Θεσσαλονίκη: Κόβουν δέντρα για να «σώσουν το Σέιχ Σου»
Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα προστασίας δασών AntiNero που σχετίζεται με την πυροπροστασία
Κάνοντας μια βόλτα στο Σέιχ Σου μπορεί να διαπιστώσει σε κάποια σημεία τις εργασίες από μηχανήματα που κόβουν δέντρα μέσα στο περιαστικό δάσος.
Σε ένα από αυτά, στα 4 χιλιόμετρα από τη γέφυρα Περραιβού, εκεί όπου ξεκινούν τα μονοπάτια, αντικρίζει κανείς δέντρα που έχουν κοπεί και βρίσκονται στο έδαφος, πολλά από τα οποία μάλιστα είναι και μικρά και σημεία «γυμνά» από πράσινο.
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως πρόκειται για έργα που αφορούν το Fly Over, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα το διαβάσετε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο:
Η Parallaxi μίλησε με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για απαντήσεις σχετικά με τους λόγους της κοπής των δέντρων.
Οι εργασίες κοπής ανήκουν στο Σχέδιο Προστασίας Δασών AntiNero, όπως ενημέρωσε η υπεύθυνη για το έργο στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαίρη Κουράκλη, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη:
«Τα προγράμματα AntiNero I, II και ΙΙI αποτελούν βασικά εργαλεία για την πρόληψη και την προστασία των δασών της Ελλάδας και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πληθώρα περιοχών της χώρας.
Αυτό που κάνουμε στο πρόγραμμα AntiNero είναι μέσα από έργα κοπής, να περιορίζουμε τη βιομάζα στις αντιπυρικές ζώνες των δασών. Από το συγκεκριμένο σημείο του Σέιχ Σου περνάει πολύς κόσμος, λόγω και των μονοπατιών, οπότε έπρεπε να κάνουμε ειδική διαχείριση για την προστασία του».
«Η υλοτομία δεν είναι κατ’ ανάγκη καταστροφική. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται για διαχείριση», τονίζει η κ. Κουράκλη.
Τα δέντρα γίνονται καυσόξυλα
Στη συνέχεια, η κ. Κουράκλη, εξηγεί ότι τα δέντρα που υλοτομούνται, μεταφέρονται σε δήμους που τα έχουν ανάγκη και γίνονται καυσόξυλα, στο πλαίσιο Κοινωνικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Για το έργο αυτό ευνοούμε τα “καλύτερα” άτομα δέντρων σε σχέση με τα “χειρότερα”, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε αντιπυρικές ζώνες και να κάνουμε ειδική διαχείριση στις περιοχές με πολυκοσμία.
Θα κόψουμε δέντρα, δεν γίνεται αλλιώς. Όταν είχαμε σταματήσει να κόβουμε, είχαμε μία μεγάλη “έκρηξη” από ξερά δέντρα. Δεν είναι όπλο καταστροφής, είναι όπλο διαχείρισης», καταλήγει η ίδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας “Ελλάδα 2.0 – Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, τα προγράμματα AntiNero, υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Στο πλαίσιο τους, δημιουργούνται μικτές αντιπυρικές ζώνες, με πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως: μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης και έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια και της μετακίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.
Επίσης, δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές.
Ακόμη, πραγματοποιούνται εργασίες όπως: καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.
Ειδικότερα, ανά πρόγραμμα έχουν υλοποιηθεί τα εξής:
AntiNero I
Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί 52.000 στρ., έγιναν εργασίες για τη βελτίωση και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου 12.600 χλμ., καθώς και για τη βελτίωση και τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 2.000 χλμ. Επιπρόσθετα, διατέθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή και εκπονήθηκαν σχέδια αντιπυρικής προστασίας για 39 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα συνολικής έκτασης άνω των 42 εκατ. στρ.
AntiNero II
Έλαβαν χώρα καθαρισμοί 65.000 στρ., βελτιώθηκε και συντηρήθηκε δασικό οδικό δίκτυο 20.000 χλμ., καθώς και αντιπυρικές ζώνες 1.000 χλμ., διατέθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή.
AntiNero III
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε καθαρισμούς δασών 71.058 στρ., στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου 103.741 στρ. όπως επίσης στη βελτίωση και στη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 21.197 χλμ., αλλά και στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρ.