Τα εν δήμω… 2ο Μέρος

Καθημερινότητα Η καλύτερη δυνατή διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για κάθε δημοτική αρχή, ακριβώς διότι έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Τα αποτελέσματα της διοίκησης Μπουτάρη σε αυτόν τον τομέα είναι μάλλον ανάμεικτα. Προφανώς κανείς δεν περίμενε να λυθεί μέσα σε μερικούς μήνες το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όμως οι εξαγγελίες και […]

Parallaxi
τα-εν-δήμω-2ο-μέρος-9263
Parallaxi
1.jpg

Καθημερινότητα

Η καλύτερη δυνατή διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για κάθε δημοτική αρχή, ακριβώς διότι έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Τα αποτελέσματα της διοίκησης Μπουτάρη σε αυτόν τον τομέα είναι μάλλον ανάμεικτα.

Προφανώς κανείς δεν περίμενε να λυθεί μέσα σε μερικούς μήνες το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όμως οι εξαγγελίες και οι προσπάθειες στο ξεκίνημα για ρύθμιση του χάους με την παράνομη στάθμευση δείχνουν να πέφτουν σταδιακά στο κενό. Η δημοτική αστυνομία αδυνατεί, ίσως και λόγω έλλειψης προσωπικού, να ελέγξει τα διπλοπαρκαρισμένα, ενώ παρά τις φιλότιμες, είναι η αλήθεια, προσπάθειες συνεννόησης με τους οδηγούς ταξί, η κατάσταση με τις ατελείωτες, παράνομες αυτοσχέδιες πιάτσες αποτελεί θηλιά στο λαιμό της πόλης. Παράλληλα, οι εξαγγελίες για τη δημιουργία νέων πάρκινγκ μοτοποδηλάτων έμειναν κλεισμένες στο συρτάρι, αφήνοντας πολλά σημεία κεντρικών πεζοδρομίων παραδομένα στα μηχανάκια.

Τα τραπεζοκαθίσματα είναι μία πονεμένη ιστορία. Η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου στον πεζόδρομο της Ικτίνου αποτέλεσε αφορμή για μεγάλη ένταση, μια και ήταν μάλλον προφανής η σύνδεση της δημοτικής αρχής με ευνοημένο μαγαζί του δρόμου. Αντίθετα στην Αριστοτέλους το σχέδιο δείχνει αρτιότερο, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί ακόμη για να απελευθερώσει πλήρως τις καμάρες από τα τραπεζοκαθίσματα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις αυθαίρετες κατασκευές των ουζερί στην πλατεία Άθωνος. Η εκκίνηση της αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς παρανομίας ήταν εντυπωσιακή και καλύφθηκε και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη κατεδάφιση καλύφθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά κανάλια… Έκτοτε, οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην αποξήλωση παράνομων περιπτέρων επιτρέποντας την καταπάτηση του νόμου στην περιοχή της Άθωνος.

Ενδεικτική της αδράνειας της δημοτικής αρχής, αλλά και της αστυνομίας σε αυτή την περίπτωση, είναι η γειτονιά της Βαλαωρίτου. Εκεί πραγματικά ο κάθε ιδιοκτήτης πράττει κατά βούληση χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Τα μαγαζιά επεκτείνονται όσο το επιθυμούν, καταλαμβάνοντας δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός περιορισμός στη διάταξη των τραπεζιών τους. Παράλληλα οι ώρες κοινής ησυχίας έχουν καταλυθεί πλήρως με την κωμική δικαιολογία ότι στην περιοχή υπάρχουν μόνο γραφεία… Η καρδιά της διασκέδασης στην πόλη έχει στηθεί σε παράνομα θεμέλια και απαιτείται πια πραγματική βούληση για την ανατροπή της κατάστασης…

Όσο για τη Μαύρη Αγορά και το παραεμπόριο δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Ειδικά το καλοκαίρι μία βόλτα στο πλακόστρωτο της παραλίας γύρω από το σύμβολο της πόλης, το Λευκό Πύργο αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς την επίσημη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε τριτοκοσμικό λαϊκό παζάρι… Αλλά και το χειμώνα τα πράγματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα, απλώς η Τσιμισκή είναι αυτή που έχει την τιμητική της με τα καταστήματα να βρίσκουν ανταγωνιστές έξω από την πόρτα τους. Η ευθύνη που βαραίνει τόσο το Δήμο όσο και την αστυνομία σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλη και αδιαμφισβήτητη.

Από την άλλη μεριά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τη μεγάλη προσπάθεια και την ξεκάθαρη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αφαίρεση των παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών banner στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο με την κατανομή των ευθυνών να μην είναι πάντα απλή. Ωστόσο η δημοτική αρχή έχει αποτελέσματα να επιδείξει σε ένα φαινόμενο που αποτελεί πολλές φορές και αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, η διοίκηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον περιορισμό της αφισορύπανσης με το δήμαρχο να είναι σαφής που δε θα υπάρχει η ίδια ανοχή στο εξής σε αυτό το αποκρουστικό φαινόμενο.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή της εικόνας γύρω από τα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό) που είχαν μετατραπεί σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν περιμετρικά τους επέτρεψαν στα δύο κτίρια να αναπνεύσουν, ενώ αντίστοιχη είναι ως ένα βαθμό και η εξέλιξη στην Αγ. Δημητρίου, όπου τα πεζοδρόμια είχαν παραδοθεί στα αυτοκίνητα.

Πολιτισμός

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια της δημοτικής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο Πολιτισμός. Βεβαρημένος με δημόσιες γιορτές, όπως η ανεκδιήγητη γιορτή των Αγγέλων και με τα Δημήτρια των εξυπηρετήσεων και των αντζέντηδων, σε απόλυτη απαξίωση, όφειλε να δείξει ένα νέο πρόσωπο. Ο νέος αντιδήμαρχος πολιτισμού Σπύρος Πέγκας, με σύντομη θητεία στον πολιτισμό μέσα από τους φίλους των Δημητρίων, επικράτησε της κούρσας ανάμεσα σε πρόσωπα με μεγάλη ιστορία στο χώρο, που προαλείφονταν για την ίδια θέση. Έδωσε βάρος στην αναμόρφωση των Δημητρίων και στη μετατροπή τους σε φεστιβάλ με καλλιτεχνική επιτροπή, με αρκετά θετικό αποτέλεσμα, μετακλήσεις και σωστή διαχείριση των εθελοντών, καθώς και ένα εξαιρετικά μετρημένο budget σε σχέση με το παρελθόν.

Πετυχημένα προγράμματα υπήρξαν οι νύχτες στα μουσεία, η μερική ενεργοποίηση των βιβλιοθηκών, η αξιοποίηση του Δημαρχιακού μέγαρου, το φεστιβάλ Γαστρονομίας που ζωντάνεψε τον δοκιμαζόμενο χώρο της εστίασης. Το μεγάλο στοίχημα της Biennale νέων της Μεσογείου που συνδιοργανώθηκε με το Μακεδονικό Μουσείο και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είχε θετικές και αρνητικές στιγμές. Το Hotel Άριστον και τα σόκορα των πολυκατοικιών που μεταμορφώθηκαν συμπεριλαμβάνονται στις θετικές, οι πρόχειρα στημένες δράσεις της αποθήκης 8 στο λιμάνι στις αρνητικές.

Το μεγάλο στοίχημα που δεν κερδήθηκε ακόμα στον Πολιτισμό είναι η χάραξη μιας ξεκάθαρης πολιτικής, η ανάδειξη των δυναμικών της πόλης που παραμένουν σε ύπνωση και η συμπερίληψη όλων εκείνων των σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού που παραμένουν αποκλεισμένοι από τα δημοτικά πράγματα. Η σκιά που πέφτει στην αντιδημαρχία αφορά τη δημιουργία μιας νέας διαφαινόμενης διαπλοκής με αναθέσεις σε πρόσωπα που σχετίζονται με παλαιότερες δραστηριότητες του αντιδημάρχου. Το 2012, χρονιά οριακή για την πόλη και οι δράσεις που σχεδιάζονται, λίγο ως πολύ άγνωστες ακόμα αποτελούν τις επίσημες εξετάσεις για το κοντινό μέλλον.

Νεολαία

Η μεγάλη νίκη στην κούρσα της ανάληψης του τίτλου της διεκδίκησης της Ευρωπαίκής Πρωτεύουσας νεολαίας αποτελεί προσωπική επιβράβευση της αντιδημάρχου Μαρίας Πασχαλίδου και της ομάδας που δούλεψε μαζί της. Το στοίχημα που τίθεται τώρα είναι σε μια στιγμή που η πόλη και η χώρα αποτελεί τοπίο διωγμού των νέων ανθρώπων και πηγή απογοήτευσης να αποτελέσει την αφορμή για συμπερίληψη όλων των ανθρώπων που είναι σήμερα ή θα είναι αύριο οι γενιές των νέων της πόλης σε ένα συλλογικό όραμα δουλειάς, παραγωγής και δημιουργίας ουσιαστικής. Αλλιώς ένας ακόμα τίτλος θα έχει πάει χαμένος….

Δουλεύοντας μαζί

Για πρώτη φορά στην ιστορία των δημαρχιακών διοικήσεων του δεύτερου δήμου της χώρας επιχειρήθηκε φέτος η συνέργεια σε μια σειρά ζητήματα με τους όμορους δήμους του κεντρικού δήμου. Η συνεργασία είναι ακόμα σε στάδιο νηπιακό, υπάρχει δρόμος πολύς να γίνει, κυρίως σε ζητήματα κοινών δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου που αποτελεί και την προίκα της πόλης και τις οικονομίες κλίμακας. Αν βέβαια μπουν στην άκρη οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και η παλιομοδίτικη άποψη για το δημόσιο βίο…

Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας-Απαρχαιωμένοι μηχανισμοί-Διαδοχή

Ένα μεγάλο αγκάθι που ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να απαλειφθεί αποτελεί το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Το νέο δημαρχιακό μέγαρο προσέφερε ένα πρώτο συμμάζεμα σε υπηρεσίες, όμως τα διάσπαρτα κτίρια σε όλη την πόλη, τα έγγραφα που πηγαίνουν και έρχονται καθημερινά σε όλη την πόλη, οι αντιστάσεις στις αλλαγές από πλευράς των χιλιάδων διορισμένων των προηγούμενων αμαρτωλών διοικήσεων, η αδυναμία εκσυγχρονισμού των μηχανισμών, αποτελούν τροχοπέδη. Παράλληλα κάποιες πρώτες πρωτοβουλίες όπως η διάθεση της Βίλα Μπιάνκα για κοινωνικές εκδηλώσεις, η διάθεση για αξιοποίηση των γυάλινων περιπτέρων της νέας παραλίας, που παραμένει διάθεση, το ροζ κτίριο της Αναγεννήσεως που ρημάζει αφού αποκαταστάθηκε με πακτωλό χρημάτων είναι όψεις της ίδιας εμπλοκής. Στα κοινά ο Δήμαρχος σήκωσε προσωπικά το βάρος της εναντίωσης στο ξεπούλημα δήμοσιας περιουσίας δηλώνοντας για τη ΔΕΘ πως “ο δήμος Θεσσαλονίκης που έχει αποφασιστικό ρόλο στο θέμα της ΔΕΘ, δεν θα συναινέσει ποτέ στην πώληση αυτού του ακινήτου”. Προσπάθειες έγιναν επίσης για απόκτηση μέρους της περιουσίας του λιμανιού χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα.

Μια από τις βασικές κριτικές που έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς αφορούν στη στελέχωση θέσεων συμβούλων του δημάρχου και των αντιδημάρχων με πληθώρα συμβούλων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δημοσιοποιούνται έντονες διαφωνίες ανάμεσα σε αντιδημάρχους, που σε κάποιες περιπτώσεις παίρνουν τα χαρακτηριστικά εμφυλίου και μια υποβόσκουσα κούρσα διαδοχής ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες παρά τω Δημάρχω, τους κυρίους Αβραμόπουλο και Κουράκη και κάποιους άρτι αφιχθέντες αντιδημάρχους που δηλώνουν έτοιμοι για τη μάχη, που όμως ο Δήμαρχος δεν φαίνεται να επιτρέψει. Κατηγορίες που εκπορεύονται από το εσωτερικό του δημαρχείου μιλούν μάλιστα ανοιχτά για τοποθετήσεις φιλικών προς τους διεκδικητές προσώπων μέσα στο δημαρχιακό μέγαρο ώστε την κρίσιμη στιγμή να υπάρχουν συμμαχίες.

Κοινωνική πολιτική

Ένα από τα πιο κοφτερά μονοπάτια των αντιδημαρχιών, τον καιρό που θεριεύει η κρίση, αυτό το κοινωνικής πολιτικής πρέπει να αποδείξει προσεχώς το ευαίσθητο πρόσωπο της δημοτικής αρχής και της αρμόδιας αντιδήμαρχου Καλυψώς Γούλα. Με μείωση της τάξης του 17% στον προϋπολογισμό του 2012, η αντιστάθμιση επιχειρείται με μείωση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε ποσοστό 7,5%. Η κοινωνική ευαισθησία απαιτεί ταχύτερα βήματα σε θέματα παροχής ουσιαστικής βοήθειας στο διαρκώς διογκούμενο κύμα των πολιτών που υποφέρουν. Με τη λίστα των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου να έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2012, την ίδια ώρα που περίπου 20 άτομα την εβδομάδα περνούν το κατώφλι της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου 124 να εξυπηρετεί καθημερινά και για διάστημα έξι μηνών 200 οικογένειες οι οποίες δίνουν τη θέση τους σε άλλες όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, μοιάζει να μην είναι πια αρκετό.

Απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες και εφευρετικότητα, συνέργειες με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν από το περίσσευμα τους και αξιοποίηση μέρους της δημοτικής περιουσίας στην κατεύθυνση της ανακούφισης όσων υποφέρουν. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγκαινιάσει ουσιαστική συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, παρεμβαίνοντας σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο την προσέγγιση των χρηστών, έχει εξαγγείλει την καταγραφή των απόρων – αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις δημοτικές κοινότητες και το Πανεπιστήμιο, ενώ μετά την περσινή δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς για τους αστέγους άνοιξε δοκιμαστικά τα γυμναστήρια κάποιες παγωμένες νύχτες του περσινού χειμώνα για να στεγάσει αστέγους. Η πρωτοβουλία των γευμάτων, αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας για άπορους, είναι θετική αλλά δεν φτάνει. Δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πρέπει να βρουν το δήμο με καλύτερα αντανακλαστικά από ότι μέχρι σήμερα.

*Tο συνολικό απολογισμό της κατάστασης στο δήμο, ένα χρόνο μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έκαναν ο Μιχάλης Γουδής και ο Γιώργος Τούλας

**Εικόνα: Stereosis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα