Πως έφτασαν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μπροστά σε επικείμενο lockdown;
Ήταν ένας καυτός μήνας ο μήνας που πέρασε. Από κάθε άποψη. Παρά την επιδημιολογική έξαρση στα Βαλκάνια η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει τα σύνορα στους Βαλκάνιους. Από το Μάιο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, έχει προτείνει εγγράφως στην κυβέρνηση το άμεσο άνοιγμα, σε πρώτη φάση, τεσσάρων εκ των δεκατριών […]
Ήταν ένας καυτός μήνας ο μήνας που πέρασε. Από κάθε άποψη. Παρά την επιδημιολογική έξαρση στα Βαλκάνια η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει τα σύνορα στους Βαλκάνιους.
Από το Μάιο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, έχει προτείνει εγγράφως στην κυβέρνηση το άμεσο άνοιγμα, σε πρώτη φάση, τεσσάρων εκ των δεκατριών συνολικά χερσαίων περασμάτων στα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα των: Κήπων με την Τουρκία, Προμαχώνα (Βουλγαρία), Ευζώνων (Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) και Κρυσταλλοπηγής στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Και, ταυτόχρονα, την επί εικοσιτετραώρου βάσεως διενέργεια σε αυτά υγειονομικών ελέγχων (θερμομέτρηση σε πρώτη φάση) των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα.
Έτσι λοιπόν ανοίγουν τα σύνορα, ξεκινούν να έρθουν Σέρβοι και στα μέσα Ιουνίου με σχετικό ΦΕΚ παρατεινόταν μέχρι και τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας υπηκόων τρίτων χωρών πλην των κρατών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν, οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα ανάγκασαν σε παρέμβαση τον πρωθυπουργό και τα σύνορα ανοίγουν. Στα σύνορα γίνεται ξαφνικά το αδιαχώρητο, εκατοντάδες Σέρβοι εγκλωβίζονται λόγω έλλειψης διευκρινήσεων όπως όμως λέει ο υπουργός Τουρισμού «κάναμε μια προσπάθεια (!) να λυθεί το ζήτημα, γιατί υπήρχε πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στα σύνορα και τελικά αναμένεται να περάσουν στην Ελλάδα και δίνεται λύση τελικά, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κιόλας, για να λυθεί αυτό το ζήτημα».
Τα πλήθη περνούν τα ελληνικά σύνορα από τις 15/6, κάποιοι σώφρονες εκφράζουν φόβους τα φιλοκυβερνητικά όμως ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τον τουρισμό από το βορά που θα σώσει το ελληνικό καλοκαίρι.
Η Ελλάδα την ημέρα εκείνη έχει 13 νέα κρούσματα. Στο μεταξύ στα Βαλκάνια η πανδημία ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα και το Βελιγράδι παίρνει μέτρα για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου έως και την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, έχουν καταγραφεί 87 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 133 κρουσμάτων.
Στη Χαλκιδική μια οικογένεια Σέρβων νοσεί και ψάχνοντας το ξενοδοχείο αναφοράς που θα φιλοξενηθεί διαπιστώνει κανείς ότι δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνας διότι ο επιχειρηματίας που είχε αρχικά συμφωνήσει να διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό το ξενοδοχείο του, στην περιοχή της Φούρκας, το μετάνοιωσε τελευταία στιγμή εξαιτίας πιέσεων που δέχθηκε από τοπικούς παράγοντες. Στις περιπτώσεις των Σέρβων μάλιστα το προσωπικό των ξενοδοχείων που διέμεναν κλήθηκαν να διαχειριστούν μόνοι τους τα κρούσματα θέτοντάς τα σε καραντίνα. Οι ασυμπτωματικοί, ζήτησαν να επιστρέψουν στη χώρα τους, το ζευγάρι εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει από τη Χαλκιδική και να επιστρέψει στη Σερβία, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι ο ξενοδόχος απαίτησε από τον ΕΟΔΥ έγγραφη διαβεβαίωση για να δώσει πίσω τα διαβατήρια τα οποία και πήρε κατά το check-in. Τελικά η οικογένεια επέστρεψε στη χώρα της.
Στις 10/7 έχουμε 27 εισαγόμενα κρούσματα -50 στο σύνολο, στον Προμαχώνα βρέθηκαν θετικοί στον δειγματοληπτικό έλεγχο 25 τουρίστες που έρχονταν στη χώρα μας από την Ρουμανία και την Βουλγαρία για διακοπές.
Πριν κλείσουν ξανά τα σύνορα και μπουν νέοι όροι αρκετοί ασυμπτωματικοί Βαλκάνιοι κυκλοφόρησαν επί μέρες στη Χαλκιδική και φυσικά στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ μια σειρά πολυπληθή κοινωνικά γεγονότα άρχισαν να εξελίσσονται όλο τον Ιούλιο. Γάμοι και βαφτίσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική χωρίς κανέναν έλεγχο και μέτρο προστασίας. Αποτέλεσμα η γνωστή διασπορά δεκάδων κρουσμάτων από τέτοιες τελετές και κυρίως γλέντια. Παράλληλα μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα πανηγύρια των ναών του δήμου Θεσσαλονίκης γίνονται κανονικά, μετά από πιέσεις της Εκκλησίας στο δήμο, με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων παρόλο που σε άλλους δήμους έχουν απαγορευτεί.
Μια μεγάλη πληγή αποτέλεσαν βέβαια και τα κλαμπ και μπαρ της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής όπου ο συνωστισμός ήταν απίστευτος ανάμεσα σε νεανικό πληθυσμό. Οι εικόνες που ανέβαζαν στα social media οι νεαροί θαμώνες θύμιζαν παλιές καλές μέρες και την ίδια ώρα η κυβέρνηση μιλούσε για ελέγχους και πρόστιμα.
Τι ακριβώς συνέβαινε όμως; Σε δεκάδες περιπτώσεις ελέγχων οι ιδιοκτήτες μαγαζιών είχαν ειδοποιηθεί από πριν και τελευταία στιγμή εκκενώνονταν το κατάστημα ή τηρούνταν οι αποστάσεις και για τα μάτια του κόσμου τα μπαρ έπαιρναν κλήσεις μόνο για ηχορύπανση.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στη Χαλκιδική όταν υπάλληλοι νοσούν τους στέλνουν σπίτι τους με εντολή να μη μιλήσουν πουθενά και χαλάσει το πρεστίζ του μαγαζιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν απαγορευθούν οι όρθιοι στα κλαμπ, που φυσικά λανθασμένα αφέθηκαν να υπάρχουν όλο το Σαββατοκύριακο καθώς η κυβέρνηση υπαναχώρησε σε πιέσεις ανθρώπων της εστίασης και δεν εφάρμοσε το μέτρο απευθείας την ημέρα που ανακοινώθηκε, δηλαδή το προηγούμενο Σάββατο, ακόμα και το βράδυ της Κυριακής στη Χαλκιδική σε συναυλία σε beach bar η εικόνα ήταν αυτή και ενώ η χώρα είχε ήδη 75 κρούσματα με 15 στη Θεσσαλονίκη και 4 στη Χαλκιδική.
Στη Θεσσαλονίκη σε περιπτώσεις καταστημάτων σε ταράτσες υπάρχουν καταγγελίες για ενημέρωση από τον πορτιέρη μόλις εμφανίζεται περιπολικό στον υπεύθυνο στην ταράτσα για συναγερμό και εξαφάνιση του συνωστισμού για όση ώρα διαρκεί ο έλεγχος.
Ακόμα και σήμερα οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι ενώ μετά τη σημερινή σύσκεψη, την τρομακτική διασπορά και τα μαθηματικά μοντέλα του ΑΠΘ που προβλέπουν τεράστια έκρηξη κρουσμάτων τέλος Αυγούστου στην πόλη ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στα καταστήματα και έρχεται ωράριο λειτουργίας, απαγορεύσεις κυκλοφορίας όπου χρειαστεί και άλλα σκληρά μέτρα. Όλα αυτά βέβαια μετά το Δεκαπενταύγουστο μην τυχόν ενοχληθεί η Εκκλησία…
Στις 30/7 χτυπούσαμε το καμπανάκι για όσα συνέβαιναν όμως κανείς φαίνεται πως δεν άκουγε. Άλλωστε σε κάποια από αυτά τα μαγαζιά υπάρχουν επώνυμες ιδιοκτησίες ή συχνάζουν επώνυμοι θαμώνες.
Video: Απίστευτη κατάσταση συνωστισμού στα club της Καλλιθέας
Και τέλος η μεγάλη πληγή της πόλης, οι αστικές της συγκοινωνίες με το συνωστισμό να αποδεικνύεται υγειονομική βόμβα τώρα και με επίσημη έρευνα.
Βαλκανικός τουρισμός, γάμοι και βαφτίσια, κλαμπς και μπαρ, ελλειπείς έλεγχοι και λάθος εκτίμηση από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο, αλλά και συνωστισμός στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, έφεραν τα αποτελέσματα που ζούμε σήμερα
Διαβάστε επίσης:
38 νέα κρούσματα κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη – 68 σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ