Ρεπορτάζ

Β. Ελλάδα: Η αναμονή και η ταλαιπωρία στα τελωνεία διώχνει τουρίστες

Εκατοντάδες αυτοκίνητα συνωστίζονται σε ουρές – Τι αναφέρει τουριστική πράκτορας από τη Σερβία - Έκκληση από τους επιχειρηματίες του τουρισμού να επιλυθούν τα προβλήματα

Φίλιππος Δεργιαδές
β-ελλάδα-η-αναμονή-και-η-ταλαιπωρία-στ-1022553
Φίλιππος Δεργιαδές

Αγανάκτηση και οργή λόγω της πολύωρης αναμονής στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως στα τελωνεία Ευζώνων και Προμαχώνα  επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των επισκεπτών από τις Βαλκανικές χώρες, που έχουν αρχίσει να συρρέουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Η ταλαιπωρία πλήττει ειδικά τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, που αποφασίζουν για ένα τριήμερο να επισκεφτούν τις παραλίες της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας.

Η αναμονή τις συγκεκριμένες ημέρες στις ουρές των τελωνείων, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6 ώρες ή και περισσότερο, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά και αποτρεπτικά για την εικόνα της χώρας μας, αποτελώντας πλήγμα για τον κρίσιμο για τη Βόρεια Ελλάδα, οδικό τουρισμό. Μάλιστα η αναμονή στα τελωνεία στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, δηλαδή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η αναμονή μπορεί να πλησιάσει και τις 8 ώρες.

Η έλλειψη υποδομών αλλά και προσωπικού είναι οι κύριες αιτίες της ταλαιπωρίας, γεγονός που έχει επισημανθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επανειλημμένα, αλλά το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται. Τουριστικοί πράκτορες ξενοδόχοι αλλά και αυτοκινητιστές και όσοι ασχολούνται με τις εξαγωγείς και τις εισαγωγές, έχουν θέσει πολλές φορές το πρόβλημα, αλλά μέχρι σήμερα το φαινόμενο εξελίσσεται και δεν αντιμετωπίζεται.

Ειδικά ο τουριστικός κλάδος στην Βόρεια Ελλάδα, που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό από τον οδικό τουρισμό ζητά εδώ και χρόνια όχι μόνο την επίλυση των προβλημάτων στα τελωνεία αλλά και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου προκειμένου να ανταποκριθεί με επάρκεια και ασφάλεια στις υπάρχουσες ανάγκες.

«Ακυρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα»      

Την κατάσταση περιγράφει στέλεχος τουριστικού γραφείου από τη Σερβία που μιλάει για ουρές χιλιομέτρων και αναμονή 4-5 ωρών στο τελωνείο των Ευζώνων.

«Θέλω να σας επισημάνω ένα πρόβλημα που βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι στα σύνορα των Ευζώνων, από όπου περνούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Σερβία το καλοκαίρι, δεν υπάρχουν αρκετές σφραγίδες ούτε για είσοδο ούτε για έξοδο. Γι’ αυτό άρχισαν να σχηματίζονται ουρές πολλών χιλιομέτρων ήδη την περασμένη εβδομάδα. Χθες, ο κόσμος περίμενε 4-5 ώρες για να φύγει από την Ελλάδα και τον ίδιο χρόνο αναμονής για να μπει από Παρασκευή έως Κυριακή. Η σεζόν ξεκινά τώρα γιατί το σχολείο στη Σερβία τελειώνει στις 20 Ιουνίου» αναφέρει και επισημαίνει πολλοί Σέρβοι λόγω της κατάστασης αναζητούν αλλού να περάσουν τις διακοπές τους και ακυρώνουν τις κρατήσεις.

«Οι ακυρώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και οι τουρίστες γράφουν ήδη εκτενώς σε όλα τα portals ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τους τουρίστες που υποστηρίζουν τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Περίπου ένα εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο και ορισμένες περιοχές εξαρτώνται από Σέρβους τουρίστες. Και τώρα φανταστείτε τις οικογένειες με μικρά παιδιά που πρέπει να περνούν ώρες στο αυτοκίνητο στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας (ξεκινώντας τη Δευτέρα) για να μπουν και να βγουν στην Ελλάδα. Ο κόσμος ήδη ψάχνει εναλλακτικές για διακοπές και ακυρώνει διακοπές» τονίζει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της κακής εικόνας για την εξυπηρέτηση στα ελληνικά τελωνεία, οι Βαλκάνιοι τουρίστες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές προς το Μαυροβούνιο, την  Κροατία και την Βουλγαρία, ή ακόμα και την Τουρκία.

Τα δύο τελωνεία εξυπηρετούν το 50% του οδικού τουρισμού

Την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Βαλκάνιοι τουρίστες επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτή η ταλαιπωρία κοστίζει ακριβά στον τουριστικό κλάδο της Πιερίας και της Β. Ελλάδας, που υπολογίζει και θεωρεί κρίσιμο μέγεθος την εισροή τουριστών από τις Βαλκανικές χώρες.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους Ευζώνους αλλά και στον Προμαχώνα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις και μάθαμε ότι υπήρξε και παρέμβαση του Ρουμάνικου Προξενείου ειδικά για τον Προμαχώνα και πως θα λάμβαναν μέτρα» τονίζει και αναφέρει ότι στον Προμαχώνα οι χρόνοι είναι μεγαλύτεροι από τους Ευζώνους καθώς λόγω υποδομών δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα.

Όπως τονίζει η «όποια καθυστέρηση στην χερσαία πύλη της χώρας αντανακλά αρνητικά στην επισκεψιμότητα και στην τουριστική κίνηση ενώ επισημαίνει ότι ο ρόλος των δύο τελωνείων των Ευζώνων και του Προμαχώνα είναι κρίσιμος για τον οδικό τουρισμό καθώς τα δύο αυτά  τελωνεία εξυπηρετούν το 50% των διελεύσεων του οδικού τουρισμού της χώρας.

Ανάλογα και ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης έχει προβεί σε παρεμβάσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα καθώς όπως υποστηρίζουν στελέχη πέρσι κόστισε περίπου το 30% του τζίρου του κλάδου σε σχέση με την περίοδο πριν την επιδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στα τελωνεία με αποτέλεσμα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να καθυστερούν όπως και ο έλεγχος των οχημάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα