Ρεπορτάζ

Oι νέοι θέλουν να κάνουν παιδιά…η εποχή δεν τους αφήνει!

Οι προβληματισμοί της νέας γενιάς, η συμπεριφορά της κοινωνίας η έκτρωση και η κατάψυξη ωραρίων.

Μυρτώ Τούλα
oι-νέοι-θέλουν-να-κάνουν-παιδιάη-εποχή-1094456
Μυρτώ Τούλα

Ανήκω στην γενιά των απανωτών κρίσεων, στην γενιά που για να ανταπεξέλθεις στα βασικά και να πεις πως ζεις αξιοπρεπώς πρέπει να κάνεις δύο και τρεις δουλειές, στην γενιά που ξεκίνησε να εργάζεται με τον βασικό των 475 και τώρα αμοίβεται με 665 ευρώ, όμως με τις ανατιμήσεις, την αύξηση των ενοικίων, τους φουσκωμένους λογαριασμούς, μένουν στην άκρη ελάχιστα.

Ζευγάρια που συγκατοικούν και είναι μαζί χρόνια, πιέζονται οικονομικά και απορρίπτουν τον γάμο και το να μπουν στη διαδικασία να αποκτήσουν παιδί.

Υπάρχουν κι εκείνα που ενώ μπορεί να επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους και τη ζωή τους, να προβληματίζονται με τις δυσκολίες της καθημερινότητας. αλλά και γενικότερα τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, ενώ άλλοι ενώ είναι στα 30 τους θεωρούν τους εαυτούς τους ότι δεν είσαι σε θέση να πάρουν την ευθύνη για να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν παιδί.

Tα ζευγάρια που δεν θέλουν παιδιά στη ζωή τους αυξάνονται και πληθύνονται. Είναι οικογένεια με τα σκυλιά και τις γάτες τους, ωστόσο μετά από κάποια ηλικία, η κοινωνία μας ακόμη και λίγο πριν υποδεχτούμε το 2024, συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει με ένα κοινωνικό στίγμα και ειδικότερα τις γυναίκες.

Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές εσείς έχετε πει σε κάποιο ζευγάρι που ξέρετε “εσείς πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;”

Τι προβληματίζει τους νέους – Έρευνες και στοιχεία 

Σύμφωνα, με μία μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Πληθυσμού (Population Division) του ΟΗΕ, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες επιστήμονες της στατιστικής οι οποίοι ενσωματώνουν διάφορα στοιχεία, τρέχουν μαθηματικά μοντέλα και παρουσιάζουν μελέτες για το πώς θα είναι ο κόσμος από πλευράς πληθυσμού στο άμεσο και το απώτερο μέλλον, η Ελλάδα το 2100 θα έχει μείνει μισή.

Ειδικότερα, μόλις οι μισοί συμμετέχοντες (55%), που ανήκουν στις γενιές Gen Z (1997 – 2013) και millennials (1981 – 1996) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ 1 στους 4 έχει αποφασίσει πως η απόκτηση παιδιών δεν βρίσκεται ανάμεσα στα σχέδιά του για τη ζωή. Κάπου στη μέση βρίσκεται ένα 20%, που δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο εάν επιθυμεί να αποκτήσει οικογένεια.

Αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τον δισταγμό ή εξαφανίζουν την επιθυμία για απόκτηση παιδιών, η συχνότερη (49%) ήταν ότι οι νέοι ενήλικες προτιμούν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους. Εξίσου σημαντικός λόγος (47%) φάνηκε να είναι η εκτεταμένη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, ενώ πολλοί (38%) φάνηκαν να ανησυχούν και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.

Μερικοί ακόμη από τους λόγους που αναφέρθηκαν αρκετά ήταν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών (35%), οι επαγγελματικές φιλοδοξίες (28%) και τα υπάρχοντα ζητήματα υγείας (22%). Υπάρχουν, όμως, και ακριβείς εκτιμήσεις όσον αφορά τον πληθυσμό κάθε κράτους και αυτόνομης περιοχής του πλανήτη μέχρι το 2100.

Σύμφωνα με το σενάριο «μέτριας μεταβλητής», εκείνη τη χρονιά ο πληθυσμός της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα είναι 6.403.000 κάτοικοι. Υπάρχει όμως και «χαμηλής μεταβλητής» σενάριο, το οποίο εκτιμά τον πληθυσμό της χώρας μας στις 4.351.000 ψυχές. Η Ελλάδα, φυσικά, δεν είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη υπόλοιπη Ευρώπη Ευρώπη, η οποία συνεχώς γερνάει και μειώνεται πληθυσμιακά, σε αντίθεση με τα κράτη της Ασίας και (κυρίως) της Αφρικής, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα