Η χθεσινή πυρκαγιά του μίσους στα Γιαννιτσά

Η πρώτη φωτιά σε χώρο που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα χθες τη νύχτα. Σε ένα συνοικισμό που κατοικούν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα.

Parallaxi
η-χθεσινή-πυρκαγιά-του-μίσους-στα-γιαν-95059
Parallaxi

Οι αθλιότητες στην Πέλλα συνεχίζονται, με το χτεσινό όργωμα των χωραφιών όπου ήταν να δημιουργηθεί καταυλισμός για τους πρόσφυγες να φέρνει νέα δεδομένα. Ενώ η ανάγκη να διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας στην χώρα είναι επιτακτική, οι αντιδράσεις των κατοίκων φτάνουν στα άκρα, καθώς χτες την νύχτα στην Πέλλα κάτοικοι έσκαψαν με τρακτέρ την έκταση 100 στρεμμάτων που επρόκειτο να φιλοξενήσει 3.000 πρόσφυγες.

Η συγκεκριμένη έκταση είχε επιλεγεί έναντι του στρατοπέδου Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, όπου είχε σημειωθεί η φωτιά στα μαγειρεία το περασμένο Σάββατο. Η απόφαση του Δήμου Πέλλας να εγκαταστήσει τον καταυλισμό λοιπόν στον παλιό αεροδιάδρομο Αξιού έφερε τις αντιδράσεις των κάτοικοι των Αθύρων, χωριού που βρίσκεται κοντά στο σημείο. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δημότες πήραν τα τρακτέρ τους και απέκλεισαν τον επιλεγμένο χώρο, προχωρώντας στο όργωμά του τις νυχτερινές ώρες. Το κλιμάκιο του στρατού που έφτασε στο σημείο για να κάνει αυτοψία του χώρου αποχώρησε άναυδο.

*Πηγή: http://www.karatzova.com/, thestival.gr

Η δημιουργία των hot spot έχει δημιουργήσει εντάσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εντάσεις που οδηγούν σε αντιδράσεις, σε διαμαρτυρίες, σε ακραίες ενέργειες. Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 27 Φεβρουαρίου στα Γιαννιτσά. Μια φωτιά στα μαγειρεία του στρατοπέδου Φιλιππάκου που επρόκειτο τις επόμενες μέρες να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

IMG_9386.JPGΤι προηγήθηκε του πογκρόμ; Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από το βράδυ της Παρασκευής στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης όταν οι παρόντες έκτος των δημοτικών συμβούλων μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε όχλο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της δημιουργίας hot spot, κατά των προσφύγων ενώ ακούστηκε για πρώτη φορά δυνατά η ιδέα ‘’να πάμε να το κάψουμε να μην το βρουν όταν τους φέρουν’’.

Μετριοπαθή στάση απέναντι στις αντιδράσεις του όχλου τήρησε ο δήμαρχος της πόλης και ένας ιερέας που όμως ήταν μειονότητα μπροστά στις ακραίες φωνές.

Ο δήμαρχος είχε παραδεχθεί προηγουμένως ότι πληροφορήθηκε την εγκατάσταση των προσφύγων από τα ΜΜΕ καθώς ο υπουργός Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο και να τον ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης, πράγμα που δυναμίτισε τις αντιδράσεις της πόλης.

Εντυπωσιακό είναι πως το στρατόπεδο βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή που συνοικισμού της Νέας Τραπεζούντας, προσφυγική συνοικία ανθρώπων που ήρθαν εδώ μετά τον ξεριζωμό τους με έντονα βιώματα ξεριζωμών, διωγμών, πείνας και πόνου, όπως αυτά των Σύριων προσφύγων.

Τη νύχτα της 27 Φεβρουαρίου λοιπόν οι απόγονοι εκείνων των προσφύγων αλλά και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, που εκλέγει στην Πέλλα βουλευτή και πολλοί κάτοικοι της πόλης, συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του στρατοπέδου φωνάζοντας συνθήματα και κλείνοντας με τα σώματα τους την είσοδο. Μαζί τους τα τρακτέρ που εγκατέλειψαν τα μπλόκα και ήρθαν εδώ στολισμένα με ελληνικές και βυζαντινές σημαίες!

IMG_9388.JPG

Σε λίγη ώρα μια φωτιά άρχισε να καίει στο εσωτερικό του στρατοπέδου τις εγκαταστάσεις του μαγειρείου με τα σώματα των συγκεντρωμένων να εμποδίζουν τη δίοδο στα πυροσβεστικά οχήματα. Σε λίγο δύο πυροσβεστικά οχήματα και πέντε άντρες κατάφεραν σύντομα την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

πελλα

(εικόνα: pelladothe.blogspot.gr)

Το στρατόπεδο είχε κλείσει πριν δέκα χρόνια για λόγους υγιεινής και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα δημοτικό ωδείο και δεξαμενές νερού του υδραγωγείου.

Στις 28 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι υπήρξε νέα συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό στα social media με αναρτήσεις στην περιοχή εμπρηστικές που καλούν τον κόσμο σε δράση εναντίον της εγκατάστασης των προσφύγων με ακραίο τρόπο ενώ στα χέρια του εισαγγελέα θα βρεθεί υλικό με εμπρηστικές δηλώσεις που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή το βράδυ ακόμα και από στελέχη της αντιπολίτευσης του δήμου.

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους εμπρηστική επίθεση στην Ελλάδα και φέρνει στο νου τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ευρωπαϊκής ιστορίας λίγο πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με τα πογκρόμ στα σπίτια και τις συναγωγές των Εβραίων. Στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί αρκετές τέτοιες εμπρηστικές επιθέσεις.

Στις 28 Φεβρουαρίου το πρωί στις επτά μια δεύτερη φωτιά στο στρατόπεδο Καψάλη αυτή τη φορά κατέστρεψε ολοσχερώς το χώρο του στρατοπέδου.

Στιγμιότυπο 2016-02-28, 7.48.23 μμ

(φώτο από http://www.karatzova.com/)

Τις προσεχείς μέρες αντιπροσωπεία του Δήμου, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους βουλευτές της περιοχής και εκπροσώπους της Περιφέρειας θα μεταβεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

IMG_9387.JPG

*Πογκρόμ (από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα “громить” (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω») είναι μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κοκ). Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας, είτε αυθόρμητες είτε προμελετημένες, κατά των Εβραίωναλλά επίσης και για παρόμοια περιστατικά εναντίον άλλων μειονοτικών ομάδων.(από τη wikipedia)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα