Ελλάδα

Πασχαλινό τραπέζι με «καλάθι», κόντρες και αυξημένες τιμές

«Βεντέτα» κρεοπωλών-κτηνοτρόφων με το υπουργείο Ανάπτυξης - Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης

Νίκος Γκάγιας
πασχαλινό-τραπέζι-με-καλάθι-κόντρε-188844
Νίκος Γκάγιας

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πασχαλινό τραπέζι έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το Πάσχα και οι προετοιμασίες έχουν πάρει “φωτιά”.

Για ακόμα μία χρονιά το αρνί και το κατσίκι θα πρωταγωνιστήσουν σε όλα τα σπίτια. Βέβαια φέτος οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλά νοικοκυριά. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat, αύξηση έχει σημειωθεί στο αρνί και το κατσίκι κατά 23,1% σε σχέση με πέρυσι.

Σε κλίμα αντιπαράθεσης έκανε πρεμιέρα το «Καλάθι του Πάσχα» στα σουπερμάρκετ την Τετάρτη (5/4), το οποίο περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά, καθώς κτηνοτρόφοι τα «ρίχνουν» στο υπουργείο Ανάπτυξης για την αλλαγή στάσης και την απόφαση να μπουν τελικά τα αμνοερίφια στο «καλάθι του Πάσχα»

Την ίδια ώρα που αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν ποιοτικά κρέατα και έχουν κάνει ήδη τις παραγγελίες τους, ενώ από την άλλη είναι και εκείνοι της τελευταίας στιγμής, που απλώς θέλουν να γεμίσουν το τραπέζι τους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αναφέρει πως το ζήτημα δεν επηρεάζει μόνο το δικό τους τους τον κλάδο, αλλά γενικότερα την ελληνική κτηνοτροφία.

«Αν δούμε το ζήτημα σφαιρικά, θέλουμε ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή; Ή θέλουμε να τα ισοπεδώσουμε όλα και να μην υπάρχει σε 2-3 χρόνια να μην υπάρχει στην ύπαιθρο ούτε ένα αρνί ούτε ένα κατσίκι. Δηλαδή μπαίνουμε σε μία λογική και προσπαθούμε να συρρικνώσουμε τις τιμές, χωρίς να δώσουμε κάποια οικονομική ενίσχυση»

Όπως αναλυτικά εξηγεί «αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί ζητούν να πωληθεί το αρνί από 8 έως 9 ευρώ. Το 99% το διαχειρίζονται οι έμπορες γιατί δεν έχει κανένας κρεοπώλης την πολυτέλεια να πάει και να σφάξει ο ίδιος το αρνί. Αυτό έχει μια επιβάρυνση γιατί υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Όλα όσα πρέπει να γίνουν κατά μέσο όρο αποτελούν ένα 30-40% της τιμής, δηλαδή αν πουληθεί στα 8 ευρώ επί 30%, είμαστε ήδη στα 10,40 ευρώ»

Στη συνέχεια αναλύει πως το κρέας φτάνει στο κρεοπωλείο, όμως υπάρχει ένας παράγοντας που λέγετε φύρα.

«Επειδή όλα τα αμνοερίφια έχουν πολύ υψηλή υγρασία, έχουν ένα μεγάλο κομμάτι χασίματος βάρους, που φτάνει μέχρι και μέχρι 10%. Μιλώντας για το καλύτερο σενάριο του 5%, φτάνουμε στα 10,90 ευρώ. Επίσης οι πελάτες μας λένε «το κεφαλάκι δεν το θέλω γιατί θέλω καθαρό κρέας στο τραπέζι μου». Τα κεφαλάκια αποτελούν κατά μέσο όρο το 8% του σφάγιου. Οπότε συν 8%, φτάνουμε στα 11,80. Άρα πόσο θα πρέπει να πουλήσουμε για να βγάλουμε ένα θεμιτό κέρδος για να πληρώσουμε το ενοίκιο, το ρεύμα, τους υπάλληλους μου. Θα πρέπει να πούμε πως πρέπει να έχουμε ένα 15% εμπορικό κέρδος, άρα φτάνουμε στα 13,5. Σ’ όλα αυτά υπάρχει και το ΦΠΑ, που πρέπει να κοπεί απόδειξη για να πάει στο κράτος το 13% του ΦΠΑ, οπότε φτάνουμε στα 15 ευρώ. Όλα αυτά αν σφαχτούν τα αρνιά με 8 ευρώ»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης δηλώνει πως ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πως το αρνί έχει πολλές διαβαθμίσεις. Υπάρχει το γάλακτος, το κοπής, το εισαγόμενο που σφάζεται στην Ελλάδα, το εισαγόμενο. Οπότε οι διακυμάνσεις των τιμών είναι πολύ μεγάλες. 

«Η τιμή αυτή με κάποια “λοβιτούρα” μπορεί να επέλθει στα 10-11 ευρώ, που δεν συνάγεται με τα ποιοτικά αρνιά γάλακτος που πουλάνε, τουλάχιστον, τα κρεοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης.  Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα την τιμή. Εγώ να σας πάω στο σενάριο ότι λόγω αυτού του 10ευρού που ανέφερε ο κ. Άδωνις δημόσια, οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν πολύ φθηνά. Έτσι καταλήγουμε στο πρώτο σκέλος. Οπότε για να φτάσει το 10ευρό, ο παραγωγός θα πρέπει να πουλήσει με 4 ευρώ. Θα είναι καταστροφικό για τον Έλληνα παραγωγό.»

Ο κ. Μπαλαμπανίδης επισημαίνει πως ήδη από τώρα οι πελάτες που είναι πιστοί και θέλουν να αγοράσουν ένα ποιοτικό προιόν έχουν κάνει ήδη τις παραγγελίες τους. Βέβαια η κορύφωση θα γίνει μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

«Αυτό που παρατηρείται είναι μια στροφή στην κατανάλωση κρέατος. Ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο πλευρές. Από την μια εκείνοι που έχουν ως γνώμονα την ποιότητα ακόμα και με μία πιο μικρή ποσότητα και από την άλλη εκείνοι που έχουν την λογική πάμε για να γεμίσουμε το τραπέζι»

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας  στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση να μπει στο «καλάθι του Πάσχα» το αρνί και το κατσίκι ανέφερε ότι: «Παρόλο που ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι το αρνί και το κατσίκι δεν θα ήταν στο «καλάθι του Πάσχα», μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις με την αγορά των κρεοπωλών και τη Βαρβάκειο και αποφασίστηκε καλύτερα να γίνει αυτό στα σούπερ μάρκετ. Επειδή δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία με την Βαρβάκειο και με τους κρεοπώλες, αποφασίστηκε να μπει στα σούπερ μάρκετ προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και εκεί προϊόντα και να έχουν και επιλογές»

«Δεν στρέφουμε τον κόσμο να πάει να πάει αρνί και κατσίκι από το σούπερ μάρκετ απλά του δίνουμε τη δυνατότητα να δει και τιμές που επικρατούν στην αγορά. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 10 ευρώ και θα δούμε και τιμές 12 ευρώ και 13 ευρώ και τα λοιπά. Αυτό που κάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι να καταδεικνύει στους καταναλωτές που υπάρχει χαμηλή τιμή προκειμένου να επωφεληθεί», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η παραπάνω εξέλιξη πάντως βρίσκει σύμφωνη τους κρεοπώλες που εκφράζουν έντονες αντιδράσεις.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων επισημαίνεται ότι το κόστος παραγωγής φέτος φτάνει κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ ανά κιλό πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ ανά κιλό το σφάγιο.

Οι υπουργικές ανακοινώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κτηνοτροφικών οργανώσεων (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης). Όπως επεσήμαναν σε σχετική ανακοίνωση, «ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε διαβούλευση με κτηνοτρόφους ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με τα πανελλήνια όργανα των κτηνοτρόφων ούτε και των κρεοπωλών, αποδεικνύει έτσι για ακόμη μια φορά ότι δεν σέβεται τα θεσμικά εκλεγμένα όργανα, ενώ τίθεται και το ερώτημα με ποιους ακριβώς διαβουλεύτηκε».

Καλούν, μάλιστα, τον υπουργό Ανάπτυξης να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών, διότι όπως επισημαίνουν σε αντίθετη περίπτωση «σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση ΚΑΡΤΕΛ στην αγορά κρέατος».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα