Ρεπορτάζ

Πόσο αξίζει μια ανθρώπινη ζωή;

Η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί ως ‘’κέντρο της εμπορίας ανθρώπων για την Ευρώπη’'.

Μυρτώ Τούλα
πόσο-αξίζει-μια-ανθρώπινη-ζωή-495947
Μυρτώ Τούλα

Υπάρχουν κάποια κοινωνικά φαινόμενα τα οποία θεωρείς πως  συναντάς μόνο στις ταινίες, ή σε χώρες τριτοκοσμικές. Ένα από αυτά είναι το trafficking, όσο κι αν νομίζεις πως δεν υπάρχει, βρίσκεται πολύ κοντά σου και αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο  μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως.

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς ο άνθρωπος θεωρείται αντικείμενο αγοραπωλησίας; Σύγχρονοι σκλάβοι που εργάζονται κάτω από βρόμικες συνθήκες, γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και παιδιά μπλεγμένα από κυκλώματα. Είναι άνθρωποι που συναντάς σε καθημερινή βάση και τους αγνοείς.

Human Trafficking ή αλλιώς εμπόρια ανθρώπων, είναι ένα έγκλημα που προσφέρει στους διακινητές του εύκολα χρήματα. Έχει ως βασικό  στόχο την εξαπάτηση των θυμάτων του για την εργασιακή ή σεξουαλική τους εκμετάλλευση κάτω από εξαντλητικές συνθήκες ψυχικής και σωματικής βίας.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Global Estimates Of Modern Slavery 2017, υπάρχουν 40.000 θύματα παγκοσμίως εκ των οποίων 25% βιώνουν την εξαναγκαστική σεξουαλική βία και το 15% είναι ταγμένα σε εξαναγκαστικούς γάμους( το 71% είναι γυναίκες, το 29% άνδρες, 25% παιδιά, και 50% θύματα για καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση). Θεωρείται από τα σκληρότερα εγκλήματα αφού πρόκειται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εμπλέκει αρκετά εγκλήματα μαζί.

Όσον αφορά την χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί ως ”κέντρο της εμπορίας ανθρώπων για την Ευρώπη” αφού αποτελεί είσοδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι χώρα προέλευσης και διέλευσης για τα θύματα.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο και συχνό στις επαρχιακές πόλεις αλλά και στα χωριά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση λόγω του προσφυγικού, και η εξάλειψη του trafficking  στην χώρα μας είναι αρκετά δύσκολη αφού μιλάμε για ένα πολυδιάστατο φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται συνεχώς με τους τρόπους των δραστών. Έχει όμως αρκετές πλευρές, τις οποίες συγχέουμε.

Είδη Trafficking

Το Sex Trafficking, η σεξουαλική δηλαδή εκμετάλλευση των θυμάτων αφορά την πλειονότητα των υποθέσεων trafficking στη χώρα μας, συγκεκριμένα με τις πληροφορίες των άρχων, 24 περιστατικά το 2013, 30 το 2015, 25 το 2016 και 14 το 2017. Eκτιμάται πως πολλές γυναίκες και ανάμεσα τους ανήλικα κορίτσια είναι εγκλωβισμένες στην ελληνική βιομηχανία του σεξ. Ακολουθεί το Εmploy Trafficking, η εργασιακή εκμετάλλευση και ο εξαναγκασμός, παρατηρείται κυρίως στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Αφορά κυρίως τον αγροτικό τομέα, η συγκομιδή γίνεται στα Βαλκάνια ενώ τα θύματα εργάζονται Κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες, 20-18 ή 12 ώρες την μέρα, χωρίς ελευθερία κινήσεων, και νομιμότητα στα χαρτιά τους.

Το 2013 σημειώθηκαν 6 περιστατικά, το 2014-4, το 2015-3, και το 2016 σημειώθηκε 1 . Πιο γνωστό περιστατικό πάνω στην εργασιακή εκμετάλλευση για την χώρα μας είναι η υπόθεση της Φράουλαδας. Η εξαναγκαστική επαιτεία, εκμετάλλευση για επαιτεία, κατατάσσεται στην Τρίτη θέση του trafficking, βασικά χαρακτηριστικά αυτής της μορφής είναι η επανάληψη, ο ίδιος χώρος και το ίδιο πρόσωπο στο συμβάν, απαγωγή για διαφυγή σε άλλη χώρα. Παρατηρήθηκαν 5 χαρακτηριστικά το 2013, 2 το 2014, 3 το 2015, και 14 το 2016. Κλασικό παράδειγμα είναι τα ανήλικα παιδιά που βλέπουμε στα φανάρια με την καρτέλα ‘’πεινάω’’. Πιο σπάνια μορφή αυτή του εμπορίου οργάνων,  με λιγότερα περιστατικά, ωστόσο δεν γίνεται φανερά, οι δράστες πραγματοποιούν απαγωγές για διαφυγή των θυμάτων τους σε άλλη χώρα.

Έργο Α21 H Α21 είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που δρα ενάντια στην εμπόρια ανθρώπων, κάθε μορφής. Ιδρύθηκε το 2008 στην Αυστραλία,  από τους Κρίστιν και Νικ Κεϊν, και ‘’έχτισε’’ την έδρα της τον ίδιο χρόνο στην Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε 13 χώρες. Στόχος της είναι η καταπολέμηση του trafficking,  προστασία των θυμάτων, η δίωξη των σωματέμπορων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου. Ακολουθεί τρεις άξονες: πρόληψη/ενημέρωση , διάσωση και αποκατάσταση. Η πρόληψη και η ενημέρωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω ενημερώσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Η διάσωση αφορά την στενή συνεργασία της οργάνωσης με τις αρχές όσον αφορά την υποστήριξη ερευνών, την αναγνώριση των θυμάτων, την δίωξη διακινητών και τις νομικές διαδικασίες γενικά Τα θύματα πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα για να δεχτούν την ψυχική και σωματική υποστήριξη από τους ειδικούς και να ενταχθούν σ’ έναν νέο τρόπο ζωής έχοντας θεραπεύσει το τραύμα.

Ακολουθεί λοιπόν η αποκατάσταση, στην Θεσσαλονίκη η Α21 διατηρεί τον μοναδικό ξενώνα έκτακτης ανάγκης, για σοβαρά περιστατικά με παροχή βασικών αναγκών για τα θύματα. Στον ξενώνα οι γυναίκες δεν έρχονται σε επαφή με τους άντρες και επίσης τα θύματα που οι ειδική της Α21 αποκαλούν survivors δέχονται 24ωρη εντατική φροντίδα για την απάλυνση του τραύματος. Επιπλέον υπάρχει το κέντρο ημέρας που παρέχει υπηρεσίες όπως, ιατρική και ψυχική περίθαλψη, εκμάθηση γλωσσών, και γενικά ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους survivors, σε ασφαλή τοποθεσία.

1109 Γραμμή Πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων| Αν δεις κάτι πες κάτι

Ειδικά εκπαιδευμένοι χείριστες κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές και τα περιστατικά, τα διαχειρίζονται κατά περίπτωση και τα προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και την διάσωση των θυμάτων. Aπό τον Απρίλιο του 2012 έως και σήμερα η 1109 έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες τηλεφωνήματα για καταγγελίες ύποπτων περιστατικών, παραπομπές θυμάτων σε υπηρεσίες και πληροφόρηση πάνω στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η γραμμή προμηθεύει εμπιστευτικές υπηρεσίες με αστική χρέωση και λειτουργεί 24ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, και επιπλέον έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί σε 186 διαφορετικές γλώσσες μέσω άμεσης διερμηνείας. Μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1100 κλήσεις από και προς την γραμμή. Οι 179 αφορούν ανώνυμες ή επώνυμες τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές καταγγελίες σχετικά με πιθανά θύματα ή ύποπτα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. Μέσω των κλήσεων προέκυψαν και οκτώ διασώσεις.

Walk For Freedom Η Α21, εδώ και πέντε χρόνια στις 20 Οκτωβρίου που είναι η πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας των ανθρώπων, διοργανώνει το Walk For Freedom, μια πορεία που έχει στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για το φαινόμενο του trafficking. H οργάνωση προσκαλεί το κοινό της σε αυτή τη δράση για να περάσουν μαζί ένα απλό μήνυμα ‘’οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία δεν είναι για πώληση.’’ Με μια σιωπηλή πορεία εκπροσωπούν τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που είναι παγιδευμένα σήμερα στη σύγχρονη ‘’σκλαβιά’’. Στην Ελλάδα το δρώμενο πραγματοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δράμα, Βόλο, Κομοτηνή και Τρίκαλα. Ενώ παγκοσμίως πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη 450 walks σε 58 χώρες.

Όσο μακριά και να φαίνεται πως είναι  το trafficking, είναι γύρω μας, τα θύματα του ή αλλιώς οι survivors δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους και των γύρω τους. Λόγω επιβίωσης εμπιστεύονται τους δράστες ελπίζοντας για μια καλύτερη ζωή, και στο τέλος βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη. Θυμήσου ότι δεν έχει σημασία η ηλικία, το χρώμα και η εμφάνιση μπορεί να βρεθείς και συ στην θέση αυτών των ανθρώπων. Γι αυτό αν δεις κάτι πες κάτι! Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη για όλους το ξέρεις αυτό;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα