σε Κέντρο Υγείας, γιατί γνωρίζω τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, με τις 24ωρες εφημερίες, πράγματα που έχω ήδη κάνει στα χρόνια που εργάζομαι και παρ’ όλα αυτά έμεινα εκεί 3 ολόκληρα χρόνια.
Ο ίδιος, όπως ενημέρωσε την Parallaxi συναντήθηκε την Παρασκευή (1/11) με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, γιατί ήθελε να «ακούσει τη δικιά του αλήθεια».
«Η δήμαρχος εκτός από το σαμποτάζ που έκανε, στο τέλος, στέρησε από το ιατρείο της Γαύδου, έναν μόνιμο ιατρό. Δεν είχα ποτέ καλή σχέση μαζί της αλλά ο τρόπος που έγινε η απομάκρυνσή μου ήταν αυταρχικός, λες και είμαστε σε άλλη δεκαετία. Γίνονται πολύ σοβαρά πράγματα στο νησί της Γαύδου, για τα οποία πρέπει να κάνει έρευνα ένας έντιμος Εισαγγελέας» καταλήγει ο κ. Αμβροσιάδης.