Θεσσαλονίκη: Αποδίδει το μέτρο με τα πασαλάκια στη Μητροπόλεως; (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)
Επτά μήνες μετά πως συμβάλλουν τα πασαλάκια στην διεξαγωγή της κυκλοφορίας;
Επτά μήνες πέρασαν από τη μέρα που αποφασίστηκε να «επιστρέψουν» τα πασαλάκια στην οδό Μητροπόλεως.
Ήταν μια κίνηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την τροχαία, για να δώσει μια ανάσα στην πόλη, έπειτα από τις δυσκολίες της κυκλοφορίας εξαιτίας του Fly Over. Ενώ αξίζει να αναφερθεί πως τα πασαλάκια είχαν αφαιρεθεί επί διοίκηση Ζέρβα, στην έναρξη της θητείας του, το 2019.
Για πολλούς αυτή η κίνηση θεωρήθηκε σωστή, μιας και σταμάτησε την παράνομη και ενοχλητική στάθμευση στον δρόμο που συνεχώς εμπόδιζε την κυκλοφορία, ενώ για άλλους, ήταν μια άσκοπη κίνηση καθώς η συνεχόμενη κίνηση στις δύο λωρίδες εμποδίζει έστω και λίγο την στάθμευση για μικρό-δουλειές και φορτοεκφορτώσεις.
Η parallaxi μίλησε με ανθρώπους που ζουν τον δρόμο πιο πολύ από όλους, καταστηματάρχες της περιοχής, οδηγούς λεωφορείων, φορτηγών και ταξί.
Πως βλέπουν όλοι αυτοί την επαναφορά στα πασαλάκια στην Μητροπόλεως;
Ο Πέτρος εργάζεται για δύο χρόνια σε εταιρία διανομής, μιλάει για την καθημερινότητα που βιώνει στην Μητροπόλεως μιας και η διαδρομή του είναι αυτή.
«Εγώ αυτό που κάνω είναι να να παρκάρω για λίγα λεπτά με αλάρμ και να δίνω τα γάλατα στα μαγαζιά. Σε πολλά σημεία οι φορτοεκφορτώσεις είναι κατειλημμένες είτε από άλλους φορτηγατζήδες είτε από αμάξια και δυσκολεύει αρκετά την δουλειά μου. Η γνώμη μου είναι πως δεν έχουν βοηθήσει τα πασαλάκια σε κάτι, δεν υπάρχει κίνηση στο κέντρο ούτως ή άλλως το βλέπω από τα μαγαζιά, αφού υπάρχει το μετρό, ο κόσμος προτιμά να πάρει το μετρό για να μετακινηθεί στην πόλη. Αλλά το νούμερο ένα όπλο του δήμου είναι η τροχαία η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά και βοηθάει πολύ στην διεξαγωγή της κυκλοφορίας».
«Μας γράφουν συνεχώς. Η αλήθεια είναι πως το πρόστιμο δεν είναι μεγάλο και ούτε μας είναι φόβος, είναι 20 ευρώ το οποίο το πληρώνει η εταιρία μου αλλά εμείς οι οδηγοί είμαστε άνετοι, έχουμε το ελεύθερο, αλλά δεν το καταλαβαίνω γιατί όταν με γράψεις και φύγω από εκεί θα κάνω τον κύκλο και θα ξαναγυρίσω γιατί πρέπει να παραδώσω τα γάλατα, έτσι δημιουργείται αρκετή κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο κρατάς τόσα φορτηγά στο κέντρο χωρίς λόγο».
«Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ συμβαίνει στις καθέτους π.χ στην Αγγελάκη που δεν έχει αρκετούς τροχονόμους και συνεχώς η κυκλοφορία είναι δύσκολη, έχουν δώσει βάση μόνο στους παράλληλους δρόμους προς την θάλασσα (Τσιμισκή, Εγνατία) και αφήνουν τα φανάρια των καθέτων. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι το ωράριο φορτοεκφόρτωσης το οποίο είναι 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, έτσι όλα τα φορτηγά βγαίνουν στους δρόμους συγκεκριμένες ώρες, αυτό που θα βόλευε είναι να υπάρχει μονάχα η ώρα που σταματάει η φορτοεκφόρτωση, δηλαδή να τελειώνει στις 2 το μεσημέρι αλλά να μπορώ να βγω από νωρίς το πρωί έξω».
«Όσοι θέλουν να κάνουν την δουλειά θα την κάνουν. Είτε έχει πασαλάκια είτε έχει διπλοπαρκαρισμένα είτε έχει καράβι, εμείς, σταματάμε πάντα στην αριστερή λωρίδα γιατί δεξιά περνάνε τα λεωφορεία και σταματάμε και στις στροφές, τις κλείνουμε καμιά φορά. Με τα πασαλάκια δεν γίνονται προσπεράσεις τόσο συχνά. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την δουλειά μας όσο πιο γρήγορα γίνεται και να φύγουμε από το κέντρο».
Οδηγός λεωφορείου ΟΑΣΘ σε γραμμή που διασχίζει την Μητροπόλεως, κάνει λόγο για μη επηρεασμό από τα πασαλάκια στην δουλειά του, αφού αναφέρει: «Εμάς δεν μας επηρεάζουν τα πασαλάκια, την δουλειά μας την κάνουμε μονάχα από την δεξιά λωρίδα, είτε έχει πασαλάκια είτε δεν έχει, εγώ την διαδρομή θα την κάνω όπως έχει. Ίσως να δημιουργείται κάποιο μικρό χάος αριστερά. Εμάς μας βολεύουν και παραπάνω τα πασαλάκια γιατί οι οδηγοί αμαξιών δεν μας προσπερνάνε όπως γινόταν παλιότερα».
Υπεύθυνος σε takeaway καφέ στην Μητροπόλεως κάνει λόγο για χάσιμο πελατών αφού υποστηρίζει πως μια μερίδα κόσμου δεν αγοράζει πια καφέ
«Σίγουρα έχουμε αρκετό κόσμο διαρκώς, απλώς παλιότερα που γινόταν ένα χάος στον δρόμο είχαμε περισσότερο και αναφέρομαι στον κόσμο που μονίμως διπλοπάρκαρε και μπορεί να έπαιρνε έναν καφέ στο χέρι. Αυτό που βλέπω όμως στον δρόμο είναι πως πλέον υπάρχει μια τάξη και ησυχία. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ορισμένες φορές που δημιουργείται πανικός αλλά σε γενικές γραμμές η κυκλοφορία γίνεται καλύτερα. Προτιμώ να χάσω 10 με 15 πελάτες και να επικρατεί μια ησυχία στον δρόμο με την βοήθεια των πασαλακίων».
Σε πιάτσα ταξί στην Μητροπόλεως, οι απόψεις είναι ανάμεικτες. Πιο συγκεκριμένα μερικοί οδηγοί ταξί θεωρούν πως τα πασαλάκια διευκολύνουν, ενώ άλλοι πιστεύουν πως δεν είναι χρήσιμα ή – και λάθος τοποθετημένα.
«Μας δυσκολεύουν πολύ στην δουλειά μας γιατί συνήθως σταματάνε αριστερά τα φορτηγά και εμείς δεν μπορούμε να αλλάζουμε λωρίδες με αυτά στην μέση, δεν μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς συνέχεια να πάμε δεξιά και ξανά αριστερά για να αποφύγουμε τα λεωφορεία. Θα προτιμούσα να μην υπάρχουν». Λέει οδηγός ταξί, ενώ ακόμα μια οδηγός τονίζει πως βοηθάνε αλλά σε μερικά σημεία είναι λάθος τοποθετημένα: «Σε γενικές γραμμές βοηθάνε αλλά σε ορισμένα σημεία είναι λάθος τοποθετημένα. Για παράδειγμα μπροστά στην κλινική στην Μητροπόλεως έχουν πασαλάκια, σταματάνε να πάρουν ασθενή και με αυτά στην μέση δε μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς. Οι φορτοεκφορτώσεις μας επηρεάζουν αλλά και αυτοί οι άνθρωποι την δουλειά τους κάνουν. Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχουν τα πασαλάκια αλλά να υπήρχε αρκετή αστυνόμευση και περισσότερους τροχονόμους». Όλα αυτά, έρχονται αντίθετα σε αυτά που υποστηρίζει οδηγός ταξί ο οποίος θεωρεί πως τα πασαλάκια είναι χρήσιμα και πως η τροχαία και ο δήμος συνεισφέρει αρκετά σε αυτό: «Όσο αφορά την δουλειά μου, είμαι αρκετά ευχαριστημένη γιατί λειτουργούν και τα δύο ρεύματα, δεν υπάρχουν μονίμως διπλοπαρκαρισμένα. Όσοι κάνουν φορτοεκφορτώσεις προσέχουν αρκετά και δεν μας ταλαιπωρούν, η δημοτική αστυνομία κάνει την δουλειά της. Κατά βάση όλα πηγαίνουν πολύ καλά».
Εικόνες και βίντεο από την οδό Μητροπόλεως: