Το Λιμενικό Ταμείο «φάντασμα» του δήμου Θεσσαλονίκης
Στεγάζεται σε παράπηγμα - λυόμενη παράγκα στο Λιμάνι και διαθέτει υπαλλήλους, αλλά όχι τηλέφωνα και υπολογιστές.
Θα μπορούσε να ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά πρόκειται για πραγματικότητα: ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει και λιμενικές υπηρεσίες που μάλιστα φέρουν τον βαρύγδουπο τίτλο, «Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Εκμετάλλευσης Λιμενικής Ζώνης», αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μία ανύπαρκτη υπηρεσία, ένα φάντασμα.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, ότι και στο site του δήμου Θεσσαλονίκης, στο σκέλος «Γενική Διεύθυνση», υπάρχει η παραπομπή «Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Εκμετάλλευσης Λιμενικής Ζώνης», αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, μόνο ο τίτλος. Ούτε τηλέφωνα, ούτε διεύθυνση, ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e mail). Καμία πληροφορία.
Απλά υπάρχει ένα κενό. Όπως κενού περιεχομένου είναι τελικά αυτή η «Λιμενική Αρχή» του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία, πρόκειται για ένα αυτοτελές διοικητικό τμήμα, από τα πολλά που διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, το οποίο από την ίδρυση του, το 2017 επί δημαρχίας Μπουτάρη, δεν έχει κανένα αντικείμενο, ούτε προσφέρει κάποια υπηρεσία.
Θεωρητικά δημιουργήθηκε για να καταθέτει προτάσεις για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Λιμανιού της πόλης, τη χρήση γης, την εποπτεία της επιβατικής κίνησης, την εκπόνηση αναπτυξιακών προτάσεων αλλά και τη συλλογή φορολογίας από τη ζώνη ευθύνης του δήμου στον ΟΛΘ, προκειμένου να την αποδίδει στις οικονομικές υπηρεσίες για την εκτέλεση λιμενικών έργων.
Ωστόσο μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε ρόλο. Δεν διαθέτει πεδίο εκτέλεσης, δεν διαθέτει καταστατικό, αλλά ούτε νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την υπηρεσιακή του υπόσταση. Δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν υπάρχει η νομοθετική εξουσιοδότηση για την επιβολή φορολογίας υπέρ του δήμου, ούτε αντικείμενο φορολόγησης. Επίσης δεν υπάρχει κωδικός εσόδων εξόδων, ούτε εμφανίζεται κάτι σχετικό στον προϋπολογισμό του δήμου.
Το παράπηγμα – παράγκα δίπλα στα σάρωθρα
Αυτό όμως που δίνει το τελικό χτύπημα στην όλη υπόθεση αυτού του πομπώδους, «Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας και Εκμετάλλευσης Λιμενικής Ζώνης» του δήμου Θεσσαλονίκη είναι η κραυγαλέα αθλιότητα των εγκαταστάσεων όπου στεγάζεται.
Πρόκειται για μία πλαστική λυόμενη παράγκα – παράπηγμα, περίπου 20 – 25τ.μ εκ των οποίων το 1/3 καταλαμβάνει μία υποτυπώδης τουαλέτα, διαχωρισμένη από ένα συρόμενο παραπέτασμα.
Η κατασκευή αυτή, γραφεία του «Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας και Εκμετάλλευσης Λιμενικής Ζώνης» του δήμου Θεσσαλονίκη, που θυμίζει λυόμενη παράγκα σεισμόπληκτων περασμένων δεκαετιών, δεν διαθέτει τηλέφωνα, ούτε υπολογιστές που λειτουργούν.
Στην μέση της «κεντρικής αιθούσης», το πάτωμα ανεβοκατεβαίνει έτοιμο να διαλυθεί, δίνοντας την αίσθηση του τραμπολίνο ενώ στο ταβάνι είναι εμφανή τα σημάδια της υγρασίας, καθώς όταν βρέχει, τα νερά ξεπλένουν τη σκόνη από τα γραφεία.
Το συγκεκριμένο παράπηγμα φιλοξενείται δίπλα στα σάρωθρα του τμήματος της υπηρεσίας Καθαριότητας, που έχει υπό την εποπτείας του την παραλιακή ζώνη, το οποίο επίσης στεγάζεται σε λυόμενα παραπήγματα. Όλο αυτό το συγκρότημα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυθαίρετο και δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.
Τραγικές εικόνες μίας άθλιας εγκατάστασης εν έτι 2022, που ανήκουν στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, της πόλης που θέλει να αυτοθαυμάζεται ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Η πρώην διευθύντρια Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης
Στη συγκεκριμένη υπηρεσία από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπηρετεί η αρχιτέκτονας Μαρία Ζουρνά, της οποίας η οργανική θέση είναι στη Διεύθυνση Μελετών και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Την τελευταία διετία προφανώς λόγω επιστημονικών προσόντων και εμπειρίας, είχε αποσπαστεί στην Αττικό Μετρό και είχε αναλάβει τη θέση της διευθύντριας Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Μετά την υπουργική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας, οριζοντίως, έληξαν όλες οι αποσπάσεις του δημοσίου, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στον δήμο. Όμως η διοίκηση Ζέρβα, επέλεξε να την τοποθετήσει στο «Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Εκμετάλλευσης Λιμενικής Ζώνης», μη θέλοντας να την αξιοποίηση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του δήμου.
Το θέμα είχε τεθεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά η διοίκηση του δήμου και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι επέλεξαν να μην απαντήσουν επί της ουσίας, παρότι υπήρξαν καταγγελίες για «φασιστικές πρακτικές», εξαφάνισης ανεπιθύμητων υπαλλήλων.
Η ίδια όπως τονίζει στην Parallaxi, έχει καταθέσει ερωτήσεις στην Γενική Διεύθυνση και στη νομική υπηρεσία του δήμου σχετικά με ρόλο και το έργο που της έχει ανατεθεί, αλλά μέχρι σήμερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Όπως έχει καταγγελθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η τοποθέτηση της στη συγκεκριμένη υπηρεσία – φάντασμα συνδέεται με το γεγονός ότι η Μ. Ζουρνά υπήρξε στενή συνεργάτης του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και έχει ασκήσει κριτική στην διοίκηση Ζέρβα.
Καταγγελία και της ΠΟΕ ΟΤΑ
Μία ακόμη περίπτωση δυσμενούς μετάθεσης στη συγκεκριμένη υπηρεσία, είναι αυτή του Κώστα Φουντούκη, γενικού γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αν και ηλεκτρολόγος – μηχανικός έχει σταλεί στο Λιμάνι, να «επιθεωρεί» την παραλιακή ζώνη.
Για το θέμα παρενέβη εδώ και καιρό και η ΠΟΕ ΟΤΑ κάνοντας λόγο για διώξεις «ανεπιθύμητων» υπαλλήλων του δήμου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας , ο ΓΓ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντούκης, μετακινήθηκε στο Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Εκμετάλλευσης Λιμενικής Ζώνης, «παρότι η ειδικότητα του είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και καμία σχέση δεν έχει το γνωστικό του αντικείμενο και η εργασιακή του εμπειρία με τα καθήκοντα που του ανατίθενται».
«Όλα αυτά δείχνουν ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής Θεσσαλονίκης είναι να ελέγξει πλήρως τον Δήμο, τοποθετώντας «δικούς της» ανθρώπους σε όποιες θέσεις θεωρεί «κλειδιά» και να απαλλαγεί, ή έτσι πιστεύει, από τους «ενοχλητικούς». Αυτούς που αντιδρούν στα παιχνίδια και τις «μπίζνες» που ίσως ετοιμάζει» κατέληγε η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Υπάρχουν απαντήσεις από το δήμο;
Πάντως τα ερωτήματα που εγείρονται για το θέμα είναι συγκεκριμένα και ζητούν απαντήσεις:
- Η διοίκηση γιατί διατηρεί την συγκεκριμένη υπηρεσία φάντασμα, την ώρα που έχει αποστεωθεί από ρόλο και σκοπό; Τι έργο προσφέρει στο δήμο; Έγινε ποτέ κάποιος απολογισμός και ποιοι τον υπογράφουν;
- Σκοπεύει κάποτε να την αναβαθμίσει και να της αναθέσει συγκεκριμένο έργο ή απλά θα την χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ανεπιθύμητων υπαλλήλων;
- Γιατί οι πολίτες να πληρώνουν μια άχρηστη υπηρεσία και πολύτιμο και έμπειρο στελεχικό δυναμικό να μην αξιοποιείται σωστά στις κατάλληλες υπηρεσίες;
- Η λειτουργία της στο συγκεκριμένο σημείο είναι νόμιμη ή παράνομη;
- Αν είναι νόμιμη πως γίνεται αυτή η υπηρεσία να μη διαθέτει καταστατικό αλλά ούτε και νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την υπηρεσιακή της υπόσταση;