Ρεπορτάζ

ΒΛΟΧΟΣ: Περπατήσαμε στο χωριό που πέθανε

Σήμερα είναι η ένατη μέρα από την αρχή της τραγωδίας. Περπατήσαμε στο χωριό Βλοχός που είναι πια νεκρό. Μάλλον για πάντα.

Γιώργος Νιάκας
βλοχοσ-περπατήσαμε-στο-χωριό-που-πέθα-1057372
Γιώργος Νιάκας

Είναι ανατριχιαστικό αυτό που συμβαίνει στο Βλοχό της Καρδίτσας. Είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Από τα χωριά του Παλαμά αυτό που σε κάνει να μένεις άφωνος είναι ο Βλοχός.

Ο Βλοχός βρίσκεται στα βορειοανατολικά όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Τρικάλων. Είναι κτισμένος στις δυτικές όχθες του ποταμού Ενιπέα (Θεσσαλικός), σε απόσταση 5,5 χλμ. Β. του Παλαμά, 28 χλμ. ΒΑ. της Καρδίτσας και 40 χλμ. Α.-ΝΑ. των Τρικάλων.

Η αρχική θέση του χωριού ήταν στις ανατολικές όχθες του Ενιπέα (Άνω Μαχαλάς ή Πέρα Βλοχός) και οι περισσότεροι κάτοικοί του μετακινήθηκαν, εξ΄αιτίας της αύξησης του πληθυσμού και της κατασκευής αναχώματος, στο κάτω μέρος αποτελώντας τον σημερινό οικισμό (Κάτω Μαχαλάς).

Στο λόφο “Στρογγυλοβούνι”, νότια του χωριού και προς τον Παλαμά, υπάρχουν ερείπια αρχαίας ακρόπολης και μερικοί τεράστιοι ογκόλιθοι από κυκλώπεια τείχη. Μαζί με τα μη ορατά επιφανειακά τείχη του πεδινού χώρου που διαπιστώθηκαν από τη γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής φανερώνουν πολεοδομικό ιστό αρχαίας πόλης η οποία κατοικήθηκε από την ύστερη αρχαϊκή/πρώιμη κλασική περίοδο έως τα ύστερα ρωμαϊκά/πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην ίδια περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1992 ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χρονολογείται τέλη του 16ου ή του 18ου αιώνα και διασώζει τοιχογραφικό διάκοσμο.

Σήμερα είναι η ένατη μέρα από την αρχή της τραγωδίας. Περπατήσαμε στο χωριό Βλοχός που είναι πια νεκρό. Μάλλον για πάντα. Το χρώμα του χωριού είναι πια το καφέ. Της λάσπης, του χώματος, του βρώμικου νερού, ττης απόγνωσης….

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα