Οι παράπλευρες απώλειες από τον ανοιξιάτικο χειμώνα
Γεμάτα τα ράφια των καταστημάτων που πωλούν εξοπλισμό για χειμερινά sport και δραστηριότητες.
Μπορεί όταν ακούμε για κακοκαιρία και κρύο, ο νους μας να μην πηγαίνει απευθείας σε καλά πράγματα, όμως για πολλούς ανθρώπους που “ζουν” από τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι πλέον το ζητούμενο και η “επέλαση του χιονιά” είναι μονόδρομος.
Περιμένουν επιτέλους να δουν μία “άσπρη μέρα” καθώς τα ανοιξιάτικα Χριστούγεννα επηρέασαν έντονα τα χιονοδρομικά κέντρα.
Βέβαια αυτή η παράξενη κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος, όπως είναι φυσικό είχε και παράπλευρες απώλειες. Μεγάλοι χαμένοι ήταν και οι ιδιοκτήτες που προμηθεύουν στο κοινό αποκλειστικά εξοπλισμό για σκι, snowboard αλλά και γενικά για εξορμήσεις σε βουνό.
Γεμάτα τα ράφια
Αντιμέτωποι με μηδενικούς τζίρους είναι πολλοί επιχειρηματίες που πωλούν εξοπλισμό για χειμερινά sport και δραστηριότητες. Όπως τονίζουν η κίνηση – ειδικά τον Δεκέμβριο- ήταν ανύπαρκτη καθώς ο καιρός δεν θύμιζε χειμώνα και γι’ αυτό τον λόγο ο κόσμος δεν έκανε αγορές.
«Τον Οκτώβριο κάναμε παραπάνω τζίρο, απ’ ότι τον Δεκέμβριο. Ο κόσμος τότε πιστεύοντας ότι θα έρθει κρύο τους επόμενους μήνες – όπως θα ήταν και το λογικό- έκανε τα ψώνια του και προμηθεύτηκε από μπουφάν και γάντια μέχρι ισοθερμικά και μπότες χιονιού. Ο καλός καιρός που υπήρχε σίγουρα “πάγωσε” τα χιονοδρομικά κέντρα και επομένως και εμάς, καθώς όλα είναι μία αλυσίδα. Για παράδειγμα έχουμε μπουφάν κατάλληλα για τους -15 βαθμούς, τα οποία δεν αγόρασε κανείς.
Ακόμα πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν κλείσει μαθήματα (ιδίως αρκετοί γονείς για τα παιδιά τους) 6 μήνες πριν για τον Δεκέμβριο. Όμως το χιόνι δεν ήρθε ποτέ κι όλα αυτά ακυρώθηκαν»
Αν και κανείς θα περίμενε πως εκείνοι που προμηθεύονται εξοπλισμό θα είναι άνθρωποι νεαρής ηλικίας, εδώ υπάρχει μία έκπληξη.
«Υπάρχουν και μικροί που ψωνίζουν αλλά κυρίως είναι άνθρωποι άνω των 30. Συχνά έρχονται και 40αρηδες, 50αρηδες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά και πηγαίνουν εδώ και χρόνια στα χιονοδρομικά», αναφέρει επιχειρηματίας.
Όπως είναι λογικό αρκετοί είναι εκείνοι που επέλεξαν (και φέτος) το εξωτερικό για τις εξορμήσεις τους, σε μία προσπάθεια να βρουν χιονοδρομικά κέντρα με χιόνι.
Η Βουλγαρία για ακόμη μία χρονιά είναι πρώτη στις προτιμήσεις του κόσμου – ειδικά σε όσους ζουν στη Βόρεια Ελλάδα και μπορούν γρήγορα να βρεθούν εκεί οδικώς. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς το Μπάνσκο αποτελεί έναν ιδιαίτερα οικονομικό προορισμό, που πολλοί επιλέγουν για να συνδυάσουν ταξίδι και χειμερινά sport.
Mε 46 ευρώ ημερήσια κάρτα την υψηλή περίοδο, το Μπάνσκο μπορεί να έχει λιγότερα lift από τον Παρνασσό (14 έναντι 17), αλλά οι πίστες του απλώνονται σε 75 χιλιόμετρα (έναντι περίπου 36 σε Φτερόλακκα και Κελάρια) και φτάνουν μέσα στο χωριό, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα δελεαστικά πακέτα διακοπών.
Γενικότερα, τα Βαλκάνια έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά στη σχέση παροχών-τιμής. Στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Σερβίας, το Κοπαόνικ, η ημερήσια κάρτα κυμαίνεται στα 31-33 ευρώ, ενώ στα δύο χιονοδρομικά στο Κόλασιν του Μαυροβουνίου οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ. Κροατία και Αλβανία έχουν μικρότερα χιονοδρομικά, αλλά βρίσκονται σε μια διαδικασία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Και σε χώρες που θεωρούνται πιο ακριβές, υπάρχει πληθώρα επιλογών για όλα τα βαλάντια. Με λίγα ευρώ παραπάνω από την Ελλάδα, μπορεί κάποιος να πάρει μια γεύση από ιταλικές Άλπεις, στο Μοντολέ (από 42 ευρώ την υψηλή περίοδο), ή να γνωρίσει προορισμούς στη Γαλλία πέρα από τα πανάκριβο Κουρσεβέλ, όπως το Les 7 Laux (από 37 ευρώ για άτομα άνω των 30 ετών, με πολλές διαφορετικές προσφορές αν κλειστεί από το διαδίκτυο, ενώ συμπεριλαμβάνεται και μεταφορά με λεωφορείο).
Ακόμα και σε φαινομενικά απλησίαστους προορισμούς το αντίτιμο είναι ανάλογο των παροχών. Για παράδειγμα, σε ένα από τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, το Ζερμάτ της Ελβετίας, το ημερήσιο ski pass κοστίζει μεν 89,50 ευρώ, αλλά περιλαμβάνει μεταφορά με τρένο στο χιονοδρομικό, 200 χιλιόμετρα από πίστες και σύνδεση με τα δύο γειτονικά χιονοδρομικά της Σερβίνια και του Βαλτουρνάνς της Ιταλίας για… διασυνοριακό σκι.
Ενδεικτικά οι τιμές σε αρκετά χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας.
- Παρνασσός από 21 έως 37 ανάλογα την ημέρα (καθημερινή, ΣΚ, αργία)
- Καιμάκτσαλαν από 15 έως 20 ευρώ.
- Σέλι-15 ευρώ
- Πισοδέρι-15 ευρώ
- Ζήρεια-10 ευρώ
- Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου-12 ευρώ
- Ελατοχώρι-10 ευρώ
- 3-5 πηγάδια από 12 έως 16 ευρώ.
- Βασιλίτσα-15 με 17 ευρώ
- Ανήλιο-13 με 15 ευρώ.
Στην εξίσωση, βέβαια, μπαίνει και το ζήτημα των αεροπορικών εισιτηρίων, της διαμονής και των εκεί εξόδων. Βέβαια, σε πολλά χιονοδρομικά της Ευρώπης – ακόμα και τα ακριβά ή τα μεγάλα – μπορεί κάποιος να βρει οικονομικά καταλύματα και φθηνότερη εστίαση σε σχέση με την Ελλάδα.
Γνώστες του θέματος εξηγούν ότι «κλειδί» είναι η έγκαιρη κράτηση των εισιτηρίων αρκετούς μήνες πριν, ενώ κοινό μυστικό είναι ότι ακριβώς δίπλα σε πασίγνωστα χειμερινά θέρετρα υπάρχουν πολύ πιο οικονομικά χωριά και χιονοδρομικά με ίδιας ποιότητας παροχές.
Σε κάθε περίπτωση, η ενδελεχής αναζήτηση και το «κυνήγι» προσφορών είναι απαραίτητα. Και, όπως φαίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ισχύει σε μεγάλο βαθμό το δόγμα «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».
Τα καλύτερα ski resorts της Ευρώπης
Åre -Σουηδία
Το Åre είναι το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Σουηδίας, με χιλιάδες Σουηδούς να κάνουν το μακρύ ταξίδι εκεί για να κάνουν σκι κάθε χειμώνα (απέχει περίπου επτά ώρες από τη Στοκχόλμη με το τρένο)
View this post on Instagram
Kitzbuhel -Αυστρία
Το Kitzbuhel είναι το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Αυστρίας με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ανελκυστήρων και 145 μίλια πίστες.
View this post on Instagram
Val Thorens – Γαλλία
Το Val Thorens είναι από τα νεότερα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις και φέτος θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό μέχρι τις 8 Μαΐου 2023, ενώ έχει πολλές διακρίσεις.
View this post on Instagram
Val Garedena -Ιταλία
Ένας προορισμός διακοπών για σκιέρ που αγαπούν τη διαφορετικότητα και θέλουν να γνωρίσουν μια περιοχή σκι που είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά, καθώς και όμορφες πίστες για όσους αναζητούν περισσότερες αθλητικές προκλήσεις.
View this post on Instagram
Με πληροφορίες από Καθημερινή