Οι συσχετισμοί και τα παρασκήνια στις δημαιρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο διχασμός και οι αντεγκλήσεις στην παράταξη Ζέρβα – Η χαμένη «ευκαιρία» της ήσσονος αντιπολίτευσης να αλλάξει τα δεδομένα στη Δημοτική Επιτροπή.  

Φίλιππος Δεργιαδές
οι-συσχετισμοί-και-τα-παρασκήνια-στις-1102258
Φίλιππος Δεργιαδές

Αντιπαραθέσεις και εντάσεις προκάλεσε στην παράταξη του πρώην δημάρχου Κ. Ζέρβα το αποτέλεσμα των δημαιρεσιών στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, ιδίως μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την ανάδειξη των μελών της νέα Δημοτικής Επιτροπής.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που έκρινε την σύνθεση της νέας Δημοτικής Επιτροπής, αναβαθμισμένο όργανο καίριας σημασίας που συμπυκνώνει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής, της Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής Επιτροπής των δήμων, σαφώς ικανοποίησε απόλυτα την πλειοψηφούσα παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη, που εξέλεξε τους υποψηφίους της με άνεση και χωρίς προβλήματα.

Όμως δεν ικανοποίησε ουδόλως τους στόχους της παράταξης Ζέρβα, που κινδύνεψε να απολέσει ακόμα και την εκπροσώπηση της στην εν λόγω «υπερεπιτροπή», αν κατόρθωναν οι παρατάξεις της ήσσονος αντιπολίτευσης να συντονιστούν.

Οι νέοι συσχετισμοί στο νέο δημοτικό συμβούλιο έδιναν τη δυνατότητα σε 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκλέξουν και τους τρείς συμβούλους που εκλέγει συνολικά η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή, αποκλείοντας την παράταξη Ζέρβα από το όργανο.

Να θυμίσουμε ότι από τους 43 δημοτικούς συμβούλους, η παράταξη του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», έχει στη δύναμη της 26 δημοτικούς συμβούλους και την απόλυτη πλειοψηφία. Η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα διαθέτει 7 συμβούλους, η παράταξη «Θεσσαλονίκη για όλους» του Σπύρου Πέγκα, 5 δημοτικούς συμβούλους, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης» του Βασίλη Τομπουλίδη, 2 δημοτικούς συμβούλους και οι παρατάξεις «Όλοι Εμείς» του Δρόσο Τσαβλή, «Η Πόλη Ανάποδα» της Μαρία Κέκη και «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» του Στέργιου Καλόγηρου, από έναν δημοτικό σύμβουλο.

Στη Δημοτική Επιτροπή, όπου πρόεδρος της ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης εξελέγησαν οκτώ τακτικά μέλη:

  • Από τη διοικούσα παράταξη εξελέγησαν οι αντιδήμαρχοι Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Δημαρέλος, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Αθανάσιος Ζιώγας.
  • Από την αντιπολίτευση εξελέγησαν τρία τακτικά μέλη, οι Σωκράτης Δημητριάδης και Μιχάλης Κούπκας από την παράταξη Ζέρβα και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη Πέγκα..

Είναι εμφανές ότι η πλειοψηφούσα παράταξη υποστήριξε μόνο τις δικές της υποψηφιότητες και βάσει νόμου πλέον διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπου οι εκλογείς μπορούσαν να ψηφίσουν 3 υποψήφιους, όπως καταγράφηκε στα δύο πρακτικά τα οποία παρουσιάζουμε, δυσαρέστησε σφοδρά τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Ζέρβα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχοντας και την ψήφο του Στέργιου Καλόγηρου, επιδίωκε να αποκλείσει τις άλλες παρατάξεις από τη Δημοτική Επιτροπή.

Μάλιστα οι 10 σταυροί που συγκέντρωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης και ο αποκλεισμός, τελικά, από την Δημοτική Επιτροπή του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη, προκάλεσαν τριγμούς και έντονη αναταραχή στην παράταξη.

Στη συνεδρίαση της παράταξης που ακολούθησε μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, σε αίθουσα του πρώτου ορόφου του δημαρχείου, προκειμένου να συζητηθεί το αποτέλεσμα, το κλίμα ήταν έντονο και οι φωνές και οι αντεγκλήσεις  ακούστηκαν σχεδόν σε όλο το κτήριο. Οι Ζέρβας και Κυριζίδης κατηγόρησαν τον Σωκράτη Δημητριάδη ότι δεν τήρησε τη γραμμή και έκλεισε συμφωνία με την παράταξη Πέγκα, ώστε ο ίδιος να πάρει περισσότερους σταυρούς, αλλά και να εκλεγεί στο όργανο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, αποκλείοντας έτσι τον Ε. Κυριζίδη.

Στο «κάδρο», οι πληροφορίες αναφέρουν, τέθηκαν και οι Μιχάλης Κούπκας και Χάρης Αηδονόπουλος, που μαζί με τον Σωκράτη Δημητριάδη, φέρονται να εκπροσωπούν την ήπια γραμμή και την «εσωκομματική αντιπολίτευση», στην παράταξη Ζέρβα.

Οι πληροφορίες πάντως της Parallaxi, αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε προσπάθεια εκλογικής συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη για όλους», «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης», «Όλοι Εμείς» και «Η Πόλη Ανάποδα», που αθροιστικά συνενώνουν 9 δημοτικούς συμβούλους, ώστε στη Δημοτική Επιτροπή να εκλεγόταν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την «Θεσσαλονίκη για Όλους», ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την τρίτη έδρα της αντιπολίτευσης να καταλάμβανε η παράταξη Ζέρβα, ή η Μαρία Κέκη από την «Η Πόλη Ανάποδα».

Τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Η Πόλη Ανάποδα» για λόγους αρχών και διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής, δεν θέλησαν να συνεργαστούν και στην εκλογική διαδικασία ψήφισαν λευκό ή στήριξαν αυστηρά μόνο δικές τους υποψηφιότητες.

Όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απαιτεί περεταίρω ανάλυση και διερεύνηση. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συγκέντρωσε 8 ψήφους: τις 5  σίγουρες από την παράταξη Πέγκα, μία του Δρόσου Τσαβλή που είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας ενώ οι άλλες δύο αναζητούνται από την παράταξη Ζέρβα, τη Λαϊκή Συσπείρωση ή την Πόλη Ανάποδα.

Επίσης και οι 10 ψήφοι του Σωκράτη Δημητριάδη, που εκ των πραγμάτων τον ισχυροποιούν, αλλά και οι 6 ψήφοι του Εφραίμ Κυριζίδη, χρήζουν διερεύνησης: τον πρώτο, εκτός της παράταξης Ζέρβα και τον συνεργαζόμενο Στέργιο Καλόγηρο, πιθανά ψήφισαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι την παράταξη Πέγκα ή και πιθανά και ο Δ. Τσαβλής ενώ τον δεύτερο δεν ψήφισαν 2 από την παράταξη Ζέρβα.

Εκ των πραγμάτων η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, αυτή του Κ. Ζέρβα από τις δημαιρεσίες εξήλθε τραυματισμένη και διχασμένη και έδειξε ένα έλλειμμα συνοχής, γεγονός που πλήττει το κύρος του πρώην δημάρχου και των στενών συνεργατών του.

Από την άλλη και η «μικρή» αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε, να διαμορφώσει τους όρους για μία συνεργασία που θα ισχυροποιούσε συνολικά το ρόλο της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Προφανώς το πολιτικό πλαίσιο που τέθηκε, δεν έτυχε της επεξεργασίας που απαιτούσε η συγκυρία και ίσως δεν ικανοποιούσε τους αντιπολιτευτικούς στόχους, κυρίως της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Πόλης Ανάποδα».

«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό αν…»

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Εμείς» Δρόσος Τσαβλής, τόνισε πως «το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν υπήρχε συνεργασία του ΚΚΕ και της Πόλης Ανάποδα. Υπήρχε η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα άλλο συσχετισμό αλλά το θετικό είναι ότι θα υπάρχει και μία άλλη φωνή στην Δημοτική Επιτροπή από την παράταξη Πέγκα».

Σε ότι αφορά τη νέα διοίκηση του δήμου τόνισε πως «είναι δύσκολο το έργο της νέας διοίκησης αλλά πρέπει να σπάσει αυγά για να φέρει αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θεσσαλονίκη για Όλους» Μιχάλης Τρεμόπουλος, σημείωσε πως «το δίκαιο και πολιτικά ορθό θα ήταν και οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκπροσωπούνται στην Δημοτική Επιτροπή που είναι μία υπερεπιτροπή με πολλές αρμοδιότητες». Σχολίασε δε πως «από την μια πλευρά υπήρχε η νοοτροπία της παράταξης Ζέρβα που ήθελε να πάρει και τις τρείς έδρες αλλά και η έλλειψη συνεργαστικού πνεύματος από δυο παρατάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη και να είχαν δικαίωμα συμμετοχής και πληροφόρησης στην Δημοτική Επιτροπή». Ωστόσο τόνισε πως «εμείς είμαστε υπέρ της συνεννόησης και συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης»

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», Σωκράτης Δημητριάδης, αφού σχολίασε ότι «εμάς ο στόχος μας είναι πάντα να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την πόλη», ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να πάρουμε όλες τις έδρες αν σκεφτούμε και το πως κινήθηκαν οι άλλες παρατάξεις, αλλά εξετάσαμε όλα τα σενάρια και παρότι η ψήφος του καθενός είναι προσωπική, τελικά επιλέξαμε να εκπροσωπηθεί και η παράταξη Πέγκα». «Νομίζω ότι θα ήταν κακό, δηλαδή να αγνοήσουμε μία παράταξη που πήρε 20%. Θεωρώ δηλαδή ότι το αποτέλεσμα ήταν λογικό και θετικό και φάνηκε στην ψηφοφορία. Χάρηκα επίσης που με ψήφισαν δύο συνάδελφοι από την πλευρά του Σ. Πέγκα και έδειξαν ότι με τιμούν ως πρόσωπο» τόνισε λέγοντας πως «εγώ δεν έχω προσωπική ατζέντα». Σε ότι αφορά τα της νέας διοίκησης Αγγελούδη, τόνισε πως «εμείς θα λέμε όχι εκεί που πρέπει να λέμε όχι και θα λέμε ναι επίσης εκεί που πρέπει να λέμε ναι. Δεν θα λέμε «όχι σε όλα» όπως έκαναν κάποιοι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο».

Από την Πόλη Ανάποδα, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κέκη, ανέφερε πως υπήρξε πρόταση συνεννόησης στην ψηφοφορία αλλά δεν προχώρησε καθώς δεν υπήρξε «το πλαίσιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνεργασία». Σε ότι αφορά τη νέα διοίκηση τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα πάντα υπέρ των πολιτών και καλούμε τη νέα διοίκηση να λειτουργήσει πιο ανοιχτά και δημοκρατικά. Δηλαδή να μην έχουμε τετελεσμένα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην ημερήσια διάταξη με πιο ανοιχτές και προσβάσιμες διαδικασίες».

Η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Να θυμίσουμε τους συσχετισμούς στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου οι 43 σύμβουλοι είναι οι εξής με τη σειρά ψήφων:

  • Παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη: 1) Σάκης Αρναούτογλου 2) Βασίλης Γάκης 3) Παντελής Καζαντζίδης 4) Σπύρος Βούγιας 5) Πρόδρομος Νικηφορίδης 6) Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος 7) Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης 8) Δημήτριος Σκούτας 9) Γιώργος Δημαρέλος 10) Γεώργιος Αρβανίτης 11) Χρήστος Τζελέπης 12) Λάζαρος Ζαχαριάδης 13) Γεώργιος Τουρσουνίδης 14) Δήμητρα Αγκαθίδου 15) Θεοδώρα Λειψιστινού 16) Βασίλης Διαμαντάκης 17) Ελένη Αντωνιάδου 18) Σάκης Ζιώγας 19) Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος 20) Δημήτριος Κίρλας 21) Κούλα Γιαννακίδου 22) Σάκης Πρίττας 23) Σπύρος Τζελέπης 24) Δαμιανός Μήτος 25) Έφη Θεοδωράκη 26) (Τριανδρία) Σαράντης Μονοπόρτης
  • Παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του απερχόμενου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα: 1) Κωνσταντίνος Ζέρβας 2) Χάρης Αηδονόπουλος 3) Εφραίμ Κυριζίδης 4) Σωκράτης Δημητριάδης 5) Κωνσταντίνος Ιακώβου 6) Μιχάλης Κούπκας 7) Μηνάς Σαμαντζίδης
  • Παράταξη «Θεσσαλονίκη για όλους» του Σπύρου Πέγκα: 1) Σπύρος Πέγκας 2) Γιάννης Μπουτάρης 3) Έλλη Χρυσίδου 4) Μιχάλης Τρεμόπουλος 5) Έλσα Αλατσίδου
  • Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης»: 1) Βασίλης Τομπουλίδης 2) Μιχαήλ Κωνσταντινίδης
  • Παράταξη «Όλοι Εμείς»: Δρόσος Τσαβλής
  • Παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα»: Μαρία Κέκη
  • Παράταξη «Θεσσαλονίκη Μακεδονία»: Στέργιος Καλόγηρος.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα