Ζάκυνθος: Το “Ναυάγιο” φέρνει… τρικυμία σε μία δυναμική σεζόν

Η πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου σκαφών Βόρειας Ζακύνθου μιλούν στη Parallaxi.

Νίκος Γκάγιας
ζάκυνθος-το-ναυάγιο-φέρνει-τρικυμ-994326
Νίκος Γκάγιας

Ήταν 8 Απριλίου 2023 υπεγράφη ΚΥΑ που απαγόρευε την πρόσβαση στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου εξαιτίας των κατολισθήσεων που σημειώνονται στο σημείο.

Βέβαια μέσα σε 5 ημέρες δημοσιεύτηκε η τροποποιημένη υπουργική απόφαση που δίνει το πράσινο φως για να «ανοίξει» και πάλι το «Ναυάγιο».

Όλο αυτό είναι λογικό πως δημιουργεί μία σύγχυση στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο νησί καθώς διαρκώς η κατάσταση με το τι ισχύει και τι όχι, αλλάζει.

Επιχειρηματίες του νησιού που πραγματοποιούν εκδρομές στο «Ναυάγιο» αναφέρουν στη Parallaxi πως αυτό που θέλουν είναι να παραμείνει ανοιχτό με τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει ο κ. Λέκκας και να υπάρξει φύλαξη για την οποία θα φροντίσουν το κράτος, η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία που είναι και υπεύθυνοι.

Για το πόσο έχει επηρεαστεί η κίνηση και οι κρατήσεις στο νησί μιλάει η κ. Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου τονίζοντας ότι: «πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η απόφαση που έχει παρθεί θα επηρεάσει το νησί, δεδομένου ότι πάρα πολύς κόσμος έρχεται γι’ αυτό. Από την άλλη το θέμα της ασφάλειας είναι κάτι που κανείς μας δεν συζητά και δεν διαπραγματεύεται. Όμως σ’ αυτή την κατάσταση υπάρχει εξέλιξη και τα στοιχεία επανεκτιμώνται συνεχώς, οπότε δεν είναι κάτι που έχει τελειώσει. Ακόμα και μέχρι να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, έχουμε να δούμε εξελίξεις πάνω στο “Ναυάγιο”»

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σπήλιος, αντιπρόεδρος του συλλόγου σκαφών Βόρειας Ζακύνθου ότι φυσικά τους επηρεάζει όλους αυτό που συμβαίνει με το «Ναυάγιο».

«Εμείς πρέπει να ενημερώσουμε τους πελάτες για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η εκδρομή. Όταν διαρκώς αλλάζουν αποφάσεις, μια μας λένε ότι θα είναι κλειστό, μια ότι θα είναι ανοιχτό καταλαβαίνετε πως δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε για τον πελάτη ούτε για εμάς καθώς αυτό θα μας επηρεάσει οικονομικά».

Άνθρωποι του τουρισμού στο νησί τονίζουν χαριτολογώντας ότι αν πας στη Ζάκυνθο χωρίς να επισκεφθείς το Ναυάγιο, είναι σαν να πηγαίνεις στους  Άγιους Τόπους και να μην πας στα Ιεροσόλυμα.

Απαντώντας στο υποθετικό σενάριο, ότι θα μπορούν μόνο να προσεγγίζουν το «Ναυάγιο» μόνο από θαλάσσης και δεν θα μπορούν να αποβιβάζονται όπως μέχρι σήμερα, ο κ. Σπήλιος αναφέρει ότι θα υπάρξει μεγάλο θέμα.

«Αν δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την παραλία και πηγαίνουμε μόνο για φωτογραφίες, σίγουρα  θα υπάρξει σοβαρό θέμα. Αλλά πιστεύω μήπως λυθεί το ζήτημα κάποια στιγμή. Να υπάρξουν μέτρα ασφαλείας και φύλαξη για να λυθεί. Εμείς περιμένουμε τους καλοκαιρινούς μήνες για να δουλέψουμε»

Αναφορικά με τις κρατήσεις στο νησί η κ. Τετράδη αναφέρει ότι είναι υψηλές τον Μάιο. 

«Τα πράγματα δείχνουν πως θα είναι ένα καλοκαίρι, το οποίο θα εξελιχθεί αρκετά δυναμικά. Οι προοπτικές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πολύ καλές, δείχνουν πως το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει και του 2022 και του 2019. Το Πάσχα στη Ζάκυνθο που είναι ένας από τους δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς ότι τα ξενοδοχεία, που άνοιξαν, υπήρχαν πολύ υψηλές πληρότητες και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα αρχής»

Σχετικά με το θέμα των ελλείψεων στο προσωπικό, η κ. Τετράδη δηλώνει πως «όλοι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σ’ αυτό το θέμα γιατί όταν από την μία αυτό που διαφημίζουμε σαν χώρα είναι η υψηλής ποιότητα παροχής υπηρεσιών και από την άλλη κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Προσπαθούμε και εμείς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και ποιες λύσεις υπάρχουν»

Μάλιστα σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη του προέδρου του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα στη Ζάκυνθο.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ σε τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα είχε αναφέρει: 

«Έχουμε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις αυτές είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στο ναυάγιο και με το υλικό των κατολισθήσεων τροφοδοτείται η πιο όμορφη παραλία σχεδόν της Ελλάδας, που ουσιαστικά επεξεργάζεται και το κύμα και δίνει όλο αυτό το βότσαλο και τα νερά τα πολύ διάφανα. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε ζώνες στο ναυάγιο το οποίο και το κάναμε. Δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρχε φύλαξη αλλά και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες νέες κατολισθήσεις»

«Είμαστε σε μια διαδικασία έτσι ώστε να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το ναυάγιο από τους επαγγελματίες και τους τουρίστες. Είμαστε σε μια γόνιμη συζήτηση και με τους κατοίκους της Ζακύνθου αλλά και με τους βουλευτές και την Περιφερειάρχη και τα αρμόδια υπουργεία. Θεωρώ ότι θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση για όλους, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και αντίκτυπο στους κατοίκους της Ζακύνθου και από την άλλη μεριά να υπάρχει και η απαιτούμενη ασφάλεια των τουριστών. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κανένα ατύχημα αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΚΥΑ

Στην τροποποιητική ΚΥΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 7851/2023

ΦΕΚ 2477/Β/13-4-2023

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 7190/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου» (Β’ 2290).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ –

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

Της παρ. 8 του άρθρου 68 περί μέτρων προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου του ν. 4875/2021 (Α’ 250) «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

Των άρθρων 9, 14, 188, 295 και 296 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ζακύνθου (Β’ 330).

Την με υπ’ αρ. 550/09.03.2023 γνώμη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το με υπ’ αρ. 413/30.03.2023 αίτημα του Υπουργού Τουρισμού προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την υπ’ αρ. 196/03.04.2023 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Την υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290).

Την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης-ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στον όρμο Ναυάγιο Ζακύνθου. Αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Η παρ. 2 της υπ’ αρ. 7190/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2α. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόριο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

β. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, κατόπιν επικαιροποιημένης γνώμης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δύναται να καθορίζονται τα ακριβή όρια ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου.

γ. Η σήμανση της θαλάσσιας περιοχής της περ. β διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290)”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα