Ρεπορτάζ

Ονειρέψου την πόλη σου!

Η ζωή στις πόλεις είναι κατά κανόνα αγχωτική, συμβατική και μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους ανθρώπους τους από αυτά που λύνει. Μάλλον αυτό πιστεύουν και οι υπεύθυνοι του ιδρύματος Guggenheim, που αποφάσισαν να προσεγγίσουν το αστικό περιβάλλον με μία εντελώς διαφορετική ματιά με τη συνεργασία πρωτίστως των κατοίκων μερικών από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη. […]

Μιχάλης Γουδής
ονειρέψου-την-πόλη-σου-19918
Μιχάλης Γουδής
1.jpg

Η ζωή στις πόλεις είναι κατά κανόνα αγχωτική, συμβατική και μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους ανθρώπους τους από αυτά που λύνει. Μάλλον αυτό πιστεύουν και οι υπεύθυνοι του ιδρύματος Guggenheim, που αποφάσισαν να προσεγγίσουν το αστικό περιβάλλον με μία εντελώς διαφορετική ματιά με τη συνεργασία πρωτίστως των κατοίκων μερικών από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη.

Το BMW Guggenheim Lab είναι ένα περιφερόμενο κουτί αστικών ονείρων θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς έστω και καθ’ υπερβολήν. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα αστικό εργαστήρι σε κίνηση και σε αναζήτηση καινοτόμων ιδεών. Κορυφαίοι επαγγελματίες από τους χώρους της αρχιτεκτονικής, του αστικού σχεδιασμού και της πολεοδομίας, της τέχνης, του design, της εκπαίδευσης και όχι μόνο έχουν συγκροτήσει εδώ και μερικές ημέρες ένα think tank που επιχειρεί να αντιμετωπίσει με έναν εναλλακτικό τρόπο όσα προβλήματα πηγάζουν από τη συνύπαρξη στο αστικό περιβάλλον.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης σχετίζεται με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων σε αυτό το εγχείρημα. Αυτό το πρωτότυπο εργαστήρι θα έχει την έδρα του μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στο East Village του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και στο Βερολίνο για άλλους δύο μήνες. Το ταξίδι συνεχίζεται κατόπιν στην Ασία, στη Βομβάη και σε άλλες επτά μητροπόλεις του κόσμου και θα διαρκέσει έξι χρόνια.

Κάθε εργαστήρι έχει τη δική του κινητή δομή, είναι σχεδιασμένο από διαφορετικό αρχιτέκτονα και προσαρμοσμένο στο περιβάλλον κάθε πόλης που επισκέπτεται. Οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια κάθε εγκατάστασης θα είναι πολυδιάστατες και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών, παιχνίδια, ανοιχτές συναντήσεις και θα είναι όλες δωρεάν για το κοινό. Εκτός των άλλων σκοπός του συγκεκριμένου project είναι να αναζωογονήσει νεκρά σημεία των μεγαλουπόλεων, αφού θα λειτουργούν και καφέ. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη η εγκατάσταση έχει στηθεί σε ένα ξεχασμένο οικόπεδο 186 τ.μ., ενώ στο Βερολίνο έχει επιλεγεί ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Τα εργαστήρια αποτελούν πνευματικά τέκνα δύο νεαρών εφόρων του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ, των Ντέιβιν βαν ντερ Λιρ και Μαρία Νικάνορ, οι οποίοι μιλώντας στους NY Times τόνισαν ότι δεν πρόκειται για κάποιο εφήμερο μουσείο. Ωστόσο, οι καινοτόμες ιδέες που θα προκύψουν από όλες αυτές τις ζυμώσεις θα εκτίθενται στη συνέχεια στα μουσεία του ιδρύματος.

Το BMW Guggenheim Lab δείχνει το δρόμο για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με μηδενικό κόστος για τις τοπικές αρχές και για τους κατοίκους των πόλεων. Το μυστικό έγκειται στις συνέργιες και στο άνοιγμα προς τους ίδιους τους πολίτες. Φυσικά, υπό την καθοδήγηση των κατάλληλων ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να δώσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις και να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα σχέδια. Και πάνω απ’ όλα δεν έχει χώρο η δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων από χορηγούς. Ειδικά, όταν οι αρμόδιοι φορείς έχουν μαύρες τρύπες στους προϋπολογισμούς του.

Εν αναμονή των πρώτων χειροπιαστών αποτελεσμάτων, λοιπόν…

* info: http://www.bmwguggenheimlab.org/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα