Ρεπορτάζ

Πανελλήνιες τέλος. Και τώρα τι;

Οι πρώτες σκέψεις και τα σχέδια των υποψηφίων μετά τις εξετάσεις.

Μαρίνα Τομπάζη
πανελλήνιες-τέλος-και-τώρα-τι-1179518
Μαρίνα Τομπάζη

Λίγο πριν αρχίσουν οι πανελλήνιες και υπομένοντας με το λιγοστό κουράγιο τις τελευταίες στιγμές σου στα θρανία, ακούς ακόμα έναν καθηγητή να λέει στην τάξη προσπαθώντας να “μπουστάρει” τους εξουθενωμένους μαθητές: «Κουράγιο, το μεγαλύτερο καλοκαίρι της ζωής σας έρχεται. Να το απολαύσετε».

Για τη γενιά του 2006, η περίφημη περίοδος της ανεμελιάς μόλις ξεκινά. Τα παιδιά κλείνουν τα βιβλία μαζί με το κεφάλαιο “σχολείο” και ετοιμάζονται να γράψουν την εισαγωγή της νέας τους αρχής -αυτή της ενηλικίωσης και της φοιτητικής ζωής.

Πανελλήνιες λοιπόν τέλος. Και μαζί τους φεύγει η σχολική ρουτίνα δώδεκα ετών που μόνο αυτή έχεις μάθει. Και τώρα τι ακολουθεί;

Η Νάνσυ μου μιλά καθώς ετοιμάζεται για την τελετή αποφοίτησης του λυκείου της. «Αυτές τις μέρες βγαίνω κάθε μέρα, ό,τι και να μου προτείνουν δεν θα πω όχι. Είναι περίεργο που δεν έχω να σκέφτομαι ότι πρέπει να διαβάσω. Για το καλοκαίρι έχω κανονίσει να πάω Ρόδο και στην Αθήνα. Σκέφτομαι ωστόσο και να δουλέψω, γιατί δεν θέλω απλά να κάθομαι μέχρι να ξεκινήσει η σχολή.  Νομίζω ότι θα περάσω καλά ό,τι και να κάνω, γιατί όλοι οι φίλοι μου είναι στην ίδια φάση· Θέλουμε να πάει καλά το καλοκαίρι, γιατί αυτή η χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές βαρετή».

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η Δέσποινα μαθήτρια της τρίτης λυκείου, τις τελευταίες δύο χρονιές διάβαζε με στόχο  να μπει τον ερχόμενο Οκτώβρη στην οικονομική σχολή του ΠΑΜΑΚ. «Νιώθω υπέροχα που έχουμε τελειώσει. Νιώθω απελευθερωμένη, ότι μπορώ να κάνω πράγματα και να βγαίνω. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, ξέρεις ότι τελείωσες -έχεις βέβαια το άγχος για τα αποτελέσματα- αλλά πραγματικά έχω τόση χαρά που δεν το σκέφτομαι αυτό τόσο. Το καλοκαίρι θέλω να περάσω όσο καλύτερα γίνεται. Έχω κλείσει ήδη διακοπές. Θα πάω σε νησιά, θα πάω παντού. Να πω την αλήθεια, ακόμα έχω αυτές τις τύψεις, ξαπλώνω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι πρέπει να σηκωθώ να διαβάσω», μου λέει.

Η Ιωάννα, η Ελισάβετ και η Έλενα μετά τις εξετάσεις πήγαν για λίγες ημέρες στη Χαλκιδική. «Είμαστε πολύ χαρούμενες, έφυγε ένα βάρος από πάνω μας τώρα και νιώθουμε ελεύθερες. Μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια που ονειρευόμασταν τόσο καιρό. Ανυπομονούμε να ζήσουμε ένα αξέχαστο καλοκαίρι με τους φίλους μας», αναφέρουν.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

 Η Λιάνα, όπως μου λέει, μετά το τέλος των πανελλαδικών νιώθει ανακούφιση, αλλά και μια συσσωρευμένη κούραση που της βγαίνει τώρα. «Από τη στιγμή που τελειώσαμε μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό πως ξεχνάω κάτι να κάνω και ότι πρέπει να διαβάσω. Ένα τεράστιο ψέμα που μου έλεγαν είναι πως μόλις τελειώσουν οι πανελλήνιες θα χαλαρώσεις, το οποίο για εμένα δεν ισχύει καθόλου, ίσα-ίσα τώρα έχω περισσότερο άγχος, γιατι περιμένω να βγουν τα αποτελέσματα και να δω αργότερα αν θα περάσω στην σχολή που θέλω.

Γενικά με τις πανελλήνιες συνειδητοποίησα πως ίσως είναι η τελευταία φορά που η ζωή μου θα έχει ένα σίγουρο πρόγραμμα και αυτό μου δημιουργεί μια αίσθηση περιέργειας για το μέλλον. Θεωρώ πως το χρονικό διάστημα που περνάμε μετα τη λήξη των πανελληνίων, είναι η πρώτη φορά που η ζωή μας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και πραγματικά δεν έχεις ιδέα για το τι σε περιμένει.

Τώρα για το καλοκαίρι μου πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραίο. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται και αλλιώς, γιατί το έχω γεμίσει με διακοπές και όποτε βρίσκω κενή ημερομηνία χώνω μια δραστηριότητα ή μια έξοδο, ώστε να γεμίσει. Πιστεύω πως ο λόγος που το κάνω αυτό είναι επειδή μέσα στη χρόνια μου έλειψε περισσότερο ο αυθορμητισμός στο να επιλέγεις τι να κάνεις και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής».

Η ίδια καταλήγει: «Παρ ’αυτά, η χρόνια μπορώ να πω ότι ήταν απροσδόκητα όμορφη και παρά τα όσα λένε όλοι και το ποσό δύσκολα την παρουσιάζουν, αν το πάρεις χαλαρά και δεν στερείς τίποτα από τον εαυτό σου και συγχρόνως κανείς τις υποχρεώσεις σου, τότε με σιγουριά θα πω, η τρίτη λυκείου είναι η ομορφότερη σχολική χρόνια που έχω ζήσει».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα