Ρεπορτάζ

Start ups: The products project

Μερικές αισιόδοξες επιχειρηματικές ιστορίες που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη της κρίσης.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
start-ups-the-products-project-15178
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
prasino.jpg

Πολλοί υποστηρίζουν πως η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει κανείς την δική του επιχείρηση είναι εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μεγάλες προσφορές σε κάθε κατηγορία προϊόντων, ευκαιρίες πρόσληψης ικανού προσωπικού με χαμηλούς μισθούς και η προοπτική γνωστοποίησης λόγω καινοτομίας είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μία νέα επιχείρηση έχει την δυνατότητα να πετύχει σε καιρό ύφεσης. Σας παραθέτουμε μερικές από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που έκαναν το βήμα την τελευταία πενταετία και μπορεί να γίνουν οι επόμενες ιστορίες επιτυχίας.

Πράσινο 4, Καλλιέργεια αρωματικών φυτών- καλλιέργεια και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού

Αμασείας 8, Τηλέφωνο: 2310 456873, www.prasino4.gr, e-mail: info@prasino4.gr

Ποιοι είμαστε: Κύριο αντικείμενο της εταιρίας, εδώ και 2 χρόνια, είναι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και η καλλιέργεια και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Ο χώρος παραγωγής του πολλαπλασιαστικού υλικού βρίσκεται έξω από τα  Βασιλικά, σε ένα γυάλινο θερμοκήπιο, έκτασης 3000 τ.μ. ενώ η πειραματική καλλιέργεια λεβάντας, φασκόμηλου, δενδρολίβανου κ.ά. βρίσκεται στο Μονοπήγαδο, σε απόσταση 12 χλμ. από το θερμοκήπιο.

Save: Υπάρχει στροφή αρκετών πολιτών προς τον πρωτογενή τομέα (και λόγω κρίσης) και η καλλιέργεια και η μεταποίηση των αρωματικών φυτών είναι μέσα στις προτεραιότητες πολλών. Οι λόγοι είναι πολλοί καθώς τα αρωματικά φυτά, ενδημικά τα περισσότερα, είναι φυτά που καλλιεργούνται “εύκολα”, είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό κλίμα (ηλιοφάνεια, ξηροθερμικές συνθήκες, ήπιοι χειμώνες), δεν είναι απαιτητικά σε καλιεργητικές φροντίδες και θέλουν πολύ λίγα ποτίσματα (αρκετά είναι εντελώς ξηροθερμικά με μηδενικές απαιτήσεις σε νερό). Η πρώτη ύλη που παράγεται (νωπό προϊόν, ξηρά δρόγη, ή και αιθέριο έλαιο) έχει μεγάλη ζήτηση στην διεθνή αγορά, στην αγορά τροφίμων και αφεψημάτων, στην βιομηχανία καλλυντικών και στην φαρμακοβιομηχανία. Ο ανταγωνισμός περιορίζεται γεωγραφικά στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, ούτε σε ψυχρότερα, ούτε σε θερμότερα κλίματα) και η ζήτηση είναι πολλαπλάσια της προσφοράς. Για την καλλιέργεια  οποιουδήποτε  από τα παραπάνω είδη,  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πιστοποιημένου μητρικού υλικού (πολλαπλασιαστικού υλικού).

Delete: Οι ντόπιες ποικιλίες δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στον Εθνικό Κατάλογο και τα εισαγόμενα (και τα μόνα πιστοποιημένα) φυτάρια είναι πολύ ακριβά  Η κατάσταση στο χώρο της διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική και το αυξημένο κόστος έστρεψε πολλούς παραγωγούς στην προμήθεια «σπόρου» από τη Βουλγαρία ή από άλλες αναξιόπιστες πηγές με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν πολλές προσπάθειες νέων φυτεύσεων.

Aromadiva, Χύμα αρώματα και φυσικά καλλυντικά Λεωφ. Γεωργίου Παπανικολάου 58, Πεύκα, Τηλέφωνο: 2310676658, www.aromadiva.gr, e-mail: info@aromadiva.gr

Ποιοι είμαστε: H Aromadiva είναι ένας χώρος με γαλλικά αρώματα χύμα, πιστά αντίγραφα επωνύμων, φυσικά καλλυντικά, χειροποίητα σαπούνια & αιθέρια έλαια. Αρχή της είναι να δίνει στους καταναλωτές την καλύτερη ποιότητα στην χαμηλότερη τιμή, έτσι όλα τα προϊόντα κοστίζουν από 2€ – 20€. Αναζητά διαρκώς, πρωτίστως σε Ελληνικές επιχειρήσεις, και επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα. Δημιουργήσαμε το 2011 το ηλεκτρονικό κατάστημα www.proiontaygeias.gr, με προϊόντα για την υγεία, την ευεξία, την ομορφιά. Η εξέλιξη ήταν να δημιουργηθεί και κανονικό κατάστημα με φυσικά καλλυντικά και χύμα αρώματα τύπου επώνυμα. Έτσι τον Απρίλιο του 2013 δημιουργήθηκε η Aromadiva.

Save: Η Aromadiva συνδυάζει στοιχεία της Ελληνικής νοοτροπίας με αυτήν του εξωτερικού. Δίνουμε βαρύτητα στη γνώση, εκπαιδεύοντας το προσωπικό μας ώστε να ενημερώνει τον πελάτη για οτιδήποτε χρειαστεί. Οι επισκέπτες δοκιμάζουν και επιλέγουν εύκολα, καθώς όλα τα προϊόντα έχουν testers, καρτελάκια με τα συστατικά, τη χρήση και τις τιμές τους, αλλά και τη δική μας υποστήριξη. Σχέδια για το μέλλον είναι ένα δεύτερο κατάστημα στο κέντρο αλλά και το franchising.

Delete: Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι η νοοτροπία του Έλληνα επιχειρηματία ακόμη δεν έχει αλλάξει. Υπάρχουν και επιχειρηματίες που συνειδητοποίησαν την τάση για ποιοτικά προϊόντα σε οικονομικότερες τιμές, για καλύτερο service, για σωστή συνεργασία, αλλά και αρκετοί που έχουν μείνει στο νοσηρό καθεστώς του εύκολου και εφήμερου κέρδους. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να κάνει το κράτος, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και ειδικά τις νέες, όπως η χαμηλότερη φορολογία, καλύτερα επιδοτούμενα προγράμματα και η αποφυγή της γραφειοκρατίας για ευκολότερη ένταξη σ΄αυτά.

Hellenic Divinity, Εμπόριο αγροτικών προϊόντων Ανδρούτσου 15, Πυλαία, Τηλέφωνο: 2392063059, 6977360541, www.hellenicdivinity.com, e-mail: info@hellenicdivinity.com, sales@hellenicdivinity.com

Ποιοι είμαστε: Αντικείμενο της Hellenic Divinity αποτελεί το εμπόριο αγροτικών αγαθών (προϊόντων ελιάς, μπαχαρικών και παραδοσιακών παρασκευασμένων γλυκών) κυρίως στο εξωτερικό. Η εταιρεία συνεργάζεται με προμηθευτές, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν ως οικογενειακές επιχειρήσεις, παίρνοντας τα προϊόντα τους, πιστοποιώντας τα και προωθώντας τα προς τα έξω. Ιδρύθηκε το 2013 με έδρα την Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε κάνοντας εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, χώρα όπου υπήρχε ζήτηση, φτάνοντας σήμερα να κάνει συναλλαγές και με Γερμανία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία και έχοντας επεκτείνει το αρχικό εύρος και τις ποσότητες των προϊόντων της.

Save: Η εταιρεία δίνει ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα, καθώς μέσω του μάρκετινγκ και του branding που προσφέρει, προωθείται προς τα έξω το ελληνικό στοιχείο και φαίνεται η ποιοτική παραγωγή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ξεκίνησε κάνοντας μικρά σταθερά βήματα και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες της, και παραγωγούς και εισαγωγείς, και έτσι επιδιώκει να συνεχίσει, κρατώντας τα κεκτημένα και στοχεύοντας σε μία σταδιακή εδραίωση στον χώρο με ένα δίκτυο αντιπροσώπων και στο εξωτερικό. Επίσης, συζητιέται η αρχή παραγωγής σαπουνιού ελαιολάδου από την ίδια την επιχείρηση.

Delete: Δυσκολίες συνάντησε η επιχείρηση όσον αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, την άδεια λειτουργίας, το τελωνείο, τις πιστοποιήσεις και ζητήματα μικρού κέρδους λόγω αργής απόδοσης ΦΠΑ. Για μία εταιρεία κυρίως εξαγωγική σαν την Hellenic Divinity, είναι σημαντικό να απλουστευτούν οι τελωνειακές διαδικασίες ή να γίνονται ηλεκτρονικά για μεγαλύτερη ευκολία, καθώς και να γίνει μείωση στις τιμές και να αυξηθεί η ταχύτητα μεταφοράς, αφού δυσκολεύει την εξαγωγική διαδικασία.

bee2bee, Παραγωγή μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων Μακεδονομάχων 18, Καλοχώρι, Τηλέφωνο: 2310700777, www.bee2bee.gr, e-mail: info@bee2bee.gr

Ποιοι είμαστε: Η bee2bee είναι μία εταιρεία που προσφέρει σε Έλληνες και ξένους καταναλωτές υψηλής ποιότητας μέλι διάφορων ποικιλιών, καθώς και περισσότερα μελισσοκομικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Η αρχή έγινε δυναμικά, το 2012, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στους Έλληνες καταναλωτές μέλια από διαφορετικές ποικιλίες. Αρχή της bee2bee είναι ότι δεν διαθέτει μέλι, αλλά διαθέτει μέλι καστανιάς, ακακίας, ελάτης βανίλιας, ερείκης, πορτοκαλιάς κτλ. Όλες οι ποικιλίες καταλήγουν στο εργαστήριο, έπειτα από δοκιμή αρκετών δειγμάτων σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συνεργάτες και αφού καταλήξουν και ελέγξουν το μέλι στο εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ, τότε το μέλι συσκευάζεται κάτω από την εφαρμογή του συστήματος HACCP, ISO22000:2005.

Save: Αν και με λιγότερα από 2 χρόνια λειτουργίας, η bee2bee αποτελεί πλέον συνώνυμο της απόλυτης ποιότητας και της μοναδικής γευστικής εμπειρίας στο μέλι κάθε ποικιλίας. Είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που διαθέτει 15 διαφορετικές και αμιγείς ποικιλίες μελιού, όπου κάποιες απ’ αυτές είναι πρακτικά αδύνατο να βρει κάποιος στο εμπόριο, όπως το μέλι από ασφάκα, από ηλίανθο, από βαμβάκι ή και από ακακία. Αυτό είναι και το καινούριο στο εμπορικό περιβάλλον.

Delete: Γραφειοκρατία και οικονομική κρίση, αποτελούν για όλες τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εμπόδια που δύσκολα υπερπηδούνται. Η καινοτομία και η πίστη στην κεντρική επιχειρηματική ιδέα είναι τα εφόδια που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

CIBOTEC, Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης και ζάχαρης ΒΙ.ΠΕ. Θέρμης, Τηλέφωνο: 2310466928, www.cibotec.com, e-mail: info@cibotec.com

Ποιοι είμαστε: Η CIBOTEC ιδρύθηκε το 2012 από τον Ανέστη Πάρσαλη και τον Ανδρέα Καρατζά. Η ομάδα της επικεντρώνεται και ερευνά τα συστατικά τροφίμων που απευθύνονται στη διατροφή για ειδικούς σκοπούς. Συνεργάζεται με ανθρώπους αφοσιωμένους και καταρτισμένους στην επιστήμη και τεχνολογία των τροφίμων με στόχο την ποιότητα στη διατροφή και την υγεία. Με αφετηρία την ειδική διατροφή ατόμων, είτε κατ’ επιλογή (καθεστώς υγιεινής διατροφής) είτε κατ’ ανάγκη, όπως στην περίπτωση αλλεργίας, δυσανεξίας ή των σχετιζόμενων με τη διατροφή παθήσεων, και την περιορισμένη διάθεση στην ελληνική αγορά τροφίμων που την εξασφαλίζουν, η CIBOTEC οδηγήθηκε στην ανάπτυξη προϊόντων ζαχαροπλαστικής, τα CIBO MINUS, που είναι ελεύθερα γλουτένης και ζάχαρης και παρασκευάζονται με μειωμένη αναλογία λιπαρής φάσης σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα.

Save: Οι προσδοκίες και οι στόχοι μας έγκεινται στη διεύρυνση της ποικιλίας των προϊόντων μας και στην ανάπτυξη νέων που θα συνιστούν μια πλήρη δίαιτα για ειδικούς σκοπούς που όμως δεν θα διαφέρει ως προς την ποιότητα, τη θρεπτική αξία και τη γεύση από τα συμβατικά προϊόντα. Τα προϊόντα CIBO MINUS  συγκεντρώνουν όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά μιας διατροφής που εξυπηρετεί αφενός ειδικά διαμορφωμένα μοντέλα διατροφής και αφετέρου συνδράμει σε μια πιο υγιεινή διατροφική επιλογή. Όλα τα συστατικά της σειράς είναι 100% μη γενετικώς τροποποιημένα.

Delete: Τα αρχικά βήματα αποδείχθηκαν αρκετά χρονοβόρα, ιδιαίτερα ως προς την εισαγωγή των καινοτόμων αυτών προϊόντων στην αγορά των συμβατικών τροφίμων. Το δυσχερές επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα μας έφερε αντιμέτωπους με την εσωστρέφεια του κλάδου των τροφίμων, την αδυναμία επένδυσης σε νέα προϊόντα και ασφαλώς την έλλειψη ρευστότητας. Κάτι που θα διευκόλυνε την κατάσταση είναι η μεγαλύτερη ευελιξία στην επιδότηση και χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών.

Ματάμης Ο.Ε., Παραγωγή οίνου 14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Τηλέφωνο: 2310465247-8, www.matamis-wines.com

Ποιοι είμαστε: To 2007 ιδρύεται η εταιρεία ΜΑΤΑΜΗΣ  Ο.Ε. σε μια δύσκολη εποχή. Η εμπειρία από το ίδιο το κρασί, ως ζωντανού οργανισμού που ζητάει κίνηση και εξέλιξη ενθάρρυνε τον οινολόγο Απόστολο Ματάμη, με την επιστημονική αρωγή των δύο γιών του Στέλιου και Γιάννη Ματάμη, να θελήσουν να δημιουργήσουν πρωτοποριακά κρασιά.

Save: Η ΜΑΤΑΜΗΣ Ο.Ε., διαθέτει υψηλή  τεχνογνωσία, εμπειρία επιλογής ελληνικών ποικιλιών της οινικής ζώνης, αλλά και βαθιά γνώση οινοποίησης. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε στο εξωτερικό μια νέα αντίληψη για την ποιότητα των ελληνικών οίνων, αλλά και στους Έλληνες το μήνυμα της πίστης στην ελληνική γη και στις ελληνικές ποικιλίες, που μπορούν να συναγωνιστούν με τις αντίστοιχες ξένες και να δημιουργήσουν νέες γεύσεις, όπως τα αφρώδη κρασιά της εταιρείας μας, που είναι η δικιά μας πρόταση στην θέση των αντίστοιχων εισαγόμενων. Ελπίζουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι τα αφρώδη είναι και καθημερινά κρασιά και πως συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο και μη εορταστικά γεύματα.

Delete: Τα εμπόδια είναι πολλά. Στο κομμάτι της πώλησης, η αστάθεια που επικρατεί εξαιτίας της ύφεσης κάνει αδύνατη την χάραξη μιας σταθερής πολιτικής πωλήσεων και στο κομμάτι οργάνωσης, με τον  δαιδαλώδη γραφειοκρατικό μηχανισμό, με τους νόμους διαρκώς να μεταβάλλονται και με το κράτος να μην χαράζει μια σταθερή πολιτική προβολής, προώθησης και ανάπτυξης. Φυσικά δεν στεκόμαστε απέναντι του αλλά δίπλα του για να το βοηθήσουμε με την κριτική μας για το καλό όλων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα