Στις 22 Ιανουαρίου ο νέος προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης

Λύνει τα χέρια της διοίκησης Αγγελούδη η αύξηση των δημοτικών τελών – Πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό δημοτικό συμβούλιο υπόσχεται ο Σ. Βούγιας – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Parallaxi
στις-22-ιανουαρίου-ο-νέος-προϋπολογισμό-1104127
Parallaxi

Στις 22 Ιανουαρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά και την «τακτοποίηση» του θέματος των δημοτικών τελών με την γενναία αύξηση τους κατά 35%.

Αν και η οριστική απόφαση για την αύξηση των δημοτικών τελών αναμένεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των ΟΤΑ, το θέμα θεωρείται λήξαν, καθώς διευθετείται στο πλαίσιο σχετικής εγκυκλίου του 2019 του υπουργείου Εσωτερικών.

Να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η αύξηση των δημοτικών τελών καταψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Μόνο 7 δημοτικοί σύμβουλοι της πρώην διοίκησης του Κ. Ζέρβα υπερψήφισαν.

Κάνοντας χρήση της εν λόγω εγκυκλίου, που ορίζει ότι για συγκεκριμένα θέματα, όπως το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός ή τα δημοτικά, μπορούν να εγκριθούν ακόμα και με μία θετική ψήφο, αν δεν έχει κατατεθεί αντιπρόταση, τελικά η αύξηση των δημοτικών τελών πέρασε, απελευθερώνοντας την νέα διοίκηση του Σ. Αγγελούδη από το κόστος να ξεκινήσει τη θητεία της λαμβάνοντας μία επώδυνη απόφαση για τους δημότες.

Ωστόσο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%, αποτέλεσε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις και αναμετρήσεις μεταξύ της τότε απερχόμενης διοίκησης Ζέρβα και της αντιπολίτευσης, με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να αρνείται να συναινέσει στην αύξηση.

Όλοι οι αντιδήμαρχοι της διοίκησης Ζέρβα και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν, όπως και όλες σχεδόν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκαν στην παράταξη Αγγελούδη, απείχαν από τη ψηφοφορία.

Πριν από τη ψηφοφορία, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, δεν ενημέρωσε ότι τα δημοτικά τέλη θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν ακόμα και με το ελάχιστο της μίας ψήφου. Η συνεδρίαση δηλαδή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία τυπική διαδικασία, αλλά τελικά αφέθηκε να πάρει τη μορφή έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η πρώτη ανάρτηση στη Διαύγεια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε ότι η αύξηση δεν υπερψηφίστηκε. Ακολούθησε νέα διορθωμένη ανάρτηση με την θετική απόφαση η οποία εστάλη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς έγκριση.

Βούγιας: Δεν το γνωρίζαμε για τη ρύθμιση

Μιλώντας στην Parallaxi, o νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, τόνισε πως δεν γνωρίζαμε ότι η αύξηση θα μπορούσε να περάσει βάσει της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

«Πρόκειται για μία εγκύκλιο του 2019, που μέχρι σήμερα δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τα δημοτικά τέλη, αλλά για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, διότι περνούσαν τα δημοτικά τέλη, γιατί είχαμε και μειώσεις», τόνισε και ανέφερε πως «η λογική του νομοθέτη είναι ότι ένας δήμος τελικά δεν μπορεί να μην έχει προϋπολογισμό και δημοτικά τέλη, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, δηλαδή τι να χρεώσουν και να εισπράξουν».

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία τόνισε, «πως εμείς δεν το γνωρίζαμε αυτό, είχαμε την αίσθηση ότι είχε απορριφθεί και προσανατολιζόμαστε να το ξαναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν κάναμε ολόκληρη φασαρία για το τίποτα. Τους πιέσαμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πάντως αυτή η εξέλιξη μας διευκολύνει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού γρηγορότερα και κερδίζουμε χρόνο. Οπότε πηγαίνουμε για προϋπολογισμό στο τέλος του μήνα, πιθανά στις 22 Ιανουαρίου».

Τρεμόπουλος:  Αυτή την ρύθμιση τη γνώριζε τουλάχιστον η διοίκηση Ζέρβα

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε στην Parallaxi, πως τελικά επιβεβαιώθηκε «η τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ότι η μη ψήφιση των δημοτικών τελών αποτελούσε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ρεζιλέματος».

Όπως αναφέρει η διοίκηση Ζέρβα «προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τη νέα διοίκηση Αγγελούδη πιθανή ασυλία και απουσία οικονομικών ελέγχων, με αντάλλαγμα να αυξήσει τα δημοτικά τέλη πριν τη λήξη της θητείας του. Στο ΔΣΘ είπε στις 19.12.2023 ότι θα ψηφίσει την αύξηση των τελών κατά 35% μόνο με την προϋπόθεση ότι θα την ψηφίσουν και οι σύμβουλοι που κατέβηκαν με τον Αγγελούδη. Αυτό δεν έγινε και η πλειοψηφία των συμβούλων του δεν ψήφισαν την αύξηση. Αρκούσε όμως έστω και ένας για να περάσει η αύξηση! Αυτή την παράδοξη ρύθμιση τη γνώριζε τουλάχιστον η διοίκηση Ζέρβα και ο πρόεδρος του ΔΣΘ όφειλε να ενημερώσει το σώμα. Αλλά βρέθηκαν 6 πρόθυμοι σύμβουλοί του για να την ψηφίσουν, είτε από αίσθηση ευθύνης είτε από σκοπιμότητα».

«Σε κάθε περίπτωση, η μη ψήφιση της αύξησης κατά 35% των ανταποδοτικών τελών από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της απερχόμενης διοίκησης και η αποχή συμβούλων της νέας διοίκησης ολοκληρώνουν το χρονικό του ρεζιλέματος και της υποκρισίας» σημειώνει και αναφέρει πως «ο δήμος, αντί να μετακυλά το κόστος στους δημότες ή να ζητιανεύει από την κυβέρνηση, οφείλει να διεκδικήσει πόρους από ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, το ΕΣΠΑ 2021-2027 κ.α.».

Κωνσταντινίδης: Πρόκειται για εμπαιγμό του λαού της πόλης

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σχολίασε πως η έγκριση της αύξησης των δημοτικών τελών μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εμπαιγμού. Όπως αναφέρει δεν ειπώθηκε από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ότι η αύξηση θα μπορούσε να περάσει μόνο με τις θετικές ψήφους και μιλά για «εμπαιγμό του λαού της Θεσσαλονίκης».

«Ζήσαμε μία παρωδία που ξεκίνησε με τις αναφορές στις μαύρες τρύπες στα ταμεία του δήμου και συνεχίστηκε με το ποιος θα ψήφιζε την αύξηση στα δημοτικά τέλη και αν θα την ψήφιζε η διοίκηση Ζέρβα ή η διοίκηση Αγγελούδη. Ακολούθησε ο καυγάς και οι αντιπαραθέσεις με στόχο να κρυφτεί τελικά η αύξηση κάτω από το χαλί και για να μη το χρεωθεί η διοίκηση Αγγελούδη», τονίζει και αναφέρει πως η στάση της κεντρικής διοίκησης προς τους δήμους έπρεπε να ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

«Οφείλει η νέα διοίκηση του δήμου να δώσει εξηγήσεις για τις νέες αυξήσεις όχι μόνο στα δημοτικά τέλη, τις οποίες επιβάλει η κυβέρνηση, διότι τελικά το κεντρικό κράτος καταργεί αντιδημοκρατικά την τοπική αυτοδιοίκηση» τονίζει.

Οι νέες διαδικασίες στο δημοτικό συμβούλιο              

Σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, σχεδιάζει μία σειρά αλλαγών για τις συνεδριάσεις, ώστε το όργανο να καταστεί πιο γρήγορο και αποδοτικό.

Οι συνεδριάσεις θα γίνονται Δευτέρες και θα ξεκινούν στις 4 το απόγευμα, δηλαδή ένα δίωρο πιο νωρίς, με στόχο μέχρι τα μεσάνυχτα οι συζητήσεις επί των θεμάτων και οι ψηφοφορίες να έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης βάσει του νέου νόμου, όλες οι αποφάσεις στις συνεδριάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πλειοψηφικά αλλά από την απαρτία του σώματος και όχι επί των παρόντων. Άρα θα πρέπει να έχουν δηλώσει παρουσία τουλάχιστον 22 δημοτικοί σύμβουλοι και κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συγκεντρώνει 12 θετικές ψήφους.

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα μπορούν να προτείνουν θέματα στην ημερήσια διάταξη, με κάθε παράταξη να δικαιούται την εισαγωγή ενός θέματος το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε απόφαση. Ανάλογα δίνεται η δυνατότητα και σε προέδρους κοινοτήτων να εισάγουν θέματα προς συζήτηση και να συμμετέχουν στην διαδικασία με δικαίωμα ψήφου.

Ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας τονίζει πως ο στόχος είναι το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί αποτελεσματικά και μέσα σε χρόνους που θα επιτρέπει στους πολίτες να το παρακολουθούν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα