Ρεπορτάζ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο χάθηκε μέσα στα δακρυγόνα.

Έξι συλλήψεις, 15 περίπου προσαγωγές, ο απολογισμός σε νούμερα από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην πόλη, για το Νίκο Ρωμανό Σε σύννεφο από δακρυγόνα και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης της Βαγγελιώς Χρηστίδου «Πριν τη γέννεσή» της διακόπηκε η απογευματινή πορεία, για την οποία υπήρχε κάλεσμα από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης για τις 7 το απόγευμα, στο […]

Βαγγελιώ Χρηστίδου
το-εργατοϋπαλληλικό-κέντρο-χάθηκε-μέ-32966
Βαγγελιώ Χρηστίδου
g.png

Έξι συλλήψεις, 15 περίπου προσαγωγές, ο απολογισμός σε νούμερα από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην πόλη, για το Νίκο Ρωμανό

Σε σύννεφο από δακρυγόνα και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

της Βαγγελιώς Χρηστίδου

«Πριν τη γέννεσή» της διακόπηκε η απογευματινή πορεία, για την οποία υπήρχε κάλεσμα από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης για τις 7 το απόγευμα, στο κατειλημμένο ήδη από το μεσημέρι Εργατικό Κέντρο, ακριβώς πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Λίγο πριν την έναρξή της, όλοι οι γύρω δρόμοι, από την Αγίου Δημητρίου μέχρι την Ολύμπου και σχεδόν μέχρι και τη Φιλίππου, μετατράπηκαν για πολλή ώρα σε ένα «πεδίο μάχης», με δακρυγόνα και κρότου – λάμψης να πέφτουν απανωτά, τόσο έξω, όσο και μέσα στο κτίριο. Γύρω στις τις 9.30 το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για περίπου 15 προσαγωγές, ενώ η περιοχή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, εκκενώθηκε από ΜΑΤ περίπου εκείνη την ώρα.

Πιο αναλυτικά τα γεγονότα, από το μεσημέρι και τις συλλήψεις που έγιναν στο ύψος της Τσιμισκή με Καρόλου Ντηλ, μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες:

Γύρω στις 3.30 το μεσημέρι, η πορεία έφτασε στο ύψος του Υπουργείου «μισή» αφού, διμοιρίες από ΜΑΤ που βρίσκονταν στην πλατεία Αντιγονιδών «έφραζαν» το δρόμο στο πίσω κομμάτι της, που αποτελούσαν κυρίως μαθητές και κάποιοι αντιεξουσιαστές. Μετά από μισή περίπου ώρα που παρέμεινε στην περιοχή, το κυρίως σώμα της πορείας, αποτελούμενο από κόσμο του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατευθύνθηκε προς το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου και ξεκίνησε κατάληψη από αρκετό κόσμο. Πολλές δεκάδες παρέμειναν μέσα στους χώρους του Εργατικού Κέντρου, αλλά και στους γύρω δρόμους και στο παρκάκι μπροστά από αυτό όλο το μεσημέρι, μέχρι και νωρίς το απόγευμα, σε ήρεμο κλίμα, αλλά και σε κλίμα «ανασυγκρότησης» για τις απογευματινές δράσεις.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, αρκετοί – αντιεξουσιαστές και μη – έφτασαν από τις 6 το απόγευμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου και κρατούνταν οι έξι συνολικά συλληφθέντες των μεσημεριανών γεγονότων, κυρίως μικροί σε ηλικία συμμετέχοντες στην πορεία. Σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση που υπήρχε μέχρι και το βράδυ, όλοι τους είχαν υποστεί σωματική βία μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού, ενώ η μία από αυτούς, ηλικίας 19 ετών, μεταφέρθηκε μέσα στο απόγευμα στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της πόλης με έντονους πόνους στη μέση. Μέχρι και το βράδυ, δεν είχε βγει ακόμη, ενώ δεν υπήρχε ακριβής ενημέρωση για την εξέλιξη της υγείας της. Από το Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, με το οποίο είχα επικοινωνία στις 10 το βράδυ, δεν έγινε καμία αναφορά σε τραυματία μεταξύ των προσαχθέντων.

Τι έγινε στο Εργατικό Κέντρο

Πίσω στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή ακόμη περισσότερα άτομα, όχι μόνο του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά κι εκπαιδευτικοί, μαθητές και απλοί πολίτες, κάθε ηλικίας. Ωστόσο η πορεία που είχε προκαθοριστεί δεν ξεκίνησε ποτέ αφού, λίγο μετά τις 7 η ώρα μηχανές των ΜΑΤ άρχισαν να κατεβαίνουν το δρόμο του Εργατικού Κέντρου και να ρίχνουν απανωτά δακρυγόνα και στη συνέχεια κρότου – λάμψης στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος. Αμέσως οι περισσότεροι άρχισαν να κατευθύνονται προς την Ολύμπου, ενώ τα δακρυγόνα είχαν «πνίξει» όλη την περιοχή. Αρκετοί ωστόσο ανασυντάχθηκαν για να μπορέσουν να «κρατήσουν» την κατάληψη στο χώρο του Κέντρου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες δακρυγόνα άρχισαν να πέφτουν και μέσα σε αυτό.

Παρευρισκόμενοι και μέλη της αντιεξουσιαστικής κίνησης ανέφεραν ότι έγινε μια μικρή συμπλοκή με μέλη της Ασφάλειας επάνω στην Αγίου Δημητρίου, από κόσμο που κατευθυνόταν προς το Εργατικό Κέντρο. Γεγονός είναι ότι λίγο αργότερα από το «πλεόνασμα» των δακρυγόνων τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ασφάλεια όχι μόνο όσων βρίσκονταν στην περιοχή για την πορεία και την κατάληψη, αλλά και πολύ κόσμου που βρισκόταν στα γύρω καταστήματα ή περνούσε από το σημείο. Η «μάχη» στο παρκάκι έξω από το Εργατικό Κέντρο συνεχίστηκε για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ ήδη στο μισάωρο, εκτός από τις διμοιρίες που υπήρχαν στην Αγίου Δημητρίου και τα ΜΑΤ που περικύκλωναν τα στενά γύρω από το Εργατικό Κέντρο, άλλη μια διμοιρία άρχισε να ανεβαίνει από την οδό Φιλίππου, από τη δεξιά πλευρά της ρωμαϊκής αγοράς.

Μέχρι και τις 9.30 το βράδυ τα πράγματα είχαν ηρεμήσει και η Αγίου Δημητρίου στο ύψος του Υπουργείου είχε γίνει και πάλι κανονικός δρόμος, με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία να κυκλοφορούν.

Ο απολογισμός της συμπλοκής έξω από το Εργατικό Κέντρο, τόσο σύμφωνα με παρεβρισκόμενους και ενημέρωση που υπήρξε από μέλη του αντιεξουσιαστικού και μη χώρου, όσο και μετά από επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ήταν άλλες 15 περίπου προσαγωγές – μέχρι τις 10 το βράδυ, καμία δεν είχε «οριστεί» ακόμη ως σύλληψη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η στάση των ΜΑΤ όλη τη μέρα, τουλάχιστον σε όλη την Αγίου Δημητρίου, από το Υπουργείο μέχρι και το ύψος σχεδόν του Τουρκικού Προξενείου ήταν αρκετά προκλητική, με κόσμο να φοβάται να περάσει από τα πεζοδρόμια ή να διασχίσει το δρόμο. Το ίδιο ίσχυε μέχρι την απομάκρυνση των ΜΑΤ το βράδυ από όλη την περιοχή, για όσους κυκλοφορούσαν στους γύρω δρόμους και ειδικά στους παράδρομους της Ολύμπου. Συγκεκριμένα, υπήρξαν μαθητές – επισκέπτες της πόλης που φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο «Olympia» οι οποίοι, την ώρα που περνούσα από εκεί, δεν τολμούσαν να ανέβουν σε περίπτερο της Αγίου Δημητρίου για να πάρουν κάτι που χρειάζονταν, καθώς και άλλοι επισκέπτες της πόλης, που δεν ήξεραν πώς να φτάσουν μέχρι εκεί, χωρίς να «πέσουν» επάνω σε διμοιρίες. Τέλος, όταν ζήτησα πληροφορίες για το πότε θα ανοίξει ο δρόμος, ένστολος, σε μια πολύ σύντομη συζήτηση για το λόγο που γίνονται τα επεισόδια, με ρώτησε εάν ο Νίκος Ρωμανός «έχει πεθάνει ή όχι ακόμη», υποστηρίζοντας απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω, ότι το εάν θα φτάσει η κατάσταση του νεαρού μέχρι αυτό το σημείο, έχει σημασία για να γίνουν κατανοητά τα όποια επεισόδια και να δικαιολογηθεί και η παρουσία των ΜΑΤ στο δρόμο…

Ένας σύντομος απολογισμός σε νούμερα, όλης της σημερινής – χτεσινής ημέρας: Συνολικά έξι μεσημεριανοί συλληφθέντες – οκτώ προσαχθέντες σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ΓΑΔΘ – πάνω από 15 προσαγωγές από το Εργατικό Κέντρο, μέχρι το βράδυ συνολικά 20 άτομα – συμμετέχοντες στις δράσεις της ημέρας κρατούνταν στους χώρους της ΓΑΘΔ, στη Μοναστηρίου και θα «έβγαζαν» εκεί το βράδυ. Η μία εκ των συλληφθέντων εξακολουθούσε να είναι μέχρι αργά το βράδυ στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», συνοδευόμενη εκτός άλλων και από άντρες της Ασφάλειας (σύμφωνα με πληροφορίες θα διανυκτέρευε εκεί) ενώ άλλοι τρεις από τους μεσημεριανούς διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο με πρόβλημα στα αφτιά από χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, οι δύο από τους οποίους εισήχθησαν κανονικά στο «Ιπποκράτειο» για θεραπεία, ενώ ο ένας δέχθηκε αγωγή και βγήκε χτες το βράδυ.

Από το Γραφείο Τύπου της ΓΑΔΘ, αναμένεται σχετικό δελτίο Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα