Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας-Ξενοδοχεία: Δύο σταγόνες νερό στον διψασμένο…

Μια «ανάσα» και τίποτα παραπάνω οι Απόκριες για τα καταλύματα, αφού όταν... πέσουν οι μάσκες η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι δραματική

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τριήμερο-καθαράς-δευτέρας-ξενοδοχεί-972703
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ως μια ανάσα, στην καθημερινή μάχη επιβίωσης που δίνουν, αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που πλησιάζει.

Οι κρατήσεις σε δημοφιλείς αποκριάτικους προορισμούς, όντως κινούνται σε υψηλά επίπεδα, αλλά όλο αυτό θα μεταφραστεί απλώς ως μια τονωτική ένεση για τα καταλύματα, καθώς όταν… πέσουν οι μάσκες, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι δραματική.

Για μια ακόμα φορά οι επαγγελματίες του κλάδου επιβεβαιώνουν ότι με ένα διήμερο ή τριήμερο δεν σώζεται η κατάσταση, καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι μεγάλα, ενώ οι ορεινοί προορισμοί για μια ακόμα χρονιά στερούνται προβολής.

«Μετά την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι την 25η Μαρτίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 50% κατά μέσο όρο, τόσο στις επαρχιακές πόλεις, όσο και στον ορεινό όγκο» αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων.

Πέρα από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, υψηλές πληρότητες αναμένονται σε δημοφιλείς προορισμούς και το σαββατοκύριακο που μας έρχεται και σε αυτό αποτελούν «σύμμαχο» οι καλές, για την εποχή, καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ξάνθη, Δράμα, Λουτρά Πόζαρ, Κοζάνη, Πιερία, Καστοριά, Νάουσα θα είναι οι κερδισμένοι του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και τα προσφερόμενα Airbnb κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Αυξημένη αναμένεται όμως η κίνηση και σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βέροια για όσους αναζητούν μια διαφορετική «βάση» για να κάνουν τις εξορμήσεις τους σε πόλεις με έντονο αποκριάτικο στοιχείο.

Σχεδόν όλες βέβαια οι κρατήσεις αφορούν δύο διανυκτερεύσεις, γι’ αυτό το λόγο και οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι τα χαμόγελα θα είναι μόνο προσωρινά για τους παραπάνω προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το πόσο έχει αλλάξει το προφίλ των επισκεπτών στο δημοφιλές καρναβάλι της Ξάνθης, καθώς κάποτε αποτελούσε πόλο έλξης και για πολλές οικογένειες, ενώ πλέον οι επισκέπτες είναι άτομα νεαρής ηλικίας, που αντί για ξενοδοχεία, στρέφονται στην αναζήτηση Airbnb.

«Μια… ένεση πριν δυσκολέψουν ξανά τα πράγματα»

Η parallaxi απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιορδάνηη Μιχαηλίδη, ο οποίος σημείωσε για το θέμα:

«Οι πληρότητες για την Καθαρά Δευτέρα θα είναι μια… ένεση όπως έγινε και την περίοδο των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει σοβαρή επισκεψιμότητα, παρά μόνο δύο διανυκτερεύσεις. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συγκριθούμε με τα ξενοδοχεία που δουλεύουν 5 και 6 μήνες την καλοκαιρινή περίοδο και είναι κάθε μέρα γεμάτα. Φυσικά και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους αυτούς και είναι χαρά μας να τους βλέπουμε να δουλεύουν.

Όμως όταν μιλάμε για ορεινούς προορισμούς, τα ξενοδοχεία λειτουργούν επί της ουσίας μόνο λίγες ημέρες. Τα έξοδα όμως είναι συνεχόμενα. Ιδιαίτερα όταν σε μία περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καλούμαστε να πληρώσουμε και το υψηλό κόστος που απαιτείται για τη θέρμανση.

Το τριήμερο λοιπόν που έρχεται είναι μια ανάσα σωτηρίας, αλλά τα πράγματα από εκεί και πέρα δυσκολεύουν ξανά».

«Τα ξενοδοχεία εκτός πόλης “πεθαίνουν”»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Αγκόρτσας, ο οποίος αναφέρει στην parallaxi.

«Από τα Χριστούγεννα και μετά είναι νεκρή περίοδος για τα ξενοδοχεία. Δε σώζεται η κατάσταση με ένα τριήμερο. Έχουμε στα 500 χιλιόμετρα από εμάς, 2ο εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουμε 1.000 κρεβάτια. Δηλαδή σημαίνει ότι θέλουμε μόλις 1.000 άτομα επισκέπτες.

Όμως δεν υπάρχει εξωστρέφεια. 20 χρόνια λέμε τα ίδια και τα ίδια. Το πρόβλημα με τη βίζα είναι πολύ μεγάλο. Γιατί να πρέπει να πληρώνουν 30 και 50 ευρώ; Είμαστε μια χώρα που κυνηγάει τον τουρισμό.

Το τριήμερο που πλησιάζει θα είναι απλώς δύο σταγόνες νερό σε αυτόν που διψάει. Τα ξενοδοχεία εκτός πόλης “πεθαίνουν”. Δεν λειτουργούν τις καθημερινές».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων που στην ανακοίνωσή της, τονίζει:

«“Πεσμένη” εξακολουθεί να είναι η κίνηση τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν το εορταστικό τριήμερο, με τον ρυθμό των κρατήσεων να παραμένει υποτονικός και με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό κόστος».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα