Ελλάδα

Τι θα κάνουν οι νέοι το φετινό καλοκαίρι – Διακοπές σε νησιά ή στο μπαλκόνι;

«Δεν θα πάω διακοπές γιατί δεν βόλεψαν οι άδειες», «Δεν θα κάνω τίποτα, θα κάτσω σπίτι μου να ξεκουραστώ», «Μία βδομάδα διακοπές, μια στο σπίτι για δουλειές»

Νίκος Γκάγιας
τι-θα-κάνουν-οι-νέοι-το-φετινό-καλοκαίρ-1013874
Νίκος Γκάγιας

Διακοπές. Στο συλλογικό φαντασιακό η μεγάλη επιβράβευση του έτους. Πόσο εύκολο είναι να γίνει φέτος ο στόχος πραγματικότητα;

Σύμφωνα με poll της Parallaxi, στο οποίο συμμετείχαν 600 άτομα, το 54% τόνισε πως θα πάει φέτος διακοπές και το 46% πως όχι.

Ανάμεσα στο δίλλημα διακοπές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, το αποτέλεσμα ήταν πιο ξεκάθαρο καθώς το 86% ψήφισε Ελλάδα και μόλις το 14% το εξωτερικό.

Πολλοί είναι εκείνοι που αντί να πληρώσουν ξενοδοχείο ή κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, επιλέγουν κάποιο σπίτι είτε δικό τους είτε κάποιου φίλου για να περάσουν τις διακοπές τους λίγο πιο οικονομικά.

Πιο συγκεκριμένα το 67% σταθερά επιλέγει, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το ξενοδοχείο/ενοικιαζόμενο δωμάτιο για την διαμονή του, το 24% κάποιο σπίτι και μόλις το 9% το camping.

Τέλος, οι λόγοι που κάποιος μπορεί να μην πάει διακοπές είναι πολλοί και διάφοροι. Εντύπωση προκαλεί το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης το οποίο δείχνει πως το 44% δεν θα πάει για διακοπές λόγω δουλειάς, το 39% λόγω οικονομικών δυσκολιών και το 17% δήλωσε πως υπάρχει άλλος λόγος γι’ αυτή την απόφαση.

«Δεν θα πάω διακοπές γιατί δεν βόλεψαν οι άδειες»

«Ενώ με την παρέα μου λατρεύουμε τις καλοκαιρινές διακοπές σε ελληνικά νησιά, φέτος αποφασίσαμε να πάμε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία. Δεν ήταν αρχικά στο πλάνο αλλά προέκυψε καθώς κλείσαμε εισιτήρια για την συναυλία του The Weeknd στην Βαρκελώνη. Έτσι αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την συναυλία με ένα πολυήμερο ταξίδι, αντί να πάμε για 1-2 μέρες και να θυσιάσουμε τις καθιερωμένες διακοπές σε ελληνικά νησιά για αυτό το καλοκαίρι.

Οι ημερομηνίες που κλείσαμε είναι μέσα Ιούλιο, στα high της σεζόν δηλαδή για οποιοδήποτε τουριστικό μέρος αλλά ιδιαίτερα για την Ισπανία που θεωρείται αρκετά καλοκαιρινός προορισμός για τους ευρωπαίους. Για αυτόν τον λόγο οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές και στα αεροπορικά και στην διαμονή, κάτι που δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα. Επιλέγουμε πάντα να μείνουμε σε ξενοδοχεία, γιατί την έχουμε «πατήσει» αρκετές φορές με Airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όποτε θέλουμε να είμαστε safe, ειδικά στο εξωτερικό. Το ξενοδοχείο βγήκε περίπου στα 700€ για πέντε βραδιά, που είναι η φθηνότερη επιλογή που βρήκαμε, καθώς οι τιμές κυμαίνονταν από 900€-1000€ και πάνω.

Επειδή είναι ένα ταξίδι που θέλαμε να κάνουμε πολύ, όχι μόνο για την συναυλία, αλλά και για την Ισπανία σαν χώρα και ειδικά μια τέτοια περίοδο, βάλαμε στην άκρη λεφτά και περιορίσαμε τις έξτρα αγορές που μπορεί να μην ήταν απαραίτητες, π.χ ρούχα. Ξέραμε ότι θα είναι ακριβά και προετοιμαστήκαμε οικονομικά καιρό πριν, γιατί οι εμπειρίες που σου χαρίζουν ταξίδια σαν αυτά το αξίζουν» αναφέρει η Χρυσάνθη.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης αναφέρει ότι δεν θα πάει διακοπές φέτος σε κάποιο νησί γιατί δεν βόλεψαν οι μέρες που θα έχει άδεια με τους φίλους του. 

«Έτσι δεν μπήκα καν στη διαδικασία να ψάξω τιμές κλπ. Από εκεί και πέρα θα πηγαίνω Χαλκιδική κάθε σαββατοκύριακο γιατί έχω και εξοχικό. Σίγουρα το οικονομικό ζήτημα είναι ένα μεγάλο θέμα αν θέλεις να πηγαίνεις θάλασσα. Εγώ υπολογίζω πως θα χρειάζεται να ξοδεύω περίπου 100 ευρώ κάθε σαββατοκύριακο»

«Περιορισμένο το budget, διακοπές με γονείς»

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν κι άλλες λύσεις για να μείνουν με το κλιματιστικό ανοιχτό στο σπίτι τους, όπως οι διακοπές με γονείς.

Η Αναστασία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχει κανονίσει να πάει τον Αύγουστο για έναν γάμο στη Κρήτη με την οικογένεια της.

«Θα μείνουμε σε συγγενείς μας, οπότε έτσι θα γλυτώσουμε τα έξοδα της διαμονής. Επίσης τα εισιτήρια τα έχουμε κλείσει εδώ και ένα 6μηνο γι’ αυτό τα βρήκαμε πολύ οικονομικά. Σίγουρα θα ξοδέψεις χρήματα γιατί δεν γίνεται να πας κάπου και να είσαι σφιχτός. Αλλά τις τελευταίες χρονιές είναι πιο περιορισμένο το budget. Εγώ που θα είμαι με τους γονείς μου σίγουρα θα γλυτώσω χρήματα γιατί δεν θα βρω για nightlife. Σε γενικές γραμμές προτιμώ πολλά ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι και λιγότερες μέρες παρά ένα μεγάλο ταξίδι και μετά να μην έχω τίποτα άλλο να κάνω. Πιστεύω πως όλοι θα κάνουν διακοπές φέτος, ακόμα και κάτι λίγο. Εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε την Χαλκιδική και μπορείς για 1-2 μέρες να πας εύκολα»

Η Βάσω εδώ και δύο μήνες τσεκάρει σχεδόν κάθε μέρα τις τιμές των εισιτηρίων για διάφορα νησιά της χώρας, όμως δυστυχώς όπως τονίζει δεν νομίζω να καταφέρει να ταξιδέψει κάπου καθώς τα έξοδα είναι πολλά. 

«Δεν έβρισκα τίποτα στο budget που έχω να διαθέσω. Αν έκλεινα να πάω εκεί που ήθελα πραγματικά, θα κατέληγα να χρωστάω χρήματα σε γονείς και φίλους. Έτσι θα συμβιβαστώ με την λύση του εξοχικού μας στη Χαλκιδική και θα κάνω σύντομες εξορμήσεις στα γύρω μέρη.»

«Μία βδομάδα διακοπές, μια στο σπίτι για δουλειές»

Η Χριστίνα έχει συνολικά δύο βδομάδες μέσα στο καλοκαίρι για να ξεκουραστεί. Όπως αναλύει είναι αδύνατον για εκείνη οικονομικά να μπορέσει να πληρώνει ξενοδοχείο για τόσες μέρες. Έτσι τις μισές μέρες θα κάνει διακοπές και τις υπόλοιπες θα κάτσεις σπίτι για να ξεκουραστεί και να κάνει όσες δουλειές δεν προλαβαίνει λόγω της εργασίας.

«Εδώ και καιρό κλείσαμε με το αγόρι μου να πάμε στα Κουφονήσια τον 15 Αύγουστο. Σε γενικές γραμμές λόγω των δουλειών μας δεν κάνουμε κάτι εξαιρετικά ακριβό όλο τον υπόλοιπο χρόνο, οπότε όταν επιτέλους φτάνει το καλοκαίρι θέλουμε μία βδομάδα χωρίς να σκεφτόμαστε τα χρήματα. Σίγουρα σ’ αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η οικονομία του χειμώνα και τα χρήματα που καταφέραμε να βάλουμε στην άκρη. Από εκεί και πέρα τα σαββατοκύριακα που δεν θα δουλεύουμε, σίγουρα με φίλους θα ξεμυτίσουμε στη Χαλκιδική για βουτιές»

Η Στέλλα έχει την δική της επιχείρηση οπότε επισημαίνει πως για εκείνη είναι πιο εύκολο να κανονίσει το πότε θέλει να πάει διακοπές. 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κανονίσω κάτι το καλοκαίρι. Είναι η αγαπημένη μου εποχή και νομίζω σ’ όλους αξίζει λίγη ξεκούραση. Φέτος θα πάω στους Παξούς με την μαμά μου και από εκεί και πέρα τέλος Αυγούστου θα πάω με τους φίλους μου κάπου. Το που ακριβώς δεν το γνωρίζω. Πρέπει να τα βάλουμε κάτω για να δούμε μέχρι πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει ο καθένας για να ξέρουμε που να κοιτάμε. Σίγουρα τα αεροπορικά που έχω ρίξει μια ματιά έχουν ξεφύγει, οπότε μάλλον θα επιλέξουμε ένα ταξίδι που να μπορούμε να πάμε το αυτοκίνητο.»

Εικόνα: Unsplash

«Δεν θα κάνω τίποτα, θα κάτσω σπίτι μου να ξεκουραστώ»

Η Χριστίνα, εργαζόμενη στον τομέα της εστίασης, τονίζει πως στο κατάστημα που εργάζεται είναι άγνωστο το πότε θα πάρει άδεια. 

«Όπως στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, τα πράγματα είναι τόσο ρευστά. Έτσι δεν μπορώ να κανονίσω διακοπές χωρίς να γνωρίζω σίγουρα ποιες μέρες θα έχω άδεια. Επίσης όταν μιλάμε για 5-7 μέρες, το να κανονίσω ένα μακρινό ταξίδι, σε κάποιο νησί είναι έξτρα ταλαιπωρία για μένα. Προτιμώ δηλαδή να κάτσω 2-3 μέρες σπίτι μου να κοιμηθώ και να ξεκουραστώ και από εκεί και πέρα να πάω ενδεχομένως Χαλκιδική για λίγες μέρες, ίσα ίσα να ξεσκάσω και να ξεφύγω από την ρουτίνα. Αν είχα παραπάνω μέρες, σίγουρα θα προσπαθούσα να τα συνδυάσω. Κάποιες μέρες σπίτι και τις υπόλοιπες να ταξιδέψω κάπου.»

Ο Πέτρος πέρυσι λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει κάπου οπότε φέτος αισθάνεται ότι “κερδίζει” το χαμένο έδαφος. 

«Θέλω να αναπληρώσω το περσινό κενό που δεν κατάφερα να πάω κάπου. Γι’ αυτό και όλο τον χρόνο κάνω οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσω να οργανώσω πολλά μικρά ταξίδια μες το καλοκαίρι για να έχω κάτι να περιμένω. Σίγουρα θα πάω Λευκάδα και στο χωριό μου. Από εκεί και πέρα σκέφτομαι και την ιδέα του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα την Μάλτα. Αν όμως δεν βολέψει, τότε με την παρέα μου θα θέλαμε να πάμε και Κρήτη. Οι τιμές δεν είναι ίδιες με τις εποχές προ covid. Έχουν αλλάξει πολλά και από όσο έχω συζητήσει και με άλλα παιδιά, όλοι σκέφτονται διπλά το πόσα θα ξοδέψουν και που»

«Πάμε σε ένα camping να φύγουμε απ’ την πόλη»

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πάω με τους φίλους μου για camping. Πέρυσι καταφέραμε και πήγαμε στη Σαμοθράκη για camping, φέτος όπως όλα δείχνουν μάλλον θα μείνουμε Χαλκιδική. Βέβαια εμένα αυτό δεν με στεναχωρεί καθόλου καθώς μου αρέσει τόσο η φάση που οριακά ξεχνάω το που είμαι. Αυτές θα είναι οι βασικές μου διακοπές. Πιστεύω επειδή θα είμαστε πολλά άτομα, όπως κάθε χρόνο, θα μοιραστούμε τα έξοδα για όσα θα χρειαστούμε εκεί, οπότε δεν θα μας βγει ιδιαίτερα ακριβά. Από εκεί και πέρα σκέφτομαι και τις διακοπές στο εξωτερικό. Η Ισπανία είναι στις σκέψεις μου, όμως επειδή έχω δει τις τιμές κατά καιρούς, νομίζω πως είναι ένα ακριβό μέρος, που χρειάζεται να έχεις οικονομία καιρό για να μπορέσεις να επισκεφθείς», αναφέρει η Παναγιώτα.

Η Μαρίνα από την άλλη, ενώ κάθε χρόνο ταξιδεύει σε διάφορα νησιά, φέτος αποφάσισε μαζί με την παρέα της να επισκεφθούν το σπίτι της στο χωριό. 

«Δυστυχώς φέτος δεν μπορεί όλη η παρέα να ανταποκριθεί οικονομικά στις διακοπές. Επομένως επειδή δεν μπορώ φυσικά να τους επιβάλλω να κάνουν κάτι πέρα των δυνατοτήτων τους, τα βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί στο χωριό μου στην Καβάλα. Έτσι θα γλυτώσουμε τα έξοδα διαμονής, που είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα όταν τα βάζεις κάτω. Θα αγοράσουμε όλοι μαζί τρόφιμα από το σούπερμαρκετ, κρέατα και ποτά και έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε όλοι μαζί, που είναι και το βασικό για να περάσουμε καλά. Δεν έχω υπολογίσει καθόλου πόσα χρήματα θα χρειαστούν, αλλά αν χρειαστεί να τους βοηθήσω και εγώ οικονομικά και να πληρώσω και κάτι παραπάνω, δεν θα με πειράξει. Πάντως όσοι θα πάνε σε νησιά διακοπές μου λένε ότι αφού επιστρέψουν θα κάτσουν καιρό σπίτι μέχρι να ξανά πληρωθούν γιατί δεν θα τους έχει μείνει τίποτα»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα