Ρεπορτάζ

Υπόθεση Κολωνού: Τα δεδομένα για τον Μίχο και τι σημαίνει η πρόταση της εισαγγελέως για την απόφαση

Πώς σχολιάζουν οι δικηγόροι της 12χρονης και της μητέρας της την πρόταση της εισαγγελέως στην Parallaxi

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
υπόθεση-κολωνού-τα-δεδομένα-για-τον-μί-1133590
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Η υπόθεση μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης κοπέλας από τον Κολωνό προκάλεσε θλίψη και αποτροπιασμό στην ελληνική κοινωνία.

Η δίκη, κεκλεισμένων των θυρών, για την τραγική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις μετά την απρόοπτη πρόταση της εισαγγελέως για την απαλλαγή του 55χρονου Ηλία Μίχου, του βασικού κατηγορούμενου με κατάστημα στον Κολωνό, για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας.

Ας δούμε όμως την υπόθεση, από την αρχή της αποκάλυψής της μέχρι και σήμερα και ποια είναι η ερμηνεία της απόφασης. 

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, από συλλογικότητες και οργανώσεις, για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και την πρόταση της εισαγγελέως, για αθώωση του βασικού κατηγορούμενου για το έγκλημα του βιασμού και της μαστροπείας, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο βασικός κατηγορούμενος, ο 55χρονος Ηλίας Μίχος, διατηρούσε εμπορικό κατάστημα ψιλικών στον Κολωνό της Αθήνας, κοντά στο σπίτι της 12χρονης Στο κατάστημα εργαζόταν η μητέρα της ανήλικης, ως καθαρίστρια χωρίς αμοιβή, λόγω χρεών και στη συνέχεια η ίδια η 12χρονη. Η μητέρα σταμάτησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εργάζεται στο κατάστημα του Μίχου, τη στιγμή που βρήκε αλλού καθημερινή εργασία, με τη διαμεσολάβηση του ίδιου. Μετά την αποχώρησή της, η 12χρονη συνέχιζε να εργάζεται στον χώρο και έκτοτε, από τον Απρίλιο του 2022, ξεκίνησε ο εφιάλτης της.

Στο κατάστημα, ο Μίχος ξεκίνησε αρχικά να θωπεύει τη 12χρονη και στη συνέχεια, υπό την απειλή όπλου, προχώρησε ασελγείς πράξεις και βιασμό. Μέσα από απειλές ότι θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένεια της, αλλά και ότι θα διαδώσει ότι η 12χρονη τον επιθυμεί ερωτικά, την ανάγκασε να του δώσει τον αριθμό τηλέφωνου της. Ξεκίνησε να της στέλνει μηνύματα ερωτικού και σεξουαλικού περιεχομένου και την πίεζε – πάλι μέσω απειλών – να του στείλει γυμνές φωτογραφίες και βίντεο σε συνομιλίες που διατηρούσαν σε SMS, Whatsapp και Viber. Στην κατοχή του, βρέθηκαν 58 φωτογραφίες πάνω από 10 βίντεο που είχε αποσπάσει από την 12χρονη.

Ωστόσο, η κακοποίηση του 55χρονου δεν σταμάτησε εκεί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε η μαστροπείας της ανήλικης. Ο ίδιος βιντεοσκοπούσε τις σεξουαλικές πράξεις μαζί της και στη συνέχεια έστελνε το βιντεογραφικό υλικό σε άτομα που ήθελαν να συνευρεθούν μαζί της. Χρησιμοποιούσε μια πλατφόρμα, στην οποία οι χρήστες δηλώνουν το φύλο τους, προαιρετικά την ηλικία τους και το επιθυμητό εύρος της ηλικίας του συνομιλητή τους. Χρησιμοποιώντας τους αριθμούς της ανήλικης, δημιούργησε λογαριασμό με το προφίλ της, στο οποίο συνδεόταν με τις δικές του τηλεφωνικές συσκευές. Δήλωνε την ηλικία της ως 16-17 ετών και διαθέσιμη προς ερωτική συνεύρεση με αντίτιμο 50-70 ευρώ. Στη συνέχεια, έστελνε υλικό παιδικής πορνογραφίας στα άτομα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο ίδιος επικοινώνησε συνολικά με 212 προφίλ αγνώστων ανδρών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν απάντησαν ποτέ ή σταμάτησαν την επικοινωνία όταν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ανήλικο άτομο.

Με όσους τελικά κατέληξαν να κλείνουν ραντεβού για συνάντηση με την ανήλικη, αυτή γινόταν σε ακάλυπτο χώρο της περιοχής κοντά στο σταθμό του μετρό. Η 12χρονη ήταν ενημερωμένη για το σημείο συνάντησης του ραντεβού, τη μάρκα και το χρώμα του αυτοκίνητου των “πελατών”, όπου επιβιβαζόταν. Όταν τελείωνε το μαρτύριό της, αποβιβαζόταν στο αρχικό σημείο συνάντησης και επέστρεφε μόνη της στο κατάστημα του Μίχου για να του παραδώσει τα χρήματα.

Συνθήματα στο κατάστημα του 53χρονου στον Κολωνό, που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 12χρονη, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο ρόλος της μητέρας 

Η μητέρα της 12χρονης, παρότι το κοριτσάκι και τα αδέλφια του επιμένουν πως είναι αθώα, για τους δικαστές του συμβουλίου πλημμελειοδικών όχι μόνο γνώριζε, αλλά εκμεταλλευόταν και η ίδια το παιδί της. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα, «εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, επίσης υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής, προτρέποντας και εξαναγκάζοντάς την, αλλά και δημιουργώντας με πράξεις και παραλείψεις τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για τη συνέχιση της εν λόγω κατάστασης, ήτοι με να την προτρέπει ευθέως, αλλά να της ζητά συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωση της οικογένειας, χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικία της παρά το νεαρό της ηλικίας της, την προέτρεψε και τη διευκόλυνε να συνευρίσκεται ερωτικά με διάφορους άνδρες».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η μητέρα της 12χρονης είναι διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας κατά προσώπου νεότερου των 15 ετών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε ανταλλάγματος της απόπειρας τέλεσης γενετήσιας πράξης με ανήλικο που συμπλήρωσε τα 12 έτη έναντι αμοιβής κατ΄εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου, προμήθεια και κατοχή μέσω πληροφοριακών συστημάτων, όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έκαι το 15ο έτος κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του.

Δίκη για την υπόθεση της μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

H αποκάλυψη 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τελικά το φθινόπωρο του 2022, μετά από 5 βασανιστικούς μήνες για την 12χρονη. Η θεία του κοριτσιού, παρατήρησε περίεργη συμπεριφορά και εντόπισε ύποπτα μηνύματα στο κινητό της. Αρχές Σεπτεμβρίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε ανώνυμη κλήση, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, για να υποστηρίξει συμβουλευτικά και να κατευθύνει τους οικείους ανήλικης που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ενήλικο άνδρα. Οι άνθρωποι του Οργανισμού έδωσαν άμεσα τις απαραίτητες κατευθύνσεις και ζήτησαν να μιλήσουν, τόσο με το ίδιο το παιδί, όσο και με τους γονείς του με στόχο να τους στηρίξουν. Το παιδί δεν ήθελε να μιλήσει και οι γονείς δεν επικοινώνησαν ποτέ με τη Γραμμή Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μη έχοντας κάποιο στοιχείο κατηύθυνε την οικογένεια να επικοινωνήσουν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων».

Αυτή η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού», αποκάλυψε ότι η οικογένεια της 12χρονης, είχε απευθυνθεί στον οργανισμό, στις 3 Σεπτεμβρίου, ανώνυμα, πριν την επίσημη καταγγελία στην αστυνομία. Η κλήση είχε γίνει από τη θεία του κοριτσιού και τον σύζυγο της, που αντιλήφθηκαν πρώτοι τον εφιάλτη που ζούσε το παιδί. Η παραπάνω κίνηση, σύμφωνα με τις αρχές, μαρτυρά ότι η οικογένεια, δεν εμπιστευόταν την μητέρα και απευθύνθηκε ανώνυμα στον οργανισμό σε μια προσπάθεια να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Αντίστοιχες ήταν και οι υποψίες που δημιουργήθηκαν από την πρώτη στιγμή στα στελέχη της Ασφάλειας που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς δεν θεωρούσαν «φυσιολογικό» το γεγονός ότι η 37χρονη δεν είχε αντιληφθεί για τόσους μήνες το «Γολγοθά» που ζούσε το παιδί της. Η 12χρονη, απουσίαζε καθημερινά για ώρες από το σπίτι, χωρίς αυτό να έχει θορυβήσει την μητέρα, ενώ όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, δεν αναρωτήθηκε ποτέ για τον τρόπο με τον οποίο το κορίτσι αποκτούσε ακριβά αντικείμενα (κινητό, ποδήλατο κ.α.).

Η ανήλικη έδωσε διαδοχικές καταθέσεις στους αστυνομικούς και μίλησε για τα όσα βίωσε στα χέρια του 55χρονου επιχειρηματία, στον οποίο εργαζόταν περιστασιακά και απολάμβανε την εμπιστοσύνη της μητέρας της. Έδωσε συνολικά πέντε καταθέσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι διαθέτει οξεία μνήμη, μέσα από την ακριβή αναφορά των περιστατικών και την λεπτομερή περιγραφή των προσώπων, χώρων και επαφών.

Από τον Οκτώβρη του 2022 έως και σήμερα, η 12χρονη δίνει ηρωικό αγώνα να θυμηθεί, να αναγνωρίσει και να υποδείξει τους κακοποιητές της, μέσα από πολύωρες καταθέσεις που αναπόφευκτα την τραυματίζουν ξανά από την αρχή.

Συνθήματα στο κατάστημα του 53χρονου στον Κολωνό, που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 12χρονη, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Οι απόπειρες εκφοβισμού της 12χρονης 

Πριν την έναρξη της πολύκροτης δίκης η ανήλικη είχε πέσει θύμα αρκετών προσπαθειών εκφοβισμού έτσι ώστε να σιωπήσει. Οι συνήγοροι της κατήγγειλαν διάφορα περιστατικά, τα οποία είχαν ως στόχο να φοβίσουν την ανήλικη και να την “φιμώσουν”, για να μην αποκαλύψει τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι στις αρχές Απριλίου του 2023, όταν η ανήλικη είχε μετακομίσει σε σπίτι στη Λευκάδα, για να προστατευτεί. Εκεί, ενώ η θεία της με την οποία διέμενε, έλειπε από το σπίτι, ένας άνδρας με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα και της επιτέθηκε με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την στο χέρι. Το κορίτσι άρχισε να φωνάζει, με αποτέλεσμα ο δράστης να εξαφανιστεί.

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στη 12χρόνη στο Υπ.Εργασίας. Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κατηγορίες και κατηγορούμενοι

Ο 55χρονος κατηγορείται για αδικήματα που αφορούν βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, γενετήσια πράξη με ανήλικο, διακεκριμένη περίπτωση κατάχρησης ανηλίκου από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανήλικου κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκων κ.α.

Η δικογραφία για την υπόθεση μετράει πάνω από 4.500 σελίδες και περιλαμβάνει μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν τα όσα έζησε το παιδί, στους πέντε μήνες που διήρκεσε η σωματική και ψυχολογική της κακοποίηση.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 26 άτομα, μεταξύ των οποίων η 39χρονη μητέρα της ανήλικης και ο 55χρονος επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης mini market της περιοχής, που φέρονται να εξέδιδαν το κοριτσάκι για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της γενετήσιας πράξης με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη έναντι αμοιβής, ενώ σε κάποιους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκων κ.ά.

Δίκη για την υπόθεση της μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Ήμουν ερωτευμένος μαζί της» – Τι υποστήριξε ο Μίχος στην απολογία του

Στις 5/3/2024, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έκατσε ο βασικός κατηγορούμενος, ο 55χρονος Ηλίας Μίχος που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε την ανήλικη. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και φέρεται να είπε ότι ήταν «ερωτευμένος» με τη 12χρονη.

«Ήμουν ερωτευμένος με τη 12χρονη, συνευρέθηκα μαζί της τέσσερις φορές», φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος στην απολογία του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ακόμα, δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, ενώ έβγαλε από «κάδρο» τη μητέρα της ανήλικης, η οποία όπως είπε, δε γνώριζε τίποτα.

Εντός της εβδομάδας απολογείται και η μητέρα του κοριτσιού, η οποία αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της διακεκριμένης μαστροπείας και της διακεκριμένης περίπτωσης παιδικής πορνογραφίας.

«Ένα μήνα κρατιέμαι να μην πάω να τον σκοτώσω» – Η απολογία της μητέρας 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να το ήξερα εγώ αυτό και να μην του είχα βγάλει τα μάτια. Του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, στην απολογία της στην ανακρίτρια η μητέρα του 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία κατηγορείται για συνέργεια σε μαστροπεία σε βάρος του παιδιού της και στις 17 Οκτωβρίου 2022, κρίθηκε προφυλακιστέα.

«Η κόρη μου πήγαινε στο σχολείο κανονικά και το μεσημέρι την έπαιρνα εγώ από το σχολείο μαζί με τα αδέρφια της ή όταν δούλευα εγώ πήγαινε ο πατέρας της. Η κόρη μου πήγαινε στο μαγαζί του Μίχου όταν την φώναζε μετά το ολοήμερο σχολείο, μπορεί να ήταν και τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Εγώ είχα πάντα επικοινωνία με το παιδί όσο ήταν στο μαγαζί του. Δεν το είχα ανεξέλεγκτο το παιδί…Δεν υπάρχει περίπτωση να το ήξερα εγώ αυτό και να μην του είχα βγάλει τα μάτια. Του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη.. Το μαγαζί είναι σε κεντρικό σημείο της γειτονιάς, ήταν άνθρωπος της εκκλησίας, είχε πολλούς γνωστούς στην γειτονιά, ηθοποιούς, πολιτικούς, του είχα εμπιστοσύνη. Όταν καμιά φορά πήγαινε το παιδί με σορτσάκι ή κολάν στο μαγαζί, μου το έστελνε στο σπίτι για να αλλάξει για να μην το βλέπει έτσι ο κόσμος. Μου έριχνε στάχτη στα μάτια. Επίσης του είχα εμπιστοσύνη γιατί έβλεπα αστυνομικούς εν ενεργεία και μη να συχνάζουν στο μαγαζί του», δήλωσε η μητέρα στην απολογία της.

Συνθήματα στο κατάστημα του 53χρονου στον Κολωνό, που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 12χρονη, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η πρόταση της εισαγγελέως 

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή του 56χρονου Ηλία Μίχου, που είχε κατάστημα στον Κολωνό, για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας. Πρότεινε την ενοχή του (με άλλους νομικούς χαρακτηρισμούς) για βαρύτατα αδικήματα, όπως η διακεκριμένη κατάχρηση εις βάρος ανήλικης που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε ο κατηγορούμενος στην έκδοσή της προς σεξουαλική κακοποίηση από άλλους ενήλικες.

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης την ενοχή της μητέρας της 12χρονης για εκπόρνευση της ανήλικης, διακίνηση πορνογραφικού υλικού κ.ά.

Οι δικηγόροι της 12χρονης και της μητέρας μιλούν στην Parallaxi για την πρόταση της εισαγγελέως

Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν αποτελεί δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται προσεχώς.

Η Ασπασία Ταραχοπούλου, δικηγόρος της 12χρονης σχολιάζει την εισαγγελική πρόταση ως εξής: «Η εισαγγελέας προτείνει, δεν αποφασίζει, ούτε συμμετέχει στη διάσκεψη. Επομένως, είναι πιθανό και θεωρούμε ότι τελικά θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική απόφαση. Ως προς το αδίκημα του βιασμό που η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι έχει αμφιβολίες, θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα στην ποινή που θα εκτελέσει ο κατηγορούμενος, καθώς φεύγουν τα ισόβια από τη μέση. Θέλουμε και ελπίζουμε να μην επικρατήσει το σενάριο που έχει θέσει η εισαγγελέας στο τραπέζι και να ληφθεί τελικά μια δίκαιη απόφαση». 

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, αναφέρει για την απόφαση της εισαγγελέως: «Για τον βιασμό, η ποινή είναι ισόβια και για αυτό που πρότεινε η εισαγγελέας, η ποινή κάθειρξης είναι μέχρι 15 έτη, οπότε αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η ποινή του κατηγορουμένου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα περάσει η πρόταση αυτή, αλλά με βάση αυτά που έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής στη δίκη και με βάση τη δικογραφία, βρίσκουμε την πρόταση αβάσιμη και θεωρούμε ότι δεν θα ακουστεί. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι αγορεύσεις και περιμένουμε να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

*Με πληροφορίες από iefimerida, parapolitika, omnia tv, kathimerini, protothema, ertnews, ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα