Ρεπορτάζ

Πώς χάθηκε άδικα μία τουριστική σεζόν στη Σαμοθράκη

Από τις προσδοκίες για μία υψηλή τουριστική σεζόν... στην «βίαιη» διακοπή της λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά στον Έβρο.

Νίκος Γκάγιας
πώς-χάθηκε-άδικα-μία-τουριστική-σεζόν-1041902
Νίκος Γκάγιας

Μπορεί όλα να έδειχναν πως η Σαμοθράκη θα ζήσει μία από τις καλύτερες τουριστικές της σεζόν, όμως οι πυρκαγιές στον Έβρο και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση του νησιού έβαλαν «stop» στις αρχικές προσδοκίες με αποτέλεσμα να χαθεί, όπως τονίζουν άνθρωποι του νησιού άδικα όλη η τουριστική περίοδος. 

Το συγκεκριμένο νησί ήδη από τα χρόνια του κορονοϊού γνώρισε μεγάλη άνθηση και πολύς κόσμος το επέλεξε για εναλλακτικές διακοπές. Μάλιστα άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θεωρούσα πως φέτος θα είναι μία από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους. Όπως κι έγινε! Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την φωτιά στον Έβρο πανικοβάλλαν τους επισκέπτες του νησιού και δημιούργησαν μεγάλη ζημιά στους επιχειρηματίες.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων και επαγγελματιών Θέρμων Σαμοθράκης κ. Λαμπρόπουλος:

«Στη Σαμοθράκη η σεζόν ξεκινάει από τις 15-20 Ιουλίου και φτάνει μέχρι 20-25 Αυγούστου. Έτσι το 2020-2021 που ήταν κλειστά τα υπόλοιπα camping σε Χαλκιδική και Θάσο, η Σαμοθράκη είχαμε πολύ υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Έτσι σκεφτόμασταν πως φέτος χωρίς κορονοϊό θα τα πάμε ακόμα καλύτερα. Όλοι οι επαγγελματίες πήραμε αρκετά εμπορεύματα, προσλάβαμε προσωπικό και για κάποιο λόγο καθυστέρησε να αρχίσει η υψηλή τουριστική σεζόν. Χάσαμε τον Ιούλιο και μία εβδομάδα από τον Αύγουστο. Όμως ελπίζαμε πως θα πάρει παράταση το καλοκαίρι μέχρι 5-10 Σεπτεμβρίου για να αναπληρώσουμε τις χαμένες ημέρες»

Μετά όπως εξηγεί στις 22 Αυγούστου έγινε η διακοπή ρεύματος στο νησί λόγω της πυρκαγιάς στον Έβρο και κόπηκε η μισή σεζόν στη μέση.

«Εκείνο το βράδυ έφυγαν όλοι πανικοβλημένοι. Είχε κλείσει η Εγνατία και ο κόσμος δεν ήξερε πως να φύγει για τη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο βράδυ ξέσπασε μία μικρής έκτασης φωτιά στο βουνό, η οποία έσβησε γρήγορα. Όμως ο κόσμος πανικοβλήθηκε και την επόμενη μέρα βρεθήκαμε να μην έχουμε κανέναν. Μετά από τρεις μέρες που ξαναήρθε  το ρεύμα, οι επαγγελματίες της εστίασης υπέστησαν μεγάλη ζημιά γιατί τα προϊόντα τους χάλασαν από τα ψυγεία που δεν λειτουργούσαν. 

Χάσαμε μία τουριστική σεζόν άδικα γιατί θα μπορούσε να αποφευχθεί με εναλλακτικό τρόπο ηλεκτροδότησης. Τώρα ξεκινάμε τις διαδικασίες διερεύνησης του τι έγινε με την ΔΕΔΔΗΕ για το εάν έγινε πλημμελής κατασκευή δικτύου γιατί το ξαναλέω άδικα χάσαμε την φετινή σεζόν και είναι και δυσφήμιση για το νησί»

Ακόμα ο κ. Λαμπρόπουλος εξηγεί ότι υπήρχε και διακοπή νερού σχεδόν σε όλη το νησί για δύο ημέρες, ενώ αρκετοί έμειναν χωρίς χρήματα και σήμα.

«Στα ATM δεν υπήρχε γεννήτρια εφεδρική και σταμάτησαν να δουλεύουν. Έτσι ο κόσμος δεν είχε χρήματα και πολλές οικογένειες δεν είχαν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην Ελλάδα του 2023. Μείναμε χωρίς σήμα και Internet γιατί οι κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας που δίνουν σήμα στα κινητά θα έπρεπε να έχουν συντηρηθεί και να βάλουν εφεδρικές μπαταρίες που θα κρατάνε 12-24 ώρες και όχι μόνο δύο ώρες»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρόεδρος Επαγγελματιών Σαμοθράκης, κ. Γλήνιας εξηγεί ότι αν και ήταν μία πολύ καλή σεζόν από πλευράς κρατήσεων, όσα ακολούθησαν μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης δημιούργησαν μία έκρυθμη κατάσταση. 

«Αρχικά λόγω της πυρκαγιάς έκλεισε η Εγνατία. Στη συνέχεια ήρθε η διακοπή του ρεύματος και μείναμε 3 μέρες μείναμε χωρίς ρεύμα. Κινήθηκε όλος ο μηχανισμός. Την πρώτη μέρα  ήρθαν γεννήτριες για τις υδραντλίες και δώσαμε άμεσα νερό στους οικισμούς και τις επόμενες ημέρες ήρθε μία μεγάλη γεννήτρια που μπήκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ και μπήκε σε λειτουργία και η ρευματοδότηση. Η κίνηση στο νησί έχει αποκατασταθεί τώρα και ένα μεγάλο μέρος των κρατήσεων επανέρχονται. Το θέμα είναι ότι εκείνες τις τέσσερις μέρες είχαμε ακυρώσεις, φυγή πολλών επισκεπτών γιατί η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Αυτό δημιούργησε και στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες μία ζημία, η οποία δεν θα καλυφθεί. Στη σεζόν όποια μέρα χάνεται, δεν αναπληρώνεται»

Όπως κάνει γνωστό ο κ. Γλήνιας συναντήθηκαν με το κυβερνητικό κλιμάκιο που ήρθε υπό τον κ. Βορίδη στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί επισήμαναν την ζημία που έπαθαν και συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα τους αποζημιώσουν.

«Όμως τονίσαμε και δύο ακόμα πράγματα γιατί η πρόληψη τέτοιων καταστάσεων είναι πολύ σημαντική. Ένα είναι η συγκοινωνία, που υπάρχει μόνο ένα πλοίο. Έχουμε πει δεκάδες φορές πως θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με Καβάλα ή Θεσσαλονίκη. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Το δεύτερο είναι πως είδαμε από την διακοπή του ρεύματος πόσα κακά δημιουργήθηκαν σε λίγες μέρες. Έτσι η μεγάλη γεννήτρια που ήρθε στον παλιό σταθμό της ΔΕΗ και έδωσε ρεύμα, πρέπει να μείνει στο νησί για να υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα