Ρεπορτάζ

Ο Βασίλης στη χώρα των θαυμάτων

της Βούλας Παλαιολόγου Εικόνα: Self portrait made for Parallaximag Once upon a time, I fell out of the sky… Έτσι αρχίζει η ιστορία της Augusta Wind, της πιο διάσημης μέχρι σήμερα ιστορίας / ηρωίδας που φέρει την υπογραφή του. Η μικρή Augusta, παρέα με μια ξεχασμένη ροζ ομπρέλα και τον κολλητό της Snabbit (μίξη φιδιού […]

Parallaxi
ο-βασίλης-στη-χώρα-των-θαυμάτων-28564
Parallaxi
gkogktzilas.jpg

της Βούλας Παλαιολόγου Εικόνα: Self portrait made for Parallaximag

Once upon a time, I fell out of the sky…

Έτσι αρχίζει η ιστορία της Augusta Wind, της πιο διάσημης μέχρι σήμερα ιστορίας / ηρωίδας που φέρει την υπογραφή του. Η μικρή Augusta, παρέα με μια ξεχασμένη ροζ ομπρέλα και τον κολλητό της Snabbit (μίξη φιδιού και white rabbit), αφήνει πίσω της το Κάστρο Μηδέν και, βουλιάζοντας στην κοσμική ομίχλη, εξερευνά εμπειρίες, γνώσεις και κοσμογονικές αλήθειες… Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει και το δικό του βιογραφικό, καθώς ο Βασίλης Γκογκτζιλάς μοιάζει να είναι από άλλον πλανήτη… αυτόν της φαντασίας, της ενόρασης, της εναλλακτικής νοημοσύνης…

Με όχημα το ταλέντο του, καταφέρνει να κυκλοφορεί σε ένα σύμπαν περιπετειώδες και παιγνιδιάρικο, όπου συναντά πλάσματα αλλιώτικα και ήρωες που τους ευεργετεί με μαγικές δυνάμεις (αλλά και θνητά κουσούρια). Κι από τα διαγαλαξικά ταξίδια, τις διαπολιτισμικές ίντριγκες και τις φαντασμαγορικές αψιμαχίες, αποφασίζει να ακολουθήσει τη γήινη ρότα, ζητώντας από τον Mr Universe να σταματήσει τη γη, να κατέβει…

Έτσι σκάει …μύτη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα, παιδί μιας καθόλα τυπικής, αστικής οικογένειας. Όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια… ο μικρός μας ήρωας έχει ένα χάρισμα που καθορίζει τη ζωή του: ζωγραφίζει εμπνευσμένα. Με μολύβι, με κάρβουνο, με πενάκι, εξερευνά τις δυνατότητες του φωτός, σχεδιάζει γραμμές, σκιές, εκλάμψεις. Μαζί με το αλφάβητο ξεκινά τα πρώτα σχεδιάσματα, επινοώντας ήρωες και πλάσματα μιας πλουσιοπάροχης αλλά και ακυβέρνητης φαντασίας. Τους ακολουθεί στις περιπέτειές τους κι έτσι δραπετεύει από την εξορία των δυτικών συνοικιών και την πεζότητα της μουντής Μίζερης Πόλης…

Από το δημοτικό, ακόμα, βλέπει τις εικόνες του να δημοσιεύονται σε μαθητικές εφημερίδες. Όλοι μιλούν για το ταλέντο του. Για τον ίδιο, αυτό είναι το σκασιαρχείο του. Από την αθωότητα των σκίτσων του στο Μικρό Πλανητάριο (4μηνη μαθητική εφημερίδα), περνά γρήγορα στην επαγγελματικά εικονογράφιση και –αρκετά πρώιμα για την ηλικία του- δημοσιεύει σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία), περιοδικά (Γαλέρα, Sunday, Soul, Athens Voice, κ.ά.) και σε παιδικά βιβλία.

Τις πρώτες, ολόδικές του, ιστορίες, τις βρίσκουμε σε διάφορα φανζίν (Μπούμερανγκ, Ανόργανη Ύλη, Red Dot Comix), στο ένθετο 9 της Ελευθεροτυπίας, στη σειρά Δυναμίτης, σε κόμιξ ανθολογίες (Φούσκες, Σημεία και Τέρατα), κ.ά.

Στα χρόνια που ακολουθούν η δουλειά του παρουσιάζεται σε διεθνή έντυπα του εξωτερικού, πασίγνωστα στους λάτρεις του είδους (π.χ. Illustration Now Vol. 2, μια εξαιρετική έκδοση της Taschen, κ.ά.), συμμετέχει σε εκθέσεις κόμιξ και εικονογράφισης, ενώ παράλληλα τον απασχολούν και άλλα projects, όπως το κινούμενο σχέδιο, το video clip (π.χ. για τους 2L8, goth post rock συγκρότημα της Θεσσαλονίκης), κ.ά.

Όταν πριν λίγα χρόνια κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το λεύκωμα Mr. Universe στα αγγλικά, ο ταλαντούχος Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης κερδίζει με το σπαθί (και το μελάνι) του τη διεθνή καταξίωση στους φανατικούς του κόμιξ. Κι ενώ το όνομά του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ταλαντούχα ονόματα της διεθνούς σκηνής του κόμικ, ο ίδιος παραμένει σεμνός, προσηλωμένος, συνεπής. Και χρόνο με το χρόνο, project by project, ολοένα και καλύτερος… Διεθνή σχόλια και διακρίσεις το βεβαιώνουν. Το ίδιο και οι συνεργασίες του με κορυφαίους του είδους. Λίγο πριν την επόμενη δεύτερη Augusta Wind (τέλη 2015), φέτος τον βρίσκουμε -καθόλου τυχαία- να συνυπογράφει με τον επιφανή D.J. Kirkbride (δημιουργό της πετυχημένης σειράς κόμιξ Amelia Cole) τη νέα του σειρά The BiGGer Bang. Σημειώστε: Το πρώτο (από τα 4 τεύχη), κυκλοφορεί παγκοσμίως στις 19 Νοεμβρίου!

TAGS

Mr. Universe: μια εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση της Popgun Vol.2 και πρώτη εκτός συνόρων παρουσία του. Εδώ τα σχέδιά του νεαρού Γκογκτζιλά γίνονται πιο πολύπλοκα, η ατμόσφαιρα που αναδύουν οι σελίδες στην αγγλόφωνη αυτή έκδοση προσδιορίζεται αρκούντως σκοτεινή…

Έχω διαβάσει αρκετά υπερηρωικά κόμιξ, από τα οποία βέβαια προτιμούσα τα κάπως διαφορετικά, τα εκτός κλισέ, μάλλον τα πιο εκκεντρικά. Το Mister Universe ήταν μια απόπειρα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο, αν και νομίζω πως προέκυψε κάπως σκοτεινό, παραβγήκε καταθλιπτικό. Tο διάστημα που συνέλαβα το story, με τη βοήθεια βέβαια του Κ.Ι. Ζαχόπουλου, μου έκανε εντύπωση το πόσο “σοβαρά” μπορεί κάποιος να πάρει ένα είδος, το οποίο εξ ορισμού προορίζεται αποκλειστικά για ψυχαγωγία…

Τον ρωτάμε για το feedback αυτής της δουλειάς, για τις εντυπώσεις αλλά και για τις δυσκολίες (π.χ. εμπόδια γλώσσας) που αντιμετωπίζει ένας δημιουργός που ζει …εκτός.

Είναι περίεργο, αλλά το one shot του Mr Universe είχε μόλις γίνει αποδεκτό από την Image Comics (* ανεξάρτητη πλατφόρμα σχεδιαστών και καλλιτεχνών κόμιξ, καταξιωμένη σε όλο τον κόσμο), λίγο πριν την έκδοση της επίσης αμερικάνικης Popgun. Αν η δουλειά έχει αξίες, τελικά αναγνωρίζεται, παρά τις αποστάσεις ή τα εμπόδια γλώσσας. Σίγουρα όμως η προσωπική επικοινωνία με ανθρώπους που ασχολούνται με το κόμιξ βοηθάει στην ανταλλαγή ιδεών, γι’ αυτό και απαιτεί αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό. Προφανώς είναι δύσκολο να είσαι μακριά από το κέντρο, από εκεί όπου συμβαίνουν τα πράγματα… Ευτυχώς, υπάρχει και το world-wide-web, κι έτσι δεν είμαστε μόνοι…

Μίζερη Πόλη: “…Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ συναντά τον Τέρι Γκίλιαμ μέσω του Λιούις Κάρολ. Η «Μίζερη Πόλη» είναι μια αστυνομική ιστορία η οποία διαδραματίζεται στον διαστρεβλωμένο κόσμο που υπάρχει μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας. Μια προσφορά της εκπληκτικής ομάδας των Βασίλη Γκογκτζιλά και Κ. Ι. Ζαχόπουλου”, σχολίασε ο J.M. DeMatteis, επιφανής σεναριογράφος κόμιξ ιστοριών, όταν το ομώνυμο δημιούργημα κυκλοφόρησε στα αγγλικά από την Blackline Comics (MISERY CITY 4 τεύχη).

Κόμικ τρόμου με στοιχεία νουάρ κι ένα σχέδιο που εισβάλλει αριστοτεχνικά στο μυαλό του παραζαλισμένου ντετέκτιβ Max Murray, το εν λόγω λεύκωμα κερδίζει τις εντυπώσεις και πέραν του Ατλαντικού. Ο ήρωας με τις παράξενες συνήθειες, το μυστηριώδες παρελθόν, τα μεταφυσικά / ερωτικά του …κολλήματα και το διαρκές χανγκόβερ γίνεται δημοφιλής. Η πόλη ως φόντο, άχαρη, αφιλόξενη και μίζερη απασχολεί τον Βασίλη Γκογκτζιλά. Στο γ΄Popgun, όπου δημοσιεύει μια αγαπημένη του ιστορία (πιο αστική, πιο ρεαλιστική), το Failure After Failure, με ήρωες ένα ζευγάρι νεαρών ανέργων, η πόλη ως urban space έμπνευση επανέρχεται και είναι επιδραστική.

Ο χώρος που ζει κανείς σίγουρα επηρρεάζει τη ζωή, τη διάθεση, την έμπνευσή του. Η πόλη, οι παρέες, οι σχέσεις. Οι δρόμοι, οι βόλτες, τα στέκια… Από τις προσλαμβάνουσες, από όσα βιώνεις καθημερινά αντλείς τις ιδέες σου. Η Θεσσαλονίκη, όσο μικρή και περιορισμένη μας φαίνεται συχνά, κρύβει απρόβλεπτες γωνιές που την κάνουν συναρπαστική… από μια απόλυτα αστική αλλά και μελαγχολική άποψη.

The Adventures of Augusta Wind:

(…) “You of all people, should know that everything is a story and every one of us a character».

Τα λόγια μιας άλλης ηρωίδας, της Miss Information (η κοσμική βιβλιοθηκάριος της ιστορίας), εξηγούν επακριβώς τις προθέσεις του. Φτάνοντας στο 2012, ο Βασίλης Γκογκτζιλάς, γνώριμος πλέον ως painter-illustrator-comicbook artist στο διεθνές αναγνωστικό κοινό, αφήνει πίσω του τη σκοτεινή πόλη και τον γκαντέμη ντετέκτιβ με την καμμένη φλάντσα, για να επιστρέψει πίσω ξανά στο παραμύθι, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο J.M. DeMatteis (Justice League, Abadazad, κ.ά), που αναλαμβάνει το storytelling: παιδί μιας φυσιολογικής οικογένειας, η Augusta βλέπει περίεργα όνειρα και διηγείται αλλόκοτες ιστορίες στα μικρά της αδέρφια. Τα όνειρα γίνονται ζωντανά και η πραγματικότητα μακρυνή όταν, παρέα με τον φίλο της Snabbit, το κορίτσι ξεκινά την περιπλάνησή της σε άλλους τόπους, παράξενους, συντροφιά με ακόμα πιο αλλόκοτους φίλους και μαγικά πλάσματα… Ο ίδιος συνηθίζει να περιγράφει την Augusta “ως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων συναντάει τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την αρχέγονη γνώση!”. Κάτι περισσότερο από την Αλίκη, πιο πολύπλοκη, πιο υπερβατική, πιο ονειρική… η (συνολικά 5 τευχών) σειρά της IDW Augusta Wind αντικρύζει θερμή υποδοχή, ενώ η συνεργασία του με τον μετρ DeMatteis …σκίζει!

Νομίζω πως για άλλη μια φορά τα άστρα μπήκαν σε τροχιά… Νιώθω απίστευτα τυχερός για την ευτυχή συνύπαρξη μαζί του… κάτι που ούτε στα απίθανα όνειρά μου θα συνέβαινε!!!

Οn line αγορές + digital εκδόσεις:

Οι ψηφιακές εκδόσεις παραμένουν σε βρεφικό στάδιο, ενώ το αναγνωστικό κοινό δυστυχώς συρρικνώνεται. Το ενδιαφέρον έχει φύγει αλλού.

London Super Comics Convention:

Πέρασα απίθανα. Έχω συμμετάσχει δυο φορές μέχρι τώρα και είμαι ενθουσιασμένος. Γνώρισα ανθρώπους του χώρου, είδα τις πιο σύγχρονες δουλειές ξένων συναδέλφων μου… Για τόσο καινούργιο συνέδριο, χωρίς παρελθόν στη διοργάνωση, η εμπειρία είναι μοναδική. Η γνωριμία μου με εκδότες, με τους οποίους έχω συνεργαστεί, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους σχεδιαστές ήταν ιδιαίτερα θετική αποκάλυψη. Ανθρώπινοι, φιλικοί, προσγειωμένοι… Σημαντική προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμιξ της Αθήνας (Athens Comicdom Con).

Η τεχνική:

Είναι το μέσο με το οποίο μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει την πνευματικότητα, τη δημιουργικότητα, τη συνεχή εξέλιξή του. Είναι η διαδρομή για να φτάσει σε ενα ανώτερο όραμα. Καθοδήγηση προσφέρω, διδάσκοντας…, λέει σχετικά με μια άλλη ιδιότητά του, καθώς τα τελευταία χρόνια διδάσκει σχέδιο και εικονογράφιση. Τη δουλειά την κάνουν οι ίδιοι οι σπουδαστές… και έτσι πρέπει να είναι. Μέσω της δικής μου εμπειρίας, υποστηρίζω αυτό που έχουν μέσα τους να εκφραστεί.

The Bigger Bang: 

Αν το big bang δημιούργησε ζωή για όλα τα πλάσματα γύρω μας, το Bigger Bang δημιούργησε μόνο ένα: τον Cosmos, ένα διαστημικό παντοκράτορα με πορτοκαλί τιράντες. Είναι θεός, είναι ήρωας ή ο απόλυτος καταστροφέας; Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται τελείως μόνος να περιπλανιέται σε ένα σύμπαν, κάποτε οικείο και πυκνοκατοικημένο… Το story υπογράφει ο σχεδιαστής, συγγραφέας και εκδότης D.J. Kirkbride.

Πρόκειται για ένα κοσμικό παραμύθι με υπερήρωες, ευαίσθητο, μινιμαλιστικό, νοσταλγικό… Από τεύχος σε τεύχος ξεδιπλώνεται το συναισθηματικό background του κεντρικού χαρακτήρα Cosmos, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα υποτιθέμενο δεύτερο Big Bang!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα