Θεσσαλονίκη

Τουρνουά ποδοσφαίρου κατά των ναρκωτικών: Βάζουν γκολ στην εξάρτηση

Την Παρασκευή μετά τις 5μμ το γήπεδο των Χορτατζήδων - Συμμετέχουν 6 ομάδες και οι βετεράνοι του Ηρακλή

Φίλιππος Δεργιαδές
τουρνουά-ποδοσφαίρου-κατά-των-ναρκωτ-1022975
Φίλιππος Δεργιαδές

Απεξάρτηση από κάθε είδους εξάρτηση, αλληλεγγύη στην πράξη, συλλογικότητα, συμμετοχή και συμπαράσταση με εξωστρέφεια, είναι τα μηνύματα που επιδιώκει να στείλει το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνει την Παρασκευή, η δομή απεξάρτησης «Αργώ» του ΨΝΘ, σε συνεργασία με τον σύνδεσμο οπαδών του Ηρακλή, «Αυτόνομη Θύρα 10», την κοινωνική ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και άλλες συλλογικότητες, με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Το συγκεκριμένο αθλητικό «χάπενινγκ», πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και μία δεκαετία και είναι το μοναδικό αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, με συγκεκριμένο μήνυμα κατά των ναρκωτικών, στο οποίο ενεργό συμμετοχή, ως ένας από τους φορείς της διοργάνωσης, διατηρεί με συνέπεια ένας οπαδικός σύνδεσμος, η Αυτόνομη Θύρα 10 του Ηρακλή.

Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός με σύνθετη σημασία που δεν στέλνει μόνο μηνύματα κατά των ναρκωτικών, αλλά δείχνει και έναν άλλο δρόμο για τους οπαδούς των ομάδων, σε μία πόλη όπου τα επεισόδια της οπαδικής βίας, με αποκορύφωμα την δολοφονία του Άλκη, δε είναι σπάνια, ούτε λίγα.

Το τουρνουά ανοιχτό σε όλο τον κόσμο

Το τουρνουά που θα γίνει αύριο 23 Ιουνίου, θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου μετά από 3-3,5 ώρες, με την απονομή των μεταλλείων.

Ο ανταγωνισμός και φέτος αναμένεται υψηλός καθώς συμμετέχουν:

  • Η δομή «Αργώ», με δύο ομάδες: των μελών του προγράμματος και των αποφοίτων του προγράμματος
  • Η ΑΡΣΙΣ με ομάδα προσφύγων
  • Βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, που θα μοιραστούν στις ομάδες
  • Η ομάδα της Αυτόνομης Θύρας 10
  • Ο σύνδεσμός Blue Village Ασβεστοχωρίου του Ηρακλή
  • Η γυναικεία ομάδα Ράγκμπι του Ηρακλή, που θα παίξει ποδόσφαιρο ειδικά για το τουρνουά.

Να σημειωθεί ότι πέρσι το κύπελλο κατέκτησε, επάξια, η ομάδα προσφύγων της ΑΡΣΙΣ. Στη φετινή διοργάνωση, παρούσα κατά τη διάρκεια του τουρνουά θα είναι και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με το ιατρικό της επιτελείο, για να παρέχει ιατρική υποστήριξη στη διοργάνωση.

Μεγάλο το πρόβλημα των ναρκωτικών

Ο ειδικός θεραπευτής στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΑΡΓΩ, Μιχάλης Μυλωνάς, αναφέρει στην Parallaxi, πως το εν λόγω τουρνουά είναι μία παράδοση που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια.

«Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών, διοργανώνουμε κάποιες δράσεις και αυτή την Παρασκευή 23 Ιουνίου, συνδιοργανώνουμε μαζί με την Αυτόνομη Θύρα 10 του Ηρακλή, στο γήπεδο των Χορτατζήδων, τουρνουά ποδοσφαίρου», τονίζει και επισημαίνει το σημαντικό ρόλο των οπαδών του Ηρακλή.

«Οι οπαδοί του Ηρακλή βοηθούν πάρα πολύ, στέκονται δίπλα στο πρόγραμμα και για ό,τι τους ζητήσαμε, μας λεχουν στηρίξει και βοηθούν κόσμο αν χρειαστεί. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, ένας σύνδεσμός φιλάθλων να στηρίζει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης», τονίζει και αναφέρει πως «το τουρνουά είναι ανοιχτό στον κόσμο, καλούμε τους πολίτες να το στηρίξουν και επιδιώκουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη, υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν».

Όπως εξηγεί «το να εξαρτηθεί κάποιος είναι κατά βάση μία ατομική επιλογή, όμως το να απεξαρτηθεί κάποιος είναι μία συλλογική προσπάθεια. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να “βγει”. Και μέσα από αυτό το τουρνουά θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι είμαστε όλοι μαζί».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ακολουθεί η Αργώ, αναφέρει ότι «είναι στεγνό πρόγραμμα, δεν χορηγούμε υποκατάστατα. Δίνουμε έμφαση στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα, στην θεραπεία και όχι στην καταστολή. Εστιάζουμε στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες. Δεν έχει σημασία τι είδους ναρκωτικού κάνει χρήση κάποιος και έχει εξαρτηθεί, χαμηλότερης ή υψηλότερης βλάβης. Το  πρόβλημα είναι η εξάρτηση και η συμπεριφορά του εξαρτημένου».

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών παγκοσμίως είναι έντονο και πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Η εξάρτηση συνδέεται άμεσα με την δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Η Θεσσαλονίκη δεν διαφέρει, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σε κάποιες περιοχές, δυτικά, είναι πιο έντονο» τονίζει.

Πως συνδέεται το ποδόσφαιρο και η απεξάρτηση

Σύμφωνα με τον Μ. Μυλωνά το μείζον για το πρόγραμμα της απεξάρτησης είναι να έχουν τεθεί και να υλοποιούνται  μετρήσιμοι στόχοι ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η καθημερινή τριβή και επαφή με το πρόγραμμα.

Όπως τονίζει «η ομάδα ποδοσφαίρου υπάρχει διότι είναι ένας στόχος μετρήσιμος. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα αποτελέσματα μίας απεξάρτησης είναι μακροπρόθεσμα. Εμείς λέμε προσπάθησε κόψε την ουσία και έλα μαζί να ξεκινήσουμε την απεξάρτηση σου. Αυτός που προσπαθεί να απεξαρτηθεί, δεν θα νιώσει καλύτερα μέσα σε 1-2 μήνες, αλλά σταδιακά. Νιώθει σταδιακά καλύτερα και γι αυτό στο πρόγραμμα μας η θεραπεία διαρκεί δύο χρόνια: ένα χρόνο καθημερινής επαφής με την θεραπεία και ένα χρόνο επανένταξη».

Αναφέρει δε πως το πρόγραμμα της «Αργώ» είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες, το πρωί από τις 10π.μ έως τις 3μμ, με συμμετοχή σε προγράμματα μαθητείας για τους άνεργους, ειδικά προγράμματα στήριξης εργαζομένων και το απόγευμα τις θεραπευτικές διαδικασίες. Υπάρχουν διαδικασίες εκμάθησης τεχνών για κοσμήματα και διάφορες χειροτεχνίες ενώ έχει αναπτυχθεί και το αγρόκτημα της δομής που δίνει τη δυνατότητα να μάθει κανείς  τεχνικές κηπουρικής και αγροτικής καλλιέργειας.

Εκτός από το τουρνουά, τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις εγκαταστάσεις της δομής θα βρίσκεται η ομάδα κοινωνικής κουζίνας, «ο Άλλος Άνθρωπος», που θα μαγειρέψει 200 μερίδες  φαγητού εποχής, οι οποίες  ακολούθως θα μοιραστούν σε άστεγους και ευάλωτες ομάδες της πόλης.

Όπως αναφέρει ο Μ. Μυλωνας, «στο χώρο της κοινότητας στο ΨΝΘ, “ο Άλλος Άνθρωπος”  θα μαγειρέψει μαζί με την ομάδα και τα μέλη της Αργώ, φαγητό για 200 περίπου άτομα. Μετά την μαγειρική εκδήλωση, οι μερίδες του φαγητού θα μοιραστούν σε ευπαθείς ομάδες και άτομα που χρειάζονται βοήθεια ενώ στη διανομή θα βοηθήσουν και πωλητές του περιοδικού «Σχεδία». Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και το μουσικό σχήμα από το πρόγραμμα απεξάρτησης «Μέθεξις», ενώ όλα τα υλικά θα τα παράσχουν το «αγρόκτημα» και τα θερμοκήπια του ΨΝΘ».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα