Ρεπορτάζ

Βουτήξαμε κι εμείς στη σοκολάτα!

Εικόνες – βίντεο: Ελένη Βράκα Σε έκταση 2.500 τ.μ. ένα ξεχωριστό θεματικό πάρκο κλέβει την παράσταση στην φετινή 79η ΔΕΘ. Ουρές σχηματίζουν οι λάτρεις της σοκολάτας, νέοι, οικογένειες με παιδιά, παρέες ολόκληρες περιμένουν υπομονετικά και με το αντίτιμο των 2.5 ευρώ ετοιμάζονται να βουτήξουν στη σοκολάτα και να γεμίσουν τις χούφτες τους τους με σοκολατένιες […]

Κύα Τζήμου
βουτήξαμε-κι-εμείς-στη-σοκολάτα-28002
Κύα Τζήμου
2.jpg

Εικόνες – βίντεο: Ελένη Βράκα

Σε έκταση 2.500 τ.μ. ένα ξεχωριστό θεματικό πάρκο κλέβει την παράσταση στην φετινή 79η ΔΕΘ. Ουρές σχηματίζουν οι λάτρεις της σοκολάτας, νέοι, οικογένειες με παιδιά, παρέες ολόκληρες περιμένουν υπομονετικά και με το αντίτιμο των 2.5 ευρώ ετοιμάζονται να βουτήξουν στη σοκολάτα και να γεμίσουν τις χούφτες τους τους με σοκολατένιες λιχουδιές, από τα 17 συνολικά επί μέρους τμήματα του εργοστασίου.

Αφήσαμε λοιπόν κι εμείς τις ενοχές μας στην είσοδο και μπήκαμε έτοιμοι για όλα. Αν είναι να την κάνεις την αμαρτία, να την ευχαριστηθείς τουλάχιστον σκεφτήκαμε. Το χαμόγελο κολλάει στο πρόσωπό σου αυτομάτως μετά την πρώτη σου στάση μπροστά σε ένα από τα συντριβάνια πραλίνας φουντουκιού που λειτουργούν στο χώρο έτοιμα να εξαφανίσουν και τις τελευταίες σου αντιστάσεις.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μπαίνοντας στο Εργοστάσιο, στο ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο 1, το πρώτο κομμάτι του λειτουργεί σαν Μουσείο. Μια βιωματική προσέγγιση στην ιστορία του κακάο και της σοκολάτας μέσα στο χρόνο. Αμέσως μετά οι επισκέπτες εισέρχονται σε ένα εξωτικό σκηνικό όπου μαθαίνουμε για την ανακάλυψη του κακάο από τους Αζτέκους. Ναι μπορεί να ξέρατε ότι οι Μάγια καλλιέργησαν πρώτοι το φυτό κακάο, αλλά ήταν οι Αζτέκοι που έμαθαν να μετατρέπουν τους καρπούς του σε λιχουδιά. Μια μικρή ζούγκλα με κλιματολογικές συνθήκες σε εξομοίωση με αυτές στον Αμαζόνιο, όπου φυσικά κυριαρχεί το κακαόδεντρο με πραγματικούς καρπούς κακάο και μέσα σε μια καλύβα εν μέσω του τροπικού δάσους μαθαίνετε για τους τρόπους επεξεργασίας του κακάο. Η ξενάγηση στην ιστορία γίνεται από χαμογελαστές κοπέλες σε γκρουπ των 15-20 ατόμων.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει κι ένα εργαστήριο χημείο με δυο τρελούς επιστήμονες, τον καθηγητή Σοκολάτα Κουβερτούρα και τον βοηθό του Πραλίνα Φουντουκίδη, που ανάμεσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και μυστήρια σύνεργα, επιδεικνύουν τον τρόπο ελέγχου ποιότητας της σοκολάτας. Αμέσως μετά ο λαβύρινθος. Μπαίνεις μέσα στους υποφωτισμένους διαδρόμους όπου ο εντυπωσιακός φωτισμός black light φωσφορίζει πάνω στα λευκά και μόνο ρούχα σας.

Στο τέρμα αυτής της διασκεδαστικής διαδρομής σας περιμένει μια έκπληξη, ένας “κρυμμένος θησαυρός”. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης σοκολάτας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τρέχει ασταμάτητα μοσχοβολώντας το άρωμα της σοκολάτας. Εντυπωσιακοί και του Νιαγάρα δε λέω, αλλά εδώ μιλάμε για Κόλαση…

Και μετά το εργαστήρι της σοκολάτας ΙΟΝ και των μπισκότων Παπαδοπούλου. Μην ξεχνάτε ότι η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής σοκολάτας και κακάο, από τον καρπό του κακάο έως το τελικό προϊόν. Βλέπουμε, λοιπόν εδώ όλη τη γραμμή παραγωγής και μετά προσφέρονται μπισκότα που φυσικά θα τα βουτήξετε μέσα σε ένα συντριβάνι σοκολάτας, παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν σε όλο το μήκος της διαδρομής σε διάφορα σημεία.

Και αν στα προηγούμενα συντριβάνια γλύφατε τα δάχτυλά σας μπροστά στη ρέουσα υγρή σοκολάτα εδώ μπορείτε να βρέξετε το μπισκότο σας, λίγο πριν φτάσετε στο τμήμα συσκευασίας.

Λίγο πιο πέρα υπάρχει το εργαστήρι των γαλακτοκομικών, όπου αφού φωτογραφηθείτε με την χαριτωμένη αγελάδα του ΚΡΙ ΚΡΙ και να δοκιμάσετε και παγωτό σοκολάτα. Αν νιώθετε ήδη σκασμένος και το ζάχαρό σας να ανεβαίνει κάντε διάλειμμα.

Στο εργοστάσιο συμμετέχει και η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, οι ειδικοί που είναι πάντα πρόθυμοι να αποκαλύψουν πολλά από τα μυστικά της σοκολάτας και να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Υπάρχει στο χώρο επίσης μια βιβλιοθήκη με βιβλία που αφορούν …τι άλλο, τη σοκολάτα βέβαια, αλλά και μια πρωτότυπη γκαλερί με γλυπτά φτιαγμένα από σκούρη και λευκή σοκολάτα. Εντυπωσιακή και η ατραξιόν της μπανιέρας που χάρη σε ένα τρικ φαινόσουν να παίρνεις το μπανάκι σου μέσα σε παχιά υγρή σοκολάτα.

Ο κόσμος είναι πολύς και αν θέλετε να δοκιμάσετε τα πάντα θα σας πάρει γύρω στις 2 ώρες για να …χορτάσετε. Μην το παρακάνετε όμως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος την άλλη μέρα η ζυγαριά σας να αλλάξει νούμερο… προς τα πάνω φυσικά. Τα καλά νέα είναι ότι το Εργοστάσιο θα παραμείνει ανοιχτό στην πόλη για 6 μήνες (με μόνη διαφορά την αύξηση του εισιτηρίου σε 5 ευρώ) και είναι σίγουρο πως θα ξαναμπείτε στον πιο γλυκό πειρασμό της πόλης που δεν εξαντλείται στην πρώτη απλή αναγνωριστική επίσκεψη…

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα