Οι περιπέτειες ενός γάμου στις μέρες της covid-19

Τα ζευγάρια βρέθηκαν μπροστά σε νέα δεδομένα και κλήθηκαν να διαχειριστούν μια μάλλον σύνθετη κατάσταση.

Όλγα Νίκου
οι-περιπέτειες-ενός-γάμου-στις-μέρες-τ-378398
Όλγα Νίκου
Photo: Jeremy Wong Weddings/Unsplash

“Όλα του γάμου δύσκολα”, λέει μια λαϊκή παροιμία. Το γνωρίζουν όλοι όσοι χρειάστηκε να οργανώσουν, κάποια στιγμή στη ζωή τους, μία γαμήλια τελετή. Το “δύσκολα” της παροιμίας ωστόσο, απέκτησε άλλη διάσταση στις μέρες της πανδημίας του covid – 19.

Τα ζευγάρια που είχαν σχεδιάσει το γάμο τους για την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2020, βρέθηκαν μπροστά σε νέα δεδομένα και κλήθηκαν να διαχειριστούν μια μάλλον σύνθετη κατάσταση, που προκύπτει από μία σειρά διλημμάτων.

Να αναβάλλουν την ευτυχέστερη στιγμή της ζωής τους, για την επόμενη χρονιά ή να επιμείνουν στον αρχικό τους σχεδιασμό και να παντρευτούν τώρα, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας; Και τι σημαίνει αυτό για τη διοργάνωση ενός γάμου; Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο; Και πως αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια το νέο όσο και ευμετάβλητο τοπίο των κανονισμών και των μέτρων κατά του κορονοϊού;

Η ΄Ολγα Μπουκουβάλα είχε προγραμματίσει τον γάμο της για τις 24 του ερχόμενου Οκτώβρη. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και σταθμίζοντας με το σύντροφό της, τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού και ίσως ενός νέου lockdown, αποφάσισαν να μεταφέρουν το γάμο τους, για τις 5 Σεπτεμβρίου.

“Τον Οκτώβρη θα είμασταν αναγκαστικά σε κλειστό χώρο. Δε θέλαμε να το διακινδυνεύσουμε, οπότε αλλάξαμε την ημερομηνία, μας λέει. Μας πήρε 3 εβδομάδες εντατικού ψαξίματος, για να βρούμε εκκλησία και χώρο για να κάνουμε το γαμήλιο πάρτι. Ψάχναμε εκκλησία με μεγάλο προαύλιο, για να μπορέσουν οι καλεσμένοι μας να είναι στον εξωτερικό χώρο. Δε θέλαμε 500 ανθρώπους μέσα στην εκκλησία την ώρα του μυστηρίου, θα ζοριζόμασταν όλοι πολύ, το θεωρήσαμε αρκετά παρακινδυνευμένο. ΄΄Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε εκκλησία που να έχει ανοιχτή ημερομηνία, όλοι πλέον αναζητούν ναούς με μεγάλο εξωτερικό χώρο.”

Ασφάλεια και οικονομικό κόστος

Η διοργάνωση ενός γάμου σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπαγορεύεται και από το σημαντικό θέμα του οικονομικού κόστους. Τα προαύλια των εκκλησιών δίνουν διέξοδο στα νέα ζευγάρια και απαλλάσουν από την υποχρέωση των δαπανηρών γαμήλιων δεξιώσεων.

“Αναλογιζόμαστε πως θα είναι τα πράγματα από οικονομική σκοπιά, το επόμενο διάστημα. Είχαμε προγραμματίσει μία οικονομική δαπάνη, αλλά υπάρχει ο φόβος, τι θα γίνει το χειμώνα. Οι δουλειές μας θα παραμείνουν όπως είναι τώρα; Αποφασίσαμε λοιπόν να μη κάνουμε γαμήλιο γλέντι για όλους τους καλεσμένους, θα κάνουμε ένα πάρτι για 100 άτομα περίπου, μόνο για τους φίλους. Οι υπόλοιποι θα έχουν ένα κέρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας.”

Οι εταιρείες κέτερινγκ που αναλαμβάνουν γάμους αντιμετώπισαν, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του covid-19, αναβολές αλλά και ακυρώσεις γάμων που είχαν αναλάβει.

“ Οι καλεσμένοι στους γάμους είναι πλέον λιγότεροι και η τάση είναι να γίνεται ένα κέρασμα στα προαύλια των εκκλησιών. Είναι μία εύκολη λύση και καλύπτει όλα τα δεδομένα. ΄Εχουμε αναλάβει τέτοια κέτερινγκ έως και 500 ατόμων, λέει στην Parallaxi ο Βασίλης Σαμιωτάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας “Samiotakis Catering”

Η εταιρεία, που όπως μας εξηγεί ο κύριος Σαμιωτάκης, δουλεύει κυρίως με ζευγάρια από το εξωτερικό, είχε προγραμματισμένους περίπου 70 γάμους, για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Από αυτούς οι 30 ακυρώθηκαν.

“Το 80% των πελατών μας επέλεξαν να μην πάρουν πίσω τις προκαταβολές και να προγραμματίσουν το γάμο τους, εκ νέου, το καλοκαίρι του 2021. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι “καίγονται” δύο χρονιές για μας. Υπάρχουν κι αυτοί που αποφασίζουν να παντρευτούν φέτος. Αυτή τη στιγμή έχουμε προγραμματισμένους γάμους μέχρι και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη.”

Μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τις εταιρείες διοργάνωσης events

Το μεγάλο οικονομικό πλήγμα ωστόσο για την εταιρεία, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, ήρθε από την ακύρωση των μεγάλων συνεδρίων, που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν την άνοιξη.

“Φέτος θα γίνονταν στη Θεσσαλονίκη 3 παγκόσμια συνέδρια. Το ένα από αυτά, το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο Μοριακής Βιολογίας, ακυρώθηκε 10 μέρες πριν το lockdown. Είχαμε προμηθευτεί πρώτες ύλες για να σιτίσουμε 4 χιλιάδες ανθρώπους. Χρειάστηκε να πετάξουμε πάρα πολύ φαγητό, χάσαμε μεγάλο μέρος του τζίρου μας. ΄Ομως αναπροσαρμοζόμαστε και ελπίζουμε. Αν βέβαια όλο αυτό συνεχιστεί και το χειμώνα, η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν κάτι παροδικό, ελπίζουμε να είναι κάτι παροδικό.”

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Αντώνης Χαραλαμπίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Four Records Events, που ασχολείται με τη μουσική, το φωτισμό και τις κατασκευές των γαμήλιων πάρτυ.

“Δουλεύουμε κατά κύριο λόγο με ζευγάρια από όλο τον κόσμο που έρχονται στην Ελλάδα να παντρευτούν. Είχαμε πολλές ακυρώσεις, δώσαμε πίσω αρκετές προκαταβολές, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι γάμοι προγραμματίζονται εκ νέου, για το επόμενο καλοκαίρι, όταν ελπίζουμε ότι θα έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα. ΄Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα δε θα έχουμε ημερομηνίες ανοιχτές για του χρόνου, έχουν ήδη μείνει ελάχιστες. Φέτος θα κάνουμε μόνο 7 γάμους, οι 2 έχουν ήδη γίνει.”

Τα νέα δεδομένα στα γαμήλια γλέντια

Η κοινοπραξία Aria, που διαχειρίζεται τις δύο αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το εστιατόριο Alegro και το roof garden στο M2 και αναλαμβάνει τη διοργάνωση συνεδρίων και δεξιώσεων γάμων και βαφτίσεων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση.

Η Χριστίνα Πιπερίδου επικεφαλής στην κοινοπραξία, μας λέει ότι όλα τα συνέδρια που ήταν να γίνουν την άνοιξη, μεταφέρθηκαν για το 2021, ενώ θα γίνουν οι μισοί από τους 20 γάμους που είχαν αναλάβει φέτος.

“ Από την 1η Ιουνίου που ξεκινήσαμε ξανά, έχουν γίνει 5 γάμοι και έχουμε κρατήσεις έως τα τέλη του Σεπτέμβρη που ο καιρός είναι ακόμα καλός. Δεν κάνουμε κρατήσεις για μετά, ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης είναι μήνες συνεδρίων, οπότε αφήνουμε τους μήνες ανοιχτούς, γιατί προηγούνται τα συνέδρια. Οι περισσότεροι αλλάζουν ημερομηνίες για του χρόνου, για μας η σεζόν του 2021 έχει κλείσει, σε ότι αφορά τα Σάββατα και κάποιες Παρασκευές. Οι βαφτίσεις δε μεταφέρονται, γίνονται φέτος, όμως με λιγότερους καλεσμένους.”

Ποιοι είναι όμως οι περιορισμοί στα γαμήλια πάρτυ, στις μέρες της πανδημίας;

“Στον μπουφέ σερβίρουμε πίσω από πλέξιγκλας και σερβίρουμε μόνο εμείς, το προσωπικό μας φορά μάσκες και κρατούνται οι αποστάσεις. Ο κενός χώρος ανάμεσα στα τραπέζια είναι μεγαλύτερος, άρα από 240 άτομα που μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε στο roof garden του Μεγάρου, τώρα μπορούμε να έχουμε 120-130 άτομα, μάξιμουμ. Δεν ισχύει πλέον ο κανόνας των 6 ατόμων ανά τραπέζι και φυσικά υπάρχουν παντού αντισηπτικά.”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλλαγή που παρατηρείται σε ότι αφορά τη μουσική, που επιλέγουν οι νεόνυμφοι στα γαμήλια πάρτυ.

“Δεν ακούγεται πια παραδοσιακή μουσική, γιατί οι παραδοσιακοί χοροί απαιτούν να πιάνονται χέρι – χέρι αυτοί που χορεύουν. Επιλέγουν να χορεύουν κατά κύριο λόγο με ξένη μουσική, γιατί χορεύεται χωρίς να απαιτείται σωματική επαφή.”

Ρωτάμε την ΄Όλγα Μπουκουβάλα που ετοιμάζει πυρετωδώς το γάμο της, αν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα έξαρση της πανδημίας, αν έχουν αυτή και ο σύντροφός της ένα plan B, γι αυτήν τη περίπτωση.

“Σκεφτόμαστε φυσικά ότι μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη που είναι ο γάμος, μπορεί να υπάρξει και δεύτερο κύμα, θα πάμε ανάλογα με το πως είναι η κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι ότι όντως μπορεί να γίνουν όλα όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Προετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση να υπάρξει δεύτερο κύμα και έχουμε αποφασίσει ότι θα περιορίσουμε τον αριθμό των καλεσμένων μας. Θα πάμε οι απολύτως απαραίτητοι στην εκκλησία και θα κάνουμε ότι μας επιτρέψουν τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.”

Φιλιά και χαιρετισμοί σε απαγόρευση

΄Έχουν όμως αποφασίσει και κάτι ακόμα που αποτελεί μία από τις παρενέργειες της πανδημίας: δε θέλουν να χαιρετίσουν με χειραψίες και φιλιά τους 500 καλεσμένους του γάμου τους, το θεωρούν παρακινδυνευμένο.

“Είμαι πολύ διστακτική σ΄ αυτό το κομμάτι. Δε θέλω να χαιρετιστούμε με όλους και νομίζω ότι αυτό θα το διευκρινίσουμε κι όταν μοιράσουμε τα προσκλητήρια. Θα είμαστε λίγο απόμακροι, αναγκαστικά. Καταλαβαίνω ότι όλοι θα έχουμε πολύ ενθουσιασμό εκείνη τη μέρα και μπορεί να ξεπεραστούν κάποια όρια αλλά καλά θα ήταν να κρατήσουμε όσο μπορούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας,” τονίζει η ΄Ολγα.

Η εμπειρία της Χριστίνας Πιπερίδου πάντως από τους γάμους που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα, είναι διαφορετική.

“Οι σχέσεις των ανθρώπων παραμένουν ίδιες: στους γάμους που έχουμε κάνει έως τώρα, συγγενείς, φίλοι και νεόνυμφοι φιλιούνται και αγκαλιάζονται κανονικά, όπως και πριν.”

Η καραντίνα πάντως και οι αναπάντεχες δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διοργάνωση του γάμου της η ΄Ολγα την έχουν κάνει να φιλοσοφήσει τα πράγματα.

“Λειτουργώ χωρίς πανικό, με αρκετό άγχος βέβαια, γιατί η ουσία όλου αυτού καταλήγει σε δύο σημαντικά πράγματα: να πάρουμε την ευλογία για τον γάμο και να περάσουμε καλά με τους φίλους μας. Αυτά θέλω να κρατήσω από το γάμο μας. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα νομίζω ότι και τα δύο θα γίνουν”

Της το ευχόμαστε!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα