Τι συμβαίνει στον Πολύγυρο;

Σκληρά ερωτήματα με αφορμή τις πλημμύρες 

Parallaxi
τι-συμβαίνει-στον-πολύγυρο-899212
Parallaxi

Λέξεις: Γιώργος Εμμανουήλ 

Οι τελευταίες πολύ ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν τον Πολύγυρο, έφεραν για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια πολύ σοβαρά προβλήματα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, την αστοχία των πολυδιαφημισμένων έργων της Διοίκησης Ζωγράφου. 

 Το έργο της αντιπλημμυρικής κατ΄ ευφημισμόν προστασίας (δίκτυο ομβρίων), με προϋπολογισμό περίπου 1.000.000€, το οποίο παραλήφθηκε οριστικά με απόφαση του Δ.Σ. το Φλεβάρη και το ημιτελές έργο του δικτύου αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού με προϋπολογισμό που έφτανε τα 26.900.994,08€, και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2017, αποδεικνύονται ανεπαρκή, κακοσχεδιασμένα, με πολύ σοβαρές τεχνικές αστοχίες, και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνα.

Στον Πολύγυρο ήδη από την Τουρκοκρατία είχε κατασκευαστεί και λειτουργούσε υπόγειο αποχετευτικό δίκτυο που δεχόταν τα αστικά λύματα και τα όμβρια (αποχετεύσεις και νερά της βροχής για να είναι πιο κατανοητό) και τα διοχέτευε με αγωγούς σε φυσικούς αποδέκτες (κοινώς ρέματα). Το δίκτυο αυτό στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως παντορροϊκό.

Η αναγκαιότητα κατασκευής σύγχρονης μονάδας βιολογικού επεξεργασίας λυμάτων σε μια κωμόπολη σαν τον Πολύγυρο ήταν προφανής. Προϋπέθετε ωστόσο, το διαχωρισμό των όμβριων από τα λύματα (ακάθαρτα) ώστε στο βιολογικό να καταλήγουν μόνον λύματα και στα ρέματα μόνον όμβρια. Άρα έπρεπε εξ΄ αρχής να σχεδιαστεί ένα έργο που:

1. Θα οριοθετούσε τα ρέματα υπολογίζοντας ταυτόχρονα τις παροχές τους σε κατάσταση πλημμύρας και θα πρότεινε έργα διευθέτησής τους.

2. Θα αποτύπωνε το ήδη υφιστάμενο δίκτυο με τις συνδέσεις του

3. Θα μελετούσε τον απαραίτητο διαχωρισμό με την κατασκευή δύο ανεξάρτητων δικτύων ομβρίων και ακαθάρτων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ήδη υφιστάμενες υποδομές.

4. Θα προκήρυττε ένα έργο που θα συμπεριελάμβανε τις απαιτούμενες διευθετήσεις ρεμάτων, τα δύο δίκτυα (ομβρίων και ακαθάρτων) και φυσικά με πρόνοια για τις συνδέσεις των κτιρίων, δηλαδή σε ένα σκάμμα όλες οι εργασίες.

polighiros2.jpg

Αντί αυτών:

1. Δεν έγιναν οριοθετήσεις των ρεμάτων. Δε νοείται αντιπλημμυρική προστασία, όταν δεν έχεις μελετήσει και οριοθετήσει τα ρέματα που διατρέχουν τον οικισμό και δεν έχεις τη συνολική εικόνα των όμβριων υδάτων που θα χρειαστεί να παροχετεύσεις σε περίπτωση καταιγίδας ώστε να κατασκευάσεις τα απαιτούμενα έργα για τη διευθέτησή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθούν και τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου στο οποίο τα ρέματα εμφανίζονται ως χώροι πρασίνου ή ως υποχρεωτικοί ακάλυπτοι οικοπέδων και εντός τους έχουν χαραχθεί ανεφάρμοστοι δρόμοι, πεζόδρομοι και οικόπεδα.

2. Δεν αποτυπώθηκε το υφιστάμενο δίκτυο και η λειτουργία του

3. Μελετήθηκαν ξεχωριστά το δίκτυο αποχέτευσης και το δίκτυο ομβρίων και το χειρότερο, χωρίς οι μελέτες να λάβουν υπόψιν το υφιστάμενο δίκτυο που εκ των πραγμάτων ακόμη λειτουργεί τμηματικά ως παντορροϊκό, αναιρώντας το ίδιο το έργο του διαχωρισμού.

4. Προκηρύχθηκαν διαφορετικά έργα όπου ο ένας εργολάβος τελείωνε και ο άλλος ξεκινούσε. Αυτό σημαίνει διπλάσιο κόστος (για εκσκαφές, ασφαλτικά, επίβλεψη κλπ.) χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις ζημίες που προκαλούσαν κάθε φορά σε άλλα δίκτυα (π.χ. ύδρευση, καλώδια ΟΤΕ κλπ) και φυσικά την απίστευτη ταλαιπωρία όλων μας σε ένα μόνιμα σκαμμένο Πολύγυρο.

5. Το έργο της αποχετευτικού δικτύου δεν προέβλεπε συνδέσεις των κατοικιών με το δίκτυο και ο εργολάβος, «με εντολή δημάρχου» συνέδεσε μόνον όσες παροχές εντόπισε. Οι υπόλοιπες χύνονται σε τμήματα των παλιών αγωγών που είτε έχουν απομονωθεί και λειτουργούν ως βόθροι, είτε συνεχίζουν να οδηγούν τα λύματα στα ρέματα, ενώ αρκετές φορές τα επιστρέφουν στα υπόγεια των κτιρίων.

6. Το χειρότερο φυσικά όλων, είναι ότι η έλλειψη καθημερινής επίβλεψης σε τόσο σοβαρά υπόγεια έργα (φυσικό όταν έχεις αποστεώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες), είχε σαν συνέπεια πληθώρα κακοτεχνιών, που έχουν πλέον σκεπαστεί και θα τις βρίσκουμε μπροστά μας τα αρκετά επόμενα χρόνια:

a. Τρανταχτό παράδειγμα η κακή ή ανύπαρκτη στεγάνωση (δεν τοποθετήθηκαν οι απαραίτητοι δακτύλιοι στεγανότητας) των αγωγών ομβρίων, που έχει σαν αποτέλεσμα σιγά σιγά οι τσιμεντοσωλήνες να «ξεκουμπώνουν» μεταξύ τους και τα νερά που βγαίνουν από τους αγωγούς να υποσκάπτουν το έδαφος και να προκαλούνται καθιζήσεις.

b. Στο έργο του αποχετευτικού δικτύου, σε κάθε βροχή, αρκετά φρεάτια του δικτύου της αποχέτευσης που θα έπρεπε να διοχετεύει στο βιολογικό μόνον αστικά λύματα και όχι όμβρια (γι΄ αυτό εξάλλου έγινε το έργο του διαχωρισμού), «χοροπηδάνε» ξεχειλίζοντας στο οδόστρωμα όμβρια ανάκατα με λύματα. Με την αντίστοιχη πάντα μυρωδιά. Αυτό σημαίνει ότι στο δίκτυο ακαθάρτων εισέρχονται όμβρια που ο αγωγός δεν τα χωράει και τα οποία, πέραν των άλλων, προκαλούν προβλήματα και στο βιολογικό.

c. Μια σειρά από υπόγεια κατοικιών σε κάθε έντονη βροχόπτωση πλημυρίζουν από λύματα και η δυσοσμία από τα φρεάτια είναι διάχυτη σε όλο το κέντρο.

7. Τέλος, η πλημμελής αποτύπωση των δικτύων που κατασκευάστηκαν δυσχεραίνει τις όποιες μελλοντικές απαιτούμενες επεμβάσεις.

Για τις αστοχίες και τις κακοτεχνίες, που ειρήσθω εν παρόδω, παρατηρούνται σε ΟΛΑ τα έργα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 11 χρόνια επί της Διοίκησης Ζωγράφου, μπορεί να γραφτεί βιβλίο. Αλλά ας εστιάσουμε στα δύο αυτά έργα θέτοντας μερικά αυτονόητα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από το Δήμαρχο:

1. Γιατί παρελήφθη το κατ’ ευφημισμόν αντιπλημμυρικό έργο (δίκτυο ομβρίων) εφόσον έχει διαπιστωμένες αστοχίες; Ποιος ευθύνεται για την παραλαβή και ποιος θα πληρώσει τις αστοχίες;

2. Τι ποσοστό του οικισμού καλύπτει το έργο και τι θα γίνει με τον υπόλοιπο οικισμό;

3. Γιατί δεν έγιναν μελέτες οριοθέτησης των ρεμάτων που διατρέχουν τον Πολύγυρο;

4. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του δικτύου ακαθάρτων που δημοπρατήθηκε από το 2013, συμβασιοποιήθηκε το 2015 και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν το 2017 (σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης);

5. Πόσο έχει κοστίσει πραγματικά το έργο έως σήμερα και σε τί ποσοστό ολοκλήρωσης βρίσκεται;

6. Το αποχετευτικό δίκτυο καλύπτει το σύνολο του οικισμού Πολυγύρου, και αν όχι, τί γίνεται με το τμήμα του οικισμού που δεν καλύπτεται;

7. Έχει εικόνα πόσες κατοικίες δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης και τι προτίθεται να κάνει με αυτές που δε συνδέθηκαν;

8. Έχει συνολική εικόνα για τις προφανείς αστοχίες του έργου, τι προτίθεται να κάνει για να τις θεραπεύσει, πόσο θα κοστίσουν και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

9. Πόσους μηχανικούς διέθετε η Τεχνική Υπηρεσία το 2010 όταν ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου και πόσους διαθέτει σήμερα;

Ελπίζω στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

* Ο Γιώργος Εμμανουήλ είναι τοπογράφος μηχανικός και κάτοικος Πολυγύρου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα