Tα σούπερ μάρκετ στην εποχή του κοροναϊού

Μιλήσαμε με δύο νέα παιδιά που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ.

Μυρτώ Τούλα
tα-σούπερ-μάρκετ-στην-εποχή-του-κοροναϊ-572330
Μυρτώ Τούλα

Εκείνοι που δούλεψαν ακατάπαυστα όσο μείναμε σπίτι. Οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ. Εκείνοι που τους τελευταίους 6 μήνες έχουν κάνει τρόπο ζωής την χρήση της μάσκας. Εκείνοι που έρχονται σε επαφή με όλους εμάς τους περίεργους που προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες. Μιλήσαμε με δύο νέα παιδιά που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ. 

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην εργασία και τι ακριβώς αλλαγές επήλθαν;

Όπως σε όλους τους τομείς, η καθημερινότητα της κοινωνίας έχει αλλάξει. Θεωρώ πως συνεχίζει να είναι πρωτόγνωρη, για όλους μας η κατάσταση και καλό είναι να σεβόμαστε τα μέτρα προστασίας, τα οποία είναι οι βασικές αλλαγές. Ειδικότερα για εμάς που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με κόσμο. Σε εμάς έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το lock down. Συνηθίσαμε… Στην αρχή δυσκολευόμασταν όλοι και όσο η θερμοκρασία ανέβαινε και δυνάμωναν τα κλιματιστικά ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Η χρήση της μάσκας καθόλη την διάρκεια του ωραρίου μας δυσκολεύει και αρκετές φορές πονάμε στο σημείο των πλευρών λόγω των πνευμόνων καθώς δεν αναπνέουμε φυσιολογικά. Μετέπειτα το αντισηπτικό και τα γάντια έγιναν σύντροφοι. Σε κάθε συναναστροφή με τον κόσμο χρησιμοποιούμε διαφορετικά γάντια και μετέπειτα απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Όσον αφορά τα μέτρα και τους πελάτες οι περισσότεροι τα υπακούν, υπάρχουν σαφώς και εξαιρέσεις, και είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε πελάτη (ειδικότερα μεγαλύτερης ηλικίας) να τηρούμε τις αποστάσεις.

Οι περισσότεροι πελάτες έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στους κανόνες προστασίας. Αυτό αποτελεί μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα εικόνα. Το μεγάλο παιχνίδι έγινε στην επιβολή της χρήσης της μάσκας. Εκεί ειδικά τις πρώτες μέρες, τις ξεχνούσανε και δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο κατάστημα (χαρά στο κουράγιο των security). Καθημερινά υπάρχει η κατηγορία ”περίεργοι” (έτσι τους φωνάζουμε εμείς κωδικοποιημένα). Ο κόσμος φοβάται και είναι λογικό. Αλλά πάντα υπήρχαν εκείνοι που ενοχλούνταν με απλά περιστατικά τώρα έχουν εξαπλωθεί λίγο παραπάνω. Το πιο δύσκολο περιστατικό αφορούσε μια πελάτισσα η οποία είχε περίεργες απαιτήσεις. Τύπου να αλλάξω γάντια πριν την εξυπηρετήσω καθώς και την ολική καθαριότητα του ταμείου μου (από την ταμειακή μου μέχρι το πληκτρολόγιο και τον διάδρομο) και των προϊόντων ένα προς ένα. Δεν μπορείς να φέρεις αντίρρηση σε μία τέτοια συμπεριφορά. Σίγουρα η συμπεριφορά και το ύφος της ήταν απαράδεκτη αλλά εσύ απλά πρέπει να υπακούς κι έτσι έκανα. Οι ακραίες ερωτήσεις επίσης είναι συνηθισμένες. Τύπου αν αυτό το αντισηπτικό που πουλάμε σκοτώνει τον κοροναϊό, πιο απορρυπαντικό να προμηθευτούν για να εξουδετερώσουν τα υπολείμματα κοροναϊού, αν απολυμαίνουμε ένα ένα τα φρούτα και τα λαχανικά. Απαντάς ευγενικά σε ότι ξέρεις και αν δεν ξέρεις νιώθεις το βλέμμα του κρίμα στο ύφος.
Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσετε ή να βρείτε αυτή την εργασία εν μέσω πανδημίας; – Πόσο έχει επηρεαστεί το οικονομικό κομμάτι, υπήρξαν μειώσεις στις αμοιβές;
Επειδή διαμένουμε σε τουριστική περιοχή και είμαστε εποχιακοί δεν μπορούμε να πούμε πως δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα. Καθώς ειδικά τους θερινούς μήνες στο μάρκετ χρειάζονται περισσότερους υπαλλήλους. Ωστόσο λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, η εύρεση θέσεων εργασίας και η διατήρηση τους είναι αρκετά δύσκολη. Παρόλα αυτα όταν ξεκινήσαμε τον Μαϊό να ψάχνουμε θέσεις και λίγο μετά το lockdown περιμέναμε να βρούμε δυσκολότερες συνθήκες απ’ αυτες που αντιμετωπίσαμε. Σίγουρα η πορεία της οικονομίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή, κάτι που θεωρούμε αυτονόητο. Όμως, στον δικό μας εργασιακό χώρο δεν συναντήσαμε περικοπές μισθών. Ήμασταν από τους τυχερούς, γιατί σε άλλες επιχειρήσεις υπήρχαν προβλήματα με τις πληρωμές.
Δυστυχώς σε περίπτωση δεύτερου lockdown, θεωρώ πως η οικονομία θα καταρρεύσει σε τεράστιο βαθμό. Τα προβλήματα θα αυξηθούν ραγδαία και ο κόσμος θα εξαντληθεί ψυχικά. Ήδη απ’όσο γνωρίζω αυξήθηκαν οι συνεδρίες με τους ψυχολόγους. Είναι μία περίοδος αμφίρροπη ειδικά για εμάς που ανήκουμε στην ηλικία 20-25. Προσπαθώντας να τελειώσουμε τις σχολές μας και να βρούμε μία θέση εργασίας. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει κάθε μέρα και κάτι αλλάζει. Νέα μέτρα, νέα ζωή και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα