Τρία νέα παιδιά έφτιαξαν το «Airbnb» των πάρκινγκ

Μία εφαρμογή που υπόσχεται στους χρήστες να μπορούν να κλείσουν τη θέση στάθμευσης χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κύκλους με το αμάξι

Νίκος Γκάγιας
τρία-νέα-παιδιά-έφτιαξαν-το-airbnb-των-πάρ-1020425
Νίκος Γκάγιας

Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγαλούπολη και είσαι οδηγός, σίγουρα ένα από τα ζητήματα που θα αντιμετωπίζεις καθημερινά είναι η δυσκολία εύρεσης πάρκινγκ.

«Καλύτερα μην πάμε εκεί γιατί δεν πρόκειται να βρω πουθενά να το παρκάρω το αμάξι και θα χρειάζεται να κάνουμε κύκλους». Αυτή είναι μία ατάκα που έχω ακούσει αμέτρητες φορές από τους φίλους μου που αποφεύγουν συγκεκριμένα μέρη λόγω πάρκινγκ.

Σε όλο αυτό το χάος, τη δική τους λύση έρχονται να δώσουν τρία παιδιά από την Κρήτη. Ο Ευστράτιος Μαρκαντωνάκης, ο Δημήτρης-Χρυσοβαλάντης Μπουλασίκης και ο Στέφανος Χατζής δημιούργησαν τη δική τους εφαρμογή στην οποία ο καθένας μπορεί να μετατρέψει το χώρο στάθμευσής του σε Airbnb χωρίς αισθητήρα και να δεσμεύσει μια θέση στάθμευσης μέσω της εφαρμογής.

«Park it with a click»

Ο Ευστράτιος Μαρκαντωνάκης εξηγεί πως «τα άλλα δύο ιδρυτικά μέλη της εταιρείας είχαν ήδη δημιουργήσει μία εφαρμογή παραπλήσια με αυτήν που τρέχουμε τώρα, η οποία ήταν με αισθητήρες σε θέσεις πάρκινγκ και με απομακρυσμένη θέση μπορούσες να κλείσεις μία θέση».

«Έτσι καθώς είχαμε μπει στη διαδικασία να συζητάμε στο πως αυτή η ιδέα θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να γίνει ακόμα καλύτερη φτάσαμε στο γεγονός πως υπάρχουν πολλές παρόμοιες εφαρμογές τέτοιου είδους αλλά καμία τουλάχιστον στην Ελλάδα και άμεσα στην Ευρώπη δεν πραγματεύεται την απομακρυσμένη σύνδεση ιδιωτικών πάρκινγκ και στάθμευσης, φτάσαμε στο συμπέρασμα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στους καταναλωτές αλλά και στους ιδιώτες/παρόχους, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν ένα έξτρα εισόδημα, απλώς βάζοντας στη λίστα τη θέση τους στην εφαρμογή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη θέση τους όταν δεν την χρησιμοποιούν άλλοι», αναφέρει.

Όπως εξηγεί οι προγραμματιστές ξεκίνησα να δουλεύουν στην εφαρμογή από τις 20 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε το project στις 13 Ιουνίου. Πως όμως λειτουργεί η εφαρμογή;

«Αρχικά θα υπάρχει ένα entry face που μόνο οι πάροχοι θα μπορούν να βάλουν στην λίστα τις θέσεις. Έτσι για μια βδομάδα στην εφαρμογή θα μπορεί ο καθένας να “σημειώσει” την θέση πάρκινγκ, όπως ακριβώς στη Booking ή στην Airbnb. Παραθέτει τα έγγραφα πιστοποίησης ότι η θέση του ανήκει, ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο μέσω της ταυτότητας του και κάνει lock την τοποθεσία που βρίσκεται ακριβώς η θέση. Έπειτα ο αλγόριθμός ελέγχει αν υπάρχει κάποιο σφάλμα, περνάει ο έλεγχος από εμάς ότι τα στοιχεία και οι φωτογραφίες είναι υπαρκτά και σε μία τρίτη ανάγνωση έρχονται οι δικηγόροι μας να πιστοποιήσουν ότι η θέση είναι και σωστή και ο πάροχος είναι όντως ο κάτοχος της θέσης. Για να μπορέσει να κλείσει κάποιος την θέση χρεώνεται ένα μικρό μέρισμα. Ο πάροχος ορίζει την τιμή. Ο χρήστης που θέλει να κλείσει μία θέση, πληρώνει τις ώρες που θα δεσμεύσει την θέση. Όμως, το σύστημα μας έχει πολλές ανταμοιβές έτσι ώστε να λειτουργεί win-win και για τους δύο. Ο πάροχος πέρα από το κόμιστρο που λαμβάνει που χρησιμοποιείται η θέση του, έχει έξτρα κουπόνια εκπτώσεων σε τοπικά ή πανελλαδικά καταστήματα λόγω των συνεργασιών. Και στον χρήστη που θα κάνει κράτηση μια θέση, ξεκλειδώνεται ένα κουπόνι για να του δοθεί η δυνατότητα να εξερευνήσει την τοπική αγορά αλλά και να την ενισχύσει.»

Ο κ. Μαρκαντωνάκης αναλύει ότι η διαδικασία θα λειτουργεί πανελλαδικά. Η εφαρμογή βέβαια θα μπορεί να εγκατασταθεί πανευρωπαϊκά και πιθανόν παγκόσμια.

«Απλώς οι θέσεις που θα μπορούμε να δεχτούμε θα είναι μόνο τοπικά για αρχή. Παρ’ όλα αυτά δεν μας περιορίζει κανείς εγχώρια ούτως ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς και να συμβάλλουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, που γνωρίζουμε ότι οι θέσεις στάθμευσης είναι περιορισμένες»

Οι πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα στάθμευσης

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο είναι οι πόλεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις θέσεις στάθμευσης, σύμφωνα με τα στατιστικά που είδαν οι ιδρυτές της εφαρμογής.

«Πλέον έχουμε τα μέσα να δώσουμε νέα προοπτική στις πόλεις και να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα σε προτέρημα καθώς όχι μόνο βρίσκουμε πάρκινγκ σε κάποιον οδηγό που θέλει να παρκάρει σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία αλλά συμβάλλουμε στα νοικοκυριά σε καιρούς που είναι πολύ δύσκολοι λόγω του πληθωρισμού και των αυξήσεων στις τιμές»

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντωνάκη στην Ευρώπη δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο.

«Η μόνη παραπλήσια εφαρμογή που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει μία παρόμοια λογική βάση είναι στην Αγγλία. Το concept της είναι με τις θέσεις στάθμευσης στον δρόμο. Είναι κάτι παραπλήσιο με αυτό που έχουμε στα Χανιά το iPark, όμως εκεί οι θέσεις στάθμευσης στον δρόμο μπορούν να ανήκουν σε κάποιον συγκεκριμένα»

Στην Google η εφαρμογή είναι σχεδόν έτοιμη, ενώ από την επόμενη βδομάδα θα είναι διαθέσιμη και στην Apple.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα