Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα): Ένας τουριστικός τόπος αναζητά υποδομές

Τα προβλήματα μίας τουριστικής περιοχής που ζητούν λύση - Η απάντηση του Δημάρχου Παγγαίου

Γιώργος Σταυρακίδης
παραλία-οφρυνίου-τούζλα-ένας-τουριστ-924498
Γιώργος Σταυρακίδης

Η παραλία Οφρυνίου ή αλλιώς Τούζλα, όπως οι περισσότεροι την γνωρίζουν, αποτελεί για δεκαετίες έναν από τους σταθερούς καλοκαιρινούς προορισμούς των γύρω περιοχών.

Οι ταμπέλες της, όταν φτάνουμε, μας καλωσορίσουν στην Παραλία Οφρυνίου. Ένα χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους και κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1923 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι κάτοικοι της τότε, εντόπισαν ένα βάλτο που έβγαζε αλάτι και η ιδέα να ονομαστεί Τούζλα έμεινε για πάντα («Τουζ» στην τουρκική γλώσσα λέγεται το αλάτι και «τούζλα» είναι η αλυκή). Μία ονομασία όμως που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα πουθενά επίσημα.

Μία καταγάλλανη θάλασσα που απέχει μόλις 15 λεπτά από την Καβάλα, κάτι παραπάνω από μισή ώρα από τη Δράμα και τις Σέρρες και λιγότερο από ώρα από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να πλημμυρίζει από κόσμο, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτός από τους Έλληνες, είναι πάρα πολλοί οι τουρίστες από την Βουλγαρία που την επισκέπτονται, αγοράζοντας μάλιστα πολλοί από αυτούς και σπίτια στην περιοχή για τις διακοπές τους, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το φετινό καλοκαίρι, εκτός από τον σταθερό εποχικό πληθυσμό που πηγαίνει στην παραλία Οφρυνίου, τις καθημερινές δεν έχει μεγάλη κινητικότητα ενώ τα Σαββατοκύριακα «γίνεται χαμός» όπως αναφέρει στην Parallaxi ο Θανάσης Καραθανάσης, Πρόεδρος του Συλλόγου «Η παραλία».

Οι περισσότεροι που προτιμούν την παραλία της Τούζλας, είναι οι Σερραίοι που διαχρονικά κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των παραθεριστών της περιοχής, ενώ αρκετοί είναι και από την Δράμα που πηγαίνουν για τα «γρήγορα» μπάνια τους, καθώς και από την Θεσσαλονίκη, «επειδή είναι η Εγνατία που τους βολεύει και δεν ταλαιπωρούνται» όπως λέει ο κ. Καραθανάσης.

paralia-ofryniu-2.jpg

ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Σε μία περιοχή που προσελκύει 40 με 50 χιλιάδες ανθρώπων και που, όπως μαθαίνουμε θα γίνουν τον Αύγουστο πάνω από 70.000 λόγω της ζέστης, των αδειών και του πανηγυριού που γίνεται, θα περίμενε κανείς πως θα έχουν γίνει έργα υποδομής, θα έχει προβλεφθεί η ασφάλεια των τουριστών και θα είναι στόχος της περιοχής να προσελκύσει παραπάνω τουρίστες από τις γύρω πόλεις – σε μία εποχή που όλοι ψάχνουν τις πιο φθηνές επιλογές για τις διακοπές τους – αλλά και από τις γείτονες χώρες που, έτσι κι αλλιώς δημιουργήθηκε ήδη μία τάση με τους Βούλγαρους τουρίστες που την προτιμούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η παραλία» όμως, μας αναφέρει πως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για την περιοχή, αφού κάνανε οι ίδιοι μεγάλο αγώνα ώστε να έρθει μόνιμος γιατρός στο ιατρείο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε, ενώ καταγγέλλει και την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή, αφού δεν υπάρχει αστυνόμευση εκεί που έχει πολύ κόσμο, δηλαδή στην παραλία.

paralia-ofryniu-iatrio.jpg

«Μετά από προσπάθειες μας, καταφέραμε να φέρουμε μία μόνιμη γιατρό για να έχουμε όλες τις ημέρες. Τελικά τώρα έχουμε δύο κάθε μέρα αλλά είναι μόνο πρωινές βάρδιες. Τα απογεύματα δεν έχουμε δηλαδή ιατρική περίθαλψη. Μάλιστα δεν έχουμε ασθενοφόρο φέτος. Πέρυσι πιέσαμε και φέραμε ένα, αλλά φέτος δυστυχώς δεν έχουμε. Καλούμε από τα κέντρα υγείας του Ροδολίβους Σερρών ή της Ελευθερούπολης και αν είναι τυχερός ο ασθενής και αντέξει μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο έχει καλώς, αν όχι ας βάλει το χέρι του ο θεός» αναφέρει ο κ. Καραθανάσης, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Δεν υπάρχει ούτε αστυνομία. Μόνο ένας σταθμός με 4-5 αστυνομικούς σε ένα χωριό, στο Ορφάνι. Εδώ στην παραλία δεν υπάρχει. Εμείς ζητήσαμε αστυνομικό τμήμα στην παραλία, το είπαμε στον Δήμαρχο και νομίζω πως με κάτι τέτοια θα έρθει και η ανάπτυξη. Όταν η Ασπροβάλτα και ο Σταυρός που είναι δίπλα μας έχουν τα πάντα, ο άλλος γιατί να έρθει εδώ. Ο μόνος λόγος που έρχονται, είναι επειδή είναι πολύ ωραία. Για τίποτα άλλο. Είναι μια ωραία περιοχή με καθαρές θάλασσες αλλά ο κόσμος κοιτάει και τα υπόλοιπα και έχει και δίκιο.»

Στα προβλήματα του τόπου, ο κ. Καραθανάσης, αναφέρει πολλά, που στάθηκαν αφορμή μάλιστα ώστε να γίνει ο Σύλλογος τους και να δώσουν τους δικούς τους αγώνες για μια καλύτερη παραλία Οφρυνίου, τόσο για όσους έρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και για εκείνους που τα τελευταία χρόνια λόγω covid ή συντάξεων επέλεξαν να μείνουν όλο τον χρόνο στα εξοχικά τους σπίτια.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αποχετεύσεις. Οι βόθροι πλημμυρίζουν. Δεν υπάρχει στην περιοχή ούτε ναυαγοσώστης που θα έπρεπε… Από την άλλη, οι δρόμοι μας είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε διαβάσεις στους δρόμους, που είναι το πιο απλό. Ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει όπως τον βολεύει. Φοβάμαι μήπως θρηνήσουμε και θύματα κάποια στιγμή. Έχει τρία χρόνια που ζητήσαμε δύο κυκλικούς κόμβους, έναν από την εκκλησία απέναντι και έναν μπροστά στο ιατρείο που είναι συμμετρικά σημεία, με διασταύρωση τριών δρόμων και ακόμα περιμένουμε. Εμείς όλοι που ζούμε εδώ, πληρώνουμε στον Δήμο και ζητάμε ανταποδοτικότητα, να γίνουν κάποια έργα.»

«Στην περιοχή έχουμε πολλούς Βούλγαρους που έρχονται κάθε καλοκαίρι και πολλοί από αυτούς έχουν αγοράσει και σπίτια και έχουν γραφτεί και στον Σύλλογο. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία μαζί τους και μάλιστα μας διαφημίζουν παντού. Μακάρι να έρθουν κι άλλοι, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν υποδομές εδώ. Δε γίνεται το 2022 να έχουμε ακόμα τόσους πολλούς χωματόδρομους. Τώρα βγήκαν 500.000 ευρώ από τον Υπουργό Υποδομών για ασφαλτοστρώσεις αλλά αργήσαν να ξεκινήσουν και τώρα μέσα στο καλοκαίρι δε ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να γίνουν εδώ. Βέβαια, αυτοί που είναι στο κέντρο, σίγουρα είναι καλύτερα από όλους εκείνους που βρίσκονται πιο πέρα ή εκτός σχεδίου όπως το λένε. Όσο πάμε προς παραλίες Ορφάνι ή Κάριανης είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.»

paralia-ofryniu-3.jpg

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΕΡΓΑ”

«Η Τούζλα δεν έχει καμία πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια που ερχόμαστε με την οικογένεια μου. Εμείς έχουμε σπίτι και είμαστε εδώ κάθε καλοκαίρι. Αν εξαιρέσεις τα σπίτια που έγιναν περισσότερα, οι παραλίες που έγιναν σε μεγάλο βαθμό οργανωμένες και τα ενοικιαζόμενα που αυξήθηκαν, δεν έχουμε δει ούτε έργα να γίνονται εδώ αλλά ούτε και να νοιάζεται κάποιος να έρθει να ρωτήσει τα προβλήματα μας» αναφέρει στην Parallaxi η Χαρούλα Μ. που περνάει τα καλοκαίρια της στην Τούζλα.

Για τις κινήσεις που έχει σκοπό να κάνει στο επόμενο διάστημα ο Σύλλογος «Η παραλία», μας μίλησε ο πρόεδρος, λέγοντας πως «Θα κάνουμε τα έγγραφα μας για το ιατρείο που ενώ είναι ένα πολύ ωραίο οίκημα, μέσα αν πάτε θα δείτε ότι είναι άδειο. Όλο κι όλο έναν εκτυπωτή έχει μέσα από εξοπλισμό. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να έχουν τουλάχιστον δύο βάρδιες οι γιατροί.»

«Η φύση μας έχει δώσει ένα πολύ ωραίο πακέτο. Από εδώ στην παραλία Οφρυνίου μέχρι την παραλία της Κάριανης τα νερά είναι καταγάλανα. Είναι πολύ ωραία αλλά το θέμα είναι τι κάνουν παραπάνω οι διοικούντες για να προσελκύσουν κι άλλο κόσμο. Ευτυχώς πιέζουν πολύ οι βουλευτές των Σερρών από όλες τις παρατάξεις, οπότε θα δούμε μήπως αλλάξει κάτι. Έχουμε καταντήσει πλέον γραφικοί, γιατί μόνο τα λέμε και δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα…» αναφέρει ο κ. Καραθανάσης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ : “ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ”

Σε επικοινωνία της Parallaxi με τον Δήμαρχο Παγγαίου, κ. Φίλιππο Αναστασιάδη ώστε να δώσει τις δικές του απαντήσεις, μιλάει για έργα που θα ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο, δηλαδή στην καρδιά του καλοκαιριού και δίνει μία άλλη εικόνα:

«Υπάρχει φέτος και τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Είναι μία εξελισσόμενη περιοχή η παραλία Οφρυνίου. Σχετικά με τις αποχετεύσεις έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός και μετά από πολλά χρόνια έχει μπει πλέον σε τελική ευθεία και μέσα στον Αύγουστο θα συνδεθούν. Είναι ένα έργο που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, ενώ για το θέμα των δρόμων λέει χαρακτηριστικά πώς «Αν δεν γίνονται έργα λογικό είναι να υπάρχει ηρεμία, όταν γίνονται έργα υπάρχει κάποια αναστάτωση. Στους δρόμους, υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια αταξία, αλλά έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι φτιάχνουμε το αποχετευτικό δίκτυο. Τα έργα δεν μπορούν να γίνονται με το κούνημα ενός δακτύλου, τα έργα γίνονται με προσπάθειες και φυσικά δεν διευκολύνουν την καθημερινότητα μας. Έχουν γίνει παρεμβάσεις σοβαρές οι οποίες πραγματικά βοηθούν στην περιοχή. Παρεμβάσεις στις υποδομές, την ύδρευση, τώρα μέσα στον Αύγουστο θα αποκατασταθεί και η οδοποιία στο βαθμό που μπορεί, οπότε νομίζω ότι είναι στα καλά της η περιοχή.»

Τέλος, ο Δήμαρχος Παγγαίου, κάνει το δικό του σχόλιο για τους χωματόδρομους της περιοχής, λέγοντας πως «Τα σπίτια που είναι εκτός σχεδίου θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα σε χωματόδρομο. Όταν αγοράζουν θα πρέπει πρώτα να φροντίζουν τις υποδομές που έχει η περιοχή και μετά να δίνουν 100, 200 ή 300 χιλιάρικα για να πάρουν ένα σπίτι. Η περιοχή είναι ένας τουριστικός προορισμός, δεν είναι ένας αστικός ιστός όπως είναι η Θεσσαλονίκη ή οι Σέρρες και η Δράμα που εκεί είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα».

*Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Συλλόγου “Η παραλία” στο facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα