Ρεπορτάζ

Ώρες αγωνίας για τα ζώα στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία

Δεκάδες εθελοντές καθημερινά με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει, προσπαθούν να σώσουν τα ζώα που είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτια ακόμα και σε σκεπές.

Νίκος Γκάγιας
ώρες-αγωνίας-για-τα-ζώα-στις-πληγείσες-1055715
Νίκος Γκάγιας

Δεκάδες είναι τα προβλήματα που δημιούργησε κατά το πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel. 

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στους νεκρούς και τις δεκάδες καταστροφές που έχουν υποστεί σπίτια και υποδομές σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, όμως υπάρχουν και άλλες απώλειες -καθόλου αμελητέες- και αφορούν τα ζώα.

Καταστροφές σε καταφύγια, πνιγμένα, τραυματισμένα, φοβισμένα ζώα και εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς είναι μία πραγματικότητα που οφείλουμε να ασχοληθούμε.

Καθημερινά αναρτώνται δεκάδες αναρτήσεις και story είτε από ανθρώπους που ψάχνουν τα ζώα συντροφιάς τους είτε από εθελοντές που φιλοξενούν τα διασωθέντα ζώα καθώς ακόμα οι κηδεμόνες τους δεν τα έχουν αναζητήσει.

Φυσικά φιλοζωικές στις πληγέντες περιοχές κάνουν ειδική αναφορά στους εθελοντές που βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν και ζητούν περισσότερους χώρους φιλοξενίας για τα διασωθέντα ζώα.

Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που καθημερινά με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει, προσπαθούν να σώσουν τα ζώα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια ακόμα σε σκεπές.

Δυστοπικές εικόνες επικρατούν στην Καρδίτσα, όπου εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησαν στον πλημμυρισμένο κάμπο της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις περισυλλογής, καύσης και ταφής των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel, όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας.

Μάλιστα, στον Παλαμά Καρδίτσας – ένα μέρος που χτυπήθηκε βάναυσα από την κακοκαιρία- κτηνοτρόφοι μαζεύουν μόνοι τους τα κουφάρια των ζώων, σέρνοντάς τα με τα τρακτέρ.

Η κ. Εύη Θάνου, πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας μιλώντας στη Parallaxi αναφέρει πως καθημερινά γίνονται διασώσεις ζώων συντροφιάς. 

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στα χωριά, τα οποία βυθίστηκαν. Καθημερινά υπάρχουν δεκάδες κλήσεις από ανθρώπους που αναζητούν τα κατοικίδια τους. Φυσικά και υπάρχουν ζώα συντροφιάς που πέθαναν επειδή οι κηδεμόνες τους, τα άφησαν δεμένα και έφυγαν»

Η κ. Θάνου τονίζει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με την εύρεση χώρων φιλοξενίας για τα ζώα. 

«Πάλι καλά έχουν έρθει εθελοντές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο για να χωρίζουμε τα χωριά»

Η μάχη με τα νερά και την λάσπη συνεχίζεται για 7η ημέρα στον Θεσσαλικό κάμπο που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας Daniel. Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η κ. Ερμιόνη Γιαννακού ιδρυτικό μέλος του Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Σωματείου Καρδίτσας «Διασώζω» εξηγεί στη Parallaxi το τι συμβαίνει στην Καρδίτσα αυτή την ώρα. 

«Η κατάσταση στα χωριά είναι τραγική. Έχουν καταστραφεί όλα. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό. Ο κόσμος δεν έχει ρούχα να βάλει. Η δυσοσμία στους δρόμους από τα νεκρά ζώα είναι μεγάλη»

Όπως εξηγεί τα ζώα που έχουν διασωθεί είναι φοβισμένα και ταραγμένα καθώς όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έζησαν στιγμές μεγάλου πανικού. 

«Υπάρχει βοήθεια και από τις διπλανές πόλεις στο κομμάτι με τα ζώα για να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία μέχρι να αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης των κηδεμόνων τους. Επίσης σε διάφορα σχολεία μένουν αρκετές οικογένειες με τα ζώα συντροφιάς τους, σε περίπτωση που έχουν»

Ακόμα χθες βράδυ καταστράφηκε το καταφύγιο των αδεσπότων ζώων που διατηρεί η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου. Ένα μέρος όπου δέχονταν φροντίδα δεκάδες αδέσποτα με χρήματα των μελών της ομάδας και προσφορές ιδιωτών και κτηνιάτρων. Τα ζώα που έζησαν κυκλοφορούν πλέον διψασμένα και νηστικά στους δρόμους του Βόλου και όσα επιστρέφουν στο καταφύγιο κοιμούνται δίπλα στα πνιγμένα ζώα ,που από σήμερα απομακρύνουν οι φιλόζωοι.

Πηγή: gegonotanews.gr

«Φροντίζουμε 60 σκυλιά στο καταφύγιο και γύρω στα 40 στους δρόμους των Αλυκών. Δεν έχουμε φαγητό, περίφραξη, σπίτια για σκύλους. Δεν έχουμε τίποτα. Δεν υπάρχει πια καταφύγιο. Τα σκυλιά μας είναι διασκορπισμένα στην περιοχή ή προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν το μέρος που είχαν νιώσει σπίτι τους στο καταφύγιο. Μερικά χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, είναι τραυματισμένα όλα τους πεινούν, φοβούνται και είναι σε κατάσταση σοκ» αναφέρουν τα μέλη της Φιλοζωικής στο gegonotanews.gr

Καταστροφές υπάρχουν και στο Καταφύγιο Αδέσποτων Τρικάλων, όπου οι εθελοντές τρέχουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έγιναν στο καταφύγιο με την πλημμύρα.

Ακόμα ιδιαίτερα ενεργοί είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να ενημερώνουν το κοινό για τα ζώα που διασώζονται και φυσικά για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα