Πράσινες λύσεις για την πολύπλευρη κρίση: Η συνέντευξη των «Πράσινων-Οικολογία» στην ΔΕΘ

«Η ΝΔ κάνει επίκληση της κλιματικής αλλαγής για να καλύψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, τόνισαν οι εκπρόσωποι του κόμματος

Parallaxi
πράσινες-λύσεις-για-την-πολύπλευρη-κρ-1214657
Parallaxi

Με σύνθημα “πράσινη απάντηση στην πολύπλευρη κρίση” πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ η συνέντευξη Τύπου από το Ενωτικό κόμμα Πολιτικής Οικολογίας “Πράσινοι-Οικολογία”.

Επίκεντρο της ομιλίας οι πράσινες εναλλακτικές προτάσεις για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προτάθηκαν λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, τη δυσκολία επιβίωσης, την κοινωνική αποσύνθεση, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, τα δικαιώματα των πολιτών και τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Το κεντρικό πάνελ συνδιαμόρφωσαν ο συμπρόεδρος του κόμματος κ. Ηλίας Γιαννίρης, το μέλος της πολιτικής γραμματείας κα. Έλενα Μπότση, ο τ. ευρωβουλευτής και νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος και με εξ αποστάσεως σύνδεση ο συντονιστής της γραμματείας κ. Ορέστης Κολοκούρης ο οποίος παρέθεσε στο τέλος έναν χαιρετισμό.

Παράλληλα βήμα δόθηκε σε στέλεχος του οικολογικού χώρου «SOSε τα Δέντρα!», όπως επίσης και στον κ. Δημήτρη Λαμπρινίδη, προέδρου του συλλόγου δρομέων υγείας και μέλους των 50 συλλογικοτήτων κατά του Flyover.

Πράσινοι Οικολογία

Το εγχείρημα “Πράσινοι-Οικολογία” προέκυψε το 2020 από τις ενωτικές δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας και των εναλλακτικών λύσεων. Την ομιλία ξεκίνησε ο κ. Ηλίας Γιαννίρης ο οποίος στάθηκε ευθύς εξ αρχής στην δημιουργία αυτής της σύμπραξης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η ένωση 2 κομμάτων στον πολιτικό χώρο της Ελλάδας δεν είναι κάτι στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι – αλλά μετά από 20-25 χρόνια ενεργής συμμετοχής και ωρίμανσης στον χώρο αυτή η κατεύθυνση ήταν ουσιαστικά μονόδρομος.

Με αντιπαραθετικό τρόπο, συνέχισε, αν σκεφτούμε πως βρισκόμαστε σε μια έκθεση όπου παρουσιάζεται ο προγραμματισμός της κυβέρνησης. Καθώς, ο ίδιος τοποθετείται με μια διαπίστωση πως η κυβέρνηση αποποιείται οποιονδήποτε ευθυνών από την κατάσταση που επικρατεί στο ΓεΣΥ, την ακρίβεια, την δημόσια εκπαίδευση μέχρι και τις πυρκαγιές που έπληξαν τις χώρες αυτό το καλοκαίρι.

Με πρόφαση τις οικολογικές καταστροφές που σημειώθηκαν σε συνδυασμό με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει:

“Η Ν.Δ κάνει επίκληση της κλιματικής αλλαγής για να καλύψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Να καλύψει τις αδυναμίες της στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών. Δεν έχει κανένα σκοπό να αντιμετωπίσει όλα αυτά που συμβαίνουν. Τη Δευτέρα είπε το εξής, ότι θα ήταν θετικό να υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει, πετώντας μακριά την ευθύνη από τον ίδιο”.

Ο κ. Γιαννίρης για το “Πράσινοι-Οικολογία” ανέφερε πως διαθέτουν συγκροτημένες προτάσεις οι οποίες όχι μόνο εφαρμόζονται στο εξωτερικό αλλά έχουν και πολύ χαμηλότερα κοστολόγια. Έχοντας πάντα ως κεντρικό άξονα την πρόληψη μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης που προνοεί για τα όσα έπονται και όχι απλά μέτρα τα οποία καλύπτουν  βραχυπρόθεσμα τις σημερινές ανάγκες καταναλωτισμού.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την υποτίμηση της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τα σημεία: Κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050, λιγότερες εκπομπές αερίων μέχρι το 2030 ενώ στάθηκε λίγο περισσότερο στον στόχο των 3 δις. Δέντρων που πρέπει να φυτευτούν ως το 2030, υπογραμμίζοντας ότι για να μπορέσουμε να φτάσουμε αυτό τον στόχο τότε στον κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 7 φυτέματα δέντρων.

Τον κ. Γιαννίρη συμπλήρωσε αργότερα το στέλεχος του οικολογικού χώρου «SOSε τα Δέντρα!» όπου αναφέρθηκε στην δυσκολία υλοποίησης αυτού του στόχου αν σκεφτούμε τις 4.000 κοπές δέντρων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τα μόνο 35.000 που διαθέτει.

Ολοκληρώνοντας ο συμπρόεδρος χαρακτηριστικά αναφέρει πως εάν δεν ενεργοποιηθεί η κοινωνία, αν δεν είναι συμμέτοχος σε όλα αυτά που συμβαίνουν τότε έχουμε χαθεί.

Την σκυτάλη πήρε η κα. Έλενα Μπότση, το μέλος της πολιτικής γραμματείας, όπου προσέγγισε τα ζητήματα από τη σκοπιά του κοινωνικού επιστήμονα και πως αυτά συνδέονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την πολιτική.

“Η Ελλάδα στάθηκε απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στον Εύρω και την Αττική […] συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό τον φαύλο κύκλο της κρίσης” ενώ συνέχισε με τα μη nature based solutions που συμβάλλουν επίσης στην διαιώνιση αυτού του φαύλου κύκλου όπως για παράδειγμα η τσιμεντοποίηση, ο λάθος τρόπος διευθέτησης των νερών, η λανθασμένη πυροπροστασία (η αφαίρεση δηλαδή καύσιμης ύλης από τα δάση).

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι λαθεμένα κυριαρχεί η εντύπωση ότι “η ανάπτυξη είναι σε αντίθεση με το περιβάλλον” – και η συγκεκριμένη κυβέρνηση εντείνει αυτή την στάση αντί να αναθεωρεί κι όλο αυτό με δογματικό τρόπο, πάρε παράδειγμα τον τουρισμό και τα real estate.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατεύθυνσης είναι ότι οι σπουδές των νέων πηγαίνουν στο ψυγείο είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Ενώ όσοι μένουν πίσω ασχολούνται με παθητικές δραστηριότητες και έτσι τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης σε πράσινες ειδικότητες αυξάνονται γεγονός στο οποίο συνδράμει και η απαξίωση τους από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η κ. Μπότση ενώ παρατηρεί ότι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι το δυνατό της χαρτί, αυτό δεν αξιοποιείται – και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν προωθούνται για επ’ ουδενί λόγο. Όλα αυτά όμως συμπληρώνει πως χρειάζονται εξειδίκευση και με όσα προαναφέρονται στο σχετικό άρθρο κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο. Έκλεισε την ομιλία της με την χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα σε σχέση με την κυκλική οικονομία.

Ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε ότι είναι έτοιμοι να πατήσουν φρένο στα όσα διαδραματίζονται και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι μέσω των συζητήσεων, της διαβούλευσης και των συσπειρώσεων.

“Μιλάμε για κοινωνική και πολιτική κρίση. Είμαστε εδώ για να αντιπαρατεθούμε με όσους υπονομεύουν την δημοκρατία”.

Η αποδοχή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που κυριαρχεί σήμερα, αναφέρει, είναι αποδεκτό από την πλειονότητα της σημερινής κοινωνίας και αυτό είναι που ευθύνεται για τα όσα βιώνουμε σήμερα. Επομένως, ένας από τους κύριους στόχους που θέλει να φέρει εις πέρας το ενωτικό κόμμα είναι η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα