Featured

Στο πόδι η Νικήτη – Μπουλντόζες με παρουσία ΜΑΤ ξηλώνουν παραλία

Έντονη αντίδραση κατοίκων και τοπικής αρχής - Κατατίθενται ασφαλιστικά μέτρα.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στο-πόδι-η-νικήτη-μπουλντόζες-με-παρο-729547
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Την έντονη οργή των κατοίκων της Νικήτης Χαλκιδικής έχει προκαλέσει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες τις διαδικασίες για απομάκρυνση των αμμοκρατών που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου κατεδάφισης παράνομων κατασκευών.

Το πρωί της Δευτέρας στο σημείο έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για να συνεχίσουν τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες κάτοικοι της Νικητής βρίσκονται στο σημείο και με πανό και συνθήματα αντιτίθενται σθεναρά στο ξήλωμα των αμμοκρατών.

Παρά την παρουσία του κόσμου, η Αποκεντρώμενη Διοίκηση έδωσε εντολή να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες, ενώ διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο προειδοποίησε τους κατοίκους ότι αν εμποδιστούν τα μηχανήματα τότε θα προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση και της τοπικής αρχής, με τον δήμαρχο Σιθωνίας κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα, να μεταβαίνει στον Πολύγυρο προκειμένου να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Κάποιοι από τους αμμοκράτες είχαν τοποθετηθεί στην παραλία της Νικήτης πριν από περίπου 30 χρόνια για να συγκρατούν τα κύματα της θάλασσας και να προφυλάσσουν το παραλιακό μέτωπο από διαβρώσεις.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να απομακρύνει τους αμμοκράτες, όμως οι ενέργειες σταματούσαν έπειτα από παρεμβάσεις των τοπικών αρχών.

Έναν χρόνο πριν, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με την Αποκεντρώμενη Διοίκηση να εκδίδει πρωτόκολλα κατεδάφισης και τον Δήμο Σιθωνίας από την πλευρά του με επιστολή του να ζητάει την αναστολή της κατεδάφισης των αμμοκρατών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (23/4) για τη νομιμοποίηση των κατασκευών του Νόμου περί Αυθαιρέτων.

«Επειδή συντρέχουν οι προϋποθέσεις νομιμοποίησης των περιγραφόμενων στα υπ’ αριθμ. 207 & 3305 πρωτόκολλα κατεδάφισης κατασκευών εντός μάλιστα της καθοριζόμενης υπό του νόμου προθεσμίας, πρόκειται δε για κατασκευές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του φυσικού ανάγλυφου της ακτογραμμής από την εκτεταμένη διάβρωση και κατασκευάστηκαν από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακαλούμε για την αναστολή εκτέλεσης του προδιαλαμβανόμενου πρωτοκόλλου τουλάχιστον μέχρι πέρατος της τασσόμενης υπό του νόμου προθεσμίας προς νομιμοποίηση των κατασκευών» ανέφερε σχετικά στην επιστολή του ο Δήμος Σιθωνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ντέμπλας κάνει λόγο για απόφαση που καταστρέφει τη Νικήτη, μιας και οι αμμοκράτες προστατεύουν την περιοχή, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τις δομές του Δήμου από τη μεγάλη διάβρωση που υπάρχει.

Σε περίπτωση που απομακρυνθούν οι αμμοκράτες ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς η θάλασσα μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι τα μέσα της Νικήτης, με τον κ. Ντέμπλα να κάνει λόγο για ενέργειες τις οποίες δεν τις έχει σκεφτεί η Πολιτεία πριν τις εφαρμόσει.

Ο Δήμος Σιθωνίας τους περασμένους μήνες κατέθεσε σε εξειδικευμένο γραφείο μελετών να μελετήσει το θέμα, από τη στιγμή που «τρέχει» ο νόμος για την τακτοποίηση-νομιμοποίηση αυτών των κατασκευών.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν άνθρωποι της δημοτικής αρχής είναι αδιανόητο το πώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωράει σε κατεδαφίσεις, ενώ επίκειται τις επόμενες ημέρες ρύθμιση μέσα από νομοσχέδιο των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Εξαγριωμένοι κάτοικοι και επιχειρηματίες

Έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους εφόσον δεν σταματήσουν οι κατεδαφίσεις στο σημείο δηλώνουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της Νικήτης.

Όπως σημειώνουν η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται να τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα αφού βάζει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου που έχουν ήδη υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές εξαιτίας της πανδημίας.

Μάλιστα, είναι διατεθειμένοι στο μέλλον σε περίπτωση που η θάλασσα προκαλέσει προβλήματα και ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις από τη στιγμή που θα έχουν αφαιρεθεί οι αμμοκράτες να στραφούν εναντίον της Πολιτείας ζητώντας αποζημιώσεις.

Παρέμβαση Βορίδη για το θέμα

Για το θέμα παρέμβαση έκανε το πρωί της Δευτέρας στο MEGA και ο ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ζητώντας να του σταλεί ο φάκελος και να επιληφθεί του θέματος, ωστόσο, ο κ. Ντέμπλας δήλωσε πως ο φάκελος έχει σταλεί στο υπουργείο από το περασμένο Σάββατο.

Μάλαμα: Οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΝΔ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κοροϊδεύουν τον κόσμο

Θέση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί πήρε και βουλευτής Χαλκιδικής και Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι “τώρα ενημερώνεται για το θέμα των αμμοκρατών της Νικητής” κι ότι “έχει ζητήσει να του σταλεί ο φάκελος για να τον μελετήσει”.

Το ίδιο είχε απαντήσει και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν πριν από 7 σχεδόν μήνες είχα καταθέσει εσπευσμένα κοινοβουλευτική αναφορά για το θέμα στη Βουλή, όταν είχε διαφανεί για πρώτη φορά η απειλή της κατεδάφισης των αμμοκρατών. (Υπ. αριθμ. 1853/15-06-2020 κοινοβουλευτική αναφορά με θέμα “Ανάγκη στήριξης του Δήμου Σιθωνίας για την νομιμοποίηση των αμμοκρατών στην ακτογραμμή της Νικητής. Διαθέσιμη εδώ : https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=f7f21520-acc1-4331-bd97-abdb01282e37).

Τότε, λοιπόν, ο κύριος Θεοδωρικάκος είχε απαντήσει επί λέξει : “σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Σιθωνίας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 38546/22-06-2020 έγγραφο και, όταν περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας”.

Από τότε περιμένουμε το νεότερο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είτε με τον κ. Θεοδωρικάκο, είτε με τον κ. Βορίδη συνεχίζει να αδιαφορεί, την ώρα που η αποκεντρωμένη Διοίκηση απειλεί με μπουλντόζες. Αυτά προς γνώση όλων…

Τι λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Από την πλευρά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με ενημέρωση της είχε κάνει γνωστό ότι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν στην απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών σε περιοχές των Νομών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, σε εφαρμογή της από 05 Φεβρουαρίου 2021 σχετικής Σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης, εκπροσωπούμενης από τον Συντονιστή Δρ. Ιωάννη Σάββα και της ανάδοχης εταιρείας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Α.Ε.Β.Τ.Τ.Ε.».

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή εκτελέστηκαν με επιτυχία εργασίες άρσης και απομάκρυνσης αυθαίρετων επεμβάσεων, περιφράξεων, κατασκευών και κτισμάτων που βρίσκονταν στη κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας στις περιοχές της Σίβηρης του Ν. Χαλκιδικής και Ασπροβάλτας του Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες που αφορούν στην περιοχή της Νικήτης του Ν. Χαλκιδικής.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης σημειώνει ότι μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, συμβάλλει από τη μεριά της στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στον αιγιαλό και την κοινόχρηστη ζώνη παραλίας, διασφαλίζοντας τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Με τον τρόπο αυτό αφενός αποδίδονται σε κοινή χρήση καταπατημένες κοινόχρηστες εκτάσεις, αφετέρου επιλύονται χρόνια ζητήματα πρόσβασης στον αιγιαλό.

Νικήτη: Ήρθαν Στα Χέρια Με Τα ΜΑΤ oι κάτοικοι 

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στην παραλία της Νικήτης, καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί για να αποτρέψουν την κατεδάφιση αμμοκρατών.

Όταν το εκσκαπτικό μηχάνημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θέλησε να ξεκινήσει εργασίες οι κάτοικοι θέλησαν να το σταματήσουν, ενώ άνδρες των ΜΑΤ έσπευσαν να τους απωθήσουν από το σημείο με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές.

Από τα επεισόδια έγιναν 3 συλλήψεις κατοίκων της Νικήτης.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν θα εξεταστούν την Τρίτη 2 Μαρτίου.

Ο αντίλογος

Πάνω στο θέμα υπάρχει και η αντίθετη άποψη η οποία αναφέρει ότι δεν διαθέτουν όλοι οι αμμοκράτες νόμιμη άδεια και θα πρέπει να διερευνηθεί πόσοι από αυτούς κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια και εάν υπήρχε περιβαλλοντική ή άλλη μελέτη για την αδειοδότησή τους ή κατασκευάστηκαν αυθαίρετα.

Θεωρούν ότι είναι θλιβερό το γεγονός μία δημοτική αρχή να επιδιώκει την «τακτοποίηση-νομιμοποίηση» μίας αυθαιρεσίας.

Παράλληλα εκφράζεται το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για τις οικοδομικές αυθαιρεσίες κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, όπως και για το γεγονός ότι δίπλα από την αμμουδιά περνάει δρόμος που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε τεράστιο πάρκινγκ, διότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα και πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης των ιδιοκτητών και ενοικιαστών των πολλών σε αριθμό παραθεριστικών κατοικιών και των καταστημάτων εστίασης.

Μετά την ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αμμοκρατών και του πεζόδρoμου, στο παραλιακό μέτωπο της Νικήτης, κατατέθηκε αίτηση για αναστολή εκτελέσεως των εργασιών αυτών, που διενεργεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Η Πρόεδρος των Πρωτοδικών, αποδέχτηκε το αίτημα και ανεστάλησαν οι εργασίες για το πρωτόκολλο που αφορά τους αμμοκράτες από το λιμάνι μέχρι την περιοχή Αγίου Γεωργίου. Παραμένουν ενεργά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν την κατεδάφιση των αμμοκρατών στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας, καθώς και το πρωτόκολλο που αφορά το πλακόστρωτο του πεζόδρομου της παραλίας της Νικήτης.

Θα κατατεθεί νέα αίτησης αναστολής γι΄ αυτά αύριο στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, αύριο θα υλοποιήσει την κατεδάφιση των αμμοκρατών στην Αγία Βαρβάρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα