Θεαγένειο: Το αντικαρκινικό νοσοκομείο σε ασφυξία

Περίπου 9.000 ασθενείς από τον Έβρο μέχρι τη Λάρισα περιθάλπονται κάθε μήνα

Κώστας Κεκελιάδης
θεαγένειο-το-αντικαρκινικό-νοσοκομε-843824
Κώστας Κεκελιάδης

Κάθε πρωί το 11 είναι γεμάτο με κόσμο που μετακινείται με το αστικό από τον ξενώνα Καρκινοπαθών της Πυλαίας στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο και το μεσημέρι γεμάτο πάλι, επιστρέφει στον ξενώνα.

Είναι ασθενείς από την επαρχία και συγγενείς που τους συνοδεύουν για εξετάσεις και θεραπείες στη Θεσσαλονίκη, στο μοναδικό δημόσιο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Κουβαλούν σε φακέλους διαγνώσεις συχνά σε ακαταλαβίστικες διατυπώσεις, όπως «κακοήθες μεσοθηλίωμα» που θα τις αποκρυπτογραφήσουν πρώτα γκουγκλάροντας κι έπειτα ρωτώντας γιατρούς, φίλους, συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους που έχουν περάσει τα ίδια ή περίπου τα ίδια.

Άλλοι θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιμετωπίσουν, με τι έχουν να κάνουν, το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσουν. δεν μπορούν να ακούν αόριστες οδηγίες του τύπου «θα δούμε».

Άλλοι, λιγότεροι, απλώς μπαίνουν για θεραπεία περιμένοντας να πάρουν το φάρμακό τους –προσποιούμενοι ότι δεν θέλουν να ξέρουν, αποφεύγοντας να μάθουν λεπτομέρειες.

«Ο φόβος για το άγνωστο είναι κυρίαρχος στους ασθενείς που έρχονται εδώ», λέει μιλώντας στην Parallaxi ο νοσηλευτής σε χειρουργικές κλινικές και πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Βασίλης Μουρατίδης.

«Και μόνο που έρχεται κάποιος εδώ μέσα είναι δύσκολο, καταλαβαίνετε. Είναι ασθενείς που έρχονται συστηματικά για θεραπείες, δημιουργούνται σχέσεις, είναι δύσκολο και για το προσωπικό να το αντιμετωπίσει».

Το «Θεαγένειο» σε αριθμούς

Πόσοι είναι οι ασθενείς που επισκέπτονται το “Θεαγένειο”; Αθροιστικά, στα Εξωτερικά και Τακτικά Ιατρεία, καθώς και στα χειρουργεία περιθάλπονται κάθε περίπου από 9.000 ασθενείς το μήνα. Από αυτούς, σχεδόν 4.400 νοσηλεύονται μετά τις θεραπείες τους στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας. Αναλυτικά:

  • Τα Εξωτερικά Ιατρεία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται κάθε μήνα περίπου 4.500 ασθενείς για εξετάσεις.
  • Περίπου 2.500 ασθενείς υποβάλλονται κάθε μήνα σε απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες, ακτινογραφίες).
  • Ακτινοθεραπείες κάνουν περισσότεροι από 200 ασθενείς το μήνα.
  • Περισσότεροι από 1.200 ασθενείς κάνουν χημειοθεραπείες κάθε μήνα.
  • Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας πηγαίνουν οι ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευθούν για λίγο μέχρι να επανέλθουν από τις θεραπείες. Συνολικά, νοσηλεύονται 200 ασθενείς την ημέρα (4.400 το μήνα). Εδώ και περίπου έναν χρόνο που λειτουργεί η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», στην Πυλαία, οι ασθενείς αυτοί μοιράζονται. Τους 150 ασθενείς τους νοσηλεύει η Πυλαία και τους υπόλοιπους 50 η αντίστοιχη Μονάδα στον 1ο όροφο στο «Θεαγένειο».
  • Οι χειρουργικές ογκολογικές κλινικές είναι πέντε (ΩΡΛ, ουρολογική, γυναικολογική, θωρακοχειρουργική, πλαστική χειρουργική). Κάθε μήνα χειρουργούνται κατά μέσο όρο 500 ασθενείς.

Στις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία που διατηρεί το νοσοκομείο, τα στοιχεία έχουν μια ασάφεια ως προς τις ημερομηνίες. Για παράδειγμα, στην παρακάτω καρτέλα αναγράφεται ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2022 και η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης και χειρουργικής επέμβασης αναγράφει 2019.

Όπως και να ερμηνεύεται η ασάφεια στη χρονολόγηση (προχειρότητα;, καθυστέρηση επικαιροποίησης;, άλλο;), η λίστα δείχνει ότι η αναμονή για χειρουργείο κυμαίνεται από έναν έως τέσσερις μήνες.

Το πρόβλημα που ιεραρχεί ως πρώτο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων είναι το χωροταξικό: “Χρειαζόμαστε ένα νέο, ολοκληρωμένο νοσοκομείο και οι εξαγγελίες για το νέο ογκολογικό νοσοκομείο απέχουν πολύ από την υλοποίησή τους”, λέει. “Υπάρχουν ακόμη θάλαμοι όπου στριμώχνονται ασθενείς σε έξι κρεβάτια. Έχουμε μηχανήματα, έμπειρο προσωπικό, αλλά λείπουν οι χώροι”.

Το δεύτερο πρόβλημα -συνεχίζει ο ίδιος- είναι η έλλειψη προσωπικού. Έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέντε χρόνια, το 30-35% των υγειονομικών είναι επικουρικοί. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν φύγει, έχουν συνταξιοδοτηθεί. Για την στελέχωση του “Νίκος Κούρκουλος” μετακινήθηκαν από το νοσοκομείο 12 άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Μπορεί σε νυχτερινή βάρδια να υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα για 30 ασθενείς. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό”.

Το κλισέ λέει ότι “καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη”, αλλά το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου του νοσοκομείο υπολειτουργεί, ενώ την περίοδο της πανδημίας δεν λειτουργούσε καθόλου.

“Το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος, το ουρολογικό, είναι κρίσιμες υπηρεσίες που μπορούν να λειτουργήσουν σωτήρια για την πορεία ενός ασθενή. Δεν γίνεται να υπολειτουργούν”, τονίζει ο Βασίλης Μουρατίδης που στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στο σύλλογο επανεξελέγη πρόεδρος.

* Στη κεντρική φωτογραφία το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο φωταγωγημένο στα ροζ, στο πλαίσιο της εκστρατείας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, στις 24 Οκτωβρίου. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα